Коментари - Защо в богата Швейцария гласуваха да има и 13-а пенсия | Бизнес.dir.bg
назад

Защо в богата Швейцария гласуваха да има и 13-а пенсия

Швейцарците винаги са имали разумно поведение на референдуми и неизменно са отхвърляли всякакви инициативи за разширяване на социалната държава. Но не и този път

Обратно в новината
| Автор: Катрин Хондл, ARD

Коментари - Защо в богата Швейцария гласуваха да има и 13-а пенсия | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ами отговора е в заглавието. Защото е богата. В Того що не дават?

хахх а Гърците винаги са имали 14та заплата и пенсия за Пасха и Коледа....и На 3 г Кредитна амнистия.

По коректен е въпроса "Защо ЛИ е богата Швейцария?" И ЗАЩО ЛИ не е член на ес?

Защото цените се повишиха. В Швейцария си беше безобразно скъпо и без това! Както се казва, съсипаха я тази държава. хахах :-) Това е най-противната държава в която съм бил, междудругото!

пенсионерите да са добре. Младите хора не са важни.

Що маймуната като е набарала сандъка с бананите да не изяде няколко банана повече? Колкото може да поеме, толкоз ще изяде, хахаха

Тази тенденция ще се задълбочава заедно със застаряването на населението, което протича почти навсякъде по света. Възрастните ще имат все по-голяма изборна сила и ще насочват политиките в своя полза, без значение дали това е добре за обществото като цяло и за бъдещето.

Особено като се има предвид, че всички банани така или иначе ще се изядат. Но и при нас е същото - пари има бол, само не и за народа.

Там и по 15-та могат да си раздават, па ние тука ше им бачкаме до гроб...

а колко милиона Турци, Албанци и Македонци вече има там?

точно на швейцарците бачкаш и им изкарваш парите

Нямаше да ти се налага да изкарваш пари с писане на коментари.

Малко математика... 61% швейцарците живеят под наем. Средният наем е почти 3.000 франка. За под 1.500 не можеш да наемеш и студио в селски район... Максималната пенсия е 2.400 франка, ако живееш самостоятелно и 3.600 франка за двойка. Значи ако сте пенсионери под наем получавате 3.600 франка и плащате да кажем 2.500 франка наем. Храната в Швейцариоя е безумно скъпа - поне два пъти по-скъпа от България. Поддръжката и експлоатацията на автомобил също. Просто сметката никак не излиза, при това за основни неща като жилище и храна... "Ниските данъци" също е нещо доста относително. Данъците върху дохода са наистина доста ниски (е, не чак колкото в България), но има доход върху имуществото. Ако имаш апартамент плащаш ежегодно доста сериозна сума. Да не говорим, че разходите по поддръжката са огромни...

Най-противната защото не ти разрешиха да просиш по улиците:))))

Защо да е противна? Имат прекрасна природа! Невероятни планини, езера! Градовете им също са хубави - Цюрих, Берн, Люцерн, Женева, Лозана. Просто малко са попрекалили с някои правила и в последно време изпуснаха пазара на имотите, което създава огромни трудности на средната класа, нископлатените служители и работници и пенсионерите...

Пенсията на държавния пенсионен фонд се увеличава с 8,3 процента Това означава, че годишната пенсия от държавния пенсионен фонд се увеличава с 8,3 процента. През 2021 г. според Федералната статистическа служба средната обща месечна пенсия в Швейцария е била около 4400 франка (почти 4600 евро) за мъжете и около 3000 франка за жените. Състои се от базова пенсия и втори стълб, в който работодателите и служителите плащат съвместно през трудовия си живот. Плащането от втория стълб често е по-високо от базовата пенсията.

това беше за теб. математиката ти издиша. Пенсията на държавния пенсионен фонд се увеличава с 8,3 процента Това означава, че годишната пенсия от държавния пенсионен фонд се увеличава с 8,3 процента. През 2021 г. според Федералната статистическа служба средната обща месечна пенсия в Швейцария е била около 4400 франка (почти 4600 евро) за мъжете и около 3000 франка за жените. Състои се от държавна пенсия и втори стълб, в който работодателите и служителите плащат съвместно през трудовия си живот. Плащането от втория стълб често е по-високо от държавната пенсията.

А гласуваха?! И баба Пена ли гласува?! Там нямат ли си парламент за лобистки закони? Как може такова нещо - 13-та пенсия?!

Държавата са хората! Противна, заради хората! Какво не разбра! Природата не е от определящо значение за държавата!

Недоумявам,защо тия бедни хорица с пенсии средни от 5000 лева си гласуват и 13 пенсия, нашите пенсионери нямаха и по 40 лева за коледа ,да се поглезят малко.М....... та им и управници.

да ги ева

надуват си инфлацията

Съгласен съм. Хората наистина са доста противни - ограничени и с голямо самочувствие...

Ами защото там живеят швейцарци.

Имат кинти, угаждат си....

Ще остарееш ище видиш колко си бил ...умен!

Става въпрос за уважение към възрастните, благодарност и разбиране! Неща, които тук са непознати! Но вски ще го изпита на гърба си!