Защо никой не видя навреме катастрофата на "Креди Сюис"

Мениджърите на фалиралата "Креди Сюис" са си раздавали скандално високи бонуси, твърди швейцарско издание. Защо финансовият пожар сега се гаси отново с инструменти, които уж вече бяха отречени?

Обратно в новината

Коментари - Защо никой не видя навреме катастрофата на "Креди Сюис" | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Всичко са предвидили с поне 5 години напред! Тези схеми с банките са да ви бръкнат в джоба рано или късно въпреки,че медиите ви успокояват!

Битият - бит, фалиралият - спасен! Бонусите са добре похарчени, а изгубилите пари и данъкоплатците - ще ги прощават.

Ох майко, тия пак леят мозък!! Още преди пандемията през септември 2019 се случи нещо необникновено на междубанковия пазар. Така нареченият репо маркет избухна!! Но така и не казаха коя банка е било. Още не се знае. Спасиха я уж, защото ще последва ефекта на доминото. Сега се правят , че е дошло като гръм от ясно небе. Проблемите си ги има и си ги е имало, имаше проблеми с HSBC говореше се усилено ,че Дойчето е следващата, ама то там се крие докато вече не е видимо.

Ха, ха, очаквайте следните заглавия скоро: - Защо никой не видя навреме катастрофата с Douche Bank? - Защо никой не видя навреме катастрофата с HSBC? - Защо никой не видя навреме катастрофата с UBS?

"АРД разкрива обаче и един скандален факт, позовавайки се на статия на швейцарския вестник "Тагесанцайгер" - от 2013 г. насам топ мениджмънтът на банката е получил 32 млрд. франка под формата на бонуси. Същевременно за същия период "Креди Сюис" е реализирала загуба от 3,2 млрд. франка." ""Креди Сюис" е сред 30-те финансови институции в света, които се смятат за "системно важни" - те са прекалено големи, за да им бъде позволено да фалират. Ако беше оставена без подкрепа, закъсалата швейцарска банка навярно би потопила" Тоест можеш да залагаш парите, както си поискаш и да си слагаш бонусчета за милиарди, понеже е невъзможно да загубиш. Спечелиш ли за теб са, загубиш ли получаваш милиарди и народът плаща загубите. Тоест какъв интерес имат банкерите да не заложат рисково парите ви, когато винаги печелят, а при рисковото залагане печелят повече? Все още ли вярвате на банките? Отидат ли повече от10-20% от клиентите, да си теглят парите, ще ви кажат - нямаме пари, вашите са заложени за наша печалба.

Накратко - приватизация на печалбите е национализация на загубите.

И нито дума за някой подведен под отговорност... Банките са зло.

Няма такива. SVB единия от шефовете от фалиралите Лемън Брадърс, които фалираха 2008, а другия е от тези, които е трябвало да ги проверяват и те са си продали акции за милиони преди фалита, дали на служителите си бонуси десетки и стотици хиляди!

Ами, дали ако, по нашенски, стоварим вината на един-двама-трима, ще решим/елиминираме системния проблем, който очевидно е наличен /и Мудитата и подобните им май ще се окажат симбиотична част от него/? За банките и "злото" няма да коментирам :)

"Никой не видя" е смело казано, при положение че за година акциите на Credit Suisse паднаха с 90% ;)

Пазарът го видя. Държавните регулатори - "не" :)

Заради безумното печатане на хеликоптерни пари - без стойност, но много удобни за неолибералната политическа каста, коятодоминира в нашата част от света. И свикването с него, като с новото "нормално" - ми като няма, ше напечатаме, не се формализирайте толкова, мастило имаме много, хартията е евтина от Китай...а, тя тази банка няма, ама как така и що така... Безплатен обяд няма - започва да излиза сметката за гръцките събития, бежанците, "социалните" системи, "корона-кризата", "зелените" сделки, финансирането на Украйна... и дълговете до безкрай. Само че не виждам още осъзнаването - засега се напиня да кара по старому, нашата част от света - което предполага още много настъпване на същата мотика...

Аз като ви казвам, че тези пари в публичните дружества банки са само да си изплащат от тях ултрависоките бонуси... Често и за сметка на активите, чрез свързани лица... но няма страшно после я конкуренцията ще ги слее, я ЦБ ще спасява.. даже ако е необходимо и ЕЦБ ще извади някой евро да помогне. Това са хора, които въпреки грешките са на свобода, а всички ние плащаме с инфлация. Продължавайте да ги храните с безплатни пари, като си държите парите в банките и като им купувате акциите. Малоумщина.

Въпреки "грешките" били на свобода?! Егати грешките... Това са си заговори, нарушения и престъпления.

Отдавна се говореше открито за рисковите активи на КС и Дойче банк. Дори се знаеше приблизително кога ще настъпи апокалипсисът. Той обаче дойде малко по рано, като двете американски банки бяха спусъка. Всички виждаха и се надяваха, че и тоя път ще мине.Не мина!

Ами ако не са американските банки в основата, а всъщност системен проблем с лошо управление? И вдигането на лихвите е всъщност светване на лампата в стаята? Просто става ясно колко са осрани всички. Всички проекти, на които са раздадени кредити на ниски лихви от последните години, предстои да бъдат преоценени. Това е ужасяващ удар върху банките. Кой е виновен? Кой ще плаща?

Прав си, но банките какво трябваше да направят при такъв дълъг период с отрицателни лихви? Банките бяха принудени да започнат да дават кредити на куцо и сакато...Според мен централните банки са виновни с тези отрицателни лихви и печатане на пари и раздаването им по време на пандемията

Е как да не мина, пак ги спасяват против правилата. Пак никакви последсвия и пак милиони долари печалба за шефовете на фалиралите банки и десетки и стотици хиляди за служителите. Те нямат никакъв интерес да постъпват отговорно с парите на вложителите, а могат да ги залагат, както поискат, защото не могат да изгубят, каквото и да стане.