Защо хората в Източна Европа започнаха да пестят повече?

Двуцифрената инфлация "изяжда" доходите на фона на поскъпването на храните

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Пестят, защото са принудени, от продажните им политиции. Намесиха ги във война, която не е тяхна. Само че, нито пестенето, нито санкциите, нито изпратеното оръжие ще променят нещо в хода на войната. Напролет, като преброим пилците, ще можем да кажем, че Путин е съсипал икономиката на ЕС без да прати нито един войник.

Въобще не ги пиешете глупавите данни на НСИ. Те са книжни плъхове дето седят в един офис и пишат каквото им кажат отгоре. Това е по признание на приятлеи работещи там. Инфлацията се вижда най-ясно когато отидеш в магазина, а там тя е огромна и различна при всеки продукт. Цените на абсолютно всичко се повишиха, а заплатите никой не пипа, защото не иска или не може да си го позволи. Реалната инфлация се движи в рамки на 30-40 % спрямо това време на миналата година. Дори и да пазаруваш на промоционални цени инфлацията пак е толкова. Ето няколко прости примера избрани произволно: цени в голям хипермаркет на продукти в промоция: бутилка популярна газирана напитка 2 л. - преди година 1.29 - днес 1,49 килограм брашно - преди година 0.99 ст. - днес 1.29 палка салам тип кучешка радост за гадинката - от между 0.99 до 1.29 - днес 1.59 бутилка олио - преди година 2.49 на промоция, днес 4.49 и то с много късмет и съмнително качество консерва царевица 340 гр. - 0.99 ст. - днес 1.39 или 1.49 опаковка чипс 150 гр. известна марка - преди 1.49 - днес 1.89 и още и още и още, но примерите ги виждаме всички всеки път когато влезем в магазина. В момента един килограм хубаво месо е по-евтино от килограм кашкавал, който половината е направен от сухо мляко. Това нормално ли е? За горивата да не говорим. Газта беше под левче за литър, а дизела беше с А95 по около 2.50 лв. Сега са с левче отгоре и само за газта има някакъв реверанс, но пак е поне 1.25 лв - 1.35 лв. Уверено вървим към мизерия, рецесия и стагфлация. Да живей ЕС! Да живей Путин! Да живей Байдън! Да живей Зеленски! Да им блаодарим дружно на всички тях за мизерията.

Щом пестят, значи стоките и услугите все още са много евтинки ...

Рослямците пак тролят за копеек, вече не виждат смисъл - самая магучая армия се осра, ама троловете им продължават с тъпизмите в този про-руски сайт ;))

Писачите на тоя "мат`рял" дори не знаят кое е Централна и кое Източна Европа!

Ако някой може да ме убеди че днешното Политбюро/ЕК начело на Еврогейската компартия в днешния ЕССР е по различно от това на КПСС и БКП отпреди 50г., ще го черпя една бира....

При социализма - изкараните пари се влагат обратно в индустрията и имаше БЕЗПЛАТНО здравеопазване, образование, и дори социален отдих = с 10 лева летуване по хижите за 14 дни със супер храна и хигиена из планините, факт живяно. При капитализма - изкараните пари днес се влагат в банкови сметки и НЯМА безплатно здравеопазване, образование, и дори социален отдих. Обикновените хора НЕ СА ИЗЛИЗАЛИ в отпуск от 20 години. Факт, изживяно. Тъй че разликата пич, между днес и от преди 50 години е колкото да речем от Земята до най-отдалечената планета Нептун. Огромна разлика и НЕ в полза на народите! Социалистическата индустриализация направи от Източна Европа РАЙСКА ГРАДИНА. И слепите го усетиха/видяха! :)

Пропуснал си демагогията, лъжата, цензурата, шуро-баджанащината и неща от сорта

Не всички мизерстват, напротив. Има хора в България, като например служители на държавна хранилка в КФН, които са си купили атрактивни имоти и сега ще започнат строителство на новите си къщи. Освен това ще си карат и електрическите автомобили и ще си живеят луксозния живот на наш гръб. А ние ще си спестяваме и ще си спестяваме.

Заглавието е грешно, хората не "пестят", а започват да мизерстват, както е според планирания Велик Ресет на ерогеите.

Това че ти си прост и беден не означава че и другите са такива..

Ми щото са по-бедни и както обикновено ще го отнесат те....

Няма никакви ОБЕКТИВНИ причини за криза в България, Източна Европа и изобщо в цяла Европа. Евтините горива - газ и нефт са в тръби доставени до вратите им. Трябва само да се отворят, за да потече нормалният живот и човешко битие. Какъв е проблема, бе хора? Това е пълно БЕЗУМИЕ - доставените са суровините горивата за ЕВТИНА ЕНЕРГИЯ и се мъчат 500 милиона човека, за какво бе? Русия не е враг нито на Европа, нито на САЩ, нито на България.

За 500 милиона "богоизбрани" - ЗЛАТНИЯТ МИЛИАРД.

Цените скочиха със 100%,не с 14%!!! Повечето храни са двойно ,че и тройно по скъпи от преди,а заплатита едвам покретват нагоре! Горивата скочиха с 50%,всичко си е.а майката...

Голяма част от хората започнаха да пестят, защото медиите ги наплашихме. А това е лошо, така се съсипва икономиката, като парите не са в обръщение, а се пазят!

Плащах за билет 10,20 лв , а сега 15,80 лв. Купувах кашкавал за 8,90, а сега е май 15,90. Това е поскъпване с повече от 50 % И да не ви отегчавам, защото примерите са за всяка стока и всеки го вижда -череши, ябълки , домати. И насъщният хляб. Тоя Пламен не знам кой си, написал тези лъжи ,е за съд

Писал е за инфлацията по документи, на документи е толкова

Съкращаването на държавните разходи не забавя ръста на икономиката, а обратно. Раздутите държавни разходи увеличават инфлацията.

От всичко и отдавна, а икономията е майка на мизерията

14.8 % инфлация? Кирето ли твърди че инфлацията е само толкова???? Поне 40-50 % е поскъпването на стоките !

Това е човечност, бе! Хората в Източна Европа са по-умни и по-хуманни от останалите хора и се грижат за просперитета на олигархията, да не би олигарсите да залинеят от "инфлацията", от "кризата".. Всички хора от Източна Европа, които имат "по две ризи" - с радост дават "едната риза" на олигарсите да не обеднеят. Мдаааа... много хуманни хора са това Източна Европата...

Даде и едната риза, после се облиза...

Просто Сащ ограбиха Балканите и Изт Европа и изнесоха парите към Азия Азиатците забогатяха Източноеврооейците обедняха.Няма измъкване от та ситуацуя.Тука всички ще измрат и ще ги заместят вероятно турци или араби

е Източна Европа и Балканите, като природни условия! Вероятно и с чифути. Кой им е виновен, че Мойсей 40 години обикалял пустинята и ги завел на единственото място, където няма нищо. Защото не са разбрали посланието мойсеево!

А какво е било посланието Мойсеево? Да скитат 40 години , докато умрат последните евреи, запазили нещо човешко в себе си. И да израстнат ново поколение, надъхани и обработени с омраза към всичко заради тежкия си живот, прибиращи всичко по пътя си Те затова сега се държаат така с палестинци, араби и където са по целия свят. Това беше и е повикът на нашите "демократи" в началото на промените. Преди дни го чух отново от някаъв млад соросоид, също бутащ нещат а към изтребване на старото поколение

Мойсей може да ги е "лишил" от природни ресурси, но им е дал много разумен РАЗУМ! И с този разум - да СЪУМЕЯТ да живеят заедно с другите народи в СЪТРУДНИЧЕСТВО и любов, а НЕ в конфронтация и омраза! Тоест това е сътрудничество и братство, а НЕ диктат и господство! Да се надяваме, че го разберат. Иначе да и ние чуваме от малката млада политичка Ленка, че всички "стари" политици са ... минало! Да, ама не.

Може и да има известни проблеми, НОо всички колеги обичаме демократичния афроамерикански маткап..

Абе що вече няма серсеми, които да врещят СЛАВА УКРАИНА? Да вземе да прекръстим 5-6 улици на ГЕРОИТЕ НА УКРАЙНА! Найо Цицин умре ли, що се смъча като бит гъз?

В момента лапкам негърския и съм зает...

Не им дават хонорари, те без хонорар от някоя фондация няма и да пръднат в зщита на укронацистите, ако се разлаят, значи с получили парички. Русофобията е платена, безплатните русофоби ги наричат полезни идиоти. :)

Не е лошо да си добър серсем , УКРАЙНА Е НАПАДНАТА ОТ ФАШИСКА И ЗАВИСТЛИВА РУСИЯ. ТЕ СИ БРАНЯТ СВОЕТО, ТИ БИ ЛИ ОТСТЪПИЛ ЕЙ ТАКА КЪРДЖАЛИ ПЛОВДИВ ?

Нима днес (След 17 ноември 2019 година) отстъпихме доброволно Западните покрайнини на Сърбия?! А нима от 1934 година се съгласихме, че Македония е "македонска" и Цар Самуил е македонец. Защо всички мисирки си мълчат за "правителствената" ПРОГРАМА ЗА ИЗТРЕБВАНЕ НА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД?! Моето обяснение е, че след като "изтребителите ни" не успяха да ни затрият, горчиво ще съжаляват: 3. Необходимо е с българския народ да се разправим по-бързо, защото после ще бъде късно. Хилядолетният ни враг е още жив. - лятото на 1988 година, Москва, е времето когато се е взело това "ОКОНЧАТЕЛНО РЕШЕНИЕ" за българският народ. Но каквото е за бедният Бай Ганьо, започва да става и за богатите Джон, Смит, Ханс ... След като Русия и Полша в Европа и Китай в Азия се вдигнаха на щурм срещу NWO New World Order, ЕДНОПОЛЮСНИЯТ РОБСКИ СВЕТОВЕН РЕД, нещата взеха да имат друг характер. Демек, СИРЕНЕТО Е С ПАРИ и трябва да се заплаща, а не да се заграбва чрез "правото" на силата. (Ксероксът на ФЕД, за "зелени тапети".)

Защото са овце, затова.

На много хора със руско съзнание им се иска в момента да умираме от глад, а пък зимата от студ. В същото време аз, семейството ми, всичките ми приятели и колегите ми живеем по-добре от всякога досега

Как е събра ли паеи за мечтаната кола втора ръка

Парадоксално - но всички общества в които income gap-a става чудовищен вървят към гражданска война. Не е въпроса само ти да си добре - а да виждам бабичка да плаче в подлеза на Орлов Мост “бабо помогни ми гладна съм” към минаващите (дадох й 10лева на жената да не стои там). Много плюете соца но това го нямаше тогава - нито диктатурата е хубаво нещо, нито дивия капитализъм.

зАЩОТО МЪЛЧАХМЕ КАТО ПЪЛНЕХА ЧЕКМЕДЖЕТАТА , МЪЛЧАХМЕ МЪЛЧАХМЕ И ПАК ВСЕ ТЯХ ИЗБИРАХМЕ .

Ако има някой, който спокойно да оцелее при наличието на кризи от всякакъв тип, то това са именно хората от Източна Европа. Тук знаем 2 и 200. Знаем да живеем при режим на ток и вода, при купонна система и недостиг на храни, бензин и други стоки, можем да си орежем драстично разходите при нужда. Да му мислят оядените, разглезени западноевропейци. А ние тук можем и зимнина да правим ;) Хич да не е, гладни няма да умрем. Много по-подготвени сме от западняците да живеем в кризисни ситуации.

Че то има ли западноевропейци още

Защото знаят какво са им приготвили за изненада. Инавали сме го няколко пъти. А пък на запад от Унгария още летят сред розови облачета. Но ще им мине …

Защото в мазетата на хората вече няма място за бурканите с пари, та вече им се налага да ги носят в банката.

Защото имаме Неграмотни Управляващи , които Работят срещу Собствения си Народ ! Трябва Революция с Физическо Унищожаване на Неграмотните Управляващи ,подлоги на Различни Държави и Финансови Кръгове ! Това е днес Източна Европа , уморена , Ограбена и унищожена !

Глупости. Като си толкова ербап отивай и пуцай по парламента. Аман от пишман партизани

Кой пести бре малоумниТци? Хората в цяла източна Европа им замина покупателната способност, бързите кредити са скочили стотици проценти, а някакъв льольо изкара хората че и спестявали..

С ТОВА РЯЗКО УВЕЛИЧЕНИЕ НА ПЕНСИЙТЕ ГЛЕДАТ ДА КАРАТ НА ПОДЪРЖАЩИ ЛЕКАРСТВА ЧЕ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИТЕ КОИТО ЛЕКУВАХА ГИ ДАДОХА НА ВЕТЕРИНАРИТЕ И ЗА БИТОВИ СМЕТКИ

Защото не могат финансово да си позволят да харчат колкото досега.

Висока инфлация Топящи се доходи Решение има: Имот, инвестирайте в имот. Много данни сочат че престои чудовищно покачване на цените Който сега вземе утре ще гуляе Който чака балона ще остане по цървули

И на кого ще го продадеш тоя имот, когато ти потрябват парите?

Какви имоти бе строи се непрекъснато а държавата се ропи като население все по малко раждания все повече умират а и все повече емигрират.Няма хора кой ще живее в тия жилища.Това ще доведе до свръх предлагане и падане на цените

Холата от Източните покрайнини на Европа са се задоволявали с толкова малко, че дори Африка е с по-висок стандарт.

Навремето (преди 30-35г) имаше един виц: Как реагират от различни националности, ако има лоша прогноза за времето? Руснакът се напива. Полякът вдига стачка. Българинът казва: "Да правят каквото искат!" Всеки да си го тълкува както иска. Особено последния ред от вица.

Скоро че ни се наложи да емигриряме дпри към Сиера Леоне че и те ше са с по вивок стандарт

Еми защото има един световен агресор наречен Сатрапия, който затрашава всички с безумните си окупационни атаки! Трябва да бъдат заличени от лицето на Земята тези нагли азиятски СВИНИ! Слава Украина!!!

ОТКОГА НА ГЛАДА МУ СЕ ВИКА ПЕСТЕЛИВОСТ ? ... ХЛЪЗГАВИ КАТО РАЗГОНЕНИ СЬОМГИ СА ТИЯ МЕДИЙНИ ГУРУТА НА ЕС :))

в БГ не гладуваме споко. Не вярвай на медиите - само излез по улиците и ще видиш. Пълни кафета, ресторанти, задръствания от автомобили. Колкото и да се иска на рускопоклонниците да всяват паника не им се получава. Дори след глупостите на умнокрасивите оцеляхме!

Шило

А, още нещо- проверете си данните. В края на юни, инфлацията в България е 16,7%. Има я в сайта на НСИ

Шило

Никой не пести, просто няма толкова пари за харчене. Как се пести по време на инфлация, уважаеми "икономисти"?

Това че всички комундели сте мързеливи, бедни и прости не означава, че и работещите и можещите не пестят и печелят успешно в тези динамични времена.

Шило

Соросе, като достигнеш моите доходи, тогава се включи. А дотогава- мисли!

Аа ти си стипендиант на Митрофанка, 4000 ЛЕВА от пАсолството ?! Иначе всички комундели сте бедни на църковна мишка, освен тези откраднали парите на др0гарите си, с партийните куфарчета..

Шило

Бля,бля,бля. Както ти препоръчах- мисли повече, а не вярвай на тоя или оня, а на АналЛена- съвсем.

разглеждай нещата не като пестене като заделяне на пари а като въздържане на покупки от които нямаш нужда. В БГ все още сме доста добре, колкото и да не се иска на някои хора (предимно тролове).