17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Тъпотии! Аз живея в германска провинция и НИКОГА не е имало прекъсване на ел.снабдяването! А и цената не е толкова висока, щом собственика на апартамента ми я включва директно в наемната цена. Още повече като разход, сравнен с доходите на нормално семейство.

В този дикументаклен филм (силно препоръчваm - има го в Netflix) за живота на Бил Гейтс става ясно, че единственото устойчиво (не само в екологичен, но и в икономически и технологизен смисъл) решение са микро ясрени централи. Така се избягват огромните загуби по преноса (защото могат да се строят близко до там, където е потреблението), както и да се овладее напълно риска при евентуална авария (поради в пъти по-малката им мощност). Всякакви други източници на ел. енергия са наустойчиви в дългосрочен план.

Бил е много умен човек. Няма спор. Това не значи, че ако в нещо си прав, то във всичко останало си прав. Това важи и за него. Помним какво стана с генно модифицираните комарите в Бразилия. Ако не - припомни си. Много добра идея, много добри начални резултати... липса на резултати 2 години след това.

кое му е неустойчивото на слънцето кое му е неустойчивото на вятъра (качи се на Стара Планина и ми кажи кога няма) - така и с много региони по света кое му е неустойчивото на приливите и отливите Значи Китай, Германия и Скандинавските инвеститори са по-глупви от Чичо Бил който до сега не се чуло да направи "лев" с тези микро атомни централи.... за разлика от тях.

Чудесна статия! Браво!

Няма ток близо четири часа , поне три пъти в седмицата. А телефони и интернет от спиране на тока по 40 часа

инж. Щерьо Щерев се опитва да ни обясни как можем да продължаваме да замърсяваме природата, защото иначе трябвало да плащаме повече. Явно човека няма деца или внуци и не мисли за тяхното бъдеще, а живее от днес за утре. Не заложим ли политики в посока по-малко замърсяване на околната среда от сега ще си носим последствията дълго време. Прехода не е нужно да е драстичен като в Германия, но пък могат да олекотят значително процедурите по поставяне на фотоволтаични системи като не е нужно енергията, която ще се закупува от тях да е на преференциални цени. Оттук хората по своя преценка ще могат да вземат решение дали искат да мърсят по-малко природата или не. В момента българското законодателство поставя всевъзможни пречки пред тези които искат да си поставят фотоволтаици дори единствено и само за лични нужди.

Фотоволтаиците и вятърните мелници ЗАМЪРСЯВАТ околната среда!!!

едно е зазамърсяваш денонощно, друго е веднъж на 20-60 години.

Да ползваш само зелена енергия е като да се храни само с био храни - цената е няколко пъти по-висика от обикновените. Но докато за храната всеки сам си решава, за електроенергията правителствата налагат решения на хората, които са длъжни да плащат високата цена.

в Германия има стотици тарифи. Има със БИО и без БИО.

Аз ще ви кажа защо - защото половината цена се формира от мрежови такси и различни данъци плюс накрая ДДС върху цялата сума. Освен това електроразпределителните дружества се търгуват на борсата, а основните вложители в тях са институционални - т.е хедж фондове, пенсионни фондове и прочие. Така е с тока, и водата в много страни на Запад. Данъкът върху потреблението на неща, без които не можем е дойна крава за акционерите. Това беше идеята и за приватизацията на нашите ЕРП-та, но тогава няколко души се запалиха и объркаха сметките. Сега ще чакаме да стане същото, но по-бавно и плавно.

две думи: Българи, да ви е яко дъто - щом назапад могат да плащат значи вие сте способни да плащате х2...

не е лошо преди да дращиш статии да се запознаеш с фактите. от 2000 година до 2015та имаше ДВЕ тарифи. Едната за конвенционални източници на електроенергия и другата с възобновяеми. НИКОЙ не те е карал да ходиш на ЕКО тарифата. НИКОЙ. Това беше по желание и дали искаш да правиш нещо за околната среда. Разликата м/у тях беше над 12 цента. Говоря ви го щото и аз съм правил договори и разбира се като българче избирах по-евтината. В момента са толкова омешани двете тарифи с по 10, 20, 50, 75% че разликите са в 1-2 цента. Но повтарям пак ЕДИН И СЪЩИ ДОСТАВЧИК винаги имаше минимум ДВЕ тарифи и ти си избираш на коя да правиш договор.

Защото могат да си го позволят. В Дания е по-скъпо. И те могат да си го позволят. А питате ли ги защо имат най-чистата природа, съотнесено към промишлеността си?

Изнесоха силно замърсяващата металургия и други гадости към братски Китай. Така изтрепаха рибата. Не си замърсяват природата, не харчат много ток ( има такива процеси които гълтат 24 часа ток и не могат никога да спрат, металургия и най вече алуминиевта индустрия) Та казваш чиста природа и са готини даже

Ха ха ха , друга причина е че 60% от ел енергията се внася от вечният враг - Франция, които са първи в света по производство на енергия от ядрени реактори.

Това Щерю ли ти го каза? Последните Години Германия изнася към Франция двойно и дори тройно повече електроенергия отколкото получава. Oт 7 години Германия от вносител се е превърнала в износител на енергия, като вече изнася близо 60 Тераватчаса ивнася около 30 Тераватчаса. Нешо повече за щерювците - Германия е толкова зле , че приходите от изнесената електроенергия надхвърлят 4 милиарда евро

С дай българия ще ги изправарим и немците!