Коментари - Заетостта става все по-недостъпна за необразованите | Бизнес.dir.bg
назад

Заетостта става все по-недостъпна за необразованите

Експанзията на пазара на труда, съпътствала икономическото оживление след пандемията, е изчерпана

Обратно в новината
| Автор: Адриан Николов, старши икономист в Института за пазарна икономика

Коментари - Заетостта става все по-недостъпна за необразованите | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А ми пебсионирайте комунистическите дембели птдавна нафхвършили възраст за пенсиониране и назначавайте млади.Или не щете за да не си загуби Рашкия лостовете за влияние в Българският клозет подобие на държава от селски тип.

пффф

Що? Виж Гозно как се уреди...

С тия мании за руско влияние навсякъде! Ама щом така ви е гот, дерзайте!

Става все по-недостъпно и за образованите! Даже най-вече за тях!

Е кой да се уреди Бербатов ли който бягаше от националния за да си прави кариерата и като свършиха мангизите пръв патреот

И за това вкарваме инженери и доктори от Африка...............

Образованието не те прави интелигентен! Затова заетостта става все по-недостъпна за "ОБРАЗОВАНИТЕ".

В нашия град вече имаме циганин с висше образование който нито може да чете нито да пише.

Има една единствена пречка. По световна статистика единственият сектор, който не страда от уволнения е ЕЙЧАРИТЕ. Корпорациите явно трябва да ударят дъното с тия ИИ тъпотии и селски сметки и чак тогава да се сетят, че мястото за автоматизация което ще им донесе кадри са тъпите олигофрени сложени да определят кой ще им робува. Докато това не се случи ще е трудна заетостта. Едно време за да си наема програмист или дизайнер изисквах демонстрация на умения през реални проекти. Сега от инклузивни политики до неясни изисквания решават кой ще работи. Ейджизмът също е минал всякаква граница. Не може да събереш отбор юнаци и флуидни без никакъв реален опит и да очакваш иновация и бизнес растеж. Пълно е с квалифицирани кадри, които не желаят да участват в тази порнография наложена като мода от нищо не правещи стартъпи.

Те необразованите управляват държавата.

Все така ще е роботи компютри това измества човека.

""Именно при най-ниско образованите е и най-сериозното увеличение на безработицата -""" Наричат се паразити.Защо мислите ,не се въвежда механизирано почистване на улиците , а ръчното да остане само по тротоарите,градинките и парковете.Някога преди много години ,но като казвам ,много -значи много години.Тогава по тротоарите по "Цар Освободител" ,имаше едни малки автомобили с въртящи се четки .Такива бяха в "Парка на свободата , Паметника на СА, ,докторската градинка ,парка Заимов, може нещо да съм пропуснал. Сега умишлено се набляга на некачественото ръчно почистване-нарича се скрита безработица и има социален ефект -учи на мързел

за бИрачи из безкраините еврониви образование не ви трябва... ББААХАХА

Защото "високо образованите" хвърлят боклуци по улиците............

Не защото на цената на 20 машини за почистване ще се купят 5 мерседеса за кюетани другите в общинския съвет

Необразованите, ама хич не мислят да стават зети. Смучат социалки, мародерстват си на воля ... и не ги ебе за ....заетостта ви!!!

Гонзи може с чиста съвест да ви съди за клевета и обида.

Ейчарки са шибнали минусчета. Лоша новина имам. Колкото и да отлагате насилствено промяната през манипулация, реално най-лесни за автоматизация сте вие. Супер просто е. След като се спука балона, че ИИ ще премахне програмистите и дизайнерите, който успешно ползват тези, които ви наемат за да се оправдаят, че уволняват хора, сте вие на мерника. Дори без помощ от ИИ със сериозно програмиране може да ви премахнем 50 процента от простотията. А в момента, в който вместо да чакаме шанса на живота си и субективна селекция от технически неграмотници, някой зацепи, че с един онлайн тест на основа на езиков модел може да не ви наема, ох баня, ох кеф:)

Не са ейчарки. Някой от чатджиджибиджитата в дира са. Ейчарките в събота са по молчетата и пазаруват боклуци.:)

Знанието и умението за нещо наистина ценно, което помага на личността да се изгради и да решава в своя полза личностни и социални проблеми с лекота, да не говорим за съответното надграждане като професионалист или ,дай боже, енциклопедист , не се придобива нито в училище , нито в университет , нито в институт към академия на науките. И тази басня , че " когато ученикът е готов - веднага се появява учителя " е смъртоносна Отделни елементи има навсякъде наистина. А окончателните обобщени техники , дори да ги има - или са засекретени с древна писменост и пълни с метафори и алегории, преплетени със съвсем погрешни напътствия - или въобще знаещите не са ги оставили за свободно ползване. Това , което предлага училището - и в България и в Европа и в Северна Америка е в най-добрия случай- тренировка за мозъка. И реално в обучението е най-важното социалното общуване между учениците и общуването с учители, облечени с определена власт. В университетите и институтите- същия модел и полза. Има и отделни индивиди, които се образоват , четейки и експериментирайки. Ама те колко са ? А дипломите ги получават всички. И няма значение дали е с тройка и три пъти на поправка с плащане или е от първия път. Даже на стари години, от властова позиция може да получите колкото си искате платини дипломи за престижни професии. Така ,че деца - не се тормозете да учите- станете партийни активисти. Тогава ще станете министри и ще гледате как чиновниците се мъчат да превъплътят идиотските ви желания в реалността. Като не стане ,ще въздъхнете и ще кажете- " Ей -не може да се работи с тези некадърници!"

Все пак ти трябват професионални кадри да ти вдигнат компютрите и роботите. С въздушни кули не става. Къде са тия роботи? Където и преди бяха. В производствените процеси. Къде са тия компютри? В джоба ти, харчат ток без да произвеждат добавена стойност производствено. Въобще яко спукване на балончето идва. И ще е мега яко щото 80 процента от лаптопаджийте нямат реални умения а просто следват инструкции.

Отдавна съм казал, че ще е така. В нормалните държави 70% от населението просто ще бъдат настанявани в гета в определена степен, 25% ще живеят що годе нормално, а 5% ще са над средното. Защо? Ами много просто! Автоматизация и индустрия 4.0. Защото ако преди за да се вдигне един мост, например, са трябвали 150 човека с кирчици и лопатки, които да носят на ръка цимент и да бъркат, за около 4 месеца, а сега това се извършва от 10 човека за 1 месец и техника. Брилянтен пример е варненския Елдом Инвест - по комунизма - 1500 човека персонал, работят, бълват бойлери, качеството - горе-долу добре! Сега? Пак бълват, че и изнасят - качеството добре амаааа са 80-90 човека! Всичко е автоматизирано! За това - работете над собствените си знания и надграждайте в областта, която ви харесва!. Училището, и следващия университет са просто едни места за беседи и за намиране на хора със сходни интереси, както и за създаване на връзки с колегите. Да научите нещо? Ученето - в практиката!

Всъщност е обратното- става все по-недостъпна за образовани и интелигентни хора с решения на проблемите и все по-достъпна за неграмотни гъз0лизци и доносници с една единствена реплика: "Йес, Сър!"

Нарича се еволюция. За отмиращите е гадно разбира се, обществото може само да направи края по-поносим, доколкото има ресурс за това. И разбира се е пълно с вресливи слуги на измамници готови да възседнат мъката на отмиращите, имаме очебиен пример с руските врякалници и в тоя сайт (само тук да врещяха).

Отдавна минаха времената когато за да продадеш една стока тя трябва да е просто полезна, да върши работа и да е на приемлива цена. Днес всеки гледа как да му е евтино и как със стоката си да се изфука в социалния си кръг, да си вдигне самочувствието, да си изчетка самолюбието и прочее неподозирани неща, колегите ти съвсем правилно се ориентират в обстановката ... за съжаление

Тия ти два варианта не са взаимоизключващи, се, бре...

Сатурн е вторият ни газов гигант и там условията се отвратителни. Много по-хуманно си е на сапун.

Стига глупости, бе... Кви беседи, кви намирания на клубове по интереси... Университетът дава академична основа. Такова нещо в практиката няма. С тая мантра за практиките, ИТ индустрията сгъна и масово станаха сглобячи на фреймуърци. Практиката бълва занаятчии със знания на ниво как да свършат някаква работа. Как да открият нещо ново и фундаментално, без да знаят Лаплас и Лаграндж кои са, камо ли да са виждали техните оператори. Такива приказки са присъщи за самоуките девове, които се барат практици, пък ти уж за инженер се пишеш. Аз пък съм двоен инженер, прясно в аспирантура. Явно си падам по беседите и хората със сходни интереси - хе, хе... Пък тая индустрия 4.0 е просто актуалната шашма на чичо Шваб и на кликата зад него. Пълна простотия е. Европа се деиндустриализира ударно, особено на Шваб Швабистанът.

Тва па откъде го измисли?! Не гледаш ли структурата на последните обявени съкращения сред ФААНГ? Поголовно съкращават именно НР...

Бягай да впрягаш магарето в плуга и да ореш пролетно. Че днес 1 трактор оре за 5 села. Изядоха ти хлебеца, тия конспиратори.