17-11-2017 20-11-2018

Коментари

...свобода равенство ,братство...

Лесно е!!!!Да спрем да купуваме вносни измислени пълни с подобрители храни!Имаме плодородни земи и чуден климат които могат да ни осигурят най-вкусната и качествена храна.Във всички големи хранителни магазини зареждат храни на големи производители със съмнително качество на храните.Моля спрете да се тровите!!!Първо и важно е да си възвърнем селското стопанство за да имаме суровини за производство.

Лесно е!!!!Да спрем да купуваме вносни измислени пълни с подобрители храни!Имаме плодородни земи и чуден климат които могат да ни осигурят най-вкусната и качествена храна.Във всички големи хранителни магазини зареждат храни на големи производители със съмнително качество на храните.Моля спрете да се тровите!!!Първо и важно е да си възвърнем селското стопанство за да имаме суровини за производство.

И добре дошли в "Новата" ,стара колониална Европа.....

"Народът прост, животът – тежък, скучен..." Щом сме роби и търпим...

С храните отдавна се знае, че е така, а с ваксините?!?!

Като са ги хванали сега да им набухат по едни дебели глоби които да се разпределят между пострадалите страни,като финансова инжекция в здравеопазването,да лекуват хората от отровите им.....ама не,всичко ще се потули и кервана ще си върви !

Това за кой ли път доказва че народът е прост и позволява да го лъжат на поразия

Рено има модели, които не предлага в БГ! Дачия за Франция и Италия е друга, с по-добре направен интериор.

дори производството да е в по-бедните страни, износът на по-качествената продукция е към по-богатите, респ. плежоспособни пазари. Докато по-ниското качество, "евтинджосът" остава в по-бедите. Освен това - при тези лабави закони и още по-лабавото им спазване, естествено, че вски производител ще гледа да кръшне и да вложи по-евтини суровини, за да реализира по-голяма печалба!

обичам да дъвча Арабска дъвка и миризмата на напалм рано сутринта

арабска дъвка - gum Arabic. Паднах под стола. Тове е невероятен превод на Гугалето. Арабската гума не е никак ефтина съставка и има уникални качества. В напитките е емулсифиер за вкуса. А иначе има разлика в състава на много продукти и често се ползват по-ефтини съставки за да се направи продукта. Цената в магазина не означава че производителя ги прибира тези пари. Обикновенно е скъпата разпространителна мрежа и много междинни връзки между производител и продавач, също тук таме и понякое чекмедже да се пълни. В америка е само около 30% търговска надценка за големите вериги като Уолмарт. Също така в повечето щати няма допълнителни данъци върху цената на хранителна стоката. В България съм виждал продукти които са по скъпи и от западна Европа, а западна европа е по-скъпо и от америка. Храната в америка е значително по ефтина от България. Това обяснява защо повечето американци се търкаляме. Обаче и в България гледам че повече хора се закръглят а всеки се оплаква как няма пари дори и за ядене. Празни калории ц много сол и захар чудесата на съвременната хранителна индустрия.

Има разлика НЕ само в качеството, очебийна е и разликата в цените на продуктите продавани от една и съща верига магазини!! Примери бъл:ЛИДЛ България и същият в Германия, Метро-СЪЩО!!!!

Статията е тотална измама. Това е същото проучване от 2018 г. А това е втора част свързана с вкусовите усещания. Но пък путлерастията може да си поквичи на воля. Ако заради малки разлики в храните сме второ качество, то какво да кажем за Руслямска държава, където по този критерий хората трябва да са четвърто и дори пето качество

Нутелата с палмово масло и лешникова паста вместо какао и не се обаждай.

Лешниковата паста в нутелата е изобретението на Господин Фереро. След ВСВ е имало недостиг на какао и той е разработил Нутелата като "временен" продукт които се харесва и до днес именно заради лешниковата паста. Лешниковата паста е по-скъпа от какаото. Палмовото масло е една от съставките. В миналото се ползваха хидрогенирани различни масла за същата функция. Процеса на хидрогениране съзава транс мастни киселини които увреждат здравето. От тук идва и палмовото масло което естествено е богато на наситени мастни киселини. Търсенето е доста високо та цената му не е ниска. Преди 10-15 години да. Не знам защо в България минава за нискокачествен продукт. Има много други мазнини които са по ефтини.

В Русия всичко е по ГОСТ, батка.

Солидарност отсЕкъде.

Дано не е така и с ваксите,че ще останем само 1/3

И храни и ваксини ,,менте,,като ЕС.Пари за безумни проекти има ,а за мизерните пенсионери няма.И нир искаме по високи пенсий за по над 42г стаж ,ама вашият ,,послуник,,не дава.ОТ НЕКАЧЕСТВЕНИ ХРАНИ НАЙ БОЛНИ И ПЪРВИ ПО СМЪРНОСТ СМЕ В ЕС.ВЛЯЗОХМЕ С ГОЛЕМИ НАДЕЖДИ ,А ТО СЕ ОКАЗА ,ПАК БЕДНИ И МИЗЕРНИЦИ.А ЗА АРАБСКИЯТ СВЯТ СЕ ГРИЖАТ,А НЕ И ЗА ЧЛЕНОВЕТЕ НА ЕС.ШВАБИТЕ СА НИ ДЛЪЖНИЦИ ,ЗАРАДИ ТЯХ ЧЪРЧИЛ НИ НАКАЗА

Ама точно! Затова и няма да си слагам...

Много от законодателите ни са обвързани финансово с вносителите. Така и местното произвоство се убива, а и се лансират боклуци, което е еднакво изгодно и на местните производители, влагащи също боклуци. Колбаси и млечни продукти - там нещата са страшни.

А Вие какво си мислите, че сте станали европейци ли. А Аз си мисля , че сме притурка към европейците.

я клоака... Такива работи!

Големият проблем дойде някъде преди около 40 години. Когато тихомълком повишиха обикновената храна от трапезата ни в "био продукт".

Али Химика от хранително-вкусовата промишленост на България явно среща конкурент и отпор сред маститите си конкуренти от чужбина. Не винете никой, освен законодателите ни и спящите контролни ограни по храните, които "не откриват" нарушения, а открият ли почва "аз неотговарям" рубриката с лаборатории, контролни органи, санкциониращи институции. "Милеещите" за хората в Парламента, така и с години не намериха време да въведат ред законово, а МЗХ е на фаза усвояване на европейски средства, а контрола на храните не им е приоритет. Това, което се продава в магазините ни е с много принос за заболеваемостта и смъртността ни.

Това са пълни глупости бе!

Мда, а храните в по-бедните страни извън ЕС са цъфнали...

Представям как Гилка Мока-кола си го местят в другия крачол...

Приятно пазаруване на "КАЧЕСТВЕНИТЕ" европейски стоки! Нека гинат българските производители и всички останали покрай тях които произвеждат само боклуци. Вносните маркови "КАЧЕСТВЕНИ" продукти винаги са на ниво и се отличава тяхното "КАЧЕСТВО". Слушайте рекламите какво ви говорят и бързо в голямата верига която не прави компромиси с "КАЧЕСТВОТО". Успех!

По-бедни храни, на по-богати цени.

Ще се изнендате ли, че и с дрехите е така? Онзи ден собственикът на магазини Мания обясни, че в България 5% от дрехите стават за рециклиране. В Швеция - 95% - и там даже има и печалба.

Маратонки на Адидас от фирмен магазин тук и в Германия нямат нищо общо като качество. Факт. Проверил съм лично.

А, като цени?

Или на по-ниска цена, заради разпродажбите. Всеки, който е влизал в МОЛ или фирмен магазин в западна Европа ще го потвърди. Аз си купувам зимната екипировка и спортните стоки от магазини там, защото са по-евтини от тук. Особено от предишния сезон, които тук се продават на регулярна цена, а там са на 30%.

Да не пазарувате в чужди вериги и хранителни стоки чуждо производство, вие не та не. Ами купувайте си директно от малките производители, ама ви мързи и ви е под достойнството. Еми вземете тоя рак сега.

Хаха :-) Трета класа маймуни. Ше има да си спомняте за лошият комунизъм :-) Общо взето трябва да сравнявате между малко избор на качествени храни преди 89г, с много избор на некачествени храни след 89г. Маймуните винаги ще ги клтят, без значение от строя. А вие си мислите че нещата са по добре със скапана храна и "възможноста" да миете немски задници за "много" евро. Не народ а мърша. Едно ядене вече не може да си направи!

Трябва да се забранят със ,скон стоки, които имат различни стандарти от тези на държавата производител и готово.

Настоящото проучване е втората част от усилията за тестване, проведени от Съвместния изследователски център. Той анализира вкусови те свойства на подмножество от същите продукти, които са част от пробите за сравнение на етикетите 2018/19, за да разбере дали различните рецепти, използвани за приготвяне на продукт, водят до забележими вкусови разлики. За тази цел компетентните органи на държавите-членки на ЕС, участвали в сравнението на етикетите 2018/19, бяха поканени да дадат приоритет на продуктите, които се предлагат с разлики в състава, за да могат да бъдат включени за вкусови тестове. В резултат на това 20 маркирани продукта, всеки от които включва проби, събрани в 5-10 държави-членки на ЕС, бяха включени в оценката, извършена от група от обучени експерти. Избраната техника за сензорно тестване се нарича Structured Napping и е последвана от профилиране на свободен избор, което е цялостна оценка на вкусови те свойства, при което тестваните проби се групират според степента им на сходство. За 10 от 20-те оценени хранителни продукта бяха забележими различия в вкусови те свойства сред националните версии. Те отразяват най-вече свързаните композиционни различия. Не са открити забележими разлики в вкусови те свойства за останалите 10 продукта, въпреки че съставът им се различава до известна степен. Както беше в проучването 2018/19, наблюдаваните разлики не показват географска тенденция. Освен това, сензорното тестване разкри, че по-големите разлики в състава (т.е. различни количества и видове съставки) водят по-често до забележими, т.е. значителни, разлики в вкусови те характеристики на различните национални версии на един и същ продукт. По-малки вариации на състава в повечето случаи не се забелязват. Трябва да се отбележи, че сензорното възприемане на хранителен продукт е само един от елементите, които могат да повлияят на избора на продукти от потребителите. Например, някои потребители могат да искат да избягват определени видове съставки по различни причини, различни от тези, свързани със здравето им (например алергени). По-специално, потребителите все повече придават значение на въздействието върху околната среда на някои съставки, техния географски произход, начин на производство, химически състав и др. Трябва да се отбележи, че сензорното възприемане на хранителен продукт е само един от елементите, които могат да повлияят на избора на продукти от потребителите. Например, някои потребители могат да искат да избягват определени видове съставки по различни причини, различни от тези, свързани със здравето им (например алергени).

На който най-големия рекламодател са ГЕРБ? ГЕРБ плащат директно на Станишева и то най-много от всички други медии? Нещо да кажеш за това?

Абе пак си трета ръка за тях бе. Какво се пенявиш, да не си и третополов?

Дето вчера ми се пеняваше, че не сме били втора ръка хора в ЕС и ни третирали равно, а?

:))) Ми разбира се, че ни третират по равно - българите де. Не правят никаква разлика между едни българин и друг българин - все едни и същи боклуци ни пробутват. И изобщо не сме втора ръка - преди бяхме 28-ма ръка, а след Брекзит се пооправихме и станахме едва 27-ма ръка. Ся, спорен е въпросът дали изобщо ни считат за хора или (както е било в демократична Елада) ни броят за говорещи оръдия на труда.

Какво се коркате бе хора. Та ние вече истински хляб нямаме. Този дунапрен, от който получаваме само киселини и газове не е хляб. Не знам какво е. Отрова, най-точно казано.

Вие може и да нямате, но ние имаме! И истински хляб и истинско месо и истинска ракия и истински печени чушки и осолена сланина. Всичко имаме! Е, не ядем пресни домати и салата през януари, но то тогава не им е сезонът. Тогава наблягаме на мръвките, на киселото зело, на червеното вино. Живеем природосъобразно и не чакаме да намалят цената на авокадото в магазина. А лапайте си боклуци по панелите!

Знаем ви вас. Не серете там където спите - тоалетните ви са на другия край на двора; и не си държите сополите в джобовете - за какво ти е носна кърпичка, като можеш да се изсекнеш на двора и да си забършеш пръстите в ръба на къщата.

до ясно. Много живо го описваш, трябва да си го виждал с очите си покрай теб, татко, дядо...

Всъщност е анекдот изигран от Точно Токмакчиев и Мартина Вачкова, ама ти от къде да ги знаеш такива неща.

Знаете ли че Великобритания е Втората Държава напуснала ЕС ? Коя е Първата ?

това беше при Де Гол и не беше ЕС....

Посегнаха ни на най-скъпото, трапезата

Погледнете в Ютуба филм на Кристофър Стори - ,, ЕК е престъпна организация " и ще ви стане ясно в какъв ЕС живеем , Британия за това избяга !

Техните вафли по-вкусни от нашите шоколади.

Доста свободна интерпретация на резултатите от проучването. Там изрично е посочено, че наблюдаваните разлики не сочат географски тенденции: "As was the case in the 2018/19 study, the observed differences did not show a geographical trend" Като се прегледат сравненията на продуктите се вижда, че не става дума за делене на западни/източни държави и въобще не се коментират по-бедни или по-богати държави. Просто, в различни държави има различни варианти... https://ec.europa.eu/jrc/en/publication/results-eu-wide-comparison-quality-related-characteristics-branded-food-products-part-2-sensory

Е нали трябва рублофилите да поквичат. Ама че в Путлеристан храна е лайняна съвсем е без значение...

Калво общо има Русия,бе,педал?

Има бе педал. Като база за сравнение от една страна и от друга, че такива като теб са путлерастки боклуци плюещи за щяло и нещяло срещу ЕС.

с по лошо качество, манипулаторе.

Изобщо в статията не става въпрос за по-лошо качество, а за вкусови усещания. Манипулиран си ама от Дир.ру

големи глупости сте изнаписали! И тук се продават безалкохолни напитки с фруктоза. На опкаковката си пише дали е със захар или фруктоза. От 20 години не живея в БГ, но всеки път, когато се връчам, установявам, че храната в БГ е в пъти по-качествена от тази например в Германия! В Германия е евтино, но не по-евтино от БГ. Елате в скандинавските страни и тогава ще говорим къде е скъпо и къде евтино ;-)

Ти никога не си излизал извън България ?

Мами си търсиш в Скандинавските страни!? Сам отишъл пък реве!? Ай ше ти се невиди мрънкалото! И на Марс да отида пак ще мрънка. Добре, че напуснахте България повечето като теб!

Хахахахаахах! Как можа да го изръсиш това? Ти в коя Германия ходиш?! Германия от някаква друга планета сигурно. Млякото им мляко, месото им месо, зеленчуците им зеленчуци и т.н. Нито има вкус на найлонка, нито вкус на епруведка.

Понеже често пътувам, аз имам само един въпрос - Защо вкусът на зеленчуците и плодовете в големите хранителни вериги рязко се влошава след Чехия?

в коя посока?

Вицът е от наша страна, не от другата: - Нито мирис, нито вкус! - Ковид? - Не. Домати от Кауфланд.

А ако си опитал плодове в Канада, без да виждаш какво си опитал, доста ще се чудиш какво е. Не е само тук.

Месото, което напоследък се продава в КУХЛАНД е ужасно - май е нещо престояло у фрЕзЕрите на -70, лошото е че е същото и на двойна цена в месарница и то при "познат"

Газираните напитки са вредни. Пийте компот и планински чай с мед. Чипсът също е отрова, хрупкайте моркови.

На ви ЕС! Ето това е миндилщината на западноевропейците, а вие дето и лъскате сфинктерите с език сте още по-големи нещастници! Време е да сложим край на германския ЕС!

Абе в Руслямска държава работата с храните е още по зле. Тук в ЕС нещата се оправят малко по малко. Все пак този път само при 30% от храните има разлика.

умри бе кочко!

Не политизирай темата, платено русофобско говедо. Изобщо не ни интересува Русия. Тук е България.

Глупости на търкалета, троле. Я погледни боклуците описа на един етикет отпреди 15 години и пак ела. А, забравих, тогава не беше задължително да се описват боклуците на етикетите, щото не бяхме в ЕС...

Това означава ли и че с ваксинит е такова положението. В по-бедните страни от ес по-кофти ваксини, но със същото търговско наименование

Напълно възможно е. Вместо проезвидени в ЕС ваксини да ни карат астрата от Индия да речем.

Да

хахахахаха. Преводача кърти мивки. Имало добавена арабска дъвка. Добре, че няма добавена арабска гума.

Така се нарича с Технически Термин - Арабска Дъвка .

Аз си го знам като Гума Арабика. Да, преведено е Арабска дъвка, но от никой не съм чул да го нарича така.

Еноарабинол - повече ли ти казва?

Еноарабинол /АРАБСКА ДЪВКА/ 100мл. 3.50лв. С ДДС Еноарабинол /АРАБСКА ДЪВКА/ 100мл. Еноарабинол е фармакопитеен, добавя се към готовата ракия или вино. Създава усещане за отлежало. Премахва острия вкус. Дизировка: 1-2 гр/л.

Всичкия бутилиран алкохол по магазините е пълен с това! Няма нито един истински скоч, само спирт, карамел и есенции и арабска дъвка! Даже тия бутилки по 50-80лв са фалшименто! Търсете мнението на Иван Бакалов в нета. Има една поредица само за това. Наздраве с домашна!

Добрата храна у нас е в пъти по-скъпа от същата в Западна Европа. Това е само едно от проявленията на геноцида срещу местното население.

Не само добрата. В Англия храната е на половината цена оттук.

Нищо не пише за Цените в България на Лекарства , Ток , Застраховки ? Храната е с 40% по-скъпа , Тока с 20% по-скъп . Държавите от ЕС като България станаха като Колониите на Англия преди 100 години - Грабеж на Полезни Изкопаеми , Мръсни Производства и износ на Пари от Хранителни Супермаркети - Това са правили Англичаните и други Империи .

Това са червените търговци на едро в аптечния, застрахователния и хранителния бизнес.

Дай примери.

Ние това отдавна го знаем. Нищо ново, докато васалните ни политици продължават да използват в бедния си речник изразите: "каквото кажат началниците, както реши ЕК, каквото определи ЕМА" и т. н. Всичко си заслужаваме!

Само дето баш ЕК ги прави тия проверки. Ти да бе би случайно да си мислиш, че докато бяхме извън ЕС, тук храните със същите марки като в богатите страни са били цвете?

ЕС се грижи за нас, останалото са рубладжийски лъжи

Я ходи се шибай някъде, платен некадърник.

Близо съм до границата и от години пазарувам безалкохолно, шоколадови изделия и кафе от Гърция. Вземат със стековете. Разликата е космическа във всичко. Няма да забравя, когато за първи път си купих Фанта портокал от един магазин. Отварям кенчето, надигам и се стъписах. Истински натурален сок! Има плътност, перфектен вкус, аромат...абе чудо. Няма нищо общо с нашата жълта газирана пикня с етикет на Фанта. До него ден дори не подозирах какъв вкус има Фанта, мислел съм си че знам.

ами от кутии Анелия, Ная и Катеричка знаеш ли какви очаквания имах...

Истинския натурален сок е като си изцедиш плода. Другото не е нито натурално нито сок.

може да са по-калпави, но за сметка на това са много по-скъпи храните в сайта на ЛИТЛ УК, ДЕ и БГ, цените в единици (units) са по ниски, а сметнати през курсова разлика и относителна стойност спрямо доходи е страшно. за дрехи и др, е също толкова трагично