За меда, медта и златото на България

И как тези три експортни продукта могат да бъдат положителен пример за развитие, анализира експертът по външна търговия Борислав Георгиев за 3е-news.net

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Необходимо е да се направят няколко уточнния: 1. Не 7000 тона злато, толкова е количеството концентрат съдържащ злато. 7000 тона/ годишно е несериозно, човечеството за цялата си история, откакто е започнало да добива злато, е получило около 160 хил. тона. Освен това златния коцентрат се изнася за препаботка в Намибия, а не за Канада - там е основния офис на фирмата-собственик. Всички други златоносни продукти се изнасят за Германия, за крайна преработка. 2. Конценратите, от които се получават медните катоди и аноди, в основната си част са вносни - около 60%, останалите 40% са български. Следователно не може да се твърди, че това са изцяло български медни суровини получени от концесии. Друг е въпроса с принадената стойност на крайни медни продукти, вместо да внасяме такива от чужбина, държата може да стимулира наше производство. Без такава намеса едва ли ще може да се направи пробив, защото конкуренцията в Европа е убийствена - Белгия, Германия, Полша, Швеция, Испания са със сериозни производствени капацитети Т. е. намирането на пазари за крайни медни продукти е приоритетно, защото ако говорим за нашия, на всеки му е ясно какъв е. Нашите три завода за медна жица в Бургас, Севлиево и Смолян са с малки мощности, а продуктите на София Мед се изнасят за Гърция и ЕС. Иначе е направо странно, ние сме най-големия производител на медни аноди и катоди в Югоизточна Европа, с проценти от световното производство , а турски фирми строят у нас заводи за кабели, използвани в автомобилостроенето.

Всичко което се добива отива в сащ Канада, за България остава малка част от добивните

За съжаление медта и златото се добиват у нас от чужди концесионери. Това което се премълчава е въпросът доколко са изгодни концесиите и дали технологиите са достатъчно модерни и екологични. Инвестиции във високите технологии в области като машиностроене, медицина, електромобилност, електроника и селско стопанство са жизнено важни за България.

Кой ще работи?Имаме 2.3 млн.пвнсионери,650 хил.малолетни и непълнолетни,750 хил.чакащи заплати от бюджета,1.2 млн.цигани без образование,квалификация и без трудови навици!

Развивайте производство с тези суровини в България. Мислете държавнически. Сърбиха намериха литий и забраниха износа му, за да произвеждат батерии в страната.

Че кой го добива за да забранят износа? И кой ще прави нещо с този литий в Сърбия? Могат да си го кътат вовеки и да пукнат от глад= Тогава някой ще дойде и ще почне да го добива абсолютно безплатно, а може и да изкарват пари и да има после какво да ядат.

Пръщиш от акъл

Само че не България изнася мед и злато, а колонизаторите. За нас остова по-малко от 1 процент.

Бегай да колонизираш Америка, бе тъпак. Там си купуваш земя и си копаш каквото иска, независимо какъв си. Без концесия. Така ще направиш Америка колония на България. Тъпак!

Като чета тази статия си спомням за моя търговски анализ публикуван през 1989г във вестник ТРУД за стратегиите на усвояване на това национално богатство. Концесията е продажба на национално богатство без печалба.

Гледам си разбирач. Я ми кажи тогава, като открих петрол в земите ми, защо не мога да го добивам или дам на концесия?

Като пътувате из нова България, се "радвайте" на крещящо жълтите ниви с ГМО рапица. Тоест скоро и пчелите ще изчезнат.

От рапицата пчелите също правят мед. Стига да не се пръска с отрова де.

Някой опита ли да сметне, колко струват тия 7000тона злато по борсови цени??? Дори само при 30 лв. за грам са милярди и то доста!?!? Или има грешка или някой си мълчи заради нещо! 400 милиона е смешна цифра, ако написаното е вярно разбира се!

Има голяма разлика между злато и златна руда!

Какви 7000 тона? Ти луд ли си? Най-големия производител Китай е произвел 383тона за 2020та.

В един тон златна руда има няколко грама злато. Затова и цената е различна.

От Българи се изнася комцемтрат не изкопана руда! В концентрата има доста повече злато. Аз така го разбирам, концентрат означава висока конценрация на злато, не няколко грама. И кой е луд да влачи камъни за обработка на майната си. Дори 7000 тона концентрат да е пак цената му е милярди!

май Прешъс ох на батя без пари го земам от бугарите

Дънди оставят в България около 60% от стойността на добитото злато. Печалба от 40% никак не зле, но е толкова висока заради високата цена на златото в момента. Обикновено печалбата е под 20%.

Лъжеш, лъжецо. Дънди плаща под един процент от откраднатото злато!

Вода гази, по злато ходи, гладен стои. Що е то? Българин бре, Българин.

Ама медта и златото умните гледат да трупат, а не да продават. Ще разменят ресурси със значение за национална сигурност за хартийки - продажници.

Голям разбирач си

Такаааа, Сърбия притежава 1/10 от световният литий, но НЯМА да продава нито руда, нито литий, а краен продукт. Надявам се дирниците и продалите се за 1 айфон тъпанари тук да са го разбрали.

И какъв краен продукт ти продава Сърбия? Кебапчета ли?

Плескавица ха, ха

Сърбия може да притежава само 1/1000000000000 от лития, а не продава, защото не може да го добива.

Злато изнася боклук внася ? Кой - Боко тиквата....

Така с концесийки се ограбват богатствата на държавата и народа.Изнася се злато,иридий, родий и т.н.Но има някакво разпределение ,за концесионера изброените метали ,а за народа и държавата разорената природа ,отровените води и почва ,както и бум на онкологичните заболявания за населението.Просто България изпълнява ролята на африканска държава ,но с по-удобна локация за разграбване.Чудно как преди концесионерите да ни ограбват системно и последователно ,как сме експлоатирали тези богатства

Не сме експоатирали, заради липса не техологии. Инак щяха да са изкопали златото още преди 2000 години.

Това за хвалба ли ? Да си даваш даром природните ресурси а народа ти да мизерства ! Това е присъщо на колониална страна , само такава не сме били и то в 21 век !

Това не е за хвалба...а за срам. Страна която изнася ресурси...вместо готови продукти е достойна за съжаление. Това е като Борис преди години къде се хвалеше че изнасяме завършили медици....учили при нас...и ги изнасяме.., Причината поради която запада мрази Русия е точно тази. Че Русия не позволява западни корпорации да добиват и изнасят ресурсите на страната. Не знам дали има повече нужда от коментар. ПС: Един тук...беше изръсил че технологиите били специфични...първо не са специфични защото нашето злато и мед не са на голяма дълбочина и второ компаниите които добиват ресурсите не са измислили технологиите а са ги купили.

Много изнасяме в челната тройка сме, а вземаме 2% ит добива. За сравнение в Африка вземат 30 %. Ще фо обясня в пари. Износ за 2 милиарда процент 20 милиона. Външен дълг 37 милиарда. В мините работят Българи. Оставям изводите на вас.

Ключа е в технологията за извличането. Ние обичаме да плещим без да разбираме.

..и един продажник пусна вече коментарче

Няма как държавата да е робиня на американски корпорации и да печели от ресурси.

За пчелния мед ми е интересно, как ги докараха тия цифри. Ако говорим за истински пчелен мед.

А твоите цифри какви са.

Малко ми дреме какво изнасят чуждите консеционери, защото почти нищо от печалбата не оставя в страната.Дадоха концесиите на медодобива и златодобива така лесно,все едно находищата са на бащите им,а не на целият народ!Да бяха направили държавна фирма да ги експлоатира находищата -разбирам, ама ние сме най-силни на комисионни и еднократни сделки!

Държавата е експлоатирала находищата десетки години. И пак нищо.

доволен от работата си няма. Или земеделците ще му изтровят пчелите с безразборните си пръскания или ще продава на границата на загубата и ще се бори за оцеляване. Дотолкова доколкото медът не е просто баналната захароза минала през склюнчените жлези и стомахчето на пчелите. Медът е нектар, повърнат от пчелите и обезводнен от тях

Всички политици още от времето на дивата приватизация на Костов, че и преди това трябва публично да се разстрелят. Такъв зверски грабеж за една комисионна, не е имало никъде.

Най-лошото е, че продаваме евтино. Сравнете цените на пчелния мед. За Европа и Балканите нашия е най-евтин.

Медта и златото в България са чужда собственост. Подарили сме ги на концесия. Така че България нищо не изнася и на практика нищо не получава от подземните си богатства. За нас остават само унищожената земя и замърсената вода. Всичко друго взимат западните колонизатори.

имам предложение до радетелите тука дето искат да изнасят краен продукт а не суровина Правите матрица и златото го леете в матрицата и златния пръстен го продавате на булките в САЩ Примерно влагате злато - кило което е на стойност 80 000 лева и после продавате на краварските булки същото това злато ама вече кат пръстени на стойност 800 000 лева. И печалбата ви е вече 720 000 лева По тоя начин ще печелите добре щото без съмнение имате богата творческа фантазия която ще ви е от полза когато творите скъпи и колекционерски бижута Абе в сравнение с вас Вежди Рашидов- пасти да яде. Така де - по тая схема краен продукт продаваме на краварите АК 47. Вместо желязо им продаваме готов автомат на АРСЕНАЛ Казанлък Така че схемата е работеща. Остава само да напраите пръстена Дано не е много грозен

казвам го сериозно, има дизайнерски пръстени дето златото е много малко а струват колкото автоматите за цяла рота Стига сте ривали за поршето на Пенчев Покажете и вие краен продукт

Не виждам повод за хвалба, още повече гордост! По-скоро за срам и яд е работата...

Суровини изнасят слабите икономики , другите създават стоки

Аритметиките в статията по отношение на златото и медта просто нямат никаква стойност. Защото държавата България не изнася абсолютно нищо! Златото и медта се изнасят от няколко чужди компании, които плащат на щедрата ни държавица под 5% от приходите си от българските минерални суровини. Не е луд този, който яде баницата, а онзи, който му я дава! В колониалните държави е така...

Това ми прозвуча , като имаш крава пиеш мляко......но от магазина

Всеки уважаващ себе си търговец изнася продукция, а не суровина. Износ на суровина е руски маниер, но те реално имат в излишък. За нас е самоубийство да изнасяме суровина.

Петият по големина рудник за добив на медна руда в света се намира в България и си е чисто български. Дрън, дрън, че оперира чужда компания. "Елаците-Мед" е перфектно функционираща частна българска компания. Пък и злато има. "Асарел-Медет" пак си е българска мина, но по-малка. Българската територия е била една от златоносните провинции на Римската империя. Още преди римляните траките са добивали много злато чрез промиване, така нареченото "разсипно злато". Има достатъчно следи от този добив. Много още мога да пиша по въпроса, но аудиторията няма да ме разбере, все пак ще се отплесна професионално, а тук четящите и пишещи не харесват сериозни коментари. Скучни са и не подкрепят ничии политически пристрастия.

Разпродаването на България, е политика от далечната 1878 година. Добре е, че има една сила, която от 04.04.2021 г. разбърква кардинално плановете на световната мафия. До Коледа т. г., Нейното Проявление ще стане видимо и за родните ни дебили. Кармата българска е вече изстрадана, от времето когато е натрупана от "ИМА ТАКЪВ НАРОД" с гонението на Богомилите. /Преди нас с 1000 години, (Разпети Петък е утре, за нас източно православните християни) евреите са допуснали същата грешка, погубвайки седемте си пророка изпратени от Духовния Свят./

Износа на суровини е гордост за всяка прилежна колония.

Алоууу, някой от вас има ли идея колко ми струва сертификата за пчелен мен

Ами казвай като си почнал!

Мда! Много добре бехме през соцЪ! Бабите с мотичките по нивите, правехме разни скапани стоки, дето за нищо не ставаха! Япония ни внасяше електрокарите и ги претопяваше заради оловото! Запалти по 100лв, пенЦии по 40лв! Охрана по границите, че някой клетник да не избега от зоопарка НРБ!

Много си далеч от представата за "соца", малоумнико. Комплексарският ти оскъден мозък иска да докаже нещо, ала си безсилен пред безспорния факт, че капитализмът в България претърпя пълен крах през последните 30 години.

Малоумник си ти. Точно така си беше соца писрано русофилче.

Малко по-реално , а? Минималната пенсия беше 110 лв. Преизчислено в сегашни пари това са поне 550-1100 лв. При минимални разходи за ток, вода , парно , градски транспорт , напълно безплатно здравеопазване и образование. Е, нямаше толкова шарени боклуци по магазините.....

Не беше ли заради чугуна?! Е, ба.ти олигофрена...

Абсолютно неграмотно написана публикация .Никой не изнася суровини ,а ги подлага на дълко преработка . Така са правили само в Горна Волта и Дахомей /Бивши френски колонии /.Нарочно ги пиша със старите имена

Малка грешка .Да се чете дълбока преработка .Извинявам се

Е хубаво де комундета. Що великия бай Тошо не го извади навремето това прословуто злато, та да си поживеем като бели хора, а трябваше да работим на полето за 1.50лв на ден за да изнасяме чушки към Москва и да ходим да режем дървета в Коми и да дишаме пясъците на Либия.

откак няма Коми... нямаме и гори които да спират свлачищата, и виж що народ загина от пороищата.

Ами, защото за друго не сте ставали, бе дрОгарю! Баща ми, без да е бил партиен член, е бил технически директор на ЗММ. Обикалял е света. А вие, с празните глави, дишайте и лепило, ако искате...

Ами, защото за друго не сте ставали, бе дрОгарю! Баща ми, без да е бил партиен член, е бил технически директор на ЗММ. Обикалял е света. А вие, с празните глави, дишайте и лепило, ако искате...

Национлна гордост ме обвзе , като разбрах , че съм от водещите на човекоглава на катод , а също и на анод....... а не са ми лоши и резултатите на пчелна мед.

В Ютуб можете да видите динамична анимация на 20-те най-богати страни в Европа през последните 50-на години . Някъде след 1987 г. България изчезва сред 20-от тях ! И сега да обясня на по-младите читатели на ДИР.БГ защо е така : до 1989г в България се произвеждаха : цветни телевизори, хладилници, печки и перални, автобуси, камиони, кари ,че и леки коли . Т.е. произвеждахме ЗА НАС и ИЗНАСЯХМЕ в СИВ тези продукти с ВИСОКА принадена стойност ! Сега изнасяме рафинирана и НЕрафинирана мед , медна руда !?! и пчелен мед !?! И внасяме отвсякъде : телевизори, печки, перални , компютри, коли, камиони, автобуси ! Хващате ли разликата ?

1987 вече имаше режим на тока. Български цветни телевизори си купуваха само тези, които не можеха да си купят Сони от корекома. Купуването на българска пералня водеше до наводнение вкъщи след 2 месеца. А факт е, че автобусите в София бяха унгарски Икарус, а не български.

Произвеждахме. Телефони с шайба.

След 89та никой не искаше повече да купува буклуците произвеждани в НРБ

Интересно, само някой да напише истината и веднага няколко дежурни сороски свини се закачат да квичат

Ква е истината! Бяхме на светлинни години от западните разработки! Прочутия компютър правец си беше откраднат Макинтош!

В момента нито един от световните брандове , които всички знаем не съществува освен като марка. Нима се правят в Германия телевизори Grundig,aeg,Telefunken,philips, nordmende, Hitachi,jvc и да не продължавам. просто тези държави са намерили нова ниша и други високотехнологични продукти , марките , които изброих са продадени и незнайно кой ги произвежда. А кой би си купил телевизор Велико Търново или София и какъв пазар е България за всяка една марка. Колкото до златото то се получава след обработка на рудата и доколкото знам е свързана с отрови,химикали и вреда за околната среда всичко забранено в европейския съюз.

В тези клипове от ютуб може също така да се види че е нямало информация за много соц страни и че реално от 20 представени сме предпоследни (пред Албания), със БВП 10 пъти по-ниско от повечето страни. Разбира се мръсните комуно-лъжци спестявате тази информация.

няма повод за гордост дори държавите от третия свят не изнасят продуктите си за без пари както наште политици са го направили всички тези руди може да се продават за милиони пъти по доби стойности може да се произведе готов продукт вместо да се замърсява само земята ни с мини и да се изнася злато за милиарди от които Българич взима 0,00001 % това си е кражба и унищожение

Бай Тошо що не го вадеше златото и да си купим по една касичка без вноска с въпросните милиарди?

kgoranov

числата ги нямаш за нищо. Дай конкретно как мислиш че се извлича злато ? Сигурни си предствяш със сито и легенче. Извличането на злато е едно от най-мръсните производства.

Меда ни не го вземат никаде защото е набухан с антибиотици.

Това не е вярно.

Разбрах, че нашето отдавна е подарено на чужденци от корумпираните ни чиновници! Ние сме богата държава, но само шепа мошеници се ползват от богатството на земята ни. За пчелния мед - родния пчелен мед също го папкат в чужбина, а на нас ни сервират китайски, дори прекупвачите на пазара, които ни лъжат, че те са го произвели.

За нас ли става въпрос или за канадците? хе-хе