Коментари - WorkTalent ви пита: Смятате ли, че настоящите нива на заплащане в България отговарят на стандартите в Еврозоната | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ама друг път. Ние сме си колония. Икономиката се върти около немските хранителни вериги изнасяйки печалбите в чужбина барабар с всички вик, енергота, мобилни оператори та чак и концесионери като тези на летище софия и др. Разделили са си България и за това няма оправия. Напълни се с картели като тези с олиото, зърнарите, мобилните оператори, борсаджиите дето унищожиха зеленчукопроизводството и контролират цените на храните. И защото сме колония , а не независима страна от как се "освободихме" от турско робство, няма как заплатите да са ни съизмерими с тези на колониаторите. Е винаги сред нас ще има изклучения, да един малък процент, който ще управляват робите вместо господарите.

РИТОРИЧЕН ВЪПРОС

Всеки път когато се сравнява България с други държави. Ние бяхме 500 години турско робство- те не! Ние бяхме 45 години запечатана държава с изцяло държавен контрол- те не! Това дето се случва сега в България те са го минали преди 200-300 години че и повече. Всичките им големи фирми и заводи са частни и съществуват само тези, които са успели да се приспособяват през годините и са устояли на всякакви кризи. Почти всички от най-големите фирми и компании в днешно време са започнали от един човек, един гараж много работа и изобретателност. За да станат международните концерни каквито са днес. Докато ние искаме всичко да стане сега и веднага и на секундата, пък като не стане казваме че не може да стане и зарязваме всичко.

Аз откога пускам обяви с подобни изисквания ама много лъжат хайваните - или ще искат бесни пари или няма да отговарят на условията. Примерно искам конкурентен продукт на Аутокад, пиша изисквания за Линукс, Уиндоус, Мак, уеб, джава, пайтън, ембедед, електронни схеми, фпга ама само аматьор с по три реда кода на нета ... кой да го направи ми кажи

Господине, разбирам от Линукс, Уиндоус, уеб, пайтън, ембедед, електронни схеми, фпга, програмирам на С/С++ и имам 25 години опит, купища код съм написал. Работя за чужда компания и взимам над 20 000 лева чисто, отделно бонуси, отпуски. Доволен съм! Вие можете ли да си ги позволите тези пари? Ако търсите човек за 3000 лева и да седите да му мръканте отгоре, то трябва да си намерите студент и да си го обучите, но и той ще вие бие шута като дигне ниво. Писнало ми е бизнесмени търсещи специалисти да им работят за без пари.

Едно уточнение: Над 20 000 лева чисто на месец!

Регламента в в Германия според който, не можеш да отвориш супермаркет ако няма още два-три наоколо? Бихте ли ми казали в моя квартал като имам всичките вериги и поне още 50 магазинчета- те всичките от един картел ли са? Защото цените им са различни. Разните магазинчета на мандри и кланици и те ли са от картела защото цените им в тях силно се различават??? А въобще какво значи картел знаете ли???

спекулант и печалбар ли си, ма? Кво ревеш на умряло и скачаш като ужилен???

Не можеш да предоставиш доказателства за лъжите си? Не знаеш какво означава картел и картелно споразумение? Нямаш идея какво означава думата спекула и спекулант???

И в kaufland и в lidl набират персонал с мисля че беше 1800 стартова заплата. Или казваш ти не ставаш дори и за продавач???

1400 брутна заплата, което е под 1000лв чисто! Живей ти с 500 евро на месец на тези цени!

Един служител отива при шефа си- господин началник не смятам че заплащането което получавам отговаря на работата която върша. Шефа му отговаря- Ами и аз така смятам но съгласете се не мога да ви оставя да умрете от глад. Ей това представлява минималната работна заплата.

Забравяте да споменете, че в американска колониална България има само 2(два) възможни начина за намиране дори на каквато и да е работа: 1). С връзки и познанства; 2). С пари - като си платиш, където трябва на и на когото трябва за правото да работиш; На 40-41, максимум 45 години, задължително те изхвърлят от работа - счита се, че вече си стар и грохнал и в пред пенсионна възраст.

А бе гледам пълно е с обяви за работа. Ама искат да знаеш нещо повече от писане на платени коментари. А между другото вие вашата работа на платен трол с връзки ли си я намерихте???

А ти си HR-идиот с 1 мозъчна клетка, нали? Идиот, който за никъв чеп не става и HR "професията" е твоето последно спасение и последна инстанции. Знаем ви вас HR "експертите" какви хем малоумни и безмозъчни идиоти сте, хем лакоми и корумпирани помияри- нали точно вие сте тези на които се дава "сухото", за да те "уредят" на работа???? Вярно е и че от американските изроди ги видяхте и научихте тези гнусотии!!!

В kaufland и lidl искат връзки или да си платиш за да те назначат на работа така ли??? За стругар фрезист електротехник и така нататък също искат или пари или връзки въпреки че е пълно с такива обяви???? Само че жалкарче аз имам професия която няма да изчезне поне още 200-300 години, ама за нея се искат и знания и умения както и да си опресняваш и знанията и уменията. За сметка на това пък чувам че Европейския съюз ще приема регламент срещу платените тролове като тебе- и като стане ти с въпиющата си некадърност Какво ще работиш??? Или митрофанова ти е обещала да те вземе на работа в посолството?

Не отговарят , но пък цените на жилищата отговарят, че и отгоре!

На стандарта за европеец....

Не знам какво е състоянието на заплатите, както и не знам дали ще стигнем някога запада... Но знам и използвам четирите закона на логиката! Испания, Италия, Австрия, Португалия, Холандия,Гърция и някой други по малки страни, са стари членки на евросъюза, някой от тях са били колониални държави, но тези страни все още не са с френски или германски стандарти! А, българия в противовес на тях е била колонизирана територия.. Избиите си илюзиите от главите, за светло бъдеще и висок стандарт! Огледайте се в нашите съседи, кой от тях е по богат, ами никой...

Тук има толкова много хора с неоправдано високи заплати /най-вече държавна администрация/, че другите да си скъсват задниците от работа /не, че всички го правят/ картината е изместена. Не е като в болниците, едните с 40 градуса температура, другите вече изтиват, но средното е 36.6 !!!

Да има разлика в заплатите. Там хората не седят и не чакат държавата Да им вдигне изкуствено работната заплата. Там хората правиш ти бизнес не реват всекидневно за помощи на държавата. Там понятието законите важат за другите но не и за мен не съществува. И още много други неща характерни за нас тука в България. Освен това масово заплатите в Европа ги дават различните фирми в Европа- не държавата. Но ние смятаме че държавата е виновна, защото сме се хванали в частна фирма да работим за по-ниска заплата.

Има ли друга дуржава в Европа с минимална заплата 500Е??? Те помощите за безработни са по-големи от 500Е там!!!

Първо започни да се държиш като европеец пък после претендира и за каквото и да било.

Няма минимална работна заплата или няма работа на минимална работна заплата. Човек работещ на минимална работна заплата е определението за некадърен мързелив и не желаещ да работи служител.

... или черната овца някъде, що решихте, че атестациите са извор на самата обективност?

Защото лично при мене на времето минаха едно седемелектро инженера с огромните претенции и огромното самочувствие, дето не знаеха що е това отверка и от коя страна се държи поялника. Като не ставаш за абсолютно нищо работиш на минимална работна заплата.

Ами точно това означава, електроинженери да бъдат оценявани от началник дето не знае закона на Ом, хахаха

Самият Аз съм електроинженер. И няма инструмент, с който да не мога да работя. И съм прекарал повече време с инструмент в ръка отколкото тия пишмани инженери са прекарали в университета. За разлика от тези дипломирани висшисти инженери, единият от които дори е бил началник отдел по татово време. Та по повод оценяването- като не можеш да свършиш работата защото си некадърен ти е виновен оценителя нали???

Освен че не знаеш закона на ом, току що спомена, че не си запознат и с работата на електроинженера. Въобще концентрирай се върху литературата и заеби техниката, само се излагаш, хахаха , оценявал електроинженери. Случайно да са те извикали да носиш тухлите в някой труден студенстски период та да се пишеш и строителен инженер? Или ти и студент не си бил, хахаха

Тоест според тебе един електроинженер освен с с молив химикалка и компютър друго не пипа нали:)))))))) Мдаааа не ти е лесно и на тебе:)))))

Всички размишления, анализи и изводи по тази тема са безмислени, ако не са основани на аксиомата: В БЪЛГАРИЯ ИМА КАРТЕЛ (на практика на всичко)!

Супермаркета си купувам сирене без промоция на 15 лв. В малките магазинчета около супермаркета цените варират от 19 лв нагоре. Интересен картел. Всъщност вие знаете ли какво означава думата картел?

Защо няма опция : "Незаслужено високи" ? Заводи затварят и изнасят продукцията, други са в процес на планиране как да го направят, просто отнема време. След година-две ще се усети. Държава само с програмисти, телекоми, банки и брокери няма как да просперира...

Всъщност в момента положението е точно обратното - никога промишленото производство в България не е имало такъв ръст, какъвто има през последните няколко години. Факторите са много, но "заводи затварят" не съществува като явление в България в наши дни. Има единични случаи, разбира се, но много повече отварят, отколкото затварят, а в работещите производството и производителността расте. Това са фактите.

Има как да просперира с такива ако услугите им обаче се ползват международно. Но те се ползват само локално.

В Монако каква индустрия и какви заводи имат? А в самата Швейцария?????

категорично в никакъв случай не отговарят...

Тоя въпрос ще получи сходни отговори и ако е зададен в Германия или Франция, например. Мнозинството навсякъде смята, че заплащането би могло да бъде и по-добро. Такова леко ниво на недоволство е здравословно за икономиката. Но дори и най-обективните хора не могат да отговорят на такъв въпрос, защото "България" е доста разтегливо понятие. В София заплащането е прилично и малцина знаят, че София е пред Атина по средна заплата, например - при това в абсолютна стойност! А по покупателна способност заплатите в София са над средните в европейските столици. Съвсем друго е положението в някое монтанско село, например, в някои от които може да няма даже понятие за заплащане, просто защото никой не работи поради липса на работа. Има и много малки общини, задушени от местни дерибеи, които непрекъснато потъват, а доходите на хората стават непоносимо малки. В общи линии въпросът няма смисъл в този си вид.

Е, то и бюджетът на София е по-голям от този на Брюксел, ама я ги сравнете двата града ... И просто за справка, защото малко хора се сещат, как се изчислява СРЗ: Средната месечна работна заплата се изчислява като начислените средства за работна заплата за отчетния месец се разделят на средния списъчен брой на наетите по трудово правоотношение без лицата в отпуск по майчинство. От тук и спекулациите за високата СРЗ в София, защото огромен брой хора работят не на трудови, а на граждански договори. Освен това, тук са и сентралите на най-големите фирми и от тях се заделят средствата за заплати та сружителите, но не е непременно плащана само в София. Пак тук са и големите заплати в държавните институции. Казват, че уж София дава доста над 1/3 от БВП на страната. Но по същите причини и това не е съвсем вярно. Стъкмистика - всеки казва и показва това, което му изнася.

Ма вярно ли е по-висок????? А извинявам се в Брюксел хората хвърлят ли си боклуците през балкона? Трошат ли градската инфраструктура ей така за кеф????

Магазините пълни. Заведенията пълни. Няма къде да паркираш от автомобили. Всекидневни задръствания. При почивните дни опашки на границата. Даже има предостатъчно хора, които могат да си позволят да не работят и да подскачат по пътища и кръстовища размахвайки знаменца и плакати.

Глупав въпрос. И знам без да чета коментарите какви са отговорите! Въпроса е популистки а отговорите глупашки. Типично за болшенството Ганьовци. Правилният въпрос трябва да е друг: Колко фирми има в България с приходи като тези в Германия например. Един немски производител на автомобили може да има годишен приход от 200 милиарда евро! Защо да не плаща по 2-3 хиляди евро заплата?! Или примерно, колко български супермаркет вериги има по Германия и други държави в ЕС като Лидъл? Високите заплати не се определят с държавен вестник а от възможностите на икономиката. Ако имате множество големи и международни български фирми които печелят по десетки и стотици милиарди на година, може да сте убедени че и зплатите щяха да са като тези в останалата част на ЕС. Но такива няма! От къде да дойдат приходите? Фолксваген печели на година, 4 пъти повече от цялото БВП на България. Що да не плаща по високи заплати от българските?

Това не е въпрос, а си е чисто заяждане, примесено с доста голяма доза цинизъм. Сещам се за оня, дето блъснал баба си по стълбите и после я питал закъде се е разбързала

Това, което взимат хората като заплата, е само цифри. По-важно е какво могат да си купят с тия пари. Защото, в края на краищата, парите са само хартийки. От тази гледна точка въпросът е зададен неправилно. По-скоро трябва да е - Покупателната способност на българите сравнима ли е с тази на страните от Еврозоната? Но дори и този въпрос е неправилен, защото тя е различна за всяка една страна в Еврозоната. Освен това е тъпо да питаш някой дали има достатъчно пари - естествено, че ще каже, че няма. Но е факт, че в България стандартът на живот като цяло се повишава. Да, има хора, които нямат достатъчно пари, но това го има във всяка една държава.

Обясняват на видите ли там в Европа било по-евтино пък тука по-скъпо- но никой не се наема да достави и да продава тука по-евтино. Виж да се оплаква може. Същите специалисти ни обясняват какви били там заплатите пък тука колко малко сме взимали-; но пак нито един от тези специалисти не желая да направи фирма завод или каквото и да било и да плаща високите заплати. Виж да се оплаква може. Еми тия държави там с по-ниските цени и по-високите заплати дали са го постигнали с оплакване или с работа????????

Понеже съм проучвал и двете теми, а и познавам типа хора който пишат така като теб, че ти отговоря. Цените са високи, защото има картели и никой не ги следи, и отделно няма конкуренция. В Германия има регламент на много места се строят по 2-3 магазина един до друг. На едни и също стоки маржът в Европа е 30% в България и 50%. Това може да се реши законодателно, но големите вериги имат лобисти на високо ниво, и хората които трябва да следяд са корумпирани. За стройтелството на завод. В Германия в коят и община да отидеш и да кажеш, че ще стройш завод и ще създадеш 10 работни места. Ще ти дадат земята и ще ти построят халето, само трябва да си купиш машините. Ако пък си местен, може и машините да ти купят. В Бъглария не е така. Имам познат който се принуди да построй завод незаконно, без никакви книжа, защото от общината му отказаха всякаква подкрепа. Отделно ако искаш да купиш земя за завод в която ида е община в България, тя вече е продадена на местния дерибей и декара варви по милион и отгоре. Лошото е, че има полезни идиоти като теб. Заради такива минжитурки като вас тази държава няма да се оправи никога.

Там работят- тука не. Колкото до така наречения картел при храните- много интересно какъв е тоя картел при няколко вериги от супермаркети и стотици независими магазини и магазинчета?????? И защо като правило цената в малкото магазинче не свързано с великия картел на храните- е по-висока от цената на същия продукт в супермаркета дето бил участвал в този картел?? Сега за горивата е ясно- там няма такива разлики в цените.

Много интересни отговори сте заложили ! Направете писменно запитване до депутатите - да видим те какво ще Ви отговорят. Не съм гледал резултати, но 99,9% ще Ви кажат НЕ ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ на вашия въпрос!!!

Цените на продукти стоки услуги трябвало да отговарят на заплащането на някого си. Ми да ви кажа така не са нещата колкото и да ви е неприятно. Вземете една обикновена фризьорка- дори и тя има повишаване на цените заради повишаването на материалите които ползва. Както и заради повишаването на цените на другите стоки услуги които пък тя трябва да ползва. Защото не става така- ама на мен заплатата ми е ниска значи като влезе в магазина цените трябва да са ниски. Не става вдигаме горивата и нищо друго не трябва да се увеличава. Дори го няма този момент- вдигаме заплатите и това няма да се отрази на стоките и услугите. Ето вземете плодове и зеленчуци, хляб месо - нали уж български продукция нали уж субсидии и така нататък- нали уж малко плащат на работниците- е защо тогава е по-скъпа от вноса????

Каква еврозона с тази инфлация и корумпирана съдебна система? А с нашите ниски данъци и ниска заплата плащаме по-високи цени от богатата Западна Европа. Пълно е с луксозни апартаменти, вили и лимузини. Очевидно сивата икономика и грабежите са движещи в страната!

Нямат нищо общо със заплатата която получаваш.

даже и прекалено много се плаща са неквалифицирани лешпери и мързеливи некадърници дето само часовника си гледат, честно казано справедливо е те да си плащат според икономическата логика проблемът е, чедържавата задължава и постановява аз да плащам поне минималната на льохманите

Стандарта и доходите ни са далеч от средноевропейските, но пък цените на хараните в супермаркетите ни са в пъти по-високи, сам се убедих в това.

Ей ти на бизнесниша - купувай евтино от Европа и продавай скъпо тук или май нещо лъготиш, а?

Направи магазин и продавай евтино:))))

Да. Често ги надхвърлят. Разбира се на някой места има лош мениджмънт и това се отразява, но с нашата шуробаджанащина е така.

А цените на храните???

Справка- цените на българската земеделска продукция.

А смятате ли, че образованието, квалификацията и производителността на труда отговарят на стандартите на еврозоната?

Откъде-накъде заплатите в България трябва да отговарят на някакви така наречени стандарти в ЕС? Първо такива стандарти няма. Има нива на заплащане, които са в следствие на местните икономически фактори. Заплатата се определя от пазара на труда и производителността на труда. След като с труда си не си произвел нещо скъпо няма как да получиш за това голямо възнаграждение. Забравете я тази комунистическа утопия. На който не му харесва да си прави фирма и сам да си плаща колкото иска.

Една голяма част от хората смятат че трябва да получават много пари за пиене на кафе ровене в интернет и спане на работното място. П.п.- между другото този феномен се наблюдава не само в България.

И е така, и не е .....Защо един мияч на чинии, или дограмчия в Белгия, Франция, Нидерландия да получава повече , отколкото един инженер в България, работещ в завод произвеждащ стока за същит етези държави ?

А не тук. Защото там е друга държава, с други закони и друг стандарт. Други данъци, други и спазвани правила. И никоя от тези държави няма поговорката: Закона е врата в полето- само улавите минават през нея