17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Незаменими няма, но след като един човек си отиде вече всичко е различно.

Няма незаменими! Мен ме замениха с 12 компютъра. Хахаха!

Аз съм нещо такова. По длъжностна характеристика едно, правя второ. Не мога да се отърва, изнудвам шефа за пари дава ги. Ако зарежа второто ще ме шътне без да мисли щот първото е заменимо. Но усещам че съм в тежък бърнаоут вече не знам колко ще издържа. Май ще се сменя работата.

Да. При нас има един незаменим "специалист" по ЗБУТ, който вместо да раздава каски, раздава маски. Може би защото маската пази повече от каската в условията на тежко производство...

Гробищата са пълни с незаменими хора.

Има незаменими хора, но много малко от хората са такива. Вероятно 99,99% могат преспокойно да бъдат заменени.

Сталин го е казал във връзка с Капитализма - незаменими Хора няма. И друго, в капитализма смъртта на милиони е само статистика, а на един човек лична трагедия. Справка ковид

Само Баце беше незаменим. Ето заменихме го и цените на енергиите по света и у нас скочиха.

Скочиха цените по света да! Истина е! Ама в Германия компенсират бизнеса и жилищата! В Итали компенсират бизнес! Във България с Кирчо канадчето Кокорчо кокорчев цените са умножени по 3(три) В малък цех сметка януари 2021 ток 2600 лева сега януари 2022 ток 9800 лева Киро разказа играта на бизнеса!

Нали е много умен, млад и красив, чакай за февруари двойна и тройна сметка, а той ще се смее с олигофренската си усмивка! Това искаха много хора и го получиха, сега да не се оплакват?

Schilo

Няма незаменими хора в професионален аспект. Хората са неповторими като личности

Като личности не са...

почнат ли шефовете да мислят че няма незаменими, текучеството рязко скача. Работниците разбират, че никой не държи на тях, обстановката се скапва, реномето пада стига се и до фалити, особено ако има масова оставка и производството се прекъсне. Ей разберете , че без персонал сте за никъде

Schilo

Едното няма нищо общо с другото. Покрива ли изискванията, лоялен и е към компанията, няма причина да бъде заменен.Но, това не го прави незаменим.

елементарен пример, шефът решава да се прави на ербап. Най-д0брият му работник иска 100 лв повишение на заплатата след дългогодишен труд. Шефът му казва гледай си работата, няма незаменими. Да обаче този работник върши най-качествено и най-много работа. Бива уволнен или напуска, всичката работа се разпределя върху останалите, работата им става твърде много , напускат и те . Стига се до масово текучество, реномето спада рязко, хората си говорят помежду си, никой не иска да почва работа в тази фирма , защото се носи лоша слава, фирмата фалира. Бил съм свидетел на такива падения. Работя като началник човешки ресурси.... Разберете , че това е грешна логика. Не казвам че сульо трябва да бъде четкан нон стоп, но не може да се отнасяте с работниците си като носни кърпи, има една среда, златна, която умните работодатели биха спазили, а глуп0авите - 80-90 % отбългарските работодатели не спазват. после защо никой не искал да почне работа при тях или идвали на интервю крайно глупави хора, които не стават

Schilo

Това е проблем на работодателя. Да, той трябва да държи на хората, които му носят приходите. По-долу съм го написал.

"Всичко тече,всичко се променя и нищо не остава неизменно "! Даден индивид може да е полезен и потребен дълго време ,но никога вечно . Потребностите са функция на обстоятелствата,а те (обстоятелствата) се променят с времето . Това е аксиома .

до сега - всяка компания в която съм работил - след като съм я напуснал - съм я фалирал. от пари не се интересувам, но в момента в който започнат да си вярват прекалено много шефовете и започнат да си играят със доходите ми - ми аз работя за заплата ! щом мойте знания и умения им не трябват - отивам при конкуренцията и им помагам да "оправят" мирогледа на бившите ми началници. когато се работи с хора - клиентите лесно разбират кой им решава проблемите. и в момента в който този човек отиде в друга фирма - те го следеат. с;учвало ми се е - години след като вече не работя в дадено населено място - хора да ми се обаждат и да искат да им реша проблемите

Schilo

Ако съм ти следващият работодател и ти, тръгнеш да дъниш предишния си, смятай, че си уволнен. Не мога да ти имам доверие, че няма да отидеш при друг и да ме дъниш и мен. Вече съм уволнил не един или двама по тази причина.

Schilo

А за заплатата си прав- трябва работодателите да мислят за хората, които им носят приходите. Ебавки с трудовото възнаграждение не може да има.

Тези, които се "здрависват" по този начин се мислят за каймака на обществото, а не осъзнават, че всъщност представляват утайката.