Всичко, което трябва да знаем за еврото: БНБ и МФ с отговори на най-задаваните въпроси

Българската народна банка дава информация за процесите при смяната на валутата от лева в евро

Обратно в новината

Коментари - Всичко, което трябва да знаем за еврото: БНБ и МФ с отговори на най-задаваните въпроси | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Всичко, което трябва да знам за еврото вече го знам. Основното е изискването "Държавният дълг да не надвишава 60% от БВП". ОК. И така, към момента над 60% дълг спрямо БВП са доста страни от еврозоната - например, Франция (над 100% от БВП!!!), Италия, дори Германия. За южните ни съседи - гърците изобщо не ми се говори. Но това на никого май не му прави впечатление. Като влезем в еврозоната, техните дългове сатават солидарно плащани и от нас. Точно както народецът български плати в крайна сметка всичко, което потъна в едни джобове от фалирането на КТБ, щото всички внасяме в бюджета. Ама това май нещо не го пише в статията. Както и това, че банките ще получат едни свободни пари заради намаляването на задължителния процент, който внасят за гарантирането на депозитите - сега е 10%, ще стане 2%, т.е. - ще получат едни 8% спестени чисти пари, които ще усвоят ... Това означава, че еврозоната/еврото е една пирамида, управлявана от ЕЦБ. И като всяка пирамида, тя има нужда от постоянен приток на балъци, които са готови да дадт парите си за напълване на кацата без дъно.

Поправете ме, ако греша: Присъединават ни към еврозоната, без да ни питат искаме ли. Европа става роб на англосаксите САЩ-Британия-Австралия и тук всичко цъфти и вързва.

И така, ще даваме цените в еврро и лева 1 мес., ок това няма проблем. Конкретен случай при плащане обаче - сумата е 210 лв., клиента има 50€ и 100 лв. и още 20 лв. Връщаме му 5 нещо си в евро ок, но как ще се вкарват различните суми в софтуера този 1 месец /и то само този месец на преход, после е ненужно/, как ще го разпечата касовия апарт, как ще се разпечата фактурата - само в евро ли, и пак ли ще имаме нови КА или ще се правят някакви настройки /платени разбира се/. Понякога малките детайли могат тотално да затруднят цяла икономика /в случая частната/, а и наче на глобално ниво - това ще стане за една вечер, това ще се плаща смесено, всичко ще е автоматично с наличното, таксите остават... ОК, ноо.... така ли е?

СЪС СИГУРНОСТ НЯМА ДА ПИТАМ БНБ И МФ! ИЗЦЯЛО ПОДЧИНЕНИ НА ВЪНШНИ СИЛИ ИНСТИТУЦИИ! СЪС СИГУРНОСТ ЩЕ ПОТЪРСЯ ДРУГО, НЕЗАВИСИМО МНЕНИЕ: СТИВ ХАНКЕ, ЯНИС ВАРУФАКИС, ДОЦ САРИЙСКИ, ЕЙ ТАКИВА ЕДНИ ХОРА ЩЕ ПИТАМ!

За плоскоземната българска прокремълска мърша, която подкрепя руската терористична кочина и обяснява собствените си неволи с ваксините, ГМО, пет джи, кемтрейлс, ХААРП, титаниеви наночастици, чипосване, наглосакси, кравсро, жидомасони, укронацисти и т.н., не съществуват убедителни доводи за ползите от приобщаването към европейското семейство, култура и ценности. Българският дебил е конспиролог по душа и по природа.

Марш на запад пе педераст скапан. Всеки ден досаждаш п офорумите. Джендърски измамник!!!

а ти си най-простия соросоид! Какви руски истории ми говориш и какво общо имат руснаците и копейките ти с темата тук? Само едно си знаеш и едно си баеш като изкукуригал дементирал идиот!

Такива като него са 5-6 и работят усърдно да си останат толкова

Не се иска много да се мисли, за да си тъп. Трябва само да си послушен соросоид и да бълваш змии и гущери. Това е хронично и непоправимо.

Изобщо няма нищо смислено в тази статия... Дори всичко това да е принципно вярно, имаме Валутен борд, лева е фиксиран спрямо Еврото и няма никаква логична причина да се заменя валутата, освен - за да се откраднат резервите, които Валутният борд държи блокирани. А относно "задължението" за смяна на националната валута в Евро - вървете го кажете на Полша, Чехия, Унгария... Даже без валутен борд си пазят техните валути. Странно защо - държави с работеща икономика??? Дали пък не са по-наясно с рисковете за загуба на собствена фискална политика?.... Някой гласи голям удар тук...

Малко плещиш ваизуст капейке ? Примерно Унгария със своя дълг от 85% , от БВП + 17% инфлация + 25% дефицит и да иска няма как да приеме еврото !

Какви са "ползите" от еврото? Ами за най-бедната страна са такива: 2 млн пенсионери, повечето от които с пенсии от по 250-300 евро на мецец, около 800 000 работещи с по около 300-400 евро заплати. 80% от населението - с никакви спестявания в банка. Остават едни 10-15 % , за които еврото е добре дошло. Прибавете и неизбежното покачване на цените, което никой управляващ до сега нито може, нито иска да спре и "Добре дошли в задгробния живот, скъпи сънародници"

Чамадан, вакзал, Москва.

Аз ще взема чемодана, ще взема и вокзала, ще дойда при теб, соросоидни тъпако, и ще ти посяда един бор в задния двор. А като свърша, ще ти затапя смрадливото отверстие с чемодана и вокзала! Мръсен съединител!

Ще видим какво ще стане с цени и стоки и услиги, това което притеснява обикновения човек. На тия боклуци където ограбиха българския народ , на тях не им дреме, те имат откъде да бръкнат да извадят. Притесняваме зора за въвеждането на еврото. Щом се говори от сутрин до вечер за това евро, значи има нещо гнило. Всеки говори за + , ама айде кажете и - . Няма как всичко да е положително, ако беше така Европа , нямаше да е в криза и щеше да има достатъчно ресурс да издържи на всякакъв вид криза. Доц, Сарийски каза минусите особено, ако го приемем на този етап, но всичко живо го плюе. Така се случи и с доц. Мангъров за ковида и накрая се оказа прав. Най-вероятно и доц. Сарийски ще се окаже прав, ама за нас ще е късно. С една дума никой не пита българския народ какво мисли, политиците са ни изключили като цяло. Само плямпат предизборно да гласуме за тях, после като хванат кокала и не им пука кой, какво казва и пита. 99% съм сигурен, че ще се прецакаме с еврото, но дано да греша, но обикновено съм прав.

ㅤ

Пропуснати са 3 съществени въпроса: 1. Каква е другата гледна точка? 2. Какви са вредите (анти-ползите) от въвеждането на евро? 3. Защо Хърватия остана изненадана, въпреки напористите обещания за светло бъдеще, розови слончета и реки от мед и масло, населявани от приказни еднорози-русалки?

Слушаме те?

ㅤ

По-скоро четеш, но отговорите не от мен. Аз само задавам въпросите.

Май си иска референдум за въвеждане на рублата ;)

Повече самостоятелна и не зависима парична система, Български лев и Българска Народна Банка няма да имаме!!! Прочетох и за ползите, те са откровено казани идиотски. Еврото няма да е втора резервна валута нито първа, Най вероятно ттрета. Първото място ще бъде за Китайския Йоан в света, на второ долара, за еврото ако не трето не знам, нямам прогноза. Разтежа на икономиката идва не от еврото а идва от производство в родината и развитие или преносна нови технологии, стимулиране и подпомагане на бизнеса, туризъм, селско стопанство, което умира и най важно експлоатация на българския природен ресурс като злато, мед, уран, руди цимент и други от български фирми или от държавата. Както и поне един БТК оператор който да е с държавно участие. Разпределение на еле. Енергията да е българска а не чужда, развитие на атомна енергия и други. В противен случай ние сме една обречена вече не държава а територия с 5-600000 мил. Потребители които живеят и работят за да хранят чужди икономики, хора, политици и фирми.

Всичко което трябва да знаем че мафията от Брюксел плаща луди кинти на медиите ни за да обърнат общественото мнение в полза на еврозоната както правят с джендъризма и педерастията които сексуални девиации трябва да приемем за нещо нормално :))

Щом това е "всичко което трябва да знам", значи съм спокоен!

Айде, стига сте ми обяснявали как сме били вързани за еврото във валутния борд. Едни и същи мантри. Искат хората 70те млрд от него и това е! Дреми им на хуя за мен или за вас! Ако сега взема Иван 2000 лв заплата, след приемане на еврото ще взима 1000 евро, а не 2000! Обаче! цените на стоки и услиги ще са умножени по 2 в евро! Найс,а !

Ми те стоките в магазините и сега са с европейски цени. Като дойде еврото, сиренето ще стане два пъти по-скъпо от това в Гърция ли? Или олиото ще е по-скъпо от зехтина. Мислете малко с тия глави - за това ви клатят цял живот.

Как точно еврото ще ни даде самостоятелност, като не може да печаташ повече от което ЕЦБ ти нареди. Може да имаш условия за ниски лихви, но ЕЦБ каже ли не може, и ти не смъкваш (не, че това ще се случи). Може да сме в борд , и уж да не може да "мърдаме" но реално за последните 5г БНБ няколко пъти емитираха облигаци. Тоест продаде вътрешно държавен дълг на банките. На теория нямаме инфлация, на практика е поне 30%.. Изтъкни поне две причини веднага да го приемем!? Имам левова и еврова сметка в Българска банка. При получаване на пари , и за двете ми одържат такса. Евровавата - по-скъпа. И двете имат такса обслужване. евровата повече. Дръпна ли от банкомат, такси и за двете и пак повече за евровата. Влезе ли еврото, 110% сигурен ,че ще останат таксите на евровата, а ЕЦБ мораториум на тия такси НЕ прави! Няма да можем да дърпаме заем в друга страна от ЕС с по-ниски лихви. У нас след споменаване ,че ще влезем в еврозоната и цените полетяха. Въпреки ,че сме под наблюдение, борд и в ЕС цените си летят смело. Например таксата : достъп до ел.напрежение в европа където живея в квартал с блокове е 7лв! На родителите ми в България, пак в квартал с блокове (разпределено на повече етажи) е 18-20лв!!! Това при влизане в Евро Зоната НЯМА да се промени, и никой от тия кокошкари в Брюксел няма да си мръсне пръста да следи. Ще си дадем валутните резерви в ЕЦБ разбирай Германия, и ще стане хептен трудно за проследяване на това какви пари се теглят и получават по политическо-правителстена линия. Накрая ще станем като Португалия и Испания.. А парите които ще струва текущо влизането на Еврото, могат да се оползотворят за болници, инфраструктура и оправяне на водоеми.. Но щом си рекъл.. подготви се 2025-та за бум от 200% в цените на имотите ако приемем ЕССР валутата догодина

Прав си плюс Това че губим Независимостта на Бнб и Лева, край!

Всякаква независимост левчето изгуби, още като го закачиха за Дойчемарката. Приемането на еврото на практика ще ни даде възможности за по-самостоятелна монетарна политика.

"Истината и само истината, но никога цялата истина"! Добре да обучени нашите еничари!

Хубава идея, но нашите копейки от Вгъзраждане не могат да четат толкова дълги материали! Трябваше да е под формата на лайф във Фейсбук като на Костя Копейкин и да се повтарят няколко пъти различните абзаци, че белким нещо им влезе във вакуума между двете уши!

Само един въпрос: Що си тъп?

А за тебе и едно черно дилдо са приготвили от по дебелите

Не искам повече левове, стига сте ме убеждавали, достатъчно сме бедни...

ЕЦБ да арантира 100% конвентуруемост на левчето ма курс 1.95 до 3 години след евентуалното преминаване към еврото! Например, ако баба ти е забравила да си обърне левчетата да може да го направи на патерица.

след приемане на еврото, курсът ще остане същият, защото няма как да се промени курс към валута, която повече не се използва. Но обменът на левовете в брой 12 месеца след приемането на еврото ще става само в БНБ.

Ами в Германия някои източни марки изгоряха като минма срока за обмен.

Миналата година България е изнесла стоки за 32млрд €вро към Европа. За същия период, от ЕС сме внесли стоки на стой 55млрд евро. В задачата се пита колко милиона разход за обмен на валута ще спестим, ако просто ползваме една и съща?

Има и други задачи, не е само тази.

Колкото и милиарда да сме мятали насам натам, не сме загубили от превалутиране защото курса е един. 1.95* и толкова. По Вашата логика, Дания, Норвегия, Швеция трябва да са се минали мега яко и да са на загуба след като шведската крона например е 10:1 за евро.. Ама не са нали.. Та пробвайте пак! А и никой не Ви спира да имате еврова сметка в България и да оперирате с нея. Тя ще има такси, както ако я имате и сме изцяло в евро.. Докато имаме собствена валута и тя е по-ниска имаме шанс за износ. Влезем ли, вече губим и това малко приемущество, защото вече няма да е 1:2.. А колкото струва в Германия толкова и у нас...

Всичко което, трябва да знаем за агнетата: вълците и чакалите за най-задаваните въпроси.

Всичко което трябва да знае агнето: 1. То трябва да изпълни свя дълг към отредения от проиродата ред на хранитлената верига 2. Това което ще му се лсучи ще задрави вълчо-агнршеките отношения! 3. Всички агнета, които негодуват са въртоглави овци!

“възможност за фирмите по-лесно, по-евтино и по-безопасно да търгуват в еврозоната и с останалата част на света” Този момент се подценява най-много. Ако френска компания иска да инвестира в България, трябва да обмени евро в левове, за да го направи. Всякакви бъдеще печалби отново трябва да се превалутират, за да се харчат във Франция (или където и да е другаде по света). Ако същата френска компания отиде в Хърватска, този разход и отпада. При големи обороти има огромно значение. Рядко се споменава, че еврото ще направи и туризма ни по-достъпен. Чужденците няма да се чудят от кой банкомат или чейндж да сменят, за да не отнесат ненужни такси. Като плащат с карта им отпада и курса по който им го търгува банката. Това ще се отнася и за нас, когато пътуваме и пазаруваме в другите 20 държави.

Не е верно.Просто си открива 2 сметки в българска банка .в евро и лв .Най вероятно може и само в лв .И от френската банка ще влязат в лв по курс купува 1.95 примерно .

Курса няма да е 1,95 ьащото банката си има курс купува и курс продава. И си взима комисионна- е за това става въпрос.

Излагаш се вече. С “най-вероятно” и “примерно” си личи от далеч, че изобщо не знаеш за какво говориш, а си чешаш езика. Помълчи малко, остави другите да се изкажат - може да научиш нещо ново.

И ако това да почиваш в Гърция ти топ постижение и цел в живота ,имаш още много да учиш.

Това с обмения курс ме интересуваше! Другото е алабала

Не искам евро стига сте ме убеждавали достатъчно сме бедни....

"как ще оцелява масовият човечец след въвеждане на еврото?" Точно както е оцелявал преди въвеждането на еврото. Това с каква валута плащаш не променя по никакъв начин себестойността на стоките и услугите. Няма държава в Европа в която след въвеждането на еврото годишната инфлация да е била над 1%.

Стойността на влаутата има значение. Когато валутата бива обезценяване леко, цените настигат тази обезценка с лаг - демек задържат се ниски известно време поне. Когато валутата поскъпне , става точно обратното. Това се случва дори когато не сменяш вашутата, а водиш паричната политика на собствената си валута. Послъпването на живота при двойното поскъпване на валутата е неизбежно. В същото време ние сме в стагнация и война на границата ни - разбирай, социалните права, икономическият ръст и увеличението на доходите са по-малко вероятни. Очакваният резултат е повишение на цени и стагниране на доходи - поне в средносрочен план. А хората и днес едва оцеляват. Както как ще оцеляват след тъпата ви идея и високите цени, които ще птедизвика тя? Само не ми казвай, че ще пестим от обмен на лев и евро, че това е маса смешно.

валутата, когато от повече от 20 години левът е с фиксиран курс към еврото и по този курс ще се преизчислява всичко след приемането му?

Изкараха ни ,че не може да умножим цената на млякото и кашкавала в Испания по две и да го сравним с цената и качеството у нас .Не щем Евро и не виждам смисъл от него .Банките при превод в чужбина чудесно се справят . 1,96 към 1 ойро .Смисъл има за едни други другаре ,да ни доят .

‘Танасе на теб може и да не ти требе ойро, ама некои люде почиват в Гърция и пазаруват от корекома. Трябва ли всеки път да се отчитаме на банките или чейнджа, заради твоите претенции? 20 лева на хиляда евро, може и да ти се струват малко пари, ама защо да пълня гушата на банкера?

И аз ходя в Гърция ,но не си правя толкова тънки сметки .100 лв на фона на останалото не ги броя .Плащай с карта бре .Нали си се запътил в еврозоната да ходиш .Там 90 процента от плащанията са с карти .

С карта пак те таксуват за смяна на валутата. Личи си че нито банкова сметка имаш, нито в Гърция си ходил.

Всичко е ясно ,че цакат .Но пак казвам на фона на останалия разход не го броя . Когато тръгна на почивка ,не гледам кое колко струва и не пълня багажника с домати .Гледам си кефа .А той цена няма .Ако тръгна да смятам ,че банката ще ми вземе един лев ,като си заредя дрънгела в Австрия примерно .Отивай на паветата и искай да закрият банките .Че ограбват народа .Те ако им се махне комисиона ,пак ще намерят как да те прекарат ....

Това са маргинални въпроси. Доходите на много българи са под 900лв на месец. Някои въобще нямат постоянни доходи. А След 33 години "преход" към пазатрна икономика , частният бизнес така се е свил., че се простира до няколко процента от населението и се ръководи от шепа храненици на държавната трапеза. Толквоа за "пазарната" ни икономика. Та, ето го и основният въпрос: Като как ще оцелява масовият човечец след въвеждане на еврото? Днес минимума за оцеляване е 1200 лв на човек. Когато този минимум стане 1200 евро на човек как ще се лсучват нещата в грубо битово отношение? Социалната ни система не покрива и 1% от нуждаещите се. Пазар нямаме. Заплатите ни най-ниски. Най-много икономически неактивни младежи и възрастни пред пенсия имаме. Е?

Най-много икономически неактивни младежи и възрастни пред пенсия имаме. Добре е да го развенчаем този мит за икономически неактивните. Имало половин милион трудоспособни българи, които нито работели, нито учели. Над 700 000 човека взимат ТЕЛК. Нямаме никаква информация колко са психично болните в страната, ама и един на хиляда да са - това са десетки хиляди души, които никой не ги бръсне за нищо, но очакваме да са икономически активни. В страната живеят и близо 100 000 милионера. Никой не очаква държанките и децата им до едно да работят, нали? Иначе, за еврото - как се променя ситуацията за хората с 1200лв заплата? Какво те притеснява толкова?

И защо това да е мит, след като са данни на НСИ? Отиди им сметни днаните, след като смяташ , че те не могат да я свършат тази работа. А ситуацията за човек с 1200 единици зпалата ще се промени така - заплатата му ще стане 600 единици и тя няма да има покупатлена способност на онази с 1200.

валутата за доходите. И как точно доходите ще се увеличат като не приемем еврото? И какво значение има валутата. Ако доходът ти в лева е 900 лв, то в евро ще е 461 евро, какво ще се случи и с цените. Справка - вж. данните за инфлацията в Хърватия 1 месец след приемането на еврото.

Пропуснато е да се добави, че тиквун и неговата поредна подлога мента стянова с любезното съдействие на ниновица преди няколко години прекараха закон, че при приемането на еврото левовете ще бъдат обезценени с 15%, т.е. всеки, който обмени левове в евро автоматично ще загуби 15%.

Цитирай го този закон? Доколкото помня поне на думи обешаха кърсът да не бъде променян. Проблемът според мен са цените, които ще се повишат. И без загуби при обмен, се очертава тежда ситуация.

Единственото, което знаем със сигурност за еврото е, че бърка в гъА на рашистите руслямци :)

да излезем от НАТО и ЕС и да се опитаме да живеем нормално останем ли роби на западните гнусове ще ни похарчат като Украйна за англо-саксите ние не сме хора !!!!

Рие рашистите не сте хора по принцип. Дори за нас -българите :)

"При въвеждане на Еврото БНБ губи автоматично статута си на Централна банка, т.е. тя няма право да провежда фиксална политика, а само да изпълнява решенията на ЕЦБ" Сузи, скъпа, а от 25 години КАКВА фискална политика има БНБ, след като левът е с фиксиран курс към еврото и нямаме право да печатаме пари? И всичко това без да играем никаква роля във взимането на решения в ЕЦБ...

като си продадеш гъза на западните изроди и това ще загубиш България ще се превърне в провинция на гнусния педерстки кибук наречен ЕС

При въвеждане на Еврото БНБ губи автоматично статута си на Централна банка, т.е. тя няма право да провежда фиксална политика, а само да изпълнява решенията на ЕЦБ ( които няма да обяснявам колко добре се справят сега, а и до сега...). БНБ минава към ЕСЦБ, т.е. става слуга и изпълнява каквото й се каже БНБ губи автоматично правото на сечене на пари, т.е. единствения Монетен двор на Бълканите, ще си го гледаме като музей. В замяна получаваме право на глас, да, но мижав глас. Важните решения и политики ще се взимат без нас, не можем и да гъкнем. Инфлацията от от 0,3-0,5 е пародия. Само се огледайте, поговорете с хора от която и да страна, въвела еврото.

Хубава идея да се обяснява като на идиоти, но нашите копейки от Израждане не могат да четат толкова дълги материали! Трябваше да е под формата на лайф във Фейсбук като на Костя Копейкин и да се повтарят няколко пъти различните абзаци, че белким нещо им влезе във вакуума между двете уши!

до тук имаше ли проблем с усвояване отпуснатите от ЕС пари по разни програми? Не. Дори доста калинки направиха подпорни стени, купиха тецове..а къщите за гости и ферми за щтрауси просперират (това иронично разбира се). Естония, заради влизането на еврото получи бонус от 200% поскъпване цените на имотите. Хърватска има 0.3% поскъпване но като сложив в потребителската кошница новите амтомобили и пианото. Иначе, според техните по-независими медии и такива следящи ситуацията - 12-23% скок на цените. Товане породено от общата инфлация а сравнено пряко преди и след. ЕЦБ щяла да гарантира стабилността и ниска инфлация. Е как точно, като например Португалия, Испания и Гърция са на ръба на фалита, напечатаха евра без покритие да дадат на Украйна, а дори в страни като Финландия горивата скочиха с 50%, ел енергията с 130% , а инфлацията мина 10-12% в рамките на година. Съседите им Швеция са с малко над 12% но те НЕ СА в евро, и нямат и намерение да са. Защо бе пиле, като е мед и масло не искат. За Норвегия да не говорим, а Дания е със специални преференции.. Германия не успя да подчини със сила европа, направи го чрез Еврото.. И след като имаме валутен борд и сме косвено вързани за еврото, защо да пръснем няколко милиарда за смяна на хартийките без покритие, като с тях можем като за начало да си оправим болниците.. Това което наистина ще подобри еврото, е потъването безотчетто на пари в политически джобове..

"Когато през 1990-те имахме "собствена парична политика" и "независим лев" по-яко ли беше?" Да, защото стигнахме до хиперинфлация и хората загубиха всичките си спестявания. Това мечтаем всички русоробите, защото ни е яд на успелите хора и искаме всички да мизерстват като нас...

че сега ако спестяванията са ти в брой и нямаш документ от къде са няма да ти ги признаят и няма да ги обмениш за евро и ще ги загубиш. Точно като през 1990г. !

за некадърни нищожества като теб свободата няма значение ти си животно а не човек роден роб с кучешка душа и сърце за това ще ядеш скакалци и ще живееш в 15 минутен затвор където ще те ваксинират всеки 3 месеца

"цените ще се качат двойно" Няма държава от ЕС, която да е приела еврото и да е имала годишна инфлация над 1%. Образовай се малко преди да дращиш тъпизмите на "Израждане".

Някой да ми обясни защо Швеция не е приела еврото?

Абе те Швеция и Финландия и в НАТО не бяха, но видяхме последната година какво стана.

Много идиотско обяснение, направо тролене

да не би да са в НАТО вече?!...ами не са и няма и да влязат.

направиха сметката за заплатата от 1500лв на 766 евро, обаче не направиха такава сметка за продуктите. Например лютеницата от 5лв ще стане ли 2.5 евро...май не, най ще си остане на 5 ама евро. С други думи заплатите ще паднат двойно а цените ще се качат двойно и тука е момента със спекулацията, че няма да се прмени нищо.

Изрожденци си искат рублата и това е...

"с влизането в еврозоната БНБ минава на пряко подчинение на ЕЦБ" Божкей, колко си прост! Сега в момента е така, заради борда и фиксираният курс на лева към еврото. ЕЦБ решава, а БНБ изпълнява, сами сме решили да нямаме собствена парична политика. Когато станем пълноправен член на еврозоната, поне ще участваме във взимането на решения. Понеже сме вързани за еврото от 25 години, ако еврото толкова не ти харесва, гласувай за махането на борда и плаващ курс на лева. Ама не смеете, защото цяла България ще ви подиграва, нали?

колкото сега участваш във "взимането на рещения" токова и след като ти нахлузят еврото ще участваш БНБ поне формално е независима, въпреки че про-западните предатели като теб вече подписаха документите за подчиняването на БНБ и днес в БНБ се разпореждат западните изроди

Излиза, че и сега сме вързани с ЕЦБ. Какъв ви е зора тогава да влизате? Голям глупак си да мислиш, че като влезеш там ще вземаш някакви решения. За нашето влизане там има специални клаузи различни от това на другите държави вече влезли там. Направи си малко труда да прочетеш поне това.

"Сегашните цени на всичко живо умноженo по 2, най-вероятно даже по 3" Абе къде ви произвеждат такива завършени идиоти не знам... Това което си написал е икономически абсурд, защото себестойността на стоките и услугите не зависи от това в каква валута плащаш. Няма държава в Европа в която годишната инфлация след въвеждането на еврото да е била над 1%.

цените се качиха 4 ПЪТИ !!!

Да бе, цените в Хърватия се качиха 10 пъти. Пий си хапчетата...

защо сороски лайнари не кажете истина на народа !!!??? ИСТИНАТЕ Е: - влизането в евро-зоната означава че всяка година западните гнусове ще ни мародерят около 2 милиарда евро - вноска за т.н. фонд за стабилност - от този фонд западните гнусове "спасяват" банките си и корпорациите си. Кои банки и корпорации ще бъдат спасявани решава ЕЦБ - вероятноста да дадат пари за спасяване на Български Банки и компании е НУЛЕВА - кой не вярва - справка Гърция - с влизането в еврозоната БНБ минава на пряко подчинение на ЕЦБ !!!!!!!! ето за това 3-тополовците искат да ви нахлузят еврото !!!

"Интересен факт - всички бустери подкрепят Украйна и еврото" Май забрави, че депутатите от "Израждане" се ваксинираха всичките. Но иначе официално бяха "против" ваксините, за да може тъпаците като теб да гласуват за тях и да правят пачки. С еврото е същото. Всички от "Израждане" си държат спестяванията в евро, но плямпат срещу еврото по телевизиите, а немислещите българи им вярват.

Идват избори, гласувай за когото щеш. Аз най мразим някой като теб да ми дава наклон на уьо. Ще си гласувам за когото си искам и както си искам така че айде у лево

Все е тая лев или евро. Въпроса е защо на търговците се вменяват функции по смяната. Това са разходи и усложнения, които са си за моя сметка

Помня 1997. Стив Ханке беше един от хората, които ни спасиха от кошмара на хиперинфлацията. Много хора не го преживяха, ако не физически, то психически. Щом Стив Ханке - стар приятел на България, който от 25 години се интересува какво става тук, казва да не приемаме еврото, значи няма да го приемем. И изобщо не ми излизайте с лафчета че само необразовани и русофили били срещу еврото, щото когато аз съм търгувал на парижката борса, бащите на “експертите” са се бърсали с изрезки от Работническо Дело във външния кенеф на село.

Прав си за едно, не е нужно да си русофил, за да си необразован. Самия факт, че сме с фиксиран курс (който парламента има право да променя!) към еврото ни гарантира една сравнителна стабилност. Европа е в неофициална война и въпреки това има сравнителна стабилност. Турция е хубав пример за страна извън EU, която си е със собствена валута - печати колкото иска, когато иска. Това, че нямаме валута а сме фиксирани, означава финансова дисциплина, която предотврати многократното ограбване на народа. Освен дребните плюсове, като по-евтин дълг (т.е. държавата да плаща по-малко за дълга си и от там да остават повече пари за бюджета), го има и гаранцията за банковата система. Да допълним, че най-бедните държави (каквато и е и България) влизането в еврозоната означава още помощи от Европа, т.е. още пари за крадене, но това не е проблем за обикновения човек, а какви държавници избираме. Ако ще управлява ГЕРБ - да, по-добре да не приемаме еврото. Но, ако иска българина да живее по-добре ще трябва реформи.

защо сороски лайнари не кажете истина на народа !!!??? ИСТИНАТЕ Е: - влизането в евро-зоната означава че всяка година западните гнусове ще ни мародерят около 2 милиарда евро - вноска за т.н. фонд за стабилност - от този фонд западните гнусове "спасяват" банките си и корпорациите си. Кои банки и корпорации ще бъдат спасявани решава ЕЦБ - вероятноста да дадат пари за спасяване на Български Банки и компании е НУЛЕВА - кой не вярва - справка Гърция - с влизането в еврозоната БНБ минава на пряко подчинение на ЕЦБ !!!!!!!! ето за това 3-тополовците искат да ви нахлузят еврото !!!

Аз съм резана джендърска кучка и гълтам на черни генерали семето

Какво евро нали Възраждане са за въвеждане на турската лира, задължително обрязване и приемане на исляма…..

Сега ме застреля - аз си мислех, че референдума е за въвеждане на рублата и за присъединяване към Русия?

Това коет разбираме за еврото е, че ако искаме евро и добри заплати трябва да идем да живеем в Гърция, Румъния или другаде в ЕС. В България няма място за нормални хора. Тука докато не паднем пак под турско ще се правят глупости

Интересен факт - всички бустери подкрепят Украйна и еврото. Явно има някаква връзка между трите?

Интересен факт- всички копейки са антиваксъри, антиевро и антиес

Повече от 20 лв едва ли ще ти платят, не знам какво се мъчиш.

Въпрос към всички антиевро полуграмотници: Добре, не приемаме еврото. Излизаме от ЕС и нато. Тогава какво правим? Дайте алтернатива? Русия? Независими? Може ли някой от вас- съдрани цървули, каква алтернатива имаме?

Слагай чалмата и не се обяснявай

Единственото, което ще сложа е питоня в дупката на жена ти

Ела де смешник

Ти пък егаси апокалиптичното все едно не е имало свят преди ЕУ , как какво продължаваш си търговия внос износ ,добри съседски отношения и взимане на решения изгодни само за твоята държава ,а не някой да ти нарежда и да плащаш и брутална такса за това.Има и плюсове разбира се ,но са доста малко и за малка държава като нашата всъщност са никакви.

Идеята е друга бе нашия. Много хора искат ЕС, обаче не искат НАТО. Обаче също така искат независимост. Еврото е една тъпа валута и нищо повече. Никой не твърди, че с ЕС също трябва да скъсаме отношения. Напротив. Въпросът тук е, че ЕС се намесва твърде много във вътрешните процеси на независима държава. И това го прави, чрез тъпите си разпоредби и закони. ЕС е икономически съюз. НАТО е военен. Нямат право да ни налагат условия. Условия трябва да налагаме и ние. Ти ако си работник - трябва да наложиш условия на твоя шеф! Нали? Разбираш ли проблемът. Ти се оставяш свободно да те клатушят щото не виждаш алтернатива. Алтернативата е да се бориш. Дори това да означава, че ще ти спрат достъпа до модерно BMW. Алтернативата е да създадеш свое. Въпросът е, че ти не си подготвен и нямаш умения. Търсиш лесния път. Да го получиш от ЕС вместо с труд да го създадеш тук за нас. Не е срамно - и аз не съм подготвен. Но поне имам достойнство.

от тази информация, когато България не е готова и няма да приеме еврото? Вече беше потвърдено, че не изпълняваме критериите, но някой няма търпение да влезем дори насила с всички средства в еврозоната...Няма как

ама саш ...