Въпреки санкциите бизнесът с Русия продължава

От март 2022 г. до февруари 2023 г. ЕС е внесъл руски стоки за 171 милиарда евро

Обратно в новината

Коментари - Въпреки санкциите бизнесът с Русия продължава | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

не само върви търговията , но най първо ЕС плаща свръхвисоката цена на санкциите , а Русия все едно-генерира 3 пъти повече приходи от износ спрямо годината преди войната. Втората вълна е глобалният 90% незападен свят който реже бавно от доларовата система и излиза от суифт в други руски и китайски платежни системи. Бавно и поетапно долара се заменя в плащанията и това е всъщност удара който е среще САЩ където така или иначе реална икономика няма освен казино което се пука по шевовете.Това е само началоато.

НА УМНО-КРАСИВИТЕ ЖЪЛТОПАВЕТНИЦИ ... Китай нанесе още един дипломатически шамар на САЩ: договори се за дедоларизация на търговията с Бразилия Китай нанесе още един дипломатически шамар на САЩ след сделката между Саудитска Арабия и Иран – този път в собствения им "заден двор“ - Латинска Америка. Сега китайците постигнаха споразумение с Бразилия за отказ от щатския долар в полза на собствените си валути в търговските транзакции, съобщава Fox Business. Сделката, обявена в сряда, ще позволи на Китай и Бразилия да извършват търговски и финансови транзакции директно, като обменят юани за реали – или обратното – вместо първо да конвертират своите валути в щатски долари. Китай е най-големият търговски партньор на Бразилия, който представлява повече от една пета от целия внос, следван от Съединените щати, според последните данни. Китай е и най-големият експортен пазар на Бразилия, който представлява повече от една трета от целия износ. .............. И ОЩЕ МНОГО-МНОГО ...

Ау накриви им шапката на американците. И що Китай да е залепил шамар на САЩ, а не Бразилия която търгува в реали с Китай? Китай с 54 трилиона долара дълг лепи шамари, а процеса за износ на производствата от Китай тече с ускорени темпове.

Искаш да кажеш 3 трилн. което е около 10% от дълга на САЩ, който мина 30 трилн. ??? Предполагам си натиснал грешни копчета, без да искаш :)

То е ясно че има схема за заобикаляне на всякакви санкции. Бизнесът си върви, макар и не с пълна сила, пък кой знае, може и да е по-голям. Останалото е прах в очите на хората, видиш ли солидарни сме и налагаме санкции. В края на краищата всеки си гледа интереса.

Стига се тревожихте за Русия, ще се оправи, бъдете сигурни в това, някак си, макар че нямам отговор каква е логиката да изнасяш никел, с който противникът ти да прави стомана, с която да прави снаряди, патрони, дронове, военна техника, оръжия, каски. Същото е и с газа, петрола и т.н. А кой и с колко се е запасил, не е много ясно. Единствено Русия се е запасила с всичко, просто защото си го има като наличност. Тази война руснаците я разтеглиха прекомерно, дори президентството на Зеленски е непокътнато. Дали е нерешителност или преднамереност?

Графика на разходите като процент от БВП (по руслямски ВВП) rbc.ru/economics/23/03/2021/60588a5c9a79476b862106ab от нея се вижда че за периода 2011-2020 г разходите са представлявали от 33 до 39,5% от БВП на фейкдерацията. За този период приходите дори надвишават разходите. Т.е. реално и приходите и разходите се движат в границите от 33 до 39,5% от БВП. Демек от 33 до 39,5% от БВП се преразпределя чрез държавния бюджет. За сравнение в България държавния бюджет е 69 млрд лева (приходи), а БВП е 150 млрд лева или 46% се преразпределят през бюджета. А Руслямска държава е много по-централизирана, но нека приемем тези 39,5% Бюджетът на Руслямска държава за 2023 г. Доходы бюджета России на 2023 год в 26,13 трлн рублей (17,4 % ВВП), расходы — 29,056 трлн (19,4 % ВВП) duma.gov.ru/news/55836/ Разбира се надали изведнъж бюджетните приходи/разходи падат от 39,5 % от БВП на 17,4 / 19,4% от БВП и то при положение, че държавата харчи много повече пари, а приходите от петролни продукти и газ очевадно спадат след като в началото на март 2023 г. дефицита в бюджета на Империята на злото е 3,3 трилиона рубли и превишава заложения за цялата 2023 г. rbc.ru/economics/23/03/2023/641c52c89a79477c8ab0fa50 Нефтогазовите доходи на Руслямската ФейКдерация за януари 2023 г са спаднали с 40% в сравнение с предвоения период currenttime.tv/a/padenie-neftegazovikh-dokhodov-rf/32294208.html като дневните добиви на петрол са спаднали с 500 хиляди барела. И това след като тавана на руслямския петрол е от средата на декември 2022 г. За 2 месеца и половина спада е към 40%. Долара е 77 рубли. Изводи: Заложените приходи за 2023 г в бюджета на РФ са 26,13 трлн рубли, но това при долар за 70 рубли и приходи от петрол по-високи от тези за 2022 г. Само че долара е 77 рубли, а приходите от нефтогазови продукти е спаднал с 40%, т.е вместо заложение 8 трилиона рубли приходи от нефтопродукти най-вероятно ще постъпят под 5 трилиона. За януари-фаруари приходите в бюджета са спаднали с 25% спрямо същия период на 2022 г., като приходите от петролните продукти са спаднали с 46% minfin.gov.ru/ru/press-center?id4=38396-predvaritelnayaotsenkaispolneniyafederalnogobyudzhetazayanvar-fevral2023_goda 26,13 трилиона рубли приходи (пренебрегваме спада от 25% спрямо 25,1 трилиона за 2022 г., което би довело до тенденция за реални приходи от 20.08 трилиона рубли) 39,5 % от БВП се преразпределя от държавния бюджет (пренебрегваме допълнителните налози върху населението и фирмите, което би увеличило преразпределението да е към 43%) Оптимистично реално: 26,13 трлн. Х 100 /39,5 =66,15 трлн рубли оптимистично е реалното БВП на РФ обърнато в долари това са 66,15 трлн / 77 = 859,1 млрд долара Реално реално 20,08 трлн. Х 100 /43 = 46,7 трлн рубли е реалното реално БВП на РФ обърнато в долари това са 46,7 трлн / 77 = 606,4 млрд долара Т.е. реалното БВП на Руслямска държава, известна като Империя на злото, е между 606,4-859,1 млрд долара

Само руснаците си знаят коя е истината. За 2022 много голяма част от търговията вече върви като бартер, особено при паралелният импорт. Спокойно можеш да видиш как Австралия кара пясък във Гана, от който се прави бетон, който пък се ползва в строежи на смесена китайско-руска-оар компания, срещу което получава пречистен нефт от Виетнам, който пък го произвежда с магическа пръчица, защото няма собствени мощности за такава операция, а Австралийско вино се препакетира в Аржентина, с цел избягване на китайски контрасанкции.

Може, може. Но БВП не зависи от бартерните сделки, нито пък данъците. А в случая говоря точно за БВП и държавните приходи и разходи.

до ДАДА -болшевика. Абед дядо , абе направо къртиш мивкщи с вицовете и хумореските си .Пий си хапчета. Не ги мисли руснаците де утроиха излишъците с платежния баланс и с 13 000 вида санцкии икономиката им даже не помръдна. Нещо повече имат растеж дори според западният МВФ , за разлика от запада който плаща всички санкции и се потоми в рецесия галопираща инфлация и серия от фалити който едва сега започват но топят западните икономики които са едва 10% от света срещу останалите 90% от света. Неравностонойна битка дядо.Късно ти е

абе фейков трол ти въобще вникваш ли от безмислието което си копирал от един трол-сайт в който освен вицове и хуморески другото убива от смях. По добре си изпий хаповете от ония розовите.

То санкциите са за обикновения европеец, разбира се, е чифутския бизнес върви.

Санкциите са наложени основно декември 2022 г., тавана на петрола от Фейкдерацията и намаляващите покупки на газ. Всъщност България е третият най-голям- след Китай и Индия, вносител на петрол от Руслямска държава. Та викаш ние сме евреите в ЕС, а?

Колко ние да сме евреи, като сме изнасяли горива за Украйна? Реално Русия е зареждала резервоарите на танковете и другата техника на украинците. Съвсем друга е играта, нямаме капацитета да я прозрем.

Танкерите дето смесват петрола в неутрални води броиш ли ги ?

Поредна тенденциозна статия, достойна за зависима медия. Сравнение на стокообмена с преди няколко години е неправилно, защото: 1. Цените на много стоки и суровини е значеително по-висока. 2. Мерките се налагаха поетапно. 3. Никой не е луд мигновено да си прекрати бизнеса с някого, преди да е намерил надеждни алтернативи. Единственото, с което съм съгласен е лобирането. Нямам и съмнения че дълго време ще има алернативни канали на доставки на руски суровини. Правилно е да се гледа баланса на Русия от последните няколко месеца. А той е плачевен. Мина първоначалния шок от това, какво ще се случи. Всички са се презапасили, веригите на доставките са в по-добро състояние. Войната е много скъпо удоволствие, особено когато използваш голям човешки ресурс за да участва в нея, който принципно е част от икономическия живот. Не останаха затворници да се хвърлят на фронта. Колкото повече нормални хора са принудени да се бият, толкова повече ще страда икономическия живот - никой не работи вместо тях, а някой трябва да ги храни и да им плаща. Дори да има мирен договор още утре, Украйна и Русия ще се възстановяват десетилетия от последиците.