Въглищата в сянката на рекултивацията: Един миньор срещу зелен експерт

Предложението за специализирано държавно предприятие остава под въпрос заради липсата на рекултивация 15 години назад

Обратно в новината

Коментари - Въглищата в сянката на рекултивацията: Един миньор срещу зелен експерт | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

То за тва сме на тва дередже - учил за прогармист - работи миньор, учил за лекар станал шеф на рудник..айде от програмист на миньор иди доди ще се научи , ама с каква квалификация и познания лекарят е станал шеф на рудник? Тоест искам да кажа , да не ме разберете погрешно - държавата фърля един огромен ресурс за образование на едни хора, които не допринасят с нищо обратно в областта , в която са учили.Пари хвърлени на вятъра, прахосано време в обучение, и прахосани познания..

Навремето отиваха по направление и затова имаше специалисти. Още докато учиш знаеш къде ще работиш. Сега завърши инженерна специалност и няма къде да работи, щото няма заводи няма нищо.Всичко се разпиля и унищожи.

Тая с програмирането приключи! С навлизането на ИИ на никой не му трябват начинаещи програмисти. Върви се към автоматизация на много от процесите в ИТ. Евентуално може да се ориентират към неща, като секюрити, но и там ИИ ще властва. Сори. Всеки си мисли, че алтернативате е програмирането, е, не е.. . Винаги може да станете овчари! 3К заплата... а у..

Какво разбрах аз. Интервюират някакъв, който е учил за програмист, но никога не е работил като такъв, защото бул станал миньор. За повече пари. И всъщност той никога не е бил истински миньор, а синдикален лидер. Тоест един клатикурчо. Който никога не е работил истински, а винаги е търсил на баницата мекото и на работата лекото. Та този клатикурец дава акъл как някой да върши това или онова. Програмирането е занаят. Като всички други занаяти. И там трябва да учиш доста неща. И първо да чиракуваш, после да станеш калфа, а накрая майстор. Иска усилия. И определени интелектуални данни. И не е въпроса да пишеш някакъв код. На някакъв програмен език. Това всеки може да го научи. Е, не точно всеки, все пак трябва да си учил нещо. Въпросът е да придобиеш определен начин на мислене. Системно мислене. И да станеш майстор. Това е относително лесно ако си на 18 20, 25 години. И практически невъзможно на 40. За 50 да не говорим. България беше много изостанала в областта на ИТ. И изведнаж нещата се модернизираха масово. От там дойде нуждата от хиляди компютърни специалисти. Програмисти, системни администратори, системни инженери. Такива, дето могат да работят, а не натискащи на клавиши. Щото у нас всеки дето се научи да пуска компютъра започна да се счита за компютърен гений. Ама той си остава натискаш на клавиши. И като му изгасне екрана гледа като насрано дете майка си. Или като индианец пишещ машина

Епа може.. само трябва да каже компютър и веднага са го наели в поне 10тина фирма за по 15 бона заплата. Само като се събуди, да не се окаже, че си е набутал одеалото в задн.ка

Може, при положение че се изкъпе, облече чисти дрехи и вземе в ръка чаша кафе.

Да изляязат с кирките по жълтите ви павета , и като ви почнат , ама дето сварят да бият.

И да правят конкуренция на куп индийци, пакистанци и от Бангладеш? Хаха, питайте белите работодатели какво мислят по този въпрос, те зи дето изговарят т-то като ч, хахаха Сега ако ще водим сериозен разговор то отгоре мините ще трябва да се озеленят и да се гледат някакви растения, където бивш миньор определено би се справил. Особено ако растенията са зеленчуци или някакви плодни овощни видове или лози. Което е по-добрата опция от програмирането между другото, стига да има пазар. В днешно време ако трябваше да преизбирам никога не бих избрал отново програмирането като професия, перфектно хоби обаче. Също както и математиката - с нея си умираш гладен

Учил е математика на добро ниво що да не може.Те повечето програмисти са тъпаци.И не знам защо програмист звучи толкова гордо пълни дебили са

И е така и не е... Има дебили навсякъде, но да квалифицираш е глупаво и показва кой е дебилът всъщност. Иначе, програмирането е много повече от математика, но и аз съм на мнението, че всеки може да стане програмист, стига да има желание. Дали ще има работа за него е отделен въпрос.

Един зелен експерт да му задам 3 въпроса на които няма как да ми отговори логично и от зелен експерт ще замяса на зелен наркоман!!!В момента обществото се държи в невидение какъв апокалипсис му предстои с тези ЗЕЛЕНИ ИДЙОТИ! ПРИМЕР: Събираме капачки от бутилки ок ама бутилките които са по-голямата част като грамаж пластмаса пак в природата.КЪДЕ Е ЛОГИКАТА ОЛИГОФРЕНИ ЗАПАДНОПРОПАДНАЛИ?

Все още няма заместващи мощности на ТЕЦ! Това може да стане ако се построи нов АЕЦ ! Замяната с ВЕИ и зелена енергия е нереалистична!!!!

Ще копаят биткойни!

Швабата маха перки за да копа кюмур а на нас ще ни забранят кюмура след 2 год.Но не и на краварските Марици.Те ще могат да си го копат и горят докат си искат.И всичките млн.от държавните Марици у джобчето на кравешките Марици. А белким зимата кат ви дойде сметката за тока дано се пробудите.

Първо прочети и тогава пиши за американските тецове и тяхното бъдеще.

трие да обясни като тока стане лев/kw центровете на google ще си съкратят ли разходите с машинен език http://mmib.math.bas.bg/?page_id=23180

Памятка программиста, 1960-е годы. Цифровой (машинный) код «Минск-22»

и растенията вземат от слънцето е като програмист да се изрази на машинен език https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D1%88%D0%B8%D0%BD%D0%BD%D1%8B%D0%B9%D0%BA%D0%BE%D0%B4#/media/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:%D0%A6%D0%B8%D1%84%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BA%D0%BE%D0%B4%D0%AD%D0%92%D0%9C%C2%AB%D0%9C%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA-22%C2%BB.jpg

Всеки може да се научи да програмира. Поне начално и средно ниво. Но тези хора в съвсем скоро време ще бъдат заменени от ИИ. Та, дотук с преквалификацията. За по-високи нива на специализация трябват годиини практика. Като с всичко. Идва и другия въпрос. Ако не е хоум офис работа, как ще стане с каквото и да е друго. Тези хора имат домове там. Там работят и там живеят. Живота им е там. Да го изоставят ли? Да изоставят всичко? Централите да останат да работят и да се изградят инсталации, да хващат замърсителите. Ще е скъпо, но тези хора ще имат все още работа, ще могат да отгледат децата си, Няма да се лишим от тези мощности. Защо се говори единствено за спиране на централи? Филтри ли не можем да произвеждаме? Не сме пещерни хора вече, вашата кожа! Всичко това е налично, вие ще изберете това, което е най-просто и което са ви наредили. Дали не са ви и стимулирали материално, е следващия въпрос?

Ти ли ще им купуваш скъпия ток?

Ти изобщо знаеш ли, как се определя цената на тока? Мислиш, че няма спекулативно надуване на цени и там ли? Сложи им петнадесет процента фиксирана печалба и няма да имаш проблеми с цените на тока. Не като сега.

Тя държавата (политиците) се интересува от едни пари за проучване и обучение дето най-лесно се крадат. Същината не интересува никой от управляващи и опозиция. Цената, народа ще я плати с лихвите, като опре ножа до кокал и всичко е точно.

Много ми е интересно,дали един програмист може да произвежда мляко,домати,хляб и пр. с програмиране.Всички се юрнали да стават програмисти. Ало,като измрем ние,дето ги произвеждаме тия неща,тестисите ли си ще ядете.

Дай да видим резултатите. Да не се окаже, че можем и без вас?

Има много възможности за преквалификация.Естествено ако желаеш това.Но как се изпуска работа в Марица изток високо платена и най-вече ВТОРА категория труд .

Когато IT-тата станат миньори и хванат кирките под земята, тогава ще се оправим !

Те програмист та програмист. Като нищо от земеделие може да се печели повече при сегашните цени, да не говорим за миньори. Програмист не се става така. Първо трябва да имаш подходящо мислене. Като ти кажат, ето ти домати, направи от тях компютри, 99% от хората ще се ужасят. Това не е за всеки. И представата, че ще научи някакъв език. Особено онлайн изобщо не е така. Там се обръщат едни неща към други, ако ще едно писано на индокитайски, а другото на суахили и трябва да знаеш поне 7-8 програмни и маркиращи езика и как комуникират неща, които трябва да учиш тепърва за първи и последен път, че повече никога няма да ти трябват. Освен начина на мислене, трябва и начина на търсене. При търсене онлайн обикновено дава еднакви стандартни неща. Да се научи, че ей в този фреймуорк (работна рамка) от 40 000-50 000 файла, трябва да претърси как се движат нещата, в еди-кой-си вендор къде навътре описано, как се прави връзване за подмяна при събития или генерирани заместващи. Един вид трябва да си копал в кодове и да си им извадил червата, че да знаеш как да се ориентираш. Да си се блъскал в проблеми, откривал и решавал. Дори може да е бъг в програмния език или нещата към които се обръща или несъвместимост, защото езикът не случайно се нарича транслатор (преводач) - повърхност обръщаща се към различни неща. Неща които изглеждат прости, може да се окажат проблемни, а други като ги чуеш, да им кажеш устно къде им е проблема. Най-важните неща които в момента се сещам са начин на мислене и търсене.

Хората от сектора спокойно могат да влезнат в строителството, производството, транспорта и т.н., защото знаят и разбират от тежка техника, автоматизация централи с високо напрежение …. Не виждам проблем да бъдат пренасочени в други сектори с подходящите стимули и обучение

Лично познавам тесни специалисти работили определена длъжност 25-30 години. Предприятието фалира и остават вечно безработни. Защото са тесни специалисти, с изградени навици и вече на години. А работодателите бягат от такъв тип кадри като дявол от тамян.

Сред нас тук има много миньори, пазачи на ТКЗС-та и други хора, които бяха принудени да се превкалифицират на програмисти. Разбира се, ние сме програмисти от нов тип - не програмираме компютрите, ами програмираме общественото мнение. Но важното е, че работим на компютри, програмираме, и ни плащат за това.

Е па може и лекар, може и зъболекар да стане, ама е много малко вероятно!

Всеки може да пише код, но това не го прави програмист. Въпросът е как кодът му използва ресурсите на системата и за какво време се изпълнява и скалира ли добре с увеличаване на обработваемите данни. Иначе и аз мога да се опитам да си построя къща, но нищо чудно да ми падне на главата. Освен това къщата се строи един път, докато софтуера се донаглася години наред с нови изисквания, които са били неизвестни в началото. Успех на всички миньори !

Че не търсят професионалисти и кадърни хора вече, а такива с които ще минат най-евтино. И това не е от вчера или днес. Работя за абсолютен монополист в световен мащаб в определена сфера. Продуктите им просто нямат аналог, конкуренцията е като от детската градина. И какво се случва обаче последните години - масово отлив на клиенти работели с тези продукти 20-30 години. Защо? Точно защото наемат куцо, кьораво и сакато де не знае къде се намира и какво се очаква от него, но пък е 3-4-5-10 пъти по-евтин от качествен кадър. А качествените кадри масово напускат, защото никой не ги бръсне за слива.

Каменноугольный кокс применяют для выплавки чугуна (доменный кокс) как высококачественное бездымное топливо, восстановитель железной руды, разрыхлитель шихтовых материалов. Кокс используют также как ваграночное топливо в литейном производстве (литейный кокс), для бытовых целей (бытовой кокс), в химической и ферросплавной отраслях промышленности (специальные виды кокса).

Наемам безработни програмисти за статисти необходими умения да държат мотиката като чадър

Страх ме е да наемам мангали да държат мотиката - отиде зарзавата на няколко пъти. За програмисти не съм ги пробвал още. Не ми е хрумвало, хахаха

Преди години точно заради това стана грандиозен скандал - заради зелените им простотии на демократите затвориха няколко мини и кариери в САЩ, оставяйки без препитание десетки хиляди. Най-малко и безпардонно им казаха да стават програмисти "Learn how to code, bro!" - това им беше официалният отговор на протестиращите хорица. В контракта на заглавието и статията - това е писано от американец на 100%. Нашите журналисти са на прекалено ниско ниво дори да знаят за това. Факт.

Зелените простотии са единствения начин да просъществува дълготрайно западния свят и да бъде независим, като същевременно е конкуретно способен и добре платен. Ако това не сте го разбрали още туземците значи е време да ставате роби !

Дай ми числа, данни, факти черно на бяло. Инженер съм, локуми не ми минават. Дай да видя данните доказващи го.

Всичко може, ако си от синдикален район/предприятие. Ако си от Видинско или Силистренско - кучета те яли...

Най-сериозна е липсата на работници в селското стопанство , после в медицината. Без програмисти може, без лекари (медицина) и селскостопански работници (храна) не може.

Глупости говориш. Една кръв за да се анализира някой е написал 3 тона код в машината. Всичките ЯМР-та, уреди и какво ли не работят, защото някой е писал код. Дори в голф 2 има код за да работят нещата по него. Всичко в днешно време става с писане на код.

Без програмисти ще е по-теудно. Без медицински сестри и санитари ще е невъзможно. Не каза само дали програмиста ще накара овцата да дава директно катък.

Не всеки миньор може да стане програмист (някой могат, други не ) ... а и не е нужно - има толкова работа (еле пък в този район), да не говорим че ще се отворят още нови места , че това е последният проблем !