Коментари - В гетата на Алмерия: как се берат домати за Европа | Бизнес.dir.bg
назад

В гетата на Алмерия: как се берат домати за Европа

В бараки от дърво и найлон, без течаща вода и под непрекъснат страх от уволнение - хиляди берачи на домати в Испания живеят при нечовешки условия

Обратно в новината
| Автор: Ян Визе, Адриан Барточа (АРД)

Коментари - В гетата на Алмерия: как се берат домати за Европа | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Е глупости сега - нали “Запада си живее висок стандарт и не усеща криза” - какво ни пробутвате с тая новина?! В ЕС всичко е мед и рози с цвят на rainbow :-).

Амх как познавам на Дойче Сере писаниците..Само след първото изречение скролнах до края на статията за да се уверя,че тоя пасквил е дело на Дойче Сере.Не съм изненадан!

за твое съжаление трябва да те информирам, че в Европа има много нерешени проблеми. И не, не е рай където се лежи цял ден и се вземат купища пари. Излъгали са те! Там откъдето идваш сигурно няма пестициди, защото са прекалено скъпи. Просто на твое мясти бих се върнал от където съм дошъл!

в гетата на България домати по 6-7 лева килото и краставици по 7-8 за килограм. Честито!

Абе, нали робството в Европа е "далечно минало"...

Благодарение на боко .

Доматите и краставиците през зимана не са задължителни. Те и през лятото не са... ама през зимата винаги са били много скъпи :)

Като цяло доста програмисти работят такава работа на запад, ама ги е спам да си признаят.

Саид да се оплаче на градинаря Борел :-).

Европейската мечта на родния михльо преди 20-30 години беше да отиде в Европата, където да бъде третиран като парцал, но да се върне с 2-3 спестени зпалати. В последствие тук заради ниските цени да се котира като "заможен" и да си купи кола на старо и после да минава за "аростократ, видял света". В тази схема много важно беше да има жизнени и всеотдайни родители, които да му гарантират всичко оснатало (освен парите за кръчми, кола на старо и бензин) Тази схема отиде в канала по много причини Една от тях е че, цените у нас вече са прекалено високи за гастернбайтерите. Все по-неизгодно е да се гастербейтерства. А може би вече е време, желаещите да бъхтят нехигиеничен черен труд, да бъдат наети и в родни села. Местните чорбаджии да развържат кесиите и да предложат по 15 лв на час! Накратко - имаме достатъчно пари вече да си приберем гастерите и да спрем да мрънкаме, че лиспвали кадри.

АМИ НЕ ИМ РАБОТЕТЕ И ГОТОВО!

Само не ми стана ясно като е толкова зле, чой уй търсят там ами не се върнат по дърветата от където са дошли?

Всяко година засаждам 30 корена домати. Ядем цяло лято и замразява. всъщност целогодишно. ям собствени домати.

6-7 лева не помна да са били

Програмистите не са ти виновни, че си нищоставащ и нищоправещ!

Ми най-вероятно е толкова зле, че и повече. А що е отишъл там - щото в техните си държави все се намират едни да правят преврати, контрапреврати и таквизи неща. Ама то и оръжията трябва да се продават.

Ама и на 50, и на 60, и на 70 години ще станеш! Пак няма да си помнила да си била на тази възраст! Освен това се образовай на тема финансии :) За да разбираш, а не да помниш!

Чорбаджия (на турски: çorbacı – чорбаджъ) е турска дума, която има няколко значения. Чорбаджия е офицерски чин в корпуса на еничарите. Той е командир на орта и е агата на бюлюка. Облечен е в червено облекло.[1] Представлява титла, която се дава на мухтарите – местните първенци в провинциите на АМЕРИКАНСКАТА империя. Те имат задължението да настаняват пътниците. В областите с преобладаващо християнско население, като например българските земи, „чорбаджии“ са наричани членовете на селищния елит: богати търговци, лихвари, едри земевладелци. Местната АМЕРИКАНСКА власт ги ангажира за разни административни длъжности, например в системата на данъчно облагане (като откупвачи и събирачи на данъци), като доставчици за държавата и в съдебната система

Саид е българин, а историята даже е посмалена.

И в Англия на ягодите е нещо подобно, в Германия на ябълките, а в Гърция си е ебало мамата.

В Германия, всички колбаси се произвеждат с робски, гастарбайтерски труд

Краткия отговор е защото тяхните Възраждане винаги печелят на избори! Можеш да си сравниш с държавите гласували с въздържал се в ООН до една са.......

ГРАЖДАНСКАТА ВОЙНА В АМЕРИКА СРЕЩУ РОБСТВОТО ЗАПОЧВА ЗАЩОТО СРЕД АМЕРИКАНСКАТА АРИСТОКРАЦИЯ ИМА СПОР КАКВО ДА СЕ ПРАВИ -ДА ПРОДЪЛЖАВА ЛИ С РОБОВЛАДЕЛСТВОТО ИЛИ ДА СЕ ЗАМЕНИ ТО С ДРУГА ФОРМА ..... РОБИТЕ В САЩ НЕГРИ , ПО ТОВА ВРЕМЕ СА БИЛИ 50% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО И Е МОЖЕЛО ДА СЕ СТИГНЕ ДО РОБСКО ВЪСТАНИЕ .... И АБРАХАМ ЛИНКЪЛН ИЗМИСЛЯ ДЕМОКРАЦИЯТА .... РОБА Е СВОБОДЕН ЧОВЕК , КОЙТО БАЧКА НА ЧОРБАДЖИЯТА ..... В МОМЕНТА РОБИТЕ В АМЕРИКА СА ПАК НАД 51%

Накрая ще излезе че, робовладелския строй е бил по добър от прехвалената демокрация.

Само глупак може да работи. Говоря за каквато и да е работа.

А кухите кратуни като теб бачкат ли въобще?

Миете си доматите, ядете и да не ви пука. Саид или Ганьо никой не ги е закарал с пистолет в Испания, нали?

По принцип докато работиш за някой друг си роб, независимо дали си програмист, инженер, лекар, директор, мениджър, счетоводител или каквото и да е друго.

За хора с IQ под 70!

Алмерия,разположена между Мурсия и Андалусия(правете връзка с Анадола) е циганска земя.След осемте века арабо-юдейско мъчение и екстерминация на Визиготите,разбирай Българите,не е останал ни един,който да бъде от нашата Раса.Но не е така само в Алмерия.Така е и в Гранада,Мадрид,Барселона,Валенсия,Сарагоса,Овиедо,Виго,Билбао...навсякъде.Испания е сбор от разни цигански племена,обединени от общото понятие "marranos".Аз съм бил тероризиран от испанците в продължение на четиринадест години!!! Испания,след фалшификацията, наречена РЕКОНКИСТА, бе главният виновник за установяването на Османщината у нас.По времето на еврейските католически крале Изабел Кастийска и съпругът й Фернандо Арагонски Короната сключвс договор с Баязид Втори и все още васална,тоест непокорена по робовладелчески му от турците цигани Майка България бива наводнена от сефардски боклуци,които унищожават главбите центрове на Българщината и налагат КРЪВЕН ДАНЪК.Испанците ,с течение на времето и със съдействието на полските евреи окупират и Франция.Днес цяла Южна Франция е населена с цигани,тоест испанци.

Особено ако си негово притежание. Иначе той ти е като прислужник: трябва да ти търпи прищевките, да се грижи за теб и да ти плаща... Не се ли уморявате да пишете тъпотии?

А какви прекрасни и вкусни и домати и краставици се произвеждаха и дори се изнасяха по света - с каква качествена храна се хранехме преди тази псевдодемокрация, ... а сега ни принуждават да ядем и скакалци и червеи и всякакви насекоми - внасят твърди и безвкусни зеленчуци и плодове, избихме прасетата, козите, кравите, овцете, за да внасяме от чужбина замразени меса - да спонсорираме чуждите икономики - направиха ни бели роби!

"В бараки от дърво и найлон, без течаща вода и под непрекъснат страх от уволнение - хиляди берачи на домати в Испания живеят при нечовешки условия" Същото като в България!

Със същата ръка, с която си си забърсал задника със студена водица. И така ни се пада! Ние не им отговаряме с по-добро!

На времето България беше зеленчукова градина изнасяхме за капиталистическия свят даже,имаше бригади,бригадирски огнъове ,нямаше гета и избягали Българи ,ех какви бригадирки имаше ,береш колко можеш срешу заплащане според тогавашните норми,па отвлечеш нощес някоя бригадирка далеч от полята я на дискотека я на тайно място по 20 километра ходиш пеша отиване и връщане ама кеф ,не слугувахме на други а за държавата а то обиране нямаше та идваха на бригада и виетнамски другари и пак оставаше по полето и за тези които живеят на село .ЕЕЕЕХХХХХХ какъв живот беше ,бригадир си получаваш някакви пари а се водиш на заплата в работата която от са те изпратили.

1980 година-появиха се първите оранжерии в България и първите домати и краставици през март.Във всеки град-"Показен магазин"-само там се продаваха.А до тогава целогодишно си ядяхме трушия и стъргана ряпа.

В Америка робите са над 90% от населенето в момента. Робуват на банки, кредитни организации и на собствените си работодатели, които също са роби на банките. А ние не сме ли така?

Изобщо не в така, никой не е тръгнал да замести западен робовлафелец с български, защото там поне има държава. И да ги съкратят има социални, лесно сменя работа, здравеопазване безплатно, парите поне по две на нашите. А спокойствието на запад не може да се сравнява, в Бг ще те ограбят, пребият и няма помощ, дори движението по пътищата е достатъчна причина да си стоим на запад

"Кой не скача е червен"...

Робство винаги е имало и ще има под една или друга форма

Само е САЩ работника получава това което е изработил,инъче работодателя духа супата.Ако не ги осугурява биснеса му загива.И закон за минималните заплащания на час ,съгласно квалификацията .И в Европа го има,но не е така стриктно спазвано.

АЗ ГОВОРЯ ЗА ЦВЕТНОКОЖИТЕ ЧЕ СА 51% ..... РОБИТЕ СМЕ ОБЩО ДАЖЕ 95%

"... работодателите постоянно сплашват работниците, Всеки, който си потърси правата, бива уволнен незабавно" Синдикатите пък постоянно сплашват работодателите (ама друг път) и всеки работодател, който сплашва работниците и ги уволнява незабавно, ... (виж ми окото) ... " Тъй върви светът! Лъжа и робство на тая пуста земя царува! И като залог из род в потомство ден и нощ - вечно тук преминува. ... "

Иди гледай крави за да ядеш вкусен кашкавал и забогатееш.Само веднъж да им почистиш лайната и да ги изхвърлиш по ливадите и ще ти се отще.

Никой не е тръгнал да замести западен робовладелец с български, защото там поне има държава. И да ги съкратят има социални, лесно сменя работа, здравеопазване безплатно, парите поне по две на нашите. А спокойствието на запад не може да се сравнява, в Бг ще те ограбят, пребият и няма помощ, дори движението по пътищата е достатъчна причина да си стоим на запад

ЗА ФАШИСТИТЕ В ЕС ЗНАЕМ ЧЕ ПРИ ТЯХ Е ТАКА ..... ОБАЧЕ ИСПАНИЯ В МОМЕНТА СЕ УПРАВЛЯВА ОТ СОЦИАЛИСТА ДОН ПЕДРО .... ОТ КОТИЛОТО НА ТАКИВА КАТО ДОН СЕРЕГЕЙ СТАНИШЕВ .... И КВО СТАВА ? .. ДАЖЕ ЕВРО СОЦИАЛИСТИТЕ СА СИ ОБИКНОВЕННИ ФАШИСТИ ОТ ГЕРБ ДПС ДБ ПП :))

Eврогейско ционистки ценности.

Какво чудно? Бившите европейски империи са забогатели от робовладелски труд. Това важи и за съвременната глобо-империя, САЩ. Манталитет на запаняците, макар маскиран като "демокрация" (на думи, де)

Е завладял запада и в един момент Маркс ще се окаже съвсем прав в теотиите си.

Не е необходимо , когато искам да ям нещо качествено и вкусно, да си го произвеждам, когато имам възможност само да си го купувам! Имам други умения да печеля!