Успешно завърши най-големият експеримент с 4-дневна работна седмица

Мнозинството от компаниите бележат повишение в приходите си заради по-отпочиналите и мотивирани работници

Обратно в новината

Коментари - Успешно завърши най-големият експеримент с 4-дневна работна седмица | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

за служителите (разбирай нашите хора). Не се отнася за работниците. Някой трябва да работи непрекъснато, за да изкарва парите на служителите.

"Най-мащабният експеримент" - че е мащабен е ясно, но мащабът какъв е? Large scale или small scale?

И на всеки час на служителя се полагат по дсет минути за пушене на цигари на коридора.

Мога ли и аз плахо да попитам? Не е ли още по-добре да се помисли за четиридневен работен месец? МОже и да се избере ден: сряда... както някои се матапят... но аз сериозно мисля кое ли е най-доброто предложение... Българина може всичко, това ако се приеме от Народното Събрание.... ще ги призная , че мислят за народа си !!!

Които печелят най много плащат мизерни заплати. На служителите си.

експеримент тип: “като откъснете всички крака на хлебарката и й кажете да бяга тя не мърда. значи е спряла да чува.”

Почна се. Някрая ще има "шефе, ма сека среда ли ша работим?"

руснаците от 1917 г са на нулева работна седмица па не се хвалят. Пиян човек може ли да работи

Английски хумор; работили с 20% по-малко и изработили с 20% повече?!

че когато знаят, че трябва повече да работят, и само търсят как да ходят та се разсейват! Пък като знаят, че работата е с 20% по-малко и се стягат и си я свършват съсредоточено и навреме. Крайноят резълтат е точно този, който ти казваш... Иначе става 40% мотаене и разсейване.

Но и ти и този под теб сте се опитали да разсъждавате (да се правите на умни), но не се получава. Отрицателната нагласа към всичко е признак за слаб ум..

Не разбирам тази новина. В завода няма как да ти се вдигне производителността, с намалено време. Ако не е намалено времето, то да работиш 4 дни по 10 часа си е тегаво и мога да си представя производителността към края на смяната. Най-вероятно става въпрос за офисите. Там печалбата рядко е свързана с производителността на служителите, а зависи от няколко отговорни индивида. Другото е пълнеж. В офисите и на 5 дневна работна седмица, се работи до четвъртък по обед. После ходи ги търси по пъбовете. 22ра беше добра година за ЮК и нормално печалбите да се вдигнат. Разходите за Труд останаха почти същите, но се вдигнаха цените и генерираната печалба. Разбира се няма да откажа 52/3 допълнителни почивни дни и ще бъда много щастлив

Вие българите и на 9 дневна работна седмица да минете, пак ще произвеждате по-малко от англичанин на 3-дневна работна. Затова никой не учи и не говори на български език, а цял свят знае, кой е Шекспир и Исаак Нютон.

Ами то за това е проучването. Нали и англичанин, и германец да мине на 9 дневна - ще произвежда по-малко от един освежен, отпочинал българин на на 3-дневна :))

Или нещо не е в ред. Тази 4 дневна р. седмица става само за белите якички. Материалното производство има други закони и битие.

Виц; Български работодател пита - Кога ще има експеримент с 8 дневна работна седмица?

Има логика! Щом е толкова печеливша 4 дневната, смятай: 8-дневната е същото по ДВЕ ! :) ха ха ха

Работим като германец, а ми плащат като на китаец!

Скоро ще ни въведат и четири дни в седмицата през които ще може да се храним. То който не работи не трябва да яде.

Пощите днес във Великобритания са със супер намалено работно време. В стачка.

са малките кравари! Чуете ли, че малките кравари или DW нещо доказват - заеби! Пълни глупости. Ние като сме на 2 работни дни ще цъфнем всеки момент. Просто малките кравари ги тресе яко рецесията!

Следваща стъпка: четиридневно училище. Догодина - тридневно. Който учил - учил.

А па в България, червените пишман фирмаджийчета, се напъват да направят работната седмица 8 дни !

Извод: колкото по-малко работи Майкрософт - толкова по-добре за всички.

Труда е противоестествен, защото като работиш се изморяваш! Ако беше естествен, нямаше да се изморяваш. Народа е казал - Луд умора нема, само се поти.

График: Понеделник - почивка след уикенда Вторник - подготовка за работа Сряда - рабта Четвъртък - почивка след работата Петък - подготовка за уикенда Събота - уикенд Неделя - уикенд Въпроса е, всяка сряда ли ще се работи...

Време е вече роботите, компютрите и машините да бачкат, а не човекът! И тази пасмина все пак трябва да се наблюдава все още.. И сряда е идеалният ден за това (за да не си разваляме уикенда)! :)

По скромни впечетления, отдавна побългарихме Западна Европа. и По корпорациите петък си е ден на майстора от край време. Немците се правят че седят в офиса до обяд, ама французи, италианци и испанци не може да ги закачиш и от сутринта. Лишно аз случих на работодател и в даскало, и в университета - намираше ми какво да правя за по 2-3 дни в седмицата. Някои хора гледат бебета, други родители и също не могат да си позволят пълна работна седмица, а ги сърбят ръцете. Мисля си и, че “работещите” пенсионери, също не е редно да правят пълна седмица, както и да заемат ръководни позиции.

Да, бе, ние сме ги побългарили... Тия са си построили комунизма отдавна. Помня още навремето - тук в петък на обяд винаги започва кризата и зорът, щото тогава се изсипват седмичните проблеми, датчаните отсреща не си вдигат телефоните, щото са запразнили (на фирмена сметка). В офисите им тече или купон с ядене и пиене, или са си били шута. А за франсетата и италианците дума да не отварям.

Който е преписал статията не си е направил труда да провери реалните неща. Тези 61 компании в Англия са нищо, защото цяла Швеция и цяла Белгия въведоха 4 дневната работна седмица преди няколко години вече.

Я пак си провери информацията...

Eдинственото направено в Швеция по въпроса е експеримент от 2015-та, обявен за НЕуспешен. В Белгия, от 22-ри ноемрви 2022-ра, вече има точка в трудовото законодателство, че за работника има ОПЦИЯ за 4-дневна работна седмица, но при задължително отработване на 38 часа, което е доста по-различно от 32-та часа, описани в статията. Положението е подобно в Исландия (първата страна, приела законодателно 4-дневна работна седмица). Там, това отново е опция, но не за всички, а за 85% от професиите, упражнявани в страната и трябва да се отработват 36 часа. Третата (и последна, засега) страна с такова законодателство е Нова Зеландия и там, до момента (от 2018 насам), от тази възможност са се възползвали... 81 работници :) В момента текат експерименти в Испания (4 дни, 32 часа), ОАЕ (4 1/2 дни, 36 часа) и Япония (4 дни, 40 часа!!!, само в определени компании, например Panasonic, т.е., не е официална държавна политика)

Ако сте имигранти,при нулева работна седмица и добро заплащане ще сте най-доволни. Особено ако сте пък и украинци.

А пък ако си руска подлога, ще си вечният нещастник.

Нашето Народно събрание отдавна са на четири дневна работна седмица. Забелязали ли сте че в петък пленарната зала е празна.. Добре им се отразява на депутатите.

Че само нашите, ли?! Онзи ден в ЕП ирландските депутати повдигнаха въпроса с разследването на взривовете на газопровода - освен изказващите се, никой друг нямаше в пленарната залата. Всичко се е разбягало и бръмчи по схеми, подкупи и завери. Нашите тук са чавдарчета, сравнено с ония.

Прав си, че работят по-малко, но не са на 4, а на 3 дневна работна седмица. Задължителното им присъствие е от сряда до петък, като в петък рядко седят до по-късно от обяд.

Идете да работите в складовете на Спиди в София - 7 дни в седмицата по 12 часа,дневни и нощни смени и то тежък физически труд и отношение към работниците,като към долнопробни улични псета,такова нещо няма никъде в света! През склада на Спиди в Горубляне са минали около 30 000 души,най голямото текучество в света може би,някой хора напускат 2 дни след започване на работа с ужас,защото самите шефове там са турбо прости...

Защо му трябва на някой учил да ходи да гледа какво се случва по някакви складове?

Пълно е с прекарани хора от провинцията,пълно е с висшисти и то във всякаква област,отделно и студенти... Стига с това учене,все едно не знаете,какво става в провинцията и как народа се чуди,къде да се хване на работа...

Ами като не си носил книги от библиотеката навремето, сега ще носиш кашони по 12часа.

Ще дойдете и на мойта. ....Аз така си построих къщата. Работниците бачкаха от 8.00 до 13.00. Защото забелязах , че след 13.00 започваха да мързелуват. Работиха с желание и си отиваха не уморени.

Ама има едни такива работници, дето до 11:00 изтрезняват

Че ти като балък си им плащал надник, ли?! По моите строежи изобщо не съм ги гонил кой докога работи. Напротив даже, работиха по много, за да се приключва, да приемам изпълнените СМР, плащам и да тичат на следващия обект. Вие явно сте били бригада "Айляк".

Следва да я намалят на 3 след това на 2 после на 1 и накрая хората ще престанат да работят, но ще се събудят .. в Матрицата

Те сега са в Матрицата, ако знаеш колко от произведената храна се изхвърля, също 70-80 % от стоките от леката промишленост след 4-5 години е на боклука ... В същото време се харчат огромни средства за оръжия и/или за лекарства ... Неравенството между бедни и богати се увеличава ...Разбира се, че хората могат да работят по-малко, при същите придобивки, но за това се изисква съгласуване на най-високо ниво ... и то ще се случи, но след много години!

Скоро към Нулева!

навлизането на автоматизация, роботи и "изкуствен интелект" в производството ще направи това излишно. Ще си лежим в къщи (т.е. в капсулата) и ще дъвчем сандивичи със шунка от скакалци. Богатите ще си летят с частните самолети, където искат по света, и ще ни поучават да не дишаме много дълбоко, за да отделяме по-малко въглероден диоксид...

от тъпотии

Бегай да бачкаш...

Ми те нашите депутати отдавна работят на 3 работна седмица. И така продуктивно "работят", че нищо стойностно не са сътворили, освен да прокарват, спуснати им лобистки закони. Тез английски колонизатори и мързеливци, топлата вода ли ще откриват?

Е супер за компанията,ще ти плаща като за 4 дена работа с по голяма продуктивност от 5! Работника пак е прецакан!

Като изключим изкривената статистика, неотчитаща инфлацията и че умрялата минала година не е никаква база за сравнение, този експеримент е предизвестен. На Запад около 1/3-та са т.нар. bullshit jobs, а като вкараме закона на Прайс (50% от работата се върши от квадрата на работниците) и принципа на Парето (80% от следствията са резултата на 20% от причините), то става съвсем каша на какво се дължи едно повишение в приходите, дори и само номинално, а не реално. Те тия предимно си пречат и създават халосна работа един на друг. В случая, са им намалили с един ден възможността да правят простотии, а като добавим, че поне 1/3-та са с отрицателен принос, то хептен. Абсолютно нищо не значещ експеримент, отворен за произволни и своеволни интерпретации.

Още един научил нови думички от ютуб видеа и квалифицира работите на другите хора. Сега кажи и за дед енд джобс. Нискоквалифицирани смешници, които си мислите, че само физическата работа е работа.

Dead end jobs нямат общо с контекста, тъпчо. Вземи да намесиш и Company towns ей така колкото да кажеш и ти нещо. А, Сирил Паркинсън съм го чел отпреди да се загатне, че ще има Интернет, камо ли ютюб. Вас, висококвалифицираните, корпоративната метла вече ви е подкарала зад Океана и идва насам. Кафенца, смутита, интрижки, office politics, TPS reports (ако ме разбираш, тикво) - been there, done that. Отдавна съм приключил с това, да си капитализирам труда, но добре помня какво е.

Ама ако всички чакат на интелектуалци като теб, да приберат от полето картофите и доматите, ще ми ядете ХеЯ.

изобщо не говори за физическа работа . даже при физическата тези принципи важат в много по-малка степен. няма работник на строежа, който да работи 4 пъти повече от другите . при програмистите обаче може някой и 20 пъти

Помниш ли, мишок? Български думи знаеш ли или всичко копираш без дори да разбираш смисъла? Пишленце, много си неясно с нещата. Каква метла има в САЩ ако не е тайна?

Глупи, очевидно знам български думи, както и граматическите правила, за разлика от вас, които сте скарани с пунктуацията, камо ли с подлозите и допълненията. Само дето в нашето българско село, устойчива икономика не е имало последните... осем века, та всички реални проучвания и разработки са чужди. Или вместо Паркинсън в Британското адмиралтейство, да бяхме чакали ген. Рачо Петров да извлече принципи и наблюдения - ха, ха, ха. Ква метла било имало в САЩ, ли? За такива като теб явно е велика тайна, на примерно за Гавин Нюсъм не е, щото сега реве и се тръшка, че му се издъни бюджетът - дефицитът надхвърли и най-песимистичните му прогнози, след миналогодишния излишък. Явно няма метла, просто данъчните постъпления "тайнствено" са изчезнали - ха, ха, ха. Само 1/3-та се е преляла в Тексас. Понеже те виждам, че чуждите думи те затрудняват, ей ти още една крилата фраза - as goes California so goes the nation. И още един "куриоз" - навремето, голяма част от скандинавските ми ИТ колеги се разбягаха, кой частен консултант, кой директно в аналога им на национална гвардия. За нас тук такова нещо беше необяснимо, щото нали за наше село ИТ е върхът, ха, ха.

В държаният сектор работната седмица е пет дневна, но при двучасов ефективен работен ден.

У нас частника иска 5-6 дневна работна седмица с неплатено извънредно работно време. В същото време ми маха усмихнат от новия си джип, така поне знам за какво работя. За неговия нов джип.

В България върви друг експеримент.! Осем дневна работна седмица. Ако се окаже неуспешен, работодателите, ще я направят девет дневна! Постепенно ще увеличават, докато пистигнат златната среда)

То хубаво, ама на запад не произвеждат нищо, всичко е търговци и съпорти. Нали трябва да се назначат нови хора ако е във фабрика, ферма или какъвто и да е производствен процес. Не се преструвайте, че мислите за хората намаляйки работната седмица, но в същото време се годни пенсиониране на около 70. Европа се управлява от идиоти.

Много си зле, малоумнико. 90% От продуктите, които използваш са западни.

Уффф , Пуффф, Муффф ,същият "умник" с другите нечленоразделни прякори, от електората на ДБ Изчезни бе! Жалък, жълтопаветен педал

Ха, ха, ха. Енергоносителите ни са толкова западни, че чак изнасяме ток натам. Битовата техника и електроника - на етикетите все Китай, Виетнам, Малайзия, че и Мексико (айде, него ще го приемем за западна страна, ха, ха). Дрехите - Индия, Бангладеш, Китай и Турция. Строителните материали - основно Турски и балкански. Западни са само полуфабрикатите по магазините, пълни с един варел Е-та. Западни продукти почти не ползваме, но пък Западни услуги - 99%, ха, ха, ха. Това банки, застрахователи, търговски вериги, телекоми, ЕРПта (с изключение на Евроинсаджиите и ТИМаджиите напоследък). Скивай ги какви печалби декларират всички изброени и то след като са изсмукали чрез фиктивни схеми колкото са могли към офшорки. Помня навремето, когато бяха все още в "корпоративна среда", за какви фиктивни "услуги" плащахме "международно", а ако повдигнеш въпроса, че срещу тези луди пари нищо не получаваш, отговорът беше "кво се прайш, че не знаеш за какво става дума". Та, толкова по въпроса как всичко ни било от Запада...

Какъв запад, бе? Що не се събудиш?

Това, че са изнесли производството в трети страни, не значи, че не са западни продукти. То и в България едно време се шиеха дрехи в България, но продуктът не е български, а западен. Моля те виж си процесора на телефона и ще разбереш, че или е американски или нидерландски, интернетът ти е американски, както и операционната система. Колата ти е западна, пастата ти за зъби дори е или американска или немска/английска (ако ползваш де).

Няма такова нещо. Продуктите са на световни и транснационални корпорации. Това, че формално болшинството съдебни регистрации се водят в разни захлюпени адвокатски канторки в Делауеър, нищо не значи. Иначе, холандска се води ASML, ама те не правят баш чиповете. Обаче и те са транснационални и виж кои са им основните акционери. Пък чиповете, идват основно от TSML, които са ни толкова на запад, че чак са на изток. Сега щели били тепърва да правят фабове в Америка и в ЕВропа... Само за колите не отваряй дума, че толкова малък дял от компонентите им са западни, колкото не можеш да си представиш. Тук Язаки и подобните от аутомоутива - масово бай Мангал виси на японските Juki-та, а произведените снопове и чарколяци - западни. Направо като "западните" трактори нисък и среден клас - все рибаджнати махиндри и подобни. С тая глобализация, нищо западно не е останало отдавна. Като сегашният модел се разпадне, тогава ще го мислим. Засега - всичко е търговски марки, под шапките на няколко транснационални собственика и това е.

Добър деееен! Много ясно, че е по-голям кеф да бачкаш 4 дни и да почива 3 дни. Да получаваш добра заплата и да си струва да си съвестен и в свободното време да си я харчиш и така парите пак да се завъртат в икономиката

Това удовлетворение трае точно толкова, колкото в момента оценяваш 5 дневната работна седмица. И 1 ден да я направят, мързелите пак ще сте преуморени и немотивирани.

Т.е. хората се делят само на мързели, които искат да си тръгнат в края на раб.ден и да си почиват уикенда и работохолици, които блъскат 24/7?! Голям майтап. Имам такава колежка. Тя и на празници идва доброволно да бачка. Клетатта просто не знае какво да прави в свободното си време и иска яката да се подмаже на началството.

_stankow

Чиновниците могат и по 3 дена. Но работещите хора са си добре на 5-дневна седмица. А частният бизнес работи и по 6 дни.

И 40 г. трудов стаж на 73 г. Мерси.

На 33 ли ще почнеш първата си работа??? На средна възраст? До 50 ще живееш при родителите си?

Изглежда хабер си нямаш за 90-те когато на много хора им се "губят" осигуровките за едни 10-на години....

За вас не знам, но аз предпочитам6 дневната седмица! Три почивни дни ...??? Три дни да ми дудне жената вкъщи ... ??? А не, благодаря!!!!

Аз бих казала почти същото, но така: "Три дни да чистя подир мъжа и децата и да ги слушам как се карат?... Не, по-добре на работа!"

3 деня след тва ща оножда ма жено

Намери си любовник, който да те води насам-натам..

Той не може да.....

но не сме всички толкова нещастни, че да не искаме да се прибираме и да си стоим вкъщи...имам ги такива много тука на работата, съжалявам ги, дори отпуските стоят в работата, че няма къде да отида

за какво се бракувате и живеете заедно след като мъже, жени и деца ви натоварват и са причина за дискомфорт?

Намери си любовница бре!

Ти луд ли си, една досада не ти ли стига!? :))

тридневен експеримент върви по план и е успешен ! Скоро ще има 32 нови държави !

Тридесет и две приказни държави населени с елфи ... ъъъ такова с джуджета! :)))

Забавно е, щото 100% от фирмите участващи в тоя експеримент, са със служители 'офисен планктон' Що не пробват същото в реалното производство?

В производството се работи 2 на 2, което е сходно.

цял ден с малоумници споря 15 дни по 12 работни часа е същото като 20 дни по 9 работни часа/с включена почивка/ очевидно си от споменатия от мен офисен планктон, щом даже двуцифрените числа те затрудняват

Ну знаех, че в ресторантите са Отиде в планктон. Щом казваш. Ама виж, работи си 7 дни в седмицата. Щом така се чувстваш добре.

Като спечели 50% на изборите ще взима 8 милиона от субсидията.Падат му се по 800 000 лева на месец.

Що не изчислиш Боко Тиквата колко субсидия е глътнал за 15 години, бе калмук?

и така ще се въведе хем по-кратко работно време, хем ще е работата ще върви целия ден...

Нашите "бизнесмени" - експлоататори, смятат, че 7 дневната работна седмица е далеч по удачна и без експерименти. А да се плащат мизерни заплати на работниците е критерий за власт и благополучие.

Уф, тъпчо, като не разбираш за какво става дума, що се обаждаш въобще? Това комунизма съвсем ви е увредил кратуните! Четири дневна седмица, но и заплащането е като за четири дни, глупако!!! Просто хората са съгласни да получават по-малко, но да починат повече. В тези икономики производителността на труда е достатъчно висока, за да осигури достатъчно средства за 4 дни работа!!!

И кой ти каза, че им плащат по-малко???

Не е вярно това - заплащането не е променяно

Абе олигофрен с промит мозък , аман от такива от тъпунгери като теб, дето във всичко социално и справедливо за обикновеният човек, виждат комунизъм. Ти му говориш на говедото, че при 6 дневна работна седмица и повече от мизерно заплащане, вече повече от 33 години "демокрация" хората едвам свързват двата края, то ти плямпа, за производителност и някакви достатъчни средства, при положение, че с редовната заплата едвам успяват да оцелеят.

Те не са "бизнесмени" а са Чайна търгаши!

Онзи, другия експеримент, продължил 2-3 г., също беше успешен.

То хубаво, обаче ще ни ударят в трудовия стаж и повишена възраст за пенсиониране

И заплащането ще е като за 4 дни. Сам си прецени дали го искаш.

А случайно повишението на прихода да е свързано с повишението на цените, а не с 4 дневната седмица?

И то сравнено с миналата година, когато всичко беше спихнало. Тези 34% са даже под реалната годишна инфлация, така че като се индексира с нея, даже реалните им приходи са спаднали.

Работя в такава компания тук, в България. Наистина 4-дневната работна седмица е мотивираща - работиш по-организирано и пълноценно, не губиш излишно време, вършиш същия обем работа, а същевременно имаш повече време за почивка, дом, семейство. Разбира, този начин на работа няма как да бъде въведен във всички сфери на работа, но така се пестят и ресурси /режийни/ на фирмите.

Ако във фирмата се работи от пестене на режийни няма смисъл. Всичко, което казваш е, че досега 1 ден в седмицата си се правил/а, че работиш. Няма как да се изработи един и същи обем работа за 4 дни вместо 5, ако норматива е правилно поставен. Ама икономиката е икономическо дело на всеки работник, който както винаги е роден за директор ама тъпите връзкари не са му оставили място :).

Когато си се наспал, отпочинал си, мозъкът и тялото работят по-бързо и адекватно. Явно ти си клатиш краката на работа, че да твърдиш, че в петък се чувстваш както в понеделник. Натрупаната умора се отразява на продуктивността. Е, няма как да знаеш, ако не се изморяваш, де.

Неслучайно работния ден е 8 часа. За да имаш 8 часа сън и 8 часа за семейството. Май вие не сте работили истинска работа по график и с нужната дисциплина…

Я ми обясни за натрупаната умора на миньорите. Може и за тая на строителите. Ако искаш и за тази на шофьорите. От отговора ви лъха определено мнение на чантаджия не помирисвал реална работа.

И какво точно работиш? Сега явно не ражотиш достатъчно та да си уплътняваш работното време и искаш за 4 дни. Ако правиш дограма дали ще ти стигне? Айо обслужваш хоеа в офис и те решат да дойдат през останалите три дена? Това е прелюдия към намирането на втоеа работа защото на първата вече няма да плащат достатъчно.

VX, като начало - очевидно имате пропуски в начина на комуникация с непознати /макар и скрит в анонимността на виртуалните "разговори"/. Четете с разбиране - например пиша: "този начин на работа няма как да бъде въведен във всички сфери на работа". И не, няма да търся втора работа, плащат ми достатъчно за тази. Да, инвестирах много труд и средства в образование за да живея днес добре, работейки 4 дни в седмицата. Успех!

Японеца вика на българина: В Япония работим 8 часа: 2 часа за императора, 2 часа за мен и 4 часа за Япония. Нашия му вика: Ние работим 2 часа, щото нямаме император и ни боли за Япония.

То затова на японски има специална дума за човек, умрял от пренатоварване в работата. Айде, мерси и аригато!