$185 млн. годишно за Сърбия от "Турски поток"

"Проектът има голямо значение за страната и за привличането на инвеститори", заяви президентът Александър Вучич

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Сърбия ще потребява между 2 и 4 млрд. куб.м. Цена на транзит на 100 км е 1,7 долара за 1000 куб.м. В най-добрия случай Сърбия ще транзитира около 12 млрд. куб м на 400 км разстояние, което прави 12 млрд куб.м/1000 1,7 4 = 81,6 милиона долара. Но има и разходи за компресорните станции и поддръжката, които са около 20-30% от тези 1,7 долара. Или разходите са между 16 и 25 милиона долара, т.е в най-добрият случай печалбата ще е 65 милиона долара или около 3 пъти по-малко от мечтата на сърбите. Е може да друснат такса от 5 долара за 100 км, ама Унгария през Украйна и много по-кратко трасе изобщо ще игнорира Сърбия. Това означава, че при платени 1,4 млрд долара и 65 милиона годишна печалба, газопровода ще се изплати за 21,5 години. С лихвите за 30 години и то ако газопровода е на мах. Реално обаче ще се изплати за над 40 години заради непълният капацитет, който ще се ползва и ремонтите. Ами да им е честита на Сърбите печалбата след .... 40 години

Ако сега Боко легне пак на САЩ и спре изграждането на Балкански поток, трябва веднага да се разследва за измяна на България. Трябва да се използва това че сме част от ЕС и имаме правото да защитаваме нашите интереси както САЩ техните ( американските топлоцентрали у нас). Думата има ЕС да се защитава, време е.

Искаме санкции ! Персонални санцкии за Бойко и блокиране на авоарите му в чужди банки. Щом го правят за членове на руската администрация, защо не и за главния виновник за прокарване на руските интереси в Европа ? Или не сте достатъчно мотивирани да спрете този проект, господа американци ?

САЩ искат да взривят и яростно всичко, което не работи абсолютно в тяхна полза, изгода и финансов интерес... Нелепи се твърденията, че те го правят за демокрацията,световния мир и красотата ... Твърденията и изказванията им са сякаш се изсказва поредната блондинка спечелила мис... И всеки човек днес ,вече не се възмущава и тревожи -а се смее и то на глас.. Фактите доказват резултата от действията им разминаващи се на 100% от думите им ! Не остана 1 човек на планетата дето да вярва поне 1% .

хубаво колко ще получи Сърбия от тези, след тях по тръбата, но нали и те са след нас по тръбата??? Значи те трябва да плащат на нас за преноса, или нещо греша?

ако 185 милиона долара годишно за Сърбия, а за БГ колко ще е? Вучич бърза като теле пред майка си. - Тръба нямя да има до Сърбия, това е част от Бюджета на Пентагона...

Ема, тя руската газ мерише и не е демократична. Пък и нито диверсифицирана, нито компресирана...

Дали тиквениците разбраха, че Никой няма полза от енергийно или каквато и да е силна България на Балканите.

Ще станем енергийна сила ако направим хъб Балкан и добиваме СВОYА газ от находище хан Аспарух. Другото е просто превоз на руска газ и руска печалба за наша сметка.

А кой ще ни компенсира за пропуснатите печалби и ползи от провала на предишния поток? То всичко се пише ....

ти ако наричаш печалба да дадеш 5 милиарда (5 000 милиона) за тръба, която на всичко отговре ще бъде руска собственост. Баси икономиста си.

Лукойл е руски. Не плаща и един лев данък на България. Зщо да им вервам че за пренос ще си плащат а няма да намерят вратички нда ни мамят като с лукойл който печели милиарди без да дава един лев на хазната ?

25% от приходите в хазната са от дейността на Лукойл. А таксите за пренос на газ се плащат от крайния потребител, а не от производителя. Таксите за пренос през Украйна например ги плащаме ние, а не руснаците.

хаха да бе. Виж им декларациите. Винаги правят адвокатски номера и никога не плащат. Лукойл данък никога не е плащал. А ти си руски трол и лъжеш хората

Искаш да кажеш, че ДДС-то и акцизите от горивата не влизат в хазната????? Ти имаш поне малко познания?

Ама ДДС го плащам аз като си зареждам беззин. Да не идва от печалбата на алчните руснаци хахаха колко си наивен.

Преноса се заплаща от потребителя , а не от доставчика !

Аз все пак съм на мнение че вместо да инвестираме толкова милиарди в газопровод, може да дадем тези пари за водопроводи. За да няма кризи като в перник. С тези пари ще сменим всички ръждиви и гадни тръби на водопроводите от кооито пием. И които не са ремонтирани от 100 години

Всяко вдигане на цената на водата се оправдаваше със смяната на водопроводната мрежа. Знаем колко е сменена, така че ако не беше направен газопровода, нямаше да имаме ни едно от двете.

Вместо сега да се налага да ни вдигат цената на водата, можеше да ползваме тези милиарди които сега ще дадем на пусин .......

Кой смуче от ВиК дружествата,тази вода 100пъти я вдигаха,а една тръба не са сложили. Сега ги плати ти идиот

За тях 187 милиона , а за нас КОЛКО ? Или за нас .........среден.

Не беше опрапастил южен поток,щеше и тези 16милярда за турция през нас да минават. Ама понеже сте подлоги сега ние плащаме на тях. Транцитните такси от южен се равняваха на 400м $

Защо сърбите говорят,че ще ползват само руска газ?Баце каза,че по газопровода ще тече-азерска,израелска,кипърска,турска,втеченен газ от Америка и по между другото съвсем малко количество руска ,ама така де хека бъдем реалисти,нищо че Гаспром е резервирал 90% от потока в тръбата!!

А през Южен поток, спрян от Дебелото, щяха да минават 4 тръби по толкова. И след като разстоянието е приблизително същото, България щеше да печели 740 милиона евро годишно. Хайде сега американските мазни гуши да се бръкнат и да ни дават по милиард и половина лева годишно, заради щетите които са ни нанесли.

500 млрд ако не 1000 млрд... Смешко.

глупусти говориш... алчния путин така ще ти дава толкова пари. Баш па на теб. 700 милиона. Смях :Д

Приходите се мерят като % от инвестицията. Точно затова БГ и Сърбия правят държавни "инвестиции", защото са на загуба и няма частни балъци да "инвестират". А другото е за идиотите, дето не правят разлика между милион и милиард. А разликата е 1000 пъти.

Е как може да има "частен" газопровод през цялата страна бе?! Че то ако беше така, руснаците вече да са го построили бе идиотино!!? Нямало кай желаещи да инвестират... Къде ви намират такива идиоти да пишете за надник?!!

Повечето са с частни инвестиции. Шел например е частна фирма, БиПи също. А не е като да нямат газопроводи. А идиот е баща ти, дето те е правил в руската кочина.

... и няма частни балъци да "инвестират". Последно има или няма балъци да инвестират? Омаза се яко.

Голема далавера, няма що.... Дай на путин и пеевски милиарди за да печелиш милиони :Д

Дай 5 милиарда, и после евентуално, може би, едва ли не може да вземеш 185 милиона. Ако цената на газта не падне, и ако газпром успее да продава толкова колкото иска и ако клиентите не развият зелена енергия докато ти изплатиш трбата.

Газа се ползва и за направата на пластмаса, плюс петрол, въглища и така нататък. Зелената енергия няма как да го измести, тъй като не се ползва само за енергия. А газовите станции за ток и топлина са едни от най-чистите. Зелената енергия колко е зелена, като за направата на панелите харчат горното, като въглища. За съхранение се ползват отрови в акумулатори. Закриват площ, където може да има зеленина. А за язовирите за ВЕЦ виж в Перник какво е.

Газпром вече има загуби, има други източници, има зелена енергия която намаля нуждата от ток от изгаряне на изкопаеми простотии . Има енергийна ефективност. За туй руските тролове бяхте против санирането. Защото по евтини сметки за отопление на народа значи по-малко пари в джоба на пусин ...

А колко пари са загробили за начална инвестиция ?

Преди Путин каза, че България е загубила печалба на година от 400 милиона евро ли бе или долара, от пропадането на Южен поток.Може и да не е бил далеч от истината. Бойко обърна тогава плочата какво да говори за потока. Турски поток ще е много по-маломощен. Ще плащаме на Турция вместо обратното като досега. Единственото стратегическо предимство е, че на теория там може да минава и друг газ. Но това няма да се промени скоро, а може и близките десетилетия.

Стига с тези тъпи опорни точки! По напълно изплатения държавен газопровод взимаме по 150-160 милиона годишно! Как щяхме да изкарваме по 400 милиона от газапровод, който щеше да е 51% руски и по който тече същото количесто газ?! То бива лъжи, ама това е прекалено!

Сега си представете колко щеше да печели от такси България, ако тръбата излизаше до Варна и от тук тръгваше газта и за Гърция и за Турция и т.н. Мамицата ви безродна! Опропастихте един важен за България проекти! Проклети да сте всички до 9 коляно!

Та чак до Италия, Австрия. Този ще е по-маломощен.

колкото печели и от продажбата но Нефтохима на руснаците- ЗИРО нула За всички тия години са се изкарвали на счетоводна загуба Толкова с представянето

Сметай какъв идиот трябва да си, за да сравняваш една рафинерия с един транцитен газопровод. При първото имаш доставка на суровини, производство, транспорт и реализация. При второто имаш само едни измервателни уреди, компресорни станции и отчитане на транзитирания газ. Чак не ща да навлизам в подробностите на счетоводството за това какво е то "счетоводна печалба", от какво зависи и как се определя. Сега както добре си ни осведомил, че Лукойл Бс няма печалба ни осведоми и НАП колко и в какъв размер инвестиции им е признала за направени през последните 10 години.

продажни политици! Вместо да имаме Южен поток, който да зависи от нас на каква цена, къде и на кого пренася Руската газ, сега си имаме Турски поток, от който ние зависим. Сърбите са го направили печеливш проект, въпреки, че са трети на тръбата, а ние се отказахме от първото място и продължаваме да харчим народна пара за тръби и станции, без да се говори за печалба. Ще чакаме азерска газ, катарска или американска, вместо да договорим за народа и бизнеса руска газ на нормални цени, без комисионни за Овергаз, Прасето Пеефски, Доган, Р.Овчи, ...

А ще кажете ли колко милиарда пари на народа сте потрошили за тези 185 милиона на година. Кога ще се избие потокаq. Само да има пара за джоба на путин

Равносметка. На Сърбия и коства 1.4млрд да го построи. В момента има ОБЕЩАНИЕ за 185млн. Т.е. за 7 години ще го изплатят без да се смятат парите за поддръжка и цената на газа след 3-4 години колко ще е от което зависи и приходите им от него. Би било добра инвестиция, АКО американската и катарската газ не подбиваха цените щото за разлика от лакомите рашки, я продават доста по-евтино барабар с преноса.

Суджука подари тлъстия пай на Турция от Южен поток и го напрай Турски. Колко изгубихме от Ю поток при положение,чи беши с два пъти по-голям капацитет? Защо завода няма да е в БГ! Не случайно премиярът ни Гробчу предлага нищо не предлагащото село Фелибе(Пловдив), дето няма нищо. Няма цивилизация- летище, пристанище и т.н. АЕЦ БЕЛЕНЕ Ю поток, Нефтопровода Бургас-Александруполис и завода на Вагена - Боко Турската Тиква ЛИЧНО ТОЙ и само ТОЙ ги провали в полза на любимата му Турция. Не случайно ТОЙ за първи път свърза с магистрала България и Столицата с друга страна и туй беше Турция за да могат турците да си внасят боклуците. Още няма магистрала свързваща ни със Запада. Герберастите са ориенталци и там подобните Дай България, костовци, Мостовци- една лоша дума за Туркия няа да чуйте от тях.

Сърбите ще печелят 185 милиона долара от транзит , а ние ще печелим по 200 милиона лева според Теменужка. В Сърбия руснаците си платиха за тръбата , а ние си я плащаме сами ! Нещо пак са ни изклатили братушките !

Ако руснаците бяха построили тръбата сега грантаджийските прасета щяхте да квичите защо е руска? Ако някой ни е изклатил това е ЕС и САЩ - заради тях се налага ние да строим и плащаме, а не да дадем на друг - южен поток затова спря. Вместо да ревете отивайте при господаря и удряте челото в земята да отпусне 20 милиарда кубика евтина демократична газ, която да пуснем по нашата собствена тръба - сигурен съм, че никой по веригата няма да я откаже

Сърбите си я платиха сами и ще си я плащат още 10 годни. Струваше им 1,4 млрд. За разлика от ЮП който руснаците се опитаха да ни нагнездят за 15-20 млрд дето щяхме да го изплащаме докато изгният тръбите преди да почнем да печелим

Какви 20 млрд бе изрод?! Това са 2 ЕАЦ БЕЛЕНЕ!!!

10млрд ок. Един аАЕЦ... СПАСИБА ПУТИ...

скапан соросоид си ти :)

Заради туткането ни, накрая руснаците предлагаха със собствени средства да построят Южен поток тук, което да се изплати с таксите за пренос. Да ни излезе безплатно, а някъде в бъдещето да печелим.

за 25 години по руски сметки. т.е. докато изгният тръбите.

Колко са прости нещата в Сърбия, у нас всякакви проекти могат да бъдат от полза и да привлекат инвеститори само и единствено ако не са с руско участие.

Мишоците още не са отговорили на американците за мнението да се спре Балкански поток. Май-май... Петима американски сенатори скоро ще посетят България. Мнооого скоро; ако вече не са и тъдява. Та... най-вероятно 185 милки сръбите ще ги сънуват /през крив макарон/.