Удължават срока за изготвяне на технически паспорт на сградите до 2032 г.

Причината е висока степен на несигурност, породена от извънредните обстоятелства на пандемията

Обратно в новината

Коментари - Удължават срока за изготвяне на технически паспорт на сградите до 2032 г. | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Те до 2032 половината сгради, подлежащи на паспортизация, ще са паментици на културата или ще са паднали, бе!

Абе, чета проекто-наредбата и не я разбирам така, както я тълкуват редакторите на дир-а в дописката. "§3. В §2 от ПЗР се правят следните изменения: 1. Алинея 2 се изменя така: "(2 ) Техническите паспорти на съществуващи строежи – публична държавна и публична общинска собственост, се съставят в срок до 31.12.2032 г." Демек, държавата си удължава срока за нейните си строежи.

За съществуващи частни сгради само при надстрояване или при проблем с конструкцията. Затова няма срок...

Цитат: "....технически паспорт за съществуващ строеж да се съставя след извършено обследване по реда на чл. 176в от ЗУТ при извършване на СМР, които обхващат целия строеж и за които се изисква издаване на разрешение за строеж, както и при извършване на СМР, които обхващат част от строежа, но засягат конструкцията му..." Това е за частни сгради въведени в експлоатация

Добре де... тогава какво ни бяха запалили предишните лемури да се готвим всичките да вадим паспорти на всякакви съществуващи частни сгради - тухлени, кирпичени, дъсчени тоалетни? И ни се обясняваше с европейското законодателство как било задължително за всички. Сегашната ситуация става далеч по-ясна и логична: оттук насетне каквото се строи, задължително да има паспортизация. За съществуващия сграден фонд - заварено положение. Ама някак не ми се вижда логично с една пършива наредба да се префасонира цялостната логика на паспортизацията?

Неможе да те задължават да правиш нещо което когато е трябвало не е било съществувало като изискване. Единият изход бе Държавата да плати за всичко , но това щеше да излезе прекалено скъпо. При 6 милиона население от които 1/3 живее в бедност и мизерия да караш хората да дават по 1000-ка която нямат е крива работа а и друго няма как държавата да плати за бедните , защото тогава ще скочат богатите и ще кажат " Аз си платих за моето а сега и за още някой ли да платя " в крайна сметка парите в бюджета идват от данъците на всички.

Цялата далавера е че ще ако наредбата остане в първоначалният си вид едни хора ще лапнат милиони за нещо от което на хората не им е нужно. Това е като да отидеш при некой оператор да си продължиш договора за интернета а заедно с това да ти вбухат и услуга за цифрова ТВ...

"Евала"-то и бонусът, както винаги, е за неизрядните. Заради това у нас винаги трябва да се чака до доследния момент!

Неизрядни щеше да има ако тая наредба бе приета през 50-те години. Аз що да съм неизряден и да се чуствам виновен че съм строил преди 50 години а тогава не е имало така наредба? Значи ако сега ми окапе косата а утре поискат всички да имаме лимби като ален Делон треа да одим дружно да си присаждаме коса на старини ли бре ? Къде си чул наредба или закон да влиза в сила със задна дата и да важи за 50-60 год назад във времето ? хахах Все едно да задължиш днес Наполеон вместо с ботуши да ходи с кецове Nike

Че те почти всички закони, свързани с ЕС коствено влизат със задна дата, бре! Какво се правиш на ударен с джамен!? Нали заради това си има "правилници, директиви, регламенти"? Дава ти се гратисен период и ако фабриката ти, строена преди да влезем в ЕС, не отговаря на изискванията на Директива "IAJgOnEmit2020", и не ги покрие до 5 години - трябва да я затвориш. Или да я модернизираш за 60% от стойността й? Ама ти си теглил кредит за 25 г.? Ама ти си планирал само с текщущи ремонти да го изплащаш? Нали така се колониализира нежно, бе байно? Изнасяме суровини, а чрез големите чужди търговски вериги внасяме продукта с добавената стойност.

Следващата стъпка ще е да се удължи срока на не-'зелените' автомобили. Едва ли ще рискуват следващата революция.

Едно макар и половинчато решение, което ще има всеобщо одобрение от хората, а е половинчато, защото трябва изобщо да се отмени да е задължително за частни строежи, които вече са в експлоатация.

Аз прочетох това което са предложили от МРРБ , но това което пише в Дир бг за пореден път е половинчато. Предложението е частни сгради които са вече построени да правят Технически Паспорт само ако на тях се извършват Строително Монтажни Дейности свързани с Надстрояване за което се изисква и Разрешително за Строеж или се правят Строително монтажни дейности по укрепване на основите на сградата. Така за сгради които не се включват в хипотезата на горените две изисквания няма да е нужен Технически паспорт (това е за сгради които вече са в експлоатация). Това което пише в заглавието на Дир бг засяга само сгради които са Публична Държавна собственсот или Публична общинска за които срока за Техническите паспорти е до 31.12.2032 год. Прочетете проекта за наредба или по точно мотивите (вторият файл) в Портала за обществени консултации към МРРБ.