17-11-2017 20-11-2018

Коментари

1 кг. Водород е около 13 м3, което е към 40 kWat. 5$ на 40кВт прави 12,5 цента което е колкото битовият ток, но не се знае на колко ще ви го продадът на борсата и колко ще ви сложат за превоз-пренос.

как го сметная туй цена? щото вложенията в съоръжения са мноо и даж цената на газ е иии..!!!

_stankow

2-3 до 5 долара за килограм. А метанът е по левче за кг. Тъкмо като за България - колко му е да се забранят другите коли и да ни наложат водородните. Атомната енергетика как ни забраниха ? Как ни наложиха скъпите перки и панели ? Сега се канят да затворят и Марица-изток. България - дойна крава и експериментален полигон на запада за най-дивашките му "технологии" !

Пък в един гараж в китайската провинция Ху Вей се продава " на едро" по 16 цента/ кг., с доставка до " Илиянци"- 19 цента. Носете си амбалаж!

Хора най после се огледайте уж говорим за екология а се развиват нови индустрии,никой не сади гори и не поддържа съществуващите а се създават нови замърсители,говори се за водородно гориво но водородът за да гори консумира кислород и него ли ще добиваме......огледайте ли се за пусталъците около Вас- утре ще са по големи

_stankow

Кой ви каза, че "никой не сади гори" ?? И къде изобщо в България има незалесени горски площи ? Даже и полупланинските земеделски участъци - и те се самозалесяват, защото не е изгодно да е работят. Запасите ни се увеличават, не го слушайте дойчевелето !

Както чакаме термоядрения синтез амен, амен да тръгне да произвежда промишлена енергия вече близо седемдесет години, така ще стане и с водорода: Има проблеми със съхраняването и транспортирането му, за които почти не се говори. В замяна на това, на г-н Борисов Началникът е дарил България с чиста (възобновяема) ГЕОТЕРМАЛНА енергия, която в много точки по света се използва от дълго време - хем ефективно (съоръженията се самоизплащат за от няколко месеца до десетина години), хем се води екологично чиста... Но тази тема е забранена за политици и журналисти.

Хубавото в тая статия е, че сравнявате цени, дори и да не са коректни. Защото проектът на Газпром е да фабрикува водород от природен газ, чрез пиролиза, при която въглеродът се отделя в твърда форма и сам по себе си е ценна суровина. Ще бъде изключително смешно - психически болните зеленаши да направят инсталации аз фабрикуване на ток от зеленашески централи (който и без това е крайно недостатъчен), с ПРОИЗВОДСТВЕНА цена пет долара, да налеят за целта десетки милиарди... и в тоя момент подлите руснаци да излязат на пазара с водородчец на ПРОДАЖНА цена долар и половина. Е, тогава вярно ще бъде рев, сълзи и сополи.

Пак разсъждения !!! Не разбрахте ли, че японците направиха реактор от който топлината за охлаждане се използва за директното разлагане на водата и получаване на водород. И този реактор работи от доста време. Китай правят такива и Франция. К'ва великобритания, к'ви 5лв бе бате??? ЯПОНИЯ КИТАЙ ФРАНЦИЯ

Че то и вкъщи можеш да си разлагаш водата и да получавш водород, ама ако започнеш да го ползваш или съхраняваш - гърмиш!

И защо Япония не е първо място, след като всички сини и зелени технологии за получаването му и използването са японски? Що ве калинки?

$5 с какъв ток? Дали не говорим конкретно за нощната електроенергия в Квебек? Цената варира изключително много по място и по време. По същия начин и аз мога да кажа че бензина струва 8 цента за литър. Наистина е толкова в някои рафинерии в Залива.

А себестойността му е 5 цента на тон :))))))

0

Ми направи едно централа за електролиза, отделяй водород на 5 цента и го продавай на 5 долара - чиста печалба.. , преди да си видиш сметката за изразходваната енергия :)

Когато се осъществява сделка обикновено има две страни в нея. Дълбоко не ме интересува кои са страните по тази "сделка", по простата причина че аз не съм страна по нея. А ако някой от мое име сключва сделки, то просто го уведомявам че това си е негов проблем и подобни сделки без мое знание и съгласие са незаконни. Така че никакви сделки няма. Има изнудване и по същество опит за диктатура на шепа луди над мнозинството. Въглеродни отпечатъци, неутралности, я моля моля. Не се чувствам нито длъжен някому, нито съм, нито участвам в цирка. Отделен въпрос е че зелените мечти са толкова фантазьорски и аматьорски, че не вярвам на очита си като зачета за зелени водороди и акумулатори за съхранение на тоци. Щеше да е смешно ако не беше толкова налудничаво и облечено във власт. Развитието не се подчинява на администриране и регулации, то върви по собствени закони, но на кой му пука.

0

Извинявам се от името на целия свят, че не са дошли да те питат тебе лично да уморят ли планетата или не.

Интересно е с водорода . Има много готино филмче за Хилденбург - заслужава си да се види ... и да се помисли .

Кой е Хилденбург?

И кой ти каза че СО2 ще умори планетата, зеленаш?

0

Дори тежките водородни есювита изразходват макс 1 литър на 100 километра, което е 0,05 долара (8 стотинки) на километър. И това е за огромните джипове, обикномена кола изразходва средно 0,7 литра. (5 стотинки на километър). И това е по цените на скъпия, зелен водород от ВЕИ, има и многа по-ниски цени, плюс при масовото въвеждане цените ще паднат още, смятайте 3 долара за литър. ВЕИ, ел. и водородните автомобили са близкото бъдеще, колкото и на другарите и арабите да не им се иска.

инфраструктурата струва милярди, като включиш и тази цена, водорода ще си заслужава само за специфични цели.

0

И за инфраструктурата на суперчарджърите на Тесла в САЩ говорихте така, но факт е, че за няколко години покриха 10 000 000 квадратни километра (само САЩ) с чарджъри и цената на тока не се вдигна.

Гледал ли си последните сметки в Тексас?

щото работят още ядрени централи и тецове. Като се мине само на ВЕИ ,виж за справка Тексас.

В Тексас се идъниха АЕЦ и Газовите централи. Та какво да му видиме?

Газовете се мерят в килограми не в литри. И с 1 кг ще митеш 100 км само на 30 февруари

Да, японците осмислиха донякъде смешния коефициент на ефективност на веитата, но бъдещето е в реакторите 4'то поколение.

Представете си само за какво малоумие иде реч...зелените европейски чукундури ще се напъват 30 години да изравняват цената на водорода (който е и силно взривоопасен, агресивен към метални тръби, реално неподлежащ на съхранение в големи количества)...и, хоп....руснаците въвеждат реактори за термоядрен синтез, ВВЕР намколко си. И тогава излишък от евтина енергия, а нашите главанаци ще са похарчили 50-на трилиона евро към тоя момент...

0

Скоро всичко ще е ВЕИ, ток и водород, а руснаците ще си продават реакторите сами на себе си.

В една песен се пееша "с тази надежда погубваме дните си". Ако не бяха Френските и руските ядрени централи през февруари еленргината система на Евопа щеше да се разпадне щото се случи студ и облаци и ВЕИ нежеха да веят.

Глупости. ВЕИ си бачкаха и Франция разчиташе на внос от Германия...

В света се строй само един талъв реактор и той е във Франция. Строй се от всички големи страни, даже и Русия. Първото заплаване е планирано за 2025. В момента има много реактори по света но, те консумират енергия не произвеждат, защото е за да запалиш плазмата е много трудни и консумира много енергия. Второто е плазмата да е устойчива, мисля че в момента стигад до няколко дни да я държат. Оказва се много трудно. Великата Русия не може сама такова нещо да направи, за ЕС не може да се кажа същото. Но Запада е пуснал Русия и Китай в проекта, защото живеем на една планета и няма логика на нас всичко да ние зелено и оснатали свят да замъсрява като луд. Проблема с това как да стане живота на земята устойчив може да реши само от всички страни заедно. По единчно няма как да се спасим тук.

Не си прав . В Китай се строят 3 - по различни технологии .

Уви. Само секунди задържат плазмата.

Ясно колко разбираш, след като ВВЕР смяташ, че е термоядрен реактор, а той е ядрен. Май не правиш разлика между ядрени и термоядрени технологии, а руски чукундуре? И апропо, руснаците ще направят действащ термоядрен реактор, когато пръдне гугутка. Изобщо не са в час с тази технология. Най - напред са САЩ и Китай, ама русофилите като теб що пък да не си бълнувате розови облачета, на никого от нормалните хора не пречите.

Борисе, дали гугутка ще пръдне не се знае, ама е ясно едно, ти се насра несред метеното!!!! Само да те светна, че първия в Света токамак е именно руски. Първата термоядрена реакция е осъществена в Новосибирск в далечната вече 1970-та. Като капак на всичко, всичко в тази насока, с което САЩ са се захванали да правят, в крайна сметка се получава оръжие.. Разберете едно, Русия, не търгува с газ и петрол, тя търгува с енергия и енергийни технологии и за съжаление на нейните противници е Световен лидер в тази търговия и честно казано... не виждам как това ще се промени следващите 50-100 години...

0

Ако изпълним критериите за енергийна независимост, както май ще стане, всичко ще се промени до макс 20 години, тия 50-100 ги разправяй на друг.

Това с токамака е стара претоплена манджа. тази история я знам още като си бил в ташките на тетю си. Покажи ми сегашния работещ руски термоядрен реактор, идиотче.

Борисчо - работещ термоядрен реактор на света НЯМА и не се знае, дали ще има някога. Руснаците са най-близо и дори в проекта във Франция, те са водещите учени. А ти си поредният пример, че русофобството трябва да бъде признато от СЗО като тежко психическо заболяване - психоза подобна на шиз0френията. Това маниакално отхвърляне на фактите, е ненормално.

БПФейчо, ясно е че русофилията е тежко и неличимо заболяване. Даже самите русофили си го признават. Относно глупостта, че руските учени били най - напред просто няма да коментирам, тъй като е под достойнството ми да обсъждам глупости с идиот - русофил, което по принцип е едно и също нещо.

скъпо и неефективно, батериите са в пъти по-добри!

0

Батериите не са проблем само, докато не ти се налага да сменяш пака - 2 до 3 хиляди евро само за пак. Ако станциите за добиване на водород ка вързани към ВЕИ, водородът е супер опция и цените ще паднат драстично.

хахаха довод та е чудо, пака трябвало да се смени....

0

А мислиш ли какво става със старите пакове и как това ще се отрази на природата?

Глупости. Пака се сменя за минути, само дето става след 1 милион километра и 10-тина хиляди цикъла заряд разряд....

Е сега остава да кажат ако заредиме една кола с 1 кг бензин и 1 кг водород кое от двете горива ще придвижи калата по дълече? Аз знам..

0

Резервоарите са по 5-6 литра, тормален седан изразходва около 0,7 л / 100 км, есювитата по 0,9до литър на 100.

0

Ехааа, минуси на факти, браво бе другаре

Ти не отчиташ един много важен факт тук-нашите подлоги на ватенките трябва да защитават петролната индустрия на русия защото тя е една голяма бензиноколонка и нищо повече а от там идват и копейките за тях

Водородът може да задвижи колата и нагоре, защото е най-силно взривоопосен.

що не пуснеш една запалена клечка в резервоара на кошницата ти да видим дали и тя няма да полети нагоре?