Технически паспорт и Акт 16: Плащаме ли два пъти за едно и също нещо

Dir.bg потърси за мнение Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

????Някъде да го пише?

Това е даване на пари. Ако протече покрива на къщата а нямаме плана и паспорта кво не може да си оправим покрива ли. Може ли да си направим изолация на блока без паспорт и план може. Това трябва само държавата да го прави без пари.

Ако стотина българи подадат молби в Европейския съд за държавно изнудване и корупция, на щибаняците озмислили тази схема ма грабеж ще им се види тесно.

Деба вашта мама крадлива, това ли е последното, което измислихте да граните народа? То ме бяха сини и зелени зони, винетки, застраховки, такси за водомери и електромери, .. Бъдете проклети до 9то коляно!

Прочетох отговора - пълна каша и невъзможна за изпълнение. Зад това смешно решение обаче има реални последствия. 1. Забавяне на темпа на продажби на имоти (главно стари) и поощряване на пазара на нови имоти 2. Задържане спада на цените на новите имоти които са солидно надценени (средна цена +€1000 на квадрат) 3. Събиране на допълнителни държавни такси при покупко-продажба и от собствениците чрез вменяване на задължения неспазени предитова от държавните контролни органи. 4. Подготовка за бъдещо принудително саниране при установяване на "тежки структурни проблеми" 5. Създаване на корупционни практики при издаването на тези технически паспорти поради невъзможността за реално изпълнение на всички необходими тестове и бъдещи ремонти при населена сграда. 6. Създаване на списък със стари сгради на финансово изгодни терени които могат да бъдат обявени за опасни и разрушени с минимални компенсации за собствениците поради непрозрачност на процедурите и корупционни практики в общините и главните архитекти на районите.

Ако някой купил апартамент има нещо друго освен разрешение за ползване те па на! Строителя не е длъжен да му предостави тези документи!? Стоителя е длъжен да предостави всички документи в общината за издаване на разрешение за ползване. От горното следва че всички документи са в общината, тогава за какви паспорти говорим! Ще ми предостави ли общината или стройтеля всички документи необходими за изготвяне на тоя паспорт? Съмнявам се⁉️

Не знам на кой толкова са му отекли мъдете за нашето 50 годишно блокче, строено при бай Тошо. ...с речни камъни, тухли и плевенски цимент? Ако нещо се срути , ние ще му берем гайлето. Застраховките, ако ги има, ще стигнат за голяма палатка.

Окахърени са не толкова да блоковете, колкото за париците от тях .

Ей,целата държава е едно срутище и непрайте обследване за едни панелки сте се разтревожили.

НЕНАЯЛИ СЕ МИЗЕРНИЦИ!!!

Да го жали това в съда Абсолютни глупости са това. Ако една страда е въведена р експлоатация никакви такива глупости нямат смисъл. Има си закони бе. Поддръжката на страдата е задължение па собственика точка.

Панелките ги е строила държавата. И сега иска от нас да представем документи които държавата трябва да има и да съхранява. Ако страдата е строена от дърЖавата то този паспорт да си го издават служебно и да пе тормозят хората. И това май е за конституционния съд зарежи....

Джими,..Джими...

Ама нали тези емитирания на нов външен дълг всеки месец някой трябва да ги връща.

И като се изготви паспорт какво? Те неизправности, нередности, течове и т. н. Възникват непрекъснато. Тоя паспорт на колко време трябва да се подновява? На 10 години ще скубем хората ли? Европейски изисквания - дрън, дрън. Колкото бяха и за смяната на номерата. Защо в Рим си карат с номера от както си е регистриран автомобила, а тук не може?

От тех. паспорта няма абсолютно никакъв смисъл.

Имат-да вземат парите на хората.

то да беше само едно дето плащаме двойно, ами то...

А на мостовете, построени от Кольо фичето, ще издават ли паспорт. Щото те май и акт 16 нямат

Всичко е само за пари, сградите ще си останат същите, нито ще се подобри нещо. И ако стане наводнение от ВиК, пожар от ел. инсталация, или падне сградата при земетресение паспорта с нищо няма да помогне, нито ще каже кой е виновен или ще носи отговорност, за какъв чеп е тогава този паспорт.

Защо собствениците трябва да плащат за немарливоста и безотговорноста на общински и държавни служители? За всяко строителство и то от много години в общината се внасят една камара папки с документация по 5 или 6 копия от всичко, част от които остават в общината. Какво значи липсващи? Щом липсват, общинските служители, на които им е било работа да съхраняват тези копия от документацията, за своя сметка да плащат . Мине не мине време и поредните напъни уж да се въведе ред. И пак питам, как така са изчезнали копията на документацията за общините?

Що не започнат с издаването на технически паспорти във Факултето да видим как става и ако е хубаво да се продължи и на други места?

За чии хои ми е този паспорт.Дали не трябва първо управляващите да имат задължителни прегледи в психиатрична клиника за да влизат в политиката и да се правят на всезнаещи.Да не би ако една сграда не е земетръсоустойчива да я съборят предварително преди недаи Боже някое земетресение.Крайно време е да се създадо нов оперативен щаб с клатикурци които всеки ден да дават изявление за броя на обследваните сгради.Те и без това "нашите" фирми пълнят гушите откъде може и колкото трябва .Скоро ще ви изметем от държавната бозка от която знаете само да цицате.Интересно дали ВМРО ще раздава жълти торбички за да знаем за кого да гласуваме правилно.

Кога ще управляват?

Няма как да плащам за нещо, за което съм плащал чрез данък сгради на общинския паразит!

Малко ви е, овце нещастни! То не са технически паспорти на сградите (на частните ще плащат собствениците, а на държавните и общинските - от бюджета пак с нашите пари!), то не са водомери и уреди за дялово разпределение с дистанционно отчитане ( а с какви пари ще се сменят съществуващите водомери и топломери, които единствено са търговски уреди!) , то не са нови стикери за технически преглед на ЧАСТНИТЕ автомобилир но такива няма да има за камиони, автобуси, разните трактори, багери, автокранове, бетоновози и др. подобни! А вие овце, тичайте да гласувате пак за тях!!!

"Собственикът, съвместно с останалите собственици на апартаменти, магазини или други самостоятелни обекти в сградата, би трябвало да наеме фирма или група от специалисти за изготвяне на технически паспорт."...Ние за входни такси не моем съберем,те ще ни искат по 400-500 лв. на апартамент!ДА БЕ ДА!

Сграда и с Технически паспорт ,ако собствениците не еб... за поддръжката , може да си рухне.

Проверяващ в имота си. Докато не обиколим всички гета, къща по къща и не се вземат мерки, ще влезнат в моя имот само през трупа ми.

Към техническия паспорт задължително трябва да има и паспорт за ковид имунизация поне на единия от собствениците. Само тогава може да си продадете апартамента. При наличието на проектно-техническа и строителна документация на жилищна сграда, която очевидно не е за промишлени цели, ти ще оглеждаш тоалетната в апартамента за да издадеш предписание как да се ползва?! Не е за вярване това което се случва!

Ако почнете от незаконото строителство в циганските махали и някой ви плати за паспорти на сградите и аз ще се съглася с паспорт. И още нещо ,кано им издадете технически паспорти на сградите те законни ли дтават????

След като имат паспорт вече са законни. Нищо, че са на чужда собственост и без Акт 16.

След паспорт за апартамент предполагам ,че ще искат да има и лична карта за апартамент.

Накрая апартамента на Терминал 2 и кой откъде е.

Сега ще направят обследване на сградите, естествено ще си платим, но сградите се амортезират и след колко години ще ги обследват отново и отново - плащаш? Ще съберат документи и какво от това, здравината на сградата се определя от нейното състояние, а не по документи!

После ще ти издадат предписания и ще те глобяват ако не ги изпълниш в срок. А след като изпълниш предписанията отново ще обследват и т.н.

Ами, обследване друг път. Общи приказки за вида на конструкцията. Но пък ще се преброят прозорците, което е много важно. Пълна тъпня е това. Да не говорим, че общинските и държавните сгради нямат паспорти, те тръгнали хората да тормозят.

Кой му требе да си го вади.... на мене ми не требе да раня тоя дето духа... ай сиктир от тука!

Акт 16 не съществува. Има разрешение за ползване.

му е на попа тромпет? Какво обследване бе изроди мръсни,като опаковахте панелките със стереопор.Замисъла е да напълнят гушите ваши фирми.На който му трябва паспорт да си го прави и плаща.Да плащат тези с безплатно санираните блокове.

Бе, що хабите енергия с глупости? Това нещо няма да стане, а просто дъщерната партия на Доган - т.нар. ВМРО са си заплюли тази хранилка след паспортите, но просто няма да им се отвори парашутът. Ама било по европейска директива, ама било незнамсикво. След Наредба 18 за СУПТО, повече на нищо не трябва да се връзваме. Там който се стресна, че това е сериозно, влезе в сума разходи, разправии, нерви и т.н., пък Влади ТРЗ-то накрая я отмени, т.е. който е искал да е изряден се набута яко, а който не е искал дръпна с едно конкурентно предимство от спестени пари, време и излишни реорганизационни проблеми. Да си говорят каквото искат тия нашите "законотворци" и онези другите дебили от изпълнителната власт - изобщо не им обръщам внимание.

Отново схема да се вкарат "наши" фирми и да почне едно скубане на гражданите. Когато по соц. време ни взеха имотите и ни набутаха в панелка пак за наша сметка беше и даже ни накараха да си платим за новите жилища. Сега ще ни карат да плащаме отново за привилегията да живеем в тези панелки. Ей това българина е голема овца за стригане и все си мълчи и все си навежда главицата и заголва дупарата. ДОКОГА БЕ!!!!!

Това обяснение ме убеди че тази акция е за да се създаде работа за фирми от строителния бранш за да се оскуби народа за да се източат и последните му спестени стотинки за това че комунистическата власт не си е свършила работата до край . Сега народа трябва да плаща и да изгладува нова тегоба .

Наъ- важните неща за сградата... 1. Да не се допуска наводняване на сградата , мазите и основите. Ако си случи такова - да се отстрани незабавно! 2. Собствениците да се въздържат от преустройства с рушене или премахване на носещи стени. При преграждане на помещения да става с възможно по- леки материали. 3. При блогоустрояване на балкони, тераси да става с леки остъкления. Да не се изливат бетонни вани, зидарии, тежки дограми. .... 4. Високите сгради да се обзавеждат с минимум мебели, имущество , тежки непотребни вече предмети. Да се преместват в мази, ... ...този Технически паспорт е ГЛУПОСТ и начин за обир на народа.

Един паспорт, заедно с таксата от 200лв., която ти взима общината гони 2000лв.!!! Не знам колко домакинства в България могат да си го позволят, да не говорим, че изработването на паспорт е свързано със десетки документи, чертежи, скици, разрешителни, проекти ....., ходене по институции, огледи....

Паспорти на пътищата и инфраструктурата кой ще направи, ние ли? А поддръжката им, пак НИЕ?А?

Нещо като заварено положение? Оттук нататък и така... така е редно мисля аз! Иначе ще падне поголовно0 събаряне на къщи по селата като се оказе, че са незаконни...

То паспорти се вадят единствено на законни сгради. Незаконните никой не ги коментира /ако има такива би трябвало веднага да се премахнат/.

Това, което разбрах аз. Държавата трябва да поддържа собствен електронен регистър, но тъй като това е скъпо, Държавата иска да прехвърли тази тежест на гражданите си. Браво на Държавата за нейната инициативност. Само се чудя какви услуги предоставя Държавата на своите граждани? Моля някой от четящите да посочи, ако знае, услугите предоставяни ни от нашата държава на цялото население, а не само на отделни групи индивиди.

искаш да си вкараш водопровод в имота...ама такъв не минава по улицата на лицето на имота... и правиш проект, изграждаш и ПОДАРЯВАШ на общината а тя го предоставя на съответното експлоатационно дружество ..... и всичко за твоя сметка

Не може да се отрече, че държавата се грижи ...

толуп мръсен

ей тикво ще ти дам един паспорт толуп такъв изчезвай никакви паспорти за жилищата

Който ще си продава апартамента да си го прави. Не може заради един, или двама в блока да страдат всички. Тия да не търсят постоянно поводи да обират народа по измислени причини. До сега само тава правеха повече от десет години.

Ти ми дай парите, а аз ще ти дам нотариално платежно за апартаминта срещу тях!

Как да се изхранват четири-петстотин хиляди лешпера и 240 хайдука с алчен главатар освен да се съдере гърбът на всички останали да вегетират в клоаката .

Защо една наредба номер5 има по-голяма тежест от ЗУТ...това си е като Тошово време разни постановления имаха по-голяма тежест от закон

Поредната събирачка на пари от населението.

Автоебачка, без спирачка. Творение на българския държавен гений!

Като замисъл отлично,но невъзможно за изпълниние.Това е ясно за всички които са се занимавали със строително проектиране и изпълнение.Така че откажете се от него.Който иска да си прави обследвне,но това да бъде само по желание.В никакъв случай задължително.

Направете паспорти и на мангалите колибите,да видим как ще стане боклуци крадливи!

Какво разбра простия човек от цялата статия - освен трябва да се плати от собственика защото държавата не му взима ниакакви данъци и не е длъжна на никого с нищо - Пак като банката, тя няма ангажименти към вас - умирате и пак си дължите парите - точка...

Който иска паспорти,нека си ги плати и да си ги направи,няма проблем.Това че няма си е негов проблем и това че ги иска също!Вади,плаща си каквото иска и си вади.Това не е проблем на обикновения човек.