Световната банка коригира надолу и най-черния сценарий на Горанов

Икономиката на България ще се свие с 3,7 на сто през 2020 г. и ще нарасне с 3,9 на сто през 2021 г. Кризата най-вероятно ще завлече страната в рецесия

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Като знам, че едните сметки ги правят възпитаникът на свищовския техникум и МенТа, а другите са правени в Световната Банка, където работи дъщерята на бивш физкултурник номер едно, а доскоро и леля Сталинка ... май ще чакам други да се изкажат по темата.

ЗА съжаление си много прав. ЗА Всеки некадърник единственият шанс за "успех" е да целува зад никка на партийния вожд.

абе, къде е Грета?

Този, "коронавирус"... дойде "Дюшеш" на Боко ...5 години ревеше, че "предишните" са виновни за ВСИЧКО ,...а СЕГА,.... няма как да му се затвори устата ...за ВСИЧКО вече..... за БЪДЕЩЕТО ще е виновен коронавируса ...за безработицата , за фалитите на фирми, за милиардите похарчени и за НОВИТЕ кредити в милиарди ,...абе ГОЛЯМ ШЛЕМ направи човека ...това е !!;)),

напълно съм съгласен, тоя вирус бойко го измисли..

ще ги изненадаме!

световната банда не е никакъв критерии за обективност. тя просто донаглася конюнктурните изисквания на "новия световен ред" на безредието... :-)))

на безредието на световно ниво, разбира се... :-)))

Каква е разликата между криза и рецесия?

е са па и ти.. подробности.. :-)))

Това е Влади, известен като "завършил нещо си в Свищов". Човекът на ДПС в ГЕРБ, изловен на обед с Делян Пеевски преди да се подготвят законодателни мерки за изваждане на относително сигурните пари от вторите пенсионни фондове в НОИ, а оттам - вкарани в обръчите от фирми на Ахмед Доган. Нищо чудно, че ББ му гласува доверие, явно е силната фигура във връзката с ДПС.

Пак стигнахме до конспиративна теория :) И какво като е обядвал с Делян Пеевски. Ако се засекат в ресторанта трябва единият да напусне, че някой може да го заподозре. Хайде стига вече с простотии!

Само от кодвида ще да е корекцията! Лъгаха ни с някакъв просперитет. Сега ще си намерят повод да се оправдаят, защо просперита никакъв го няма. "Износа" се бил затлачил... Ами за държава с такъв външнотърговски дефицит като нашата, скапването на исноса (респективно вноса) би трябвало да е супер новина! Кого ще баламосва СБ???

тебе спецялистье, бхахахаххахахахахаха ......................

На кого ни оставяш Бойкоу кой ще ми цоца сега данъците..... Българския народ си иска поробителите...

Ама за какъв Брутен Вътрешен Продукт става дума? Постъпленията в бюджета на държавата от данъци, такси и акцизи са нищо в сравнение с печалбите, които се усвояват в личните сметки на собствениците.

Имаш ли идея как се изчислява БВП? Обясни ми просто и ясно какво си искал да кажеш. Аз ще те светна за нешата, които за момвента не са ти ясни.

Човек чете такива статийки....четеш, четеш, то диаграми ли няма, оценки ли, негативни сценарии ли....каквото си поискаш. Впечатляваш се все повече и повече - нали там видите ли са най-добрите специалисти. После идва края на статията, "Какво да се прави". И виждаш, авторите не са в състояние да дадат НИКАКВА КОНКРЕТНА ПРЕПОРЪКА, само приказки... И тогава разбираш, че си си загубил времето!

Ако приемем чисто хипотетично, че всяка фирма и човек ще реализират две празни седмици (примерно две седмици неплатен отпуск, т.е. пари за потребление по-малко като за две седмици; или две седмици без производство, търговия и т.н., тогава ще имаме 2/52=3,8% "празни" или намаление. Ако обаче вземем предвид, че за някои професии, фирми и т.н. този период е много повече от 2 седмици (примерно ресторанти, туризъм), значи говорим за доста повече "празни" седмици или намаление. Като имаме предвид и, че в реалната икономика няма как да има наваксване (гражданинът най-вероятно няма да отиде нарочно 5 пъти на ресторант, за да компенсира 4 неходения в предните 4 седмици примерно), тогава говорим за очаквания за по-голям спад. Добавете силния спад в туризма, където дори и след края на извънредното положение възстановяването ще отнеме още седмици и седмици (не е като да отвориш кафенето и хоп - клиенти), като прибавим и загубени клиенти в Западна Европа заради фалити, затворени граници и т.н, много много бакалски сметки водят до спад от минимум 10-12% за годината. Аз лично ще си запиша, че съм дал прогноза за 11% спад. Негативно е, но мисля, че нещо такова ни чака.

Чавдаре, ти не мисли за ресторантите! Те бързо ще се възстановят. Не забравяй, че лято идва, а с него идва и печалбата. Знаем, че нашенецът може на една бира да стои 2 часа, но пак ще има оборот.

Да, Ива, именно. Но няма да навакса пропуснатия оборот (клиентът да изпие 20 бири наведнъж за компенсация), т.е. спадът в икономиката ще е реален за този ресторант, да кажем пропорционално на неработеното време.

Лошото за Бизнесът ни е ,че докато се 'наумуват' колко милиарда,кеде и за кого,бизнесът започва да се рестартира в Западна европа,изток,Китай и няма да има работещи в България ,всичко ще е ' изтеглено',а няма луди Виетнамци да дойдат от 5000км за да работят за 300$ на месец(не на ден)!

Според мен за да се задържи около 4 - 5%, трябва правителството да вземе политическо решение след като изтече извънредното положение, да се тръгне към колективен имунитет. И то ако в ЕС започнат да се възстановяват от същото време. Ако се чакат съветите на щаба, нещата да се задържат под похлупак, да достигнем някакво имагинерно плато и да тръгнем надолу, 10% спад са гарантирани. При това оптимистични 10%.

Туй са долни инсинуации. Туй нЯщу не мож' да е вЕрно. Това е поръчкова статия изфабрикувана от Путин. Държавата на абсурдите я мощна и яка... Подобни нещица дет' важат за другите държави, нас ни ни пука за тях. Ние сме номер едно, естествено след Хамериканците, които са ТЪ БЕСТ. Не вярвайте на такива статии целящи да ни омаскарят. Рубашките са способни на всичко. Те са най-гадните на света. Да живее во век и веков Богът Слънце - Винету първи.

Премахнете банките и светът ще стане едно по-сигурно и по-спокойно място за живеене.

Разбирам, че това ще е изключително трудна и опасна задача, НО все пак Някой ще се наеме ли, да се опита да обясни на „академика-вирусолог“, какво пише в новината! Предварително му изказвам съболезнования, за саможертвата!

Ето така Световната банка ни подготвя за това, че ББ ще тегли кредити. Първо пускат едни анализи и прогнози колко сме зле и колко по-зле ще станем и после казват, че с готовност ще ни помогнат, като ни кредитират. Схемата работи много добре вече няколко години.

А наредба Н-18 дали ще влезе в сила юни месец :)))))))))

Световната банка нещо не са разбрали! Въобще не става дума за субсидиране, а за кредитиране!

...и както Тук “изчезвате” Коментари - Е възможно Същото с “просовутата” задунай Meddle !

Хайде малко с повече скептицизъм да гледаме на тези ПРОГНОЗИ! Не им се доверявайте прекомерно! Икономиката е жив организъм и тези прогнози понякога са далеч от реалността! Българският народ е силен, в кризи и несгоди може да бъде много сплотен, съпричастен и да си помагаме взаимно. Нека да купуваме само продукция от българските производители, нека на тях да правим оборот и парите да останат тук, при нас. Нека да посетим нашите курорти, за да запазим туризма си. Български храни, български стоки. Защото като купуваме чужди стоки и почиваме в чужбина - правим да растат чуждите икономики, а нашата потъва. Световната банка... може да си пише каквито си иска прогнози!

Първо едва ли ще отпуснат карантината до средата на сезона. Второ защо да посетим нашите курорти и най-вече с какво да ги посетим като се очертават 200-300 хиляди безработни. Курорт се посещава за почивка - мислиш ли, че ще има достатъчно хора с останал отпуск или топки да поискат такъв при задаващата се всеобхватна криза. Курортите ги пиши умрели.

Българският народ може някога да е бил силен и сплотен, но това едва ли някой може да си спомни. Говорим за народа, като цяло, а не за отделни индивиди. През последните два и повече века се е заформил, като завистлив, мързелив и прост народ.

Изключително точно подбран НИК! Целия ти коментар е написан, точно в стил "Тра-ла-ла", обилно "гарниран" с лозунги! В интерес на коректността - Изключение прави предпоследното ти изречение.

Самият Владислав Горанов, завършил нещо си в Свищов, е една голяма грешка и всичко, пипнато от него, трябва да бъде коригирано след това. Но нека разберем човека. Затова е дошъл в партията я, да залебва...

Мавродиев да върне дадените 75млн обратно в държавната ББР. ВЕДНАГА!

3-4% спад?! Това ми изглежда супер оптимистично! В момента сигурно почти половината работещи са в принудителен отпуск - по един или друг начин. Директният спад за периода март-май ще бъде около 25-30%. След това, даже да се тръгне към нормализация, ще минат месеци, докато се достигне едно ниво около 85-90% от това преди кризата. Както и да го смяташ минимум 10-15% спад...

50%. Реалистично. Минимум.

Ако Горанов и Караниколов са знаели, но не са докладвали на премиера – уволнение и съд, защото по време на извънредно положение са укрили информация от голям обществен интерес от министър-председателя

Защо Горанов и Караниколов, който е принципал на ББР, не са знаели, защото това им е работата. Караниколов е член на надзорния съвет, а такава голяма експозиция – 75 милиона – минава през него за одобрение.

Правителството да обясни, защо 75-те милиона в скандалната сделка не могат да бъдат върнати? Колко ще е неустойката, която ще се изплати на кредитополучателя, ако договора бъде развален/прекратен. Само уволнението на Мавродиев не е достатъчно.

Струва ми се Съм СвръхКратък : - Незабавно. Затваряне. На АбсолютноВсички Финансови “структури” на Вси”наште”. (от “банки” и “агенции”, та до СледЗукия ЧенгеВагабонт ЧСИ)

Световната банка май подкукуросва Vladi G да изтегли още едини 10 млрд. А и той не се шегува - ще ге изтегли.

Ниц. ...просто го Нацепи на Вси”наште” . - къф Кредит като Няма колатерал я ?!

Да Сме учудени ?! ——- АвгиевитеОбори. ..и ВсеПомитащото им Изчистване виа Водата ДошлаОтвън.

На всеки 10 години държавите като България се източват основно като едни касички от т.нар "банкери". Такива като Горанов са нищо повече от слуги на по добра заплата в тази схема. След това въпросните милиарди източени от самите държави им се връщат вече като " кредити " или т.нар. външен заем/ дълг.Някой от вас не си ли е задавал простия въпрос" Как така когато има криза и икономиката не работи има хора и организации които могат да си позволят да дават милирди кредити на всяка една държава по света.Какъв проспериращ бизнес трябва да имаш по време на криза че да да разполагаш с повече пари от ЕС или САЩ. Работата на Горанов и подобни "министри" е да огласи тази " далавера" като я представи като резултат на "кризата". Елементарна схема, която толкова хора отказват да проумеят и си вярват в накакви глупави кенсиански теории с които създателите на системата са им промили мозъка. Ротшилд, Рокфелер, Шорош и компания са тези които ви управляват, а не пазарната икономика.

ЗАЩОТО ИМ Е ПОЗВОЛЕНО ДА РАБОТЯТ С ЛИХВА! МАХАЙ ЛИХВАТА !

Лихварството е проспериращ бизнес превърнал хазарите във фараони, а хората по света в роби.

Уеуе мауе, тов. К.И.Бапчив ! - тов. Гарануф, да И вмести со тов. Ментой - ги Виждате Такива ?!

Рискуваш да посрещнеш "неканени гости", пратени от ФЕД"(част от него са споменатите в коментара над твоя!

Дааа - Вие Сте ..ъъъ ..Кебапче ! ..и то БащЧокойско ! (Щиу Румънещи ? ;-)

Другари, Президентът Радев ви призова на гладни бунтове.А вие стоите пред компютрите,това американско изобретение на империалистическите сили.Вместо да излезете и поведете народа към светъл социализъм.Вече 10 години не сте на власт,не огладняхте ли,бе?Така власт не се взема.А другарят Ленин е казал,че във времена като днешното,властта се търкаля на улицата.

Не разбирам, другарю, към кого е насочен Вашият коментар, написан чрез "това американско изобретение на империалистическите сили"?

Да се чуди човек къде ви изнамират толкова ментално увредени и продажни, готови да кудкудякат глупости за дребни стотинки.

Коко,и друг съм ти казвал ,че ти си едно голямо л...о,какво те боли президента, нали ревете,че сме парламентарна република или гроздето започна да става кисело.

2020-04-09 11:42:30 Собственик на хранителна верига (нерегистриран) И аз така,при нас е бум! ----- ПОСМАЛИ МАЛКО ... И ПРЕДИ И СЕГА И СЛЕД - ХАРЧА ЕДНИ И СЪЩИ ПАРИ В МАГАЗАНА!

Дори тази прогноза е силно преувеличена. Само спадането на вътрешното потребление, срива на цената на петрола и новите десетки милиарди дългове ще означават двуцифрен процент на този спад.

ДА НЯМА СПАД В ПОТРЕБЛЕНИЕТО! ПЪРВО - ИМА ТОТАЛНО ПРЕСИЩАНЕ КЪМ И БЕЗ ТОВА ИЗКУСТВЕНО СТИМУЛИРАНОТО ПОТРЕБЛЕНИЕ ВТОРО - ИМА "ДЪЛГОВЕ" , КОИТО ПОТИСКАТ ЖЕЛАНИЕТО ЗА ВСЯККАВО ПОТРЕБЛЕНИЕ, ДАЖЕ ТО ДА ГО ИМАШЕ. ИМА ЛИ "ДЪЛГОВЕ", ПРОСТА НЯМА КАК ДА ИМА ПОТРЕБЛЕНИЕ ... ПРОСТО НЯМА КАК! ОТПИСВАЙ "ДЪЛГОВЕТЕ" И САМО ТОГАВА МОЖЕ ДА РАЗДВИЖВАНЕ В ПОТРЕБЛЕНИЕТО!

Според НСИ инфлацията за 2019 е 4.1%. 4.1 - 3.5= - 0.6% реален ръст. В действителност и това не е истината. В последните две години разходите на домакинство растат с по над 10% на година. На плюс е само клиентелата на властта, с малки изключения.

2020-04-09 11:47:20 Обикновен шивач (нерегистриран) Аз колко маски вече съм направил... ------- ДА МОЖЕШ ДА СКРИЕШ ИСТИНАТА ... НЕЯ Я ЗНАЯТ И ДЕЦАТА В НАЧАЛНИТЕ КЛАСОВЕ!

2020-04-09 12:11:59 Че почети малко де?! (нерегистриран) Започни с манифест на ком партията на маркс, там се говори за твоето равенство, ама такова като при сталин, всеобща бедност за народа и терор, който не е съгласен! ---- ЦЯЛОТО "РАВЕНСТВО" НА ТОТАЛИТАРИЗМА БЕШЕ ПО ОТНОШАНИЕ НА ОСТА Х - "ИКОНОМИКАТА", ТО ПАК ИМАШЕ И ТАМ "ВЕРТИКАЛА" ПО ОТНОШЕНИЕ НА ОСТА У ОБАЧЕ, НЯМАШЕ НИКАКВО РАВЕНСТВО, ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА СВОБОДА, ЧИСТА ДИКТАТУРА! ОСИТЕ Х И И У СА ПО ДИАГРАМАТА НА НОЛАН!

Сега вече ще лъснат измамите на организираната престъпна група...

Уви историята показва друго. Едни хора ще гушнат едни пари, а нас дребните риби ще ни занулят за пореден път.

Казват ,че България в момента е за пример на целия свят дори на Северна Корея

Е той си има Стъкмисти...нема страшно,всичко е Розаво!

Сега се намери и вирусното оправдание, тъкмо навреме! С лъжи не става, но ще се лъже докато не им се затворят устата.

В рецесия ти е мисленето,

хаха ей ся се вижте как българските хора сами си правят комунизъм и започват да извращават и мерките и закона и строя и рестрикции препоръки и ограничения после като кажат комунисти и влагат най-лошото което е съществувало от този строй в България и не осъзнават че именно наши сънародници са извратили комунизма до терор и сега от злоба или завист и да се подмажем на властта пак сме склонни да извратим всички мерки и доброволно да доносничим - а иначе комунизмът на книга и теория си една привидно справедлива идея за държавно управление в която няма Божковци и други крадливи пресръпни олигарси

КОМУНИЗМА КАТО ТЕОРИЯ, НЯМА НИЩО С ТОВА, КОЕТО БЕШЕ - ДЪРЖАВНИЯТ ТОТАЛИТАРИЗЪМ! КОМУНИЗМА Е СВОБОДА И РАВЕНСТВО НА ИНДИВИДА, КОЕТО ФАКТИЧЕСКИ Е ЕДНО И СЪЩО С ИСТИНСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ!

Започни с манифест на ком партията на маркс, там се говори за твоето равенство, ама такова като при сталин, всеобща бедност за народа и терор, който не е съгласен!

Какъвто ни беше комунизма, такава ни е и демокрацията.

Никога не сме имали нито едното нито другото !!

Егати и измисления анализ. Нищо достоверно няма. Всичките предвиждания за ръст вледващата година лебжат на някаква невиждана експанзия на износа, която просто няма от къде да се вземе.

WTF другото раздуто което изкривява цифрите са Капиталови инвестиции и индустрия, понеже в тези графи е най-лесна стъкмистиката. Анализа не струва и хартията на която е отпечатан

Съгласен. Да не говорим, че за българската икономика индустрия и износ са в пряка зависимост, т.е. като пипнеш едното нагоре трябва да пипнеш и другото в тази посока.

Бойко ще ни измъкне от тази непричтна ситуация която ни докараха бсп

В смисъл БСП дето бяха на реална власт преди 10 години ?

Бойко десет години не може да им изчисти глупостите. Сети се малко и за Ореха където открадна 1 милярд

НЕ Е СЛИЗАЛО ОТ ВЛАСТ 75 ГОДИНИ! КОИ СА ВСИЧКИ ОЛИГАРСИ, ЛИХВАРИ, МУТРИ ?!

АБЕ КАК НЕ ПРОУМЯХТЕ БЕ?! НЯМА ЧЕРВЕНИ, НЯМА СИНИ, НЯМА БОЙКОВЦИ И БЕСЕПАРЦИ! УПРАВЛЯВА НИ ЕДНА НАДНАЦИОНАЛНА ФИНАНСОВА ВЪРХУШКА! ИЗБРОЕНИТЕ СА САМО НЕЙНИ ОРЪДИЯ!!!

Почти сам сагласен с тебе, само че герб са истинска партия която мисли за народа си

Каква ситуация?!?

Беше в БКП която ни ,,докара’’ до това дередже. Значи има принос и там освен в междупланетен мащаб.

на малката тиква сметките са все верни. Ако не вярвате питайте и НСИ ,там ще потвърдят всичко ко ви трябва. Сигурно аз повече ставам за космонавт отколкото този дрисняр за министър

Тази криза няма нищо общо с предишната,тя е потребителска,но и не цялостна,не обхваща всички сектори,а част от секторите! Банковия сектор не е в криза,хранителновкусовата промишленост е в подем,производството на миещи препарати и дезинфектанти в подем,фарамцефтиката в подем,билкопроизводството в подем,ИТ сектора не е в криза,застрахователния сектор също е в подем,всеки си плаща застраховките,има още няколко сектора,които изобщо не са засегнати от тази корона вирусна криза! Кризата е потребителска най вече,затова трябват стимули към хората да купуват за да отмине по бързо тя и да се възстанови търговията в останалите сектори засегнати от кризата. Тази криза ще отмине по бързо от предната,но е факт,че в България няма изобщо да останат работници след нея! И сега тези,които се върнаха тук виждат,че няма работа,те са сезонните работници работили в чужбина,сега започнаха пак да ги карат да се връщат в чужбина и понеже те виждат ,че тук друго освен да са безработни няма,какво да им предложи държавата и затова ще се върнат,дори някой от тях вече се върнаха! Сезонните работници бяха основния инвеститор напоследък в България,тя не може да ги задържи с нищо в момента,нито с пари,нито с работа,затова те ще се върнат в чужбина,но понеже тук се получава още по голяма безработица много от тези хора също ще напуснат България! По времето на БСП 2 милиона напуснаха завинаги държавата ни и станаха чужди граждани,те не са се връщали и няма да се върнат,по време на кризата 2008-ма напуснаха още 1 милион души и също се установиха завинаги в чужбина! Сега при тази криза ще напуснат поне още 1 милион души и тук няма да остане младо поколение,което да поддържа жизнения стандарт на кочината ни,просто българите ще избягат от алчните българи!

Всичкото хубаво, ама то 75% от младото ни население са всъщност циганите. Ако е така, да ходят където искат.

КРИЗАТА ТОЧНО ИДВА ОТ БАНКИТЕ , КАТО ЕДВА ОТ ЦЕЛИТЕ НА КОРОНАТА Е ДА ПУСНЕ ДИМНА ЗАВЕСА ОТ ТЯХНАТА КРИЗА, ДА ОТКЛОНИ ПОГЛЕДА ОТ РУХВАНЕТО НА ПИРАМИДАТА - "КУПИ БЕЗ ПАРИ", КАТО НАСОЧИ ВНИМАНИЕТО КЪМ ФИЗИЧЕСКО ОЦЕЛЯВАНЕ, ДОКАТО ПРЕЗ ТОВА ВРЕМЕ СЕ ПРОКАРВАТ ОСНОВИТЕ НА НОВАТА ПИРАМИДА - "ЦИФРАТА" И БЛОКОВИТЕ ВЕРИГИ! ПОТРЕБЛЕНИЕ НЯМА ДА, ЗАЩОТО - ПЪРВО ИМА ПРЕСИЩАНЕ, ВТОРО - ИМА "ДЪЛГОВЕ", КОИТО ПОТИСКАТ ВСЯККАВО ЖЕЛАНИЕ ЗА ПОТРЕБЛЕНИЕ, ДАЖЕ ТО ДА ГО ИМАШЕ. КРИЗАТА Е КРИЗА НА Л И Х В А Т А!

ДА СЕ ЧЕТЕ: СВЕТОВНАТА БАНДА!

Така е, защото пчеличките събират, ноооо воловете тропат много яко!

Какво става със заема - ще го вземаме ли

ТЕ ще го вземат. НИЕ ще го плащаме.

Откъде този оптимизъм за свиване с 3.7%? На много фирми оборотите паднаха с по 50% и повече. Достигането до предишните нива ще отнеме месеци. Само туризма ни е 18% от БВП, а тази година ще е направо нулева за него. Според мен, ако се разминем със спад от 10-15% ще е добре.

Няма да е съвсем нулева за туризма - реализираха си приходите от зимния туристически сезон, ако удържим епидемията - може и морето да се получи. Важно е сега да не избухне около Великден - особено ако хората от големите градове тръгнат да си посещават роднините по малките населени места.