Стари гуми заливат България, спасение не се вижда

Общините изпитват затруднения с разделното събиране и рециклиране

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Гумите не са ли като някои др. уреди - при внос се плаща такса, същото е и за опаковки. В България има няколко фирми които събират тази такса. Някой следи ли като са взели лиценз имат ли капацитета да рециклират найлони, хартия, батерии, че дори и гуми. Или само се дават едни пари някой да си седи и да лапа, а проблема да си стои.

Значи затуй Тираджиите не сменят гуми. Карат ги докато станат на парцали в движение. Имат и подкрепа и от КАТ.

Нали се заплаща данък МПС. Така. Къде отиват парите. За екология ли?За пътща ли? И от тези данъци какво се е променило? Един процент от тези данъци да се влага в преработка, мисля че ще се намери решение. А как ли постъпват в Европа? Едва ли всичката тази суровина пристига в България. Там са намерили решение. Нарича се манталитет.

Дайте гумите на ро'меите да си ги слагат на каруците! Карат ги до конци!

Ами да ги събират като стъклените бутилки, да плащат на върната гума. От там нататъка не мисля, че ще има проблем със събирането. А защо някои общини да не си направят рециклиращи заводи. Хем ще има работни места, хем ще печелят. Европроекти със сигурност ще се намерят, стига до тогава да не сме излезли от Европейския Съюз и да не сме станали част от Русия, като гледам накъде вървят нещата.

от стара гума нова гума не става. От старо стъкло, може да направиш ново само с претопяване.

Част от тях използвайте! Големи гуми за крос фит и зали за бойни изкуства, а по-малките в много направления. За облицовка на отворен тип стрелбища, за огради, влагането им в сгради в планински и гористи местности, на малки парчета за боксови круши и бойни тренажори, а прекалено захабените смлени за асфалт...

_stankow

Айде стига сте плашили хората ! Нали не ги горят тези гуми, какво ви пречат ? Ама 10 е търкулнали по реката ! Че колко са 10 гуми на 4 милиона, които всяка година се бракуват ?

Заради такова мислене като вашето сме на такова дередже!

Сега и с тези нови стикери хем гумите ще се дигнат хем лубиски закони

ти му даваш суровина за производство на дизел, активен въглен и метал - той се жалва, че не му даваш пари.

Предлагам България да изнесе гумите в слаборазвити държави като Германия, Швейцария, Англия. Да им платим, и да им дадем гумите.

Не ги изхвърляйте! Тези с измислените " БМВ" и " Мерц", купени с потребителски кредити, много ги търсят!

To хубу ама понеже гумата е гумена бая енергия ще трябва докато замръзне. Затуй днес си има шредери.

Старите гуми освен проблем са също така и евтина суровина. Не знам защо всички коментари залитат по горенето на гумите. Старите гуми са прекрасна добавка към асфалтовите смеси като добавка на износоустойчивия слой.Само някой трябва да се досети за направа на завод за раздробяване на гумите на гранули, сепариране на стоманените нишки и евентуално миене .От такива гранули правят екоплочките да детски площадки ,приложения колкото щеш.Ама дробенето било скъпо-да , но екоползите и икономическата изгода? Екологията е скъпо нещо, но без нея не може.

_stankow

Има такива заводчета и в България. Но не могат да преработят всички гуми, много са.

Празните приказки на юрданка докато реже ленти пред прескъпи катерушки.....

Има начин - https://youtu.be/BNekutd-6qM?t=162

Всеки път при регистрация на автомобила плащам еко такса - къде отиват тези пари? Нали трябваше продавача, вносителя на возилото да ги дължи? Защо вносителите на гуми нямат ангажимент за боклука който генерират с този внос?

Е как къде отиват тези пари - не видя ли шкафчетата на "премиера" ? Пример - от 5,1 млрд. за справяне с пандемията - само 314 млн. лева реално са при пенсионерите, останалите близо 5 млрд. лв са във "нуждаещи се фирми и администрация с калинки" ! Така и тук - от всичките еко такси - сигурно 5 % отива реално за фирмите, които ги събират и извозват, останалото са "нуждаещи се фирми" и "консултации" !

Има ТЕЦ-ове, да ги изгорят! Съответно с инвестиция в пречиствателни филтри на комините, за да не ни отровят!

а бе тия пещи на ТЕЦ-овете не са боклучарници, та да хвърляш вътре джапанки, парцали и машинно масло ! не съм специалист , но предполагам, че са сметнати и вероятно се повреждат от тия л@йна

Да ги горят колко да ги горят накрая пепелта на полето и вятъра като духне в гърлата ни. Трябва да се мелят и да се турят в бетон или да се смесват с лепило и да се получава някаква гумена настилка.

В една черна черна галактика, на една черна черна планета, в едно черно черно предградие, до един черен черен огън седяха двама черни черни мъже. В един момент единият каза на другия: - А бе, братчед, тия гуми май не трябваше да ги палим.

Преди 60 години в Афганистан е имало гъсти гори,но глупаците са изсекли всичко и сега там е пустиня. В Хаити са изсекли всички дървета ,там е кенефа на Карибите. От другата страна на острова е Доминиканската република. Там умни хора са запазили природата и е рай. Та и България ще стане клозет. Това е .

Преди 60 години в Афганистан е имало гъсти гори,но глупаците са изсекли всичко и сега там е пустиня. Ти си абсолютен идиот! Афганистан е планинска страна със средна надморска височина 1750! Отвори древните хроники - Александър Македонски е плащал да му носят дървен материал от Месопотамия чак, за да изгражда укрепените си постове по пътищата! Пак повтарям, ТИ СИ АБСОЛЮТЕН ИДИОТ!

И то си му светил на Александър,мноо умен си баце!

Чети края на приказката. Какво било, било. Гледай какво става! И ще става!

Абе идиот, виж Монголия! Огромни степи без нито 1 дърво! За там какво ще кажеш? И не съм "светил" идиоте, чел съм. Знаеш ли какво значи "хроники"? Виж какво пише в енциклопедия Британика за Афганистан. Преди 2века англичаните също са водили войни за покоряването му. ПРОСТО СИ ИДИОТ. Извън възможностите ти е да го разбереш.

Ако има превенция към хората, жестоки глоби, ако има добро заплащане при връщане на старите гуми - ще сепромени това зло. Къде да се връщат старите гуми? - ами в магазините, които продават гуми! Който продава гуми, да е задължен да изкупува старите! В тази връзка, който продава пластамсови и стъклени опаковки да е длъжен да ги изкупува! Заплащането да е подобаващо! Например: 1 кока-кола, ако струва 1.5 да е с цена 2.50 или 3.50 лева. Връщащ шишето - дават ти 1.50 или 2.50. Кой ще хвърля тогава? Респективно с гумите. Връщаш старите и вземаш 100-200 лева. Е, на новите ще им се сложи товяа в цената. НО е по-важна екологитя, от колкото на някой смърдел джобчето!

Сега с баце следващ мандат минаваме на магнити

България я взеха в ЕС ,за да й вземат златото ,младите хора и да внесат боклука на Африка и ЕС. С една дума България стана кенеф. Огледайте се и ще се убедите.

Излез от кенефа си. Докато си в него всичко наоколо ще ти се вижда кенеф.

Щото дънди прешъс е в Европа, а не в Америка. Аман от фейк.

Може и от Марс да е, но Дрънди Прешшъззз ни (дефакто) краде златото. Компренде, омбре?

В Силистра навсякъде около града има изхвърлени гуми от гумаджиите В горичките , край язовирите , край Дунав Изхвърлят и други отпадъци от сервизите - счупени стъкла , пластмаси Трябва да се наказват жестоко тия примитивни хора

Е що не ги хвърлят в реката? Поне няма да се виждат и ще бъдат дом за много риби.

В Северна Америка, още като си купуваш гуми плащаш данък Рециклиране. После като ти ги сменят в сервиза, плащаш че си ги оставил, а те си ги носят някъде.

И тук е така и в резултат на това ганьовеца-селяндур си оставя вечер гумите до кофата за боклук, вместо да ги остави в гумаджийницата с такса 1-2лв.

В Германия, за да те накарат доброволно да си връщаш празните бутилки и кутийки от питиета, ти плащат за всяка 0,20 евро. Сиреч, ако върнеш 20 броя кутийки, имаш 4 евро кеш. И не си само ти. Всички немчи си чупят краката да ходят там да си ги връщат. Няма да намериш някъде по пътищата на Германия захвърлени кутийки и пластамсови бутилки, защото дефакто това са пари. Та така за изхвърлените гуми в България...

Много дразни "новоговорът" по брюкселски. Задължително трябва да има няколко изречения за това как трябва държавата да ... В случая - да разработи нови продукти.

Преди години имаше едно съобщение ,как Япония се справяла с този проблем.Те замразявали гумите,чупели ги,изваждали металните нишки,след това по някакъв начин сепарирали сярата и всичко останало

Патентовай !

Тази технология я има и още през 70-те години, японците я прилагаха.Освен това нищо не разбирам от органична химия освен това ,което някога съм изучавал по химия във ВМЕИ "Ленин". Това ,че баща ми е бил "двоен" химик-един път физико--химия,научен и изследователски профил,втори път като инженер-химик и доктор в областта на трансурановите елементи.Та японците прилагаха свръх охлаждане докато гумата стане трошлива и тогава чрез механическа обработка са ги чупели и т.н.

To хубу ама понеже гумата е гумена бая енергия ще трябва докато замръзне. Затуй днес си има шредери.

под мостовете нее ли забранено дасе скалдират ГУМИ?

Не! Не е забранено. Точно на място са.

Стара (употребявана) гума няма как да стане нова гума. Невъзможно е рециклиране. Възможно е повторно използване като нещо друго, било в асфалтова смес, подметка за обувки, кашпа за цяетя или като инертен материал. В най-добрия случай и при много мръсен процес може да се извлече малко количество заместител на нафта, но факта е факт - цикъл няма, стара гума нова не може да стане

рециклирането като такова е практически невъзможно в реалният свят. ако събереш пластмасата то тя е от различен вид, съдържала е различни неща и има остатъци от мазнини през всякакви химикали до почистващи продукти от необятен тип. Забъркваш всичко това и става едно голямо нищо, както казваш нещо за запълване. Рециклацията е ако от отпадъците създаеш същият продукт, примерно събираш сто велосипеда и правиш 98 или от шишета за вода правиш шишета за вода а не примерно кашпи или огради

Аааа,има спасение! Дайте ги на циганите,те като ги изгорят,една няма да остане.

Понеже много всезнайковци се народиха, сега с автогумите проблем си направиха. В цялият свят автомобила го употребяват, питайте Запада, как те с гумите се справят.

Западът се справя със старите гуми,като ги праща в България.

На запад си плащаш за да.ти вземат старите гуми и да ги пратят за Индия и др.страни от региона за рециклиране.Много мръсно нещо.Но нашенецс как да даде 20 лв.на гума за да му ги вземат.Той предпочита да остави някъде в тъмната част на вечерта.Та той за толкова си е купил втора ръка гуми за колата.

В Германия не плащам нищо, карам ги на мястото за събиране на боклук - Wertstoffhof и ги мятам в един контейнер

ти нещо свързано с гуми ли работиш? Всички искат освен да взимат пари, да взимат мнооого пари...

Има начин да се отърве България от старите гуми и найлоните ама няма финансиране. За да има финансиране трябва да няма корупция.

Ти пък ! Ако няма корупц;ия в България,няма да има и държава !

Това е резултат от дълновидната политика на Великият Еврпейски Съюз и Бойковото правителство !

Така, накратко, задължиха ме да събираме стари батерии от клиентите, защото продаваме батерии в магазинчето ми! Това вече, 7 години,до момента никой не идвал да ги вземе,защото съм нямал "договор"!!!!!!!!!!! А като поисках "договор" се оказа,че трябва да плащам........така и с подръжката на касовият апарат,така е със здравната служба и т.н. С ЕДНА ДУМА У НАС Е СМЕШНО..............

Сега ли откри калинките

Нов завод за рециклиране на гуми струва колкото чекмеджето на безкнижния ни премиер. В България лесните неща се превръщат в невъзможни.

ПРОВАДИЯ ПОД МОСТА ИМА ОГРОМНО СМЕТИЩЕ ЗА ГУМИ

Циментовия завод в Златна Панега гори гуми - има специална инсталация, която не замърсява въздуха... Внасят ги от Гърция... Ха сега футболистчето и ревизорчето да кажат защо така...

Нежелание на бизнеса за преработка...абе много лесно....налага се разделно събиране ...ако не глоби...обнародва се нов данък с парите от който дъжавата рециклира...готово...държавата с тая демокрация забрави че има също и репресивни функции...време е да се приложат

За какви глоби даваш препоръки --ти плащаш ли .Държавата не рециклира гуми . Тя си няма отношения към проблема.

България си стана гиризът на Европа май ? Глейте да не започнат да ви заравят с отпадъци и от други континенти, че тогава наистина жална й майка на Територията.

България е зарината от боклуци - човешки и други.

Проблема с отпадъците и рециклирането е в ръцете на ...МАФИЯТА ! А у нас тя е на власт ! Хиляди пъти съм казвал, че само 1/2 от т.н. "продуктова такса" с ,която се товари цената на всеки внесен пром.продукт ...в т.ч. и автомобилните гуми у нас ,държавата да ми плаща , когато такъв го откарвам и предавам в спец.пункт...САМО АЗ , СЪС СКРОМНИЯТ СИ СТАР БУС НА МЕСЕЦ ПОНЕ 100-на тона ще събирам, откарвам и предавам . ДА...ама НЕ. На всичкото отгоре , когато закарам нещо в пунктовете ,същата тази държава , МЕ ОБЛАГА С 10% данък по Закона за физ.лица , че съм реализирал някакъв си доход. При условие ,че не приспада нито труда ,нито трансп. р-ди -дори и да карам лични мои уреди и вещи от дома ,на ,които веднъж вече съм заплатил т.н. "продуктова такса". Другият проблем е ,че същата тази държава не прави нищо за изграждане на мощности със съвременни технологии за рециклиране и оползотворяване .Може ли кило хартия да я вземат за 3 ст/кг ...30 лева тона и да ти спират в/у нея 10% ,след ,като същата е суровина и се преработва в продукция за ,която се изсичат поне няколко десетки дървета .Със стъклото и пластмасите е същото !

Не се вижда спасение, нали ГЕРБ дегенерати? Когато съсипахте завода за рециклиране на авт гуми на Дамбовеца до Кремиковци, тогава не мислехте в перспектива. Половината гуми там отиваха. Гаси държавата!

В една черна, черна галактика, в една черна, черна слънчева система, на една черна, черна планета, до една черна, черна река на една черна, черна ливада, двама черни, ама черни мъже си говорили. Единият казал: - Абе, баджанак, май не трябваше да ги горим тези гуми, а?!

толерастите ще те обвинят в расизъм с тия вицове :)

е как е решен въпросът на запад?!!?

се правят на асвалт, но когато не е необходим асвалт се "утилизират" в по-бедни страни-сметища

Вишисте асФлт-аджия? Вероятно нямаш Ф на клавиатурата.

няколко дена в Левски Г , Перловска река. Та комисия от 16 души , 2 работници- мургави и под камерите на 8 снимачни екипа извадиха 32 гуми. Та питам колко прави на човекоглава на гума.......

Даа..със сигурност като купиш кола и сменяш и гумите и те стават ''ненужни'' Може да имат грайфер 8мм - ама направо ги хвърляш нали? WTF ? Пак ли са огладнели вносителите на гуми в БГ, че си плащат за лобистки статии ?

Нали плащаме т.н. продуктова такса?Ажансово си плащаме рециклирането.И къде отиват тези пари?Във фирми с 5 човека, собственик -зет на някой по-така и нула мошности за рециклиране!Баякат яко фирмите, ама само на хартия.Реално -нищо.Само прибират едни пари!

Кво се учудвате, я вижте какви сте шофьорчета всички.. Българин види ли БМВ на 200 000км, и баба си ще ипотекира да бръмчи у центъро веднъж на месеца като си плати бензина

Бойко Бибитков ... Само хубави неща оставя след себе си..

Да не би Бойко да е изхвърлил всичките гуми или той да те е накарал?? Много сте кухи! На българина все някой друг му е виновен! А той не се вижда какви ги върши! Всеки един център за смана на гуми ще ви приеме старите гуми срещу 1 лев на гума! Т.е 4лв разход вместо да замърсяваш! Ама нашего брата ще даде 6лв за кутия цигари за ден, но не и 4лв на година или две, за да не замърсява! Съзнание трябва другари!!

Ей ся Славе ще оправи работата... оф той па се отказа.... ем....

В държава съставена от “скъсани” селяндури...какво друго може да се случи...

Интересно, тук си плащаш по 3 евро на гума, като я върнеш за рециклиране. А сервизите си таксуват това, ако ги сменяш там... Може и да я хвърлиш някъде, ако нямаш съвест, и никой не те види. Така ще си доволен, че си си донесъл селянията със себе си.

чакаи бе "Гражданин" знаеш ли колко е бюджета на София е 2 млрд лева и не могат да направят една кампания за изкопуване на старите гуми ли ?? ай сиктир бе поне да миеха булевардите и улиците ама и това тц..

Определено имаш двойка по правопис. А "селянията" не обозначава непременно хора, идващи от село. Това обозначава манталитета и начина на мислене, на тия, към които, както чета, спадаш и ти... Какво общо има бюджета на София, с факта, че за да си изхвърлиш опасните отпадъци, трябва да си платиш, а ако не искаш, дръж си ги в къщи, право да ги хвърлиш ей така, просто нямаш!

Това "обозначава"

Аз преди месец събрах старите гуми и занесох в една гумаджииница уж ги прибирали и после някакви еко фирми ги взимали от тях..ИМА ЕДНА МАЛКА ПОДРОБНОСТ ТАКДУВАХА МЕ ПО 1 ЛЕВ ЗА ГУМА ЕКО ТАКСА..ВЪРНАХ 10 ГУМИ И МЕ ОДРАХА 10 ЛЕВА. ПОВЕЧЕ НИКОГА ТАКАВА ГРЕШКА,АКО ЩЕ ДА СЕ ТЪРКАЛЯТ ПРЕЗ МЕТЪР.. ЧОВЕК И ДА ИСКА ДА НАПРАВИ ДОБРО ВСЕ ГЛЕДАТ ДА ТЕ ЦАКАТ...

Длъжни са да взимат до 50%. Ако си купиш 4 не могат да ти откажат да ти вземат 2. Ако ти вземат 4 ти правят услуга. Ако само връщаш извикай фирма за това там цените са над 1лв. за гума.

за това ще сме заринати в боклуци и гуми...що не направят обратното да ги ИЗКОПУВАТ да видите че няма да остане и една гума по земята,обаче нямат далавера гледат да цакат хората по секви начини..Е няма да стане

Абе Иво вместо да пишеш небивалици по форумите да беше написал: извозване на стари гуми в нета. Ще видиш, че има поне 10 фирми дето ще дойдат да ти ги вземат от вратата безплатно.