Средно $200 хил. на година трябват за да си богат в Америка

В някои щати разбирането да си богат се разминава с по 50 000 долара и повече, показва проучване на GOBankingRates

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

35% от американците нямат нищо спестено. Други 35% имат само до 1000 (хиляда) долара в банка. И тия ще ми говорят за богатство.

А в България как е ?

Но на мен ми е интересно друго в тази връзка - кой е богат според българите - в България! И защо например дир-а, а изобщо и в публичното пространство, в медиите не се коментира к поставя тази тема? Кое всъщност е пи-важното и интересното, по-актуалното за българина - кои са богатите с Америка, или в И България? (И как....)

С други думи - отговорът на този въпрос кой е богат в Америка зависи изключително от това кого питате, в коя група по доходи спада. За хора, които я имат, я нямат десетина-двадесет хиляди долара спестени и живеят от пей чек до пей чек (от петък до петък), а това включва поне половината ог американците, всъщност може би близо до 2/3 от тях, и нямат дори и двадесетина хиляди спестени в пенсионен фонд, за които social security pension (ще) е основен и дори единствен дохо при пенсия, онзи, който има един и дори половин милион е богат! Но за останалите (които са там някъде или близко) - не е!

Американците имат една дума за такива сред тях, за които няма съмнение, че са богати (“rich”), и тя е “well-off”! Ако човек се опита да разбере разликата в съдържанието между двете думи, в представата си, които влагат в тях американците, може би ще получи по-добра представа по темата. Наскоро мой приятел-американец умен и много видял човек, който е “well-off” ми каза на новата си ахта, на която ни бяха поканили с жена ми, на въпроса ми : “колко пари са достатъчно според него, за да живееш наистина комфортно”: “Различно е при различните хора. Но достатъчно пари (достатъчно богат) имаш тогава, когато живееш така, както искаш и правиш това, което искаш, без никакви притеснения!” И е прав. Всяка година има много американци, които забогатяват, правят милион(и), но има и такива, които по някаква причина “изпадат” от статуса си - материалното им положение се влошава (рязко) по някакви - различни - причини, вкл. здравословни. В Америка здравеопазването е скъпо, често невероятно скъпо!... Предполагам, че за истински богати са (се) възприемат в крайна сметка онези американци, които са успяли да елиминират подобен развой в комфортния ди живот в крайна сметка. Но отново - при всеки е различно! В Америка пенсионер с 1 милион долара НЕ е непременно богат, но ако реши да иде да живее в някоя друга държава - да кажем в Южна Америка, в някое комфортно компнити на американци с всички удобства, той там определено е (много) богат - поне според населението там, и то без никакво съмнение!

Важно е като какъв ги имаш тези доходи : 1. Гъз под наем 2. Самоосигурен или приход от дивиденти. Кой плаща данъка, осигуряването и здравеопазването е фатално важно. В много семейства жените работят на непълен ден само заради осигуряването и здравни осигуровки. В Илинойс корпоративния данък е 15 процента, така че доход от бизнес 200000 е скромен....след разходите. Говоря от личен опит. Но да си лекар в болница си ги правиш тези пари чисто, след платени данъци и осигуряване от болницата-работодател. Докато в България съвестните лекари си броят стотинките от заплата до заплата - също говоря от лично наблюдение. В САЩ богатството е относително. Не е важно колко пари имаш в брой а колко можеш да вземеш в кредит веднага. Кредит се дава единственно при.....плащане на данъци в поредни поне 3 години .... данъци колкото годишна българска заплата. Такова животно, като частен съдебен изпълнител в САЩ не съществува. Има БАНКРУТ и никой няма право да те докосва....но и няма право да ти дава лесни заеми.

Да, прав си. В крайна сметка важно е - по темата, дали можеш да си осигуриш комфортен живот до края на дните си - на теб и на семейството си, така, както искаш да живееш и там, където искаш, без да се лишаваш от нищо и да се притесняваш (за материални неща) каквото и да става напред във времето - дори и ако не работиш или сд занимаваш с нещо, с някакъв бизнес (говоря по задължение, по необходимост от доход), без това да се отразява на качеството ти на живот! Можеш ли да си го позволиш, постигнал ли си го - ти си (достатъчно) богат-говорим материално!, според мен и повечето хора, не можеш ли (още) - не си! Накратко казано! С България богат е ясно ако си напазарувал евтино апартаменти и имоти, по възможност повечко, и то с големи тераси, а ако имаш и частен асансьор (както някои Пентхауз в САЩ, които си видял като си ходил на молитвени закуски), значи си върха на сладоледа, или просто Цв.Цв.

Статията не е точна и прецизна. В представите на американеца дали един човек (американец) е богат или не НЕ сд определя само единствено по доходите. Е, естествено ако доходите ти не са сравними с тези на Безос, Гейтс, Бъфет..., тоест десетки и стотици милиони на година! Два са критериите според разбирането в Америка кой е богат - вие посочвате само единият - год. доход, който да бил $ 200,000 или нагоре - ами БЕ е така! Вярно е, че и тези представи са ра лични от шат на шат и от категорията, в която по доходи спада запитаният. Но трябва да ви кажа - ако попитате американци, които получават по 200,000 долара на година САМО (без да говорим за ВТОРИЯ МНОГО ВАЖЕН КРИТЕРИЙ!) ше се изненадате от отговорите им - повечето ще ви кажат, че НЕ са богати, и наистина го мислят! Така стигаме до втория критерий за преценка дали един американец е богат или не - да има ЛИКВИДНО (натрупано) богатство от поне няколко милиона долара - между 2-3 (2.5) милиона до 5 милиона и нагоре - отново, в зависимост от щата и кого (с какви доходи) питате в Анерика! Аз специално съм се интересувал и задавам точно този въпрос на приятели американци, и те казват, ме само с високи годишни доходи (които може и да секнат с един момент) без поне 3-5 милиона (които при лоша или невнимателна инвестиция може да намалеят чувствително) или само с няколко милиона, но без (добри) дойоди НЕ БИ МОГЪЛ ДА СЕ СЧИТАШ ЗА истински БОГАТ! Разбира се, че СКО попиташ американец с да кажем 20-30,000 долара годишен доход той ше ти каже, че който има 1 милион ИКИ получава по 100-200,000 долара годишно е богат и милионер! И всеки е прав за себе си...

Американската ме4та е ве4е да се стигне до песия.

4акам да ми кажат колко трябва да изкарвам за да сам богат в Манхатан.

Поне по 1 милион на година и поне 10-20 милиона в банка или бързо ликвидни активи, и си в долната граница на групата на приеманите за богати. Тук не броим жилището или апартамента, в който живееш дори и да струва 1, 2 или 3 милиона... Такива са представите на смериканците!

Колкото си по-беден, толкова по-изкривена ти е представата за парите, толкова по-висока ти е летвата и в резултат на това мотивацията ти е обратно пропорционална и си оставаш беден до края на живота си... порочен кръг за съжаление.

Правилно твърдение с една поправка - не ти е по-висока летвата, а по-висока ти изглежда летвата

А колко трябва да дължиш за да си истински задлъжнял в Америка? Обикновено дълговете им надминават приходите с поне 500 000 долара!

Николко! В "американската мечта" можеш да си задлъжнял и без да си взимал на заем, хаха! Не ми ли вярваш!? Само виж какво се случва на някой нещастен американец без дългове, с уж здравни застраховки, като се разболее! Примерно! Във ФАЩ е така! Или още по-добре, какво се случва на средностатистическия американец като вземе да си ползва кредитните карти, хаха!

ми то и у нас с 200 000 годишно си си богат

С 200 000 годишен доход у нас си много богат. У нас богат може да се приеме при от 30 000 нагоре.

200 ХИЛКИ КАКВО?

Рубли?

Средния американец изкарва 35 000 на година, а има кредити поне за 250 000- къща и кола.Разболява се и спира да работи за 3-4 месеца или си загубва работата и отива борсата.Айде сега някой да каже с какво ще си плаща дрогата да речем?

С рубли.

Пълни глупости, $30000 изкарваш ако работиш по 5 часа на ден в МакДоналдс. Средната заплата за САЩ е $56000 годишно.