Средно шестима безработни се борят за едно работно място

В 17 области равнището на безработица е над средното за страната

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

за всеки програмист има по още две отворени позиции ама няма кой да ги вземе.

Преди десет години бях без работа сега съм отново безработен. Обявите тогава и сега са едни и същи. Либхер Профилинг Кауфланд. Т.н.

Вземи мотика. Или научи занаят. Започни с изключването на телевизора и прочитането на книга.

А ако книгата е "Винету", далеч ще напредне...

на шестима регнати в ДБТ се пада едно работно място. Ама на един регнат в ДБТ има 10 безработни, които не са регнати там. Сами си правете изводите от къде идва този непрестанен емигратски натиск!

Тия от агенцията по заетостта май си подритват трудовите книжки.

Те са свещени крави на всяко статукво. Държат се нагло, тъпо и са неадекватни, но са га,еници на властта. Не виждам ниакква полза от тях. Ако обезщетенията на НОИ не се дават срещу регистрация там, никой няма да им търси услугите. По-скоро ще намериш 500 евро на се въргалят на тротоара, отколкото тия да ти предложат работа. Занимават се само с "усвояване" на бюджетни пари в полза на "наши" хора

Трудно ли е да си IT? Масиви, loop-ване, бази данни, рекурсии. Тези основни работи ги разбирам.

А разбираш ли от финанси, микробиология, машиностроене, програмиране, химическо производство, агро култури, подземно строителство, реглация на въздушния трафик, производство на лекарства, хирургия? За всеки влак си има пътници.

за сметка на това пък - 6 даскала се борят за 1 ученик.Е тва е конкуренция

За какво се борят? Ние тук в ГЕРБ няма нужда да се борим. Баце ни дава от чекмеджето!

Работа няма за мързеливите, които постоянно търсят оправдание. Едни дремят вкъщи и чакат работа по специалността, други няма да работят за заплата под 2000 лева, нищо че не могат да предложат нито умения, нито квалификация за такава заплата, трети очакват като започнат работа да не се уморяват и до 6тия месец да са станали старши мениджъри. Успехът и парите идват с постоянство и усърдие, както и никога не трябва да спираш да се квалифицираш. Може да си изключително търсен кадър и на 70 години, както и да отпаднеш завинаги от пазара на труда на 25 години. Хубаво е човек да е предприемач, но там трябва да имаш съвсем други качества, които много малко хора имат и да се подготви за години работа без пари докато пробие.

Това са общи приказки от типа "Хората не раждат защото нямат пари". Това просто не е вярно и научно доказано, освен че е близко до акъла!

Е точно така. Пълно е с обяви за работа. Ама безработните са точно тия дето викат да бе за два бона ще им работя.

Няма работа за всички. Или поне платена работа за всички. Мисля че това би трябвало да е близко до акъла, но ако не е, ето как го обясни Нобеловият лауреат по Икономика: Хвърляш 95 кокала в една клетка и после в нея пускаш 100 кучета. 5 кучета ще останат без кокал. Това което нашето общество прави е да обвини 5-те кучета в мързел и да ги преквалифицира. След това, към тези 5 кучета се добават още 95, и пак са пуснати в клетка с 95 кокакла. Каквото и да правиш, 5 кучета винаги ще бъдат без кокал, просто защото няма достатъчно кокали". Са, тези от вас с по добро чувство за хумор и ирония че кажат че "нашето куче" обира всички кокали и не остави за другите, но примера е даден за да се илюстрира факта че никога няма достатъчно и за всички.

Пълно е с млади и безработни,ПЪЛНО...НО са функционално НЕГРАМОТНИ,четат и разбират САМО пряка реч,НЯМАТ логическо мислене,НЕ МОГАТ един пирон да забият или да заколят една кокошка!Това интернет поколение 99 % от тях са ЗАГУБЕНИ И ПРАЗНИ В ГЛАВИТЕ!

не интернетът е виновен. виновна е чалгата по медиите, вкл и тубата. като си пуснеш телефона и оп простотии и чалга.

90-те години беше НАЙ-ВЪРЛАТА чалга и нямаше интернет - много народ порасна,разви бизнес и остарява почтенно.Сегашните лапета с фейсбук и ютуб са на СВЕТЛИННИ ГОДИНИ от онова поколение - родено 70 - те г.

Явно за теб работата се свежда до това да колиш кокошки.Явно си изкукуригал съвсем.Скоро бай Ставри ще забие по един кожен пирон на всички дембели и крадци от шойката която знае само да гепи и нищо друго.Все пак това си е тежка и изморително работа свързана с умствен и физически труд.Трудно се назначават хора на такима места ,те са само за определени лица с не особенно големи знания и много послушни.

За тебе работата се свежда до писане на коментари. Абе след четвърти Какво ще работиш?

В момента в IT сферата има едни около 60 000 кадри, които постоянно се въртят между фирмите на Бг пазара със съответните за тях условия, в сферата на Кол центровете текучеството е постоянно и там реална извадка няма за това колко са постоянно заети и колко продължително се работи (тъй като ако проектът се спре, всички работещи по него се махат), да не споменавам че основните играчи на пазара - Телус и Съдърланд имат около 50% от всички заети - чужденци. Като изключим тези 2 сектора, които междудругото като темп на наемане отдавна не са на нивата които бяха когато стъпиха на българският пазар, тъй като отиват към доста по атрактивни дестинации като Сърбия и Украйна че дори и Гърция, а и включвайки че големи работодатели в България като HP и Пикадили се изнесоха (не само те разбира се, има много други примери) и опорките на ГЕРБ са просто смехотворни. Продължават старата изпитана схема от времето на комунизма да показват само част от икономическите данни "розовата част", а реалността е тотално различна. В момента държавата е в тотален фалит и само финансовите инжекции от ЕС (които после трябва да се връщат), държат надут един балон, който като се спука ще е поредната национална катастрофа, причинена от нефелното управление на неграмотната ченгетарска хунта, която няма дори средно образование. В София фирмите, различни от технологичният сектор вече имат изградени екипи и текучеството там е много малко, голяма част от тях официално обявиха в проведени анкети минали месец че не смятат да наемат нови кадри (като изключение е гореспоменатият IT сектор). На частно има тук-там лъч надежда за техническите професии, но те не са актуални за моментното състояние на икономиката. Чужди инвестиции от старта на управлението на ГЕРБ практически липсват изключение отново е парите от Евро фондове, които през ден излиза как са присвоени и България е задължена да плаща глоби по тях за неизпълнението им. Единствените инвестиции на територията на страната са единствено и само в съществуващи обекти за разширяване, но големите играчи предпочитат Гърция (която е доказано по нискоквалифицирана от към кадри и езици страна), Румъния, която взима над 60% от общите инвестиции на Балканите и Сърбия, последните 3 години. Ние, както обикновено, оставаме в периферията, с голите думи на един прост селянин, пожарникар, без образование. Типичен лаладжия, без никакви знания.

tl;dr само да ти кажа, че понеже за IT не става да назначиш 5 мързеливеца за една работа - както с копането на дупки, примерно, за IT ще има работа. само дето скъполплатените са предимно няколко гъзоблизци или гъзоебци, дето го играят 'меринджеи'. повечето от тях освен няколко неit програми нищо не познават.

Точно това има предвид. За това IT секторът го описвам отделно от останалата част на пазара, тъй като работата е строго профилирана и не може да се върши от всеки. Светът върви към автоматизация, този сектор няма да престане да дава работа на хора, стига те да могат да я свършат. За разлика от приложните професии, IT секторът изисква в повечето случаи създаването на изцяло нов продукт, така че е безсмислено да се говори срещу него, още повече че икономиката ни се крепи в 90% от него.

Навсякъде се търсят специалисти. Дори в момента. Инженери електротехници шлосери и какво ли не още. Е да ама не дават по 20 30 10 бона заплата. и такива като вас казват а а не на мене това не ми се работи и след това се оплакват че държавата им виновна. Дори и за вечно недоволните и неграмотните има работа-в земеделието винаги търсят хора. За некадърните и не желаещите да работят вечно държавата ще им е виновна. Без значение кой е на власт.

Истината е че няма кой да работи, а и работодателите по никакъв начин на стимулират работниците да започнат да работят при тях! Липса на квалифициран персонал и ниски заплати. Това е най-общо картинката в страната! Казвам го от личен опит, и тези с on-line обучението не ги бройте за квалифицирани!!!!!!!!!!!!!!

tonk11

Добре бе, как става така, че те търсят работа ама нямало а аз търся работници и пак няма? Каква работа търсят? На бюро със секретарка и кола?

Повечето обяви за работа са абсурдни искат да работиш ако може като за 3 ма, а да ти платят под 1000 чисто и това не е от сега.Една и съща длъжност тук и в чужбина се оказва, че тук работиш повече като часове и труд, а получаваш в пъти по малко от някой на същата позиция в друга държава!!!!

tonk11

А стига с тия глупости бе.

Глупости говориш ти.

Като часове може и да правиш. Ама като произведено не го правиш. Ела до ги видиш. На работа са от 8. Идват в 8 или 8,05 или 7,55. Облича се и отива да си прави кафе. Пуши цигара и реално почва 8,30. После пие още 1-2-3 кафета до обяд и така след обяд. Изпушил 1 кутия цигари за работния ден. заедно с кафетата са около 2 часа без да работи. Бахти и работниците. А няма с кой да го сменя , че и новите същите. Най добре си бях докато бяхме, аз жената и детето. На моменти му идва на човек да затвори и да не се занимава. Мащини за милиони, работници на тях без образование , ние си ги създаваме , заплатите много добри и пак не работят. трябва поколения да минат за да се научат , че така не става.

Моляяя? Да се боря за работа?! Аз ?!?! Я по сериозно! ТЕЛК съм си извадил /не е скъпо, наистина/, пенсийката върви. Умения и знания имам, работонаематели ме търсят. При условието ми, че парите ми трябва да идват кеш, на ръка, някой се отказват, други се съгласяват и печелят. Ама да се боря АЗ за работа ... гррр, чак настръхнах от погнуса.

Положението е много зле. Боко се тупа в гърдите колко сме добре, но като човек търсещ работа в момента се боря с по 40 човека за 1 позиция (данни от Linkedin). И това за позиции, в които преди се търсеха постоянно кадри.

tonk11

Я кажи в кой град си?

Търся си работа за минимум 5000 лева заплата. Задължения - да задоволявам сексуално секретарката на шефа, за да не му налита излишно и да не му пречи по този начин на работата.

Само за ГЕРБави!

Искате да кежете, че съотношението "регистрирани безработни/обявени работни места" е 6/1! Можете да сте сигурни, че 4 или 5 от тези "безработни" въобще не се "борят" да работят - мързи ги , та смърди!

Мой приятел си купи къща за жълти стотинки в някакво белоградчишко село - страхотен въздух и панорама, простор и природа. Получава си 8 бона месечно като програмист и си бачка от верандата. Само жена не може да си намери, която да се навие да живее там. Трябва задължително да е в близост до мол - иначе не искат и да чуят.

Да си поръчва жена по телефона. Всяка седмица различна. Така няма да му омръзне никога, а излиза и по-евтино!

Там има крави, кокошки, овце.... То колко му трябва на програмист....

Ако може да научи овцете и да готвят...

Имаше един много хубав филм навремето "Birthday girl" с Никол Кидман за това как един юнак си поръча жена от агенция. Иначе ако не го е страх да пробва с украинка, то около Одеса има и доста българки.

Сериозно: кое е селото, защото дъщеря ми си търси евтина къща?

Според информацията в тази статия - безработицата е 6.9%. Според друга информация - средната заплата обществен сектор е 1625 лв., частен сектор - 1465 лв. Тъй като частниците все още практикуват осигуряване на по малка заплата то може да се предположи, че същата е по- висока. Тоест да обобщим: според ОФИЦИАЛНАТА информация безработицата е под 7%, средните заплати - над 1600 лв. Нали така? Човек ще си каже- брееееей. После обаче ако същият този човек реши да отвори jobs.bg, кариери.бг или друг сайт за работа и си потърси работа, ще установи, че предлагане практически няма (освен за програмисти и кол центрове), че предлаганите заплати са доста по- ниски, че търсещите работа са страшно много. На кого да вярваме г-да и дами? Че дори в ЕС безработицата за януари е 8.1 %: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Unemployment_statistics ЗАЩО ДА ВИ ВЯРВАМЕ НА ПИСАНИЯТА, ПИТАМ?!?!

Защото аз отварям същия тоя Джобс и виждам предостатъчно обяви за работа. Ама не за клати..... Търсят инженери електротехници механици заварчици и какво ли не още. Не знам Вие за каква точно работа сте решили да кандидатствате.

За това трябва да е прилага средно- притеглен коефициент и нещата вече нагледно са трагични.

При положение, че сме доста по 7 000 000 население. При положение, че от тази бройка не малък % са пенсионери. При положение, че мангалите са доста голям брой. При положение, че има деца и подрастващи, които няма как да работят. При положение, че трудоспособното население е не по-вече от около 2 000 000. Отново има борба от около една дузина желаещи да работят, за едно място. Е колко са работните места в Абсурдистан? Може би 500 000!? Алоуууу, ГЕРБ, АлоУУУ, Вожде Винету, Какво направихте за три мандата, ваща ma*a и продажнически дупедавци?

Само за мениджъри офис сътрудници и всякаква друга..... За работници и специалисти в борба няма-или по-точно тях ги търсят ама ги няма. а тебе не те знам що за човек си след като чакаш държавата да ти намери работа.

не разбрах кой знае какво, от смислено построените първи два реда, но те уверявам, че никъде не съм писал, че си търся работа, тъй като от 34 години си работя по специалността....

Значи пишеш колкото да не заспиш? Значи хем не търсиш работа хем знаеш че хората търсят работа ама нямало такава. И как разбра-по Фейсбук може би или някой ти го спусна като норматив? Провери обявите за работа-търсят се непрекъснато хора. Ама е по-добре да си лежим и да викаме че няма работа отколкото да се вдигнем и да отидем да работим.

Това се отнася сигурно за БГтол

Важното е, че брокерите ни убеждават, че квадратния метър в София ще удари 2000/Е и ще се избием за апартаменти/коптори в трази криза....

Той вече ги удари, че и ги мина. Намери ми апартамент (тухла, среден етаж, юг) в читав квартал под 2000 Евро на квадрат и ще те почерпя. Да не говорим, че самите квадрати са фалшиви - продават ти 100, а реално имаш 60-70.

Хм.. интересно, как толкова много се борят, а компаниите изнемогват от липсата на качествена работна ръка.. Отделно пейките и заведенията /когато работят/ са пълни с кибици

Обаче в земеделието никога не достигат хора, ама за там кандидати няма. Търсят се инженери шлосери механици-ама и за там кандидати няма. Борбите са само за офис длъжности.

Борбата е винаги за там, където се плаща добре. И съдебни патолози се търсят - завърши медицина и прави ексхумации за 1200 лева заплата.

даже и за офис длъжности не са, защото колкото и да е странно и там се работи здраво. Тези, дето перманентно са безработни и онеправдани, не приемат нищо под генерален директор

Много безработни, а се купуват апартаменти на кило... Или статията е сбъркана или безработните разкешват здраво...