Спряхме износа на ток за Гърция

Производството и потреблението на електроенергия спадат на годишна база

Обратно в новината

Коментари - Спряхме износа на ток за Гърция | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Токът не стига и това при положение, че кажи-речи нямаме промишленост.

след като преди време ( по TV ) , остана учуден от това ,че цената на тока който изнасяме е значително по-малка от тази на вътрешният пазар : Какво ще каже сега на българският данъкоплатец за цената на ел.енергията , която плаща ?

Нормално е да е по-малка цената. Разхода по доставка на 1KWh до Гърция е доста по-малък от разхода за доставката на същия киловат до дома, а и Гърция купува гигавати, не 200 киловата. Докато стигне до дома, тоя киловат трябва да мине през няколко трафопоста и преобразувания за да получиш 230 волта в контакта.

не им обяснявай, на тях и м е спусната опорката 'производството на ток в България е лошо!!!'. ток може да се прави в Турция, в Румъния, в Гърция и Сръбско. ние само ще плащаме и ще си траем.

Гърция в момента е на ВЕИ и други собствени мощности. Внасят през зимата и през лятото, като стане горещо през вечерите и нощите. В това време потреблението е малко в Гърция, както и у нас. Времето тази година е благоприятно и това е основната причина да намалее консумацията, както и постепенното въвеждане на нови по-ефективни климатици и санирането на жилищата. От друга страна производството минава на газ и на по-малко енергоемки производства. Примерно детайл сега се прави на пресщанца за секунди, докато в миналото е трябвало, или отливка или тромав стар лазер, а после обработки с шлайфове, стругове, преси. Дори старите стандартни бюджетни компютри и монитори харчеха по към 500 вата, а сега под 100.

Що е това "електрически ток" и има ли то почва у нас?

Споко! След две - три години като фалират Мини "Марица Изток", ще внасяме ток на корем.

Няма износ на ток за Гърция,защото единственият електропровод е в ремонт до 15.05.2018

Ток не е нужно да произвеждаме въобще.

ами то и картофи не произвеждаме, тях Испания и Франция ги произвежда, маже ги с отрова та да траят години и ни ги продава на нас. Не е нужно нищо да поризвеждаме, само политически Тикви, та да ни предлагат на тепсия за слуги на западните богати "братя".

браво! дигни още цените и си изклучвам токъ. гадно обирджии. кой щи купува прескъпото бе?

ми купувай си евтинко от другаде и носи в сакове вкъщи

Сега чекам да светнем като Лас Вегас за без пари....

от санирането!

Купих си 20 панела и инвертор директно от Китай. Наистина малко е бавна доставката, но пък сега съм 100% независим от ЧЕЗ. Системата се изплаща за около 3 години, а живота ѝ е поне 20.

Най-мощния слънчев панел, проиизведен досега е 195 ВАТА!С 20 панела си я докарал до малко под 4 киловата мощност, която можеш да си произведеш и то при "кораво слънце"!С 4 киловата на едно домакинство "си цъфнал и вързал"....!

Купих си 20 панела по 320 вата на панел с размери грубо 1х2м. Даже са по-мощни от капацитета на инвертора, който е 6КВт.

А като няма слънце какво правиш? На педали ли?

Но сега мисля да добавя и една вятърна перка. Има малки перки по 2-3КВт на съвсем прилични цени.

чудесно решение за един блок :)П

Номера е да "буташ" обратно на ЧЕЗ ЦЯЛАТА ДНЕВНА произведена енергия, а да ползваш нощна от тях зареждайки и инвертора на тънки нощни тарифи. Въобще, нужно е едно "пренастройване" на живота като цяло. Готвене, пране, и прочие... Не е лесно, но ако е успешно при твоите разчети ще печелиш по едни 300лв/мес.

При тези цени ,комшиите ще потърсят по-конкурентен доставчик. Искам да питам до кога ще изнасяме българска дървесина на безценица?

докато има дървесина,дотогава ще изнасяме

За съжаление сте прави. Доколкото знам в Гърция е ставало същото изсичане преди години и тоя каманак, дето го имат сега не е само климатичен резултат. И защо като са богати не садят отново гори? Това също е човешки феномен - виждаш си грешката, богат си и можеш да си позволиш да я оправиш и не го правиш. Механизираното засаждане на гори може бързо да възстанови големи площи гори. А те и тука - като отрежат дърво не засаждат ново, а от издънките чакат гората да се възстанови за 30-40 години...

PEYTSCH

Ами малцинтвото ни е на крадени дърва, а мнозинството се е изнесло зад граница... Няма кой да консумира тока...И кой да го произвежда...Тарикати го изнасят ...

немската пенсия топлеща се руска газ

от вецовете са си увеличили производството,а те вецовете на кои наши хора бяха?

Причини за спирането на износа на ток за Гърция - не се знае?! Увеличението на износа е добре, но спадът на вътрешното потребление означава намаляване на производството, на промишлеността или преминаване на по-икономични мощност вследствие успешното управление на бащицата?1 Май по-вероятно е първото?! И ми се струва, че малко данните са пообъркани...

Да не мислите, че държавата го изнася? Козлодуй произвежда евтин ток, а разни далавераджии го продават вместо държавата. За държавата - само разходите.

Питай на Георги Кадиев женка му.

щот' са умни и кадърни, ама най-вече "защото сме социалисти" или по народному цоциалисти