Коментари - Служебният кабинет не се отказва от намерението си да повлияе на цените | Бизнес.dir.bg

Коментари - Служебният кабинет не се отказва от намерението си да повлияе на цените | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

болезнено нелечим клептоман с десетки милиони евро откраднати чрез незаконни комисионни получени от продажби на оръжие. В ляво на снимката до него е нерезът натрупал богатство от рушвети за лобиране в полза на зърно-мафията и дърво-мафията, син на един изрод, който разори България по времето на Жан Виденов и който избяга в Кипър за да не бъде линчуван тук. Това са пуделите на крадливия летящ фатмак Радев.

Това недоразумение в икономиката още ли е министър?!?

Да

Правителството показва ужасяваща некомпетентност! Да, разбирам, във военните училища това не се учи ... щото напоследък все фатмаци ни управляват... къде от полицейски, къде от военни училища ... На въпроса: Причините за инфлацията са МАКРОИКОНОМИЧЕСКИ най-често е нарасналата маса на парите в обръщение, а тя не се влияе от лошите "спекуланти" или търговските вериги! В икономиката има баланс от една страна между общото количество на стоките и услугите и от друга паричната маса в обръщение. Както сте чували, когато централната банка "напечата" (емитира) нови пари, тоест увеличи паричната маса в обръщение инфлацията се покачва, защото срещу същите стоки стоят повече пари, които да ги купуват. Най-общо съотношението между стоките и парите в обръщение може да се представи със следното уравнение: С*Ц=М Където: С - е количеството на всички стоки и услуги предлагани в икономиката; Ц - цените на тези стоки и услуги; М- масата на парите (всички левове) в обръщение. Ако си направите труда да проверите в сайта на БНБ балансът на Управление "Емисионно" от януари 2009 г. (от последната криза) до септември 2022 г. ще видите, че парите в обръщение са нараснали малко над 3 пъти - тоест 300%. За същия период натрупаната инфлация е 36,3 %, съгласно "Хармонизирания индекс на потребителските цени" от НСИ. Следователно едната страна на уравнението нараства с 300%, а другата с 36,3%. Както знаем пазарът не търпи празноти и той се стреми да я изравни. Има два начина за изравняването на страните на това уравнение: 1. Чрез т. нар. МОНЕТАРНИ мерки на централната банка - намаляване на паричната маса в обръщение (изтегляне на пари от обръщението) и/или вдигане на лихвите. Това в България не можем да направим, заради ограниченията на валутния борд. Забранено е на БНБ да го прави! 2. Тогава остава единствения вариант уравнението да се изравни и той е по естествен път - чрез ЦЕНИТЕ! Тоест цените започват да се покачват, заради многото пари, които могат да купят много повече стоки и услуги от наличните на пазара. Много пари малко стоки. Така че всички глупости, които се говорят и правят от правителството в момента показват дълбока некомпетентност и популизъм!!! Колкото и да натискат търговците, не могат да променят това макроикономическо съотношение мужду количеството стоки на пазара и паричната маса в обръщение.

Абсолютно съм съгласен с обобщенията, но имам и забележки: - Държавата има методи да намали парите в обръщение, някои от тях са: -- да продаде ДЦК на българските банки; -- да увеличи процента на задължителните резерви на търговските банки в БНБ - БНБ може също да увеличи основния лихвен процент и това ще охлади икономиката, като забави и инфлацията

Съгласен съм със следните мерки: - Държавата да емитира ДЦК, но ... дали банките ще ги купят, ако са с ограничена ликвидност? И ако ги купят при какви цени (дохосност) - това е разход за държавата и приход за банките, който също увеличава макар и с малко ликвидността им. Какво ще го прави този дълг правителството? - По сметки в БНБ??? - Категорично увеличението на ЗМР (задължителните минимални резерви) е може би единствената работеща мярка; - БНБ не може да увеличи основния лихвен процент!!! Забранено й е от валутния борд!!! Към момента ОЛП е резултативна величина от междубанковия паричен пазар, на който БНБ не може да се намесва.

И аз залагам на некомпетентността, но може всичко да е просто популизъм, не некомпетентност, защото не е необходимо да си икономист, за да ги разбираш тези неща. В България все още по-голямата част чакат някой супермен да дойде и да им оправи живота. Докато има хора, които имат време да обикалят по супермаркетите да спестят 5 лева и да преливат от благодарност, ще има и такива, които да им го предлагат, за съжаление. С още по-голямо съжаление ще каже, че в 99% тези хора не виждат по-далеч от носа си и не могат да разберат, че такива като този, дето им обещават хляб и зрелища, всъщност ги държат бедни.

Тъпаци. Първият търговски предсатвител на бързо оборотни стоки, който срещнете на улицата ще ви се измее в лицето за глупостите, които творите в тоя сайт с цените. Управляват ни глупци, назначени от фатмака тъп Мунчо. Трагедия.

Ами ето ти цените глупаво хлапе дето не ходи да пазарува. В lidl сирене 13 лв за килограм. Кашкавал 16,50 за килограм. Месо различни видове от девет до 15 -16 лв за килограм. Хайде сега започвай от злоба да слагаш минусчета защото ти преча на пропагандата.

Последни три пъти месото го изхвърлих, че беше с много странен вкус, сиренето е тебешир и не ми се даваха пари да пробвам кашкавала.

Да знаеш ей сега ти повярвах че хлапе дето дори не знае какви са цените било пазарувало. Ама няма проблем има една месарница дето твърди че е от собствена ферма. Вярно месо под 20 лв няма ама предполагам не ти е проблем.

Като още няма Парламент и не се знае дали ще има.Трябваше две неща да направят от Правителството. 1.)Да напишат като в Германия една Наредба за 25% на Надценката. 2.)Да създадат Борси за храни на всеки три Области по една,за да не се оправдават по селата търговците,4е купуват от дале4е и минават през няколко прекупва4а,затова стоките им ставали с над сто процента надценка.Да сте видяли някой на село да продава на промоция.Няма такова нещо.Затова там където са най бедните е и най скъпо.

Да се отнемат зеленчуковите борси от криминалния контингент.Всякакви бандюги и мутри с крими досиета, държат и борси и складове за храни и маниполират пазарните механизми.

И тогава на пазара ще останат единствено омразните на всички възрожденци вериги магазини. Всички останали магазинчета и разните му уж фермерски магазини ще фалират.

Ако не са престъпниците по борсите,ние хладни ще умрем.Ха,ха,ха,ами да ги направим национални герои и такива като Къру ,да си извършват спокойно поръчковите убийства.

Правителството е безсилно да се справи с корупцията в страната.

Оctavius

А сайта е пълна шега.... Графиката на хляба, примерно, е силно показателна ! Намаление на цената с 1 стотинка, което е някакви части от процента, а графиката показва главоломен спад от 85 %... Ама то така се прави сайт за идиоти, а тези дето могат да смятат няма какво да търсят на този сайт...

Като начало пуснете яйцата от Украйна по магазините по 20-30 ст и след това агнешкото от Македония с по ниски цени и ако не се научат търговците нека да са на загуба като никой не им купува продукцията.

Кой да ги пусне яйцата и агнешкото? Правителството ли, то не се занимава с търговска дейност! Нали търговците ги пускат тези стоки, как ще се "научат"?

Министърът каза,че яйцата са в хладилници и ще ги пуснат за Великден,но за кой не каза.

Значи от една страна било хубаво да сложим таван на надценката, ама ако го сложим за търговските вериги нямало да е проблем ама другите магазини щели да хванат. Ама иначе е лошите търговски вериги вдига ли цените.... Е само за сведение -цената на кашкавала сиренето месото и маслото, които купувам от търговска верига са по-ниски от най-ниската цена посочена на неговия измислен сайт. И не си спомням последните години да се пазарувам на цените посочени в неговия измислен сайт.

И от къде купуваш тези продукти на ниски цени,или може би и ти си от тези продавачи.

Кой е виновен , тия дето ядат " качамак " ни взеха Добруджанската баница , тия с узото ни взеха Саламуреното сирене и киселото мляко и го продават по света като гръцко , а ние от хиляди години ручаме ьогурт , всички ни грабят и влачат , между тия тримата има един виновник за това , благо приказва / наследствена черта / но и яко руча ????

Все някой друг ни е виновен,а не си гледаме собствените грешки за високите цени.

Ние в България сме достатъчно лъгани, за да не вярваме на празнодумства. Тези са поредните, които с добри намерения току да свършат нещо и видим ли техния мандат свършил, а защо се размотават за уж определяни,като съществени неща не споменават. Най-забавен е активният в стил "хаостен патрон" министър на земеделието. Той ходи и подкрепя протести на земеделците срещу евтин украински внос на зърно, но не пита защо при по-евтиното зърно не падат цените на животновъдите, на месо, на млечни продукти, на яйца. Или зърното е евтино и страда родното производство (тия не знам по колко милиона искат да правят годишно и защо при лошо разчетена себестойност трябва да са им длъжни с високи цени, за да са на печалба) или ползващите зърното злоупотребяват? Иначе да сте чули за фалирал таксиметров шофьор, които вечно реват, че са на загуба? Е, няма и за земеделски производител да чуете, а и по семейните им автопаркове се вижда, че имат повече от резерви.

Цените в България ще паднат скоро, когато минат изборите и спре натиска върху БНБ да държи на рекордно ниско ниво основния лихвен процент. В момента в САЩ ипотечните кредити са 2 пъти по-скъпи отколкото в България, същото е във Франция и в Германия. Та нека помислим, кое е по-добро за средностатистическия българин - да му се обезценяват приходите от заплата и неговите спестявания чрез високата инфлация или да се свали инфлацията, макар и с риска, че някои ползватели на ипотечни кредити ще имат повишени вноски по тях. Истината е, че държавата има изгода от високата инфлация и я поддържа умишлено, като омайва широката общественост със създаването на чудодейни сайтове и отваря дебати за ограничаване печалбите на някои фирми. Високата инфлация се ограничава с повишаване на лихвите. С момента Основния Лихвен Процент: - в България - 2,17 % - в Европа - 3,5 % - в САЩ - 4,75 % В развитите икономики лихвите винаги са били по-ниски от нашата и това е нормално, но те ги вдигат рязко за да спрат инфлацията, защото тя ощетява най-бедните. Управляващите в България, без изключения, не отварят темата за лихвите.

Не виждаш ли че готвят евро и тотално обиране на обществения ресурс.

Имбецилминистър!

"Реалният ефект, който ни се иска, е трайно намаление на цените и откакто правителството се зае с тази тема, има доста повече промоции през последния месец, коментира министърът.". Тоя ( в комплект с останлите ) от правителството е уникално неориентираи ( всъщност думат е друга ама не е за пред хората). Ако пазаруваш драги ми смехурко във веригите, ще видиш че има промоция за един същи продукт и тя се мести седмично от една верига в друга и цената е една и съща с разлика 5-10 стотинки. Освен това недейте да лицемерите за пореден път - по-висика цена, по-високо ДДС плаща крайния потребител. Да живее зеленочорапестия, който клати държавата вече повече от две години.

Тълпа чиновници имитира дейност, за да си заслужат заплатите! От техните "мерки" цените ще скочат допълнително!

В съботата след обявяването на това недоносче - интернет страница на цените ( ама държавна) , цената на един вид хляб, който пазарувахме преди това на 1 лев и 75 ст., струваше вече 2 лева и 30 ст. А между другото всяка верига си има интернет страница с продукти/цени и отделно седмични брошури с продукти/цени!

Стига "намаляваха" цените, че вчера хляба скочи с 15-20%.

Властолюбците са нещастни кремълски матрьошки

Политиците и експертите ни баламосват че пазара бил се регулирал сам и не трябвало да се пипа. Или че като има таван на надценките малките търговци щели да фалират.. глупости на глупостите Първо тавана ще касае само определени стоки от първа необходимост и второ надценките няма да станат 3% а вместо 100-200-300% ще се ограничат на 40% и това няма да фалира никого!

Няма случай в историята когато управляващи са се опитвали да регулират частните пазари и да са успели. Първо на първо, цялата криза в която сме сега е дело на централизираната власт. Затвориха всички заради Ковид, напечатаха няколко трилиона и ги раздаваха на калпак, съсипаха снабдителните линии, след това санкционираха един от най големите енергийни износители за да бранят зеления наркоман, сега щели да регулират цените Второ, инфлацията ни не е местна, и да има спекула с цените, не това е причината за цялостното поскъпване. Това са неща дето се учат в първи курс по икономика. Не може да плюете по свободния пазар, след като ние никога не сме били в такова състояние. От както сме в ЕС има толкоз регулации, изисквания, сертификати, мита за стоки извън съюза, акцизи на горива, зелени сделки и така нататък. Всичко но не и свободен пазар. Регулирайте колкото искате, само създавате допълнителна бюрокрация която създава условия за повече корупционни практики. Когато държавата отдели пари да раздава на бизнеса познай кои бизнеси ще облажат първи и кои ще бъдат оставени да фалират.

хлябът в лидл вчера пак поскъпнал...

И в Била.

А сладкарницата на Кирчо?

Моля, коригирайте грешката в заглавието!