Коментари - След провала на сезона: Химера е, че българите могат да заместят 6 млн. туристи | Бизнес.dir.bg
назад

След провала на сезона: Химера е, че българите могат да заместят 6 млн. туристи

По думите на зам.-шефа на Българската асоциация на туристическите агенции крахът в сектора е катастрофален

Обратно в новината
| Редактор : Надежда Христова

Коментари - След провала на сезона: Химера е, че българите могат да заместят 6 млн. туристи | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

къв туризъм бе майтап отидох в Плиска обикалях като гламав една табела няма питах един човек за да мога да отида до крепоста

всички казват ,че такъв сезон не е имало от 30 години тоз тъпак разправя ,че бил катастрофален

Еее,айде спрете се,бе! Едни и същи клишета на някакви си хорица които нон стоп ни обясняват за морето и мутрите. Първо: в туризма са заети хиляди хора/семейства,които нямат нищо общо с мутрите ,майка ми и баща ми са едни от тях. Второ: по цял свят съвсем неслучайни хора са собственици на големи комплекси ,а пък в круизния туризъм,направо си е мафията. Кой и къде ги бойкотира ? И трето това е стопанска дейност като всички други и проб;лемите с нея се отразяват на бюджета в държавата ни,тоест на всеки от нас.Когато в една малка община влязат 50-60 хил.лв. по-малко от такси ,данъци или разрешителни дали е маловажен проблем? На който не му харесва,стяга багажа и тръгва за Бора Бора,стига с тия вопли.

Никога повече на българско море.Мутрите са извадили гилотините и искат да ти резнат кратуната.Въпреки намалението на ДДС цените са доста високи.Минерална вода 5 лева , Сметанка за кафе 050 лв. в Балчик като в метрото десет сметанки блистерче струват с ДДС 037 лв. или една сметанка е 3.7 стотинки.Все пак 1200 % надценка си е доста добре.Валидол в аптеката в Кранево 5.60.За обикновените лепенки цитопласт да не говорим.Ако съм жив догодина ще ме хванат за оная работа .Мислят , че в София парите ги берем по дърветата.Лаком гъз кръв сере.Само плачат ,че били на загуба.Дано се удавят в собствената си лакомия.

Ако бяхте запазили и другите две морета, щяхте още да имате какво да рушите. Не знам от какво се оплаквате.

Важното е на мутрите да им е добре, и на тиквата шкафчето да му е пълно. Другото - кучета го яли....

Моето море е в Гърция. Тази година ходих веднъж. Ей сега да отворят границата пак заминавам.

Българският туризъм не е подготвен за български туристи и не са желани от него.Това е парадокс, който няма да видите никъде в Европа.Този отрасъл не го можем, липса на обслужване, качество, зле поддържани плажове и много мързел.Всички бяха сърдити в черноморските ни курорти, но защо?Туристи има и в повече, а ти какво им предлагаш, нищо или спомени от соца. Защо в хотелите няма нищо организирано за български туристи, защото агенциите на място чакат англичани, германци и още много други!! В Созопол тур. център не работи събота, а защо сега е сезона? Няма една елементарна обиколка на града, а той крещи искам да ви покажа интересни места. Кой е виновен, никой липса на инициатива и отново мързел.Прашни паркинги, но скъпи, липса на пътища и само патриотични лозунги, така няма да стане.Проблемът е решим, но иска обучение на кадрите и много работа с мисъл, ако не знаете как отскочете до Гърция, Италия, Харватия или Испания.В противен случай и българи няма да има следващата година.

Българският туризъм е алкохолен туризъм - като те напият като талпа с менте алкохол, няма да разбереш в хотела ли си или на плажа. А българинът носи на пиене. Затова изисква обстановка, обслужване и храна, отговарящи на цената. Затова предпочита да почива срещу всички екстри, и то доста по-евтино, извън България.

Не оплаквай българския туризъм,а и вероятно не знаеш,че тук се подготвят кадри от над 50 години. Заглавието на статията е точно и вярно и това го знае всеки работещ в бранша - чужденците,които пристигат чрез няколкото големи туроператора от традиционни дестинации са тези,които правят печеливш този бизнес. И очевидно им харесва,щом идват от над 60 години. Цифрите го потвърждават недвусмислено ,туризмът генерира от 10% до 14% от БВП .И да,не сме българите,които го правим печеливш,въпреки че и чуждите гости не са богати.Не са и гърците,които формират 30% от бюджета си ,нито пък мексиканците с безкрайните им плажове. Няма драма в това,че който може да си позволи ще ходи където си поиска,а който не може ще се задоволи с нещо по-семпло.Всичко има цена,ако не можеш да я платиш,кой да ти я предложи?Ти наистина ли си мислиш,че си между малцината 'прескочил" до държавите ,които си изредил,та се изживяваш като просветител...наивник!

и е фраш!Сега съм на Балкан на Рибарица и е същото!Даже хората са повече от миналите години! Просто отсвириха големите,бетонни хотели и напълниха на 100% къщите за гости,малките хотелчета,квартири! Което е и по-справедливо! Знаем на кои са онези бетонни грамади!

В къща си е перфектно - изкарах цял месец на нашето море - нито вируси и нито ресторанти със съмнителна хигиена с ползване на общи прибори (да не казвам за лошите чревни инфекции от минали години ) - ползваме си предоставената механа, магазинчета 2бр. на 100 м - кеф и спокойствие и малко хоум офис, но зависи кой как и какво търси - та това е бъдещето, според мен - на бутиковия туризъм. Наздраве

Бях на Черноморието против всякакви мои принципи. Поради наложените тестове и контрол от другите страни. Мога да споделя следното - много търсене трябва , за да попаднеш на добра услуга. Пълно е с нискокачествени хранителни заведения, чадърите по хубавите места са заети още от 5 часа сутринта, чалгата продължава, до 11, 11 и десет минути, забравете за спане преди това. Хубаво е, че намаляват след 11 все пак. Има някои бели лястовици, но като цяло си е булшит. Трябва да се друса клона там и некадърните да фалират поне две годинки да е така.

по презастроените курорти! Мислене му е маата!

Ами като сам си се набутал във "вървежните" курорти кой ти е крив....Аз също бях със семейството си на бунгала на предварително проучено място.Беше тихо,спокойно,без чалга,с чудесни мекици ,като на село.Хареса ми и пак бих ги посетил.А до началото на пандемията,всяка година ходехме по различни краища на света,в края на октомври бяхме на Ривиера Мая ,карибско Мексико.Не плюйте българския туризъм ,ако всички бяхме идеални там ,където работим, то и държавата ни щеше да е ,нали? Ама ,явно не сме.

И зимния сезон да ви се провали, мама ви алчна! Да изпукате всички мутри! Кръв да серете от яд! Стомашните сокове да си изповръщате от глад! Жените ви проститутки да станат! Бесило за вас, мама ви лигава!

Успокой се! И не забравяй за хапчетата!

От 12 дни съм в Слънчев бряг и навсякъде е пълно. Чадър и шезлонг към 10 сутринта е почти невъзможно да намериш. Бях в Несебър там е същото положение. Мои познати са в Свети Влас и казаха, че било пълно.

Бях 9 дена в Созопол. Всичко пращи по шевовете. Цените са същите. Хайде без хленчене....

и като оставим на страна че ни е родно и красиво усетих само скъпотия и безвкусица Обслужването още повече се е занемарило Сервитерите унили чакаш ги дълго надписват сметки Звъннах на един 5 хотел исках да си удължа 1 ден а и да си почина от почивката една веччер преди окончателно връщане и обявиха ми цена 330лв със закуска и изглед към море 5 звезден бешее на АлБ

За Бога, братя, не вярвайте!!! Напр. Южното Черномори пращи по шевовете, такова струпване на хора скоро не е било. По заведенията празни места няма, хотелите са с добра запълняемост.... защо лъжат не знам. Цените са нагоре, и въпреки това никой не се оплаква от слаб сезон. Не знам, защо, се опитват да създават грешни впечатления, но определено сезонът не е никак лош!!!

Никой не лъже,тази година е златна за по-малките почивни комплекси и хотелчета.Но големите хотелски вериги останаха затворени,зашото работят предимно с чужденци,а при липсата на чартърни полети туризмът не само у нас,а и по света се срути. А каквото и да си говорим те са,които внасят парите в бюджета на общините и в държавния.Десетки са и отраслите,които ги обслужват и те също загубиха.. Мой близък работи в тази сфера и казва,че въпреки многото българи тази година спадът му е около 40%..Абе катастрофата е огромна и тя далеч не засяга само собственика на хотела.След един месец ще чуем какъв е мащабът във всяка морска община.

Ако българите имаха възможност да протестират както през комунизма, друга щеше да е картинката. Обаче българите са наказани с ниски доходи, за да може да има бизнесмени, като тези, които бетонираха и заградиха Черноморието, както и планинските курорти. 2 милиона пенсионери имат месечен доход от до 350 лв. Какво по-напред да направят с тези пари, на почивка ли да отидат, лекарства ли да си купят, сметките ли да си платят, храна ли да си купят, дрехи ли? Още няколко милиона българи живеят с доходи около прага на бедността - 363 лв за 2020! Та, повече от половината население е бедно и се чуди как да свърже двата края, а родните ДС бизнесмени се оплакват?

Нека мутрите по морето да глътнат малко вода, те могат да си го позволят.

... ако е разредена с много уиски без лед...

Нормално е 1 година (2019), да има по-големи печалби, друга (2020) - по-малки, все пак това е бизнес.

Бойко я изпрати! Оставка :) Не знам защо на всеки дъжд му казват буря! По-големият проблем е, че едно време са правили планирания на ток, вода, канализация за даден регион, сега когато се застроява всичко, ако може лесно да се прекара ток, то налягането във водата се дооправя с допълнителни локални помпи, но канализацията е за половината сгради и хора! Повечето архитекти които издават разрешителни са за бесилото, след 10 години ще се види истинския проблем в това което още строят!

По-голямата химера е че в България има туристически бранш и организиран туризъм!

Шест милиона туристи на морето ми се вижда малко множко.

Нали не мислиш че това е наведнъж?

В статията си е написано, че става въпрос за цялата бройка туристи за 1 година по всички летни и зимни курорти и населени места.

на ходиш на море в България става само за да оползотвориш някой друг ден от почивката. Не става за основна почивка, защото ще се върнеш уморен от почивката.

Нека повече хотелиери да закъсат, че да се осъзнаят малко. С менте качество туристи нямя да има! Аз бях за малко на Аркутино в комплекн "Family resort". Цена за двама - 244 лева на ден! В тоалетните на ресторанта още на прага миришеше на урина - тоест не се чистят редовно. Седнах в ресторанта, сервитьорът ми донесе лист с меню и после 12-15 минути го няма никакъв, при положение, че от 10 маси бяха заети 2-3. Е с това обслужване и при условията, които предлагат Гърция и Турция, все по-малко туристи ще им идват на нашите хотелиери.

Малоумник. Дал 240 лв. на ден. С мокър парцал по главата си удрян

Изкарахме супер на Поморие ... хотела беше бая скъп но доста близо до плажа, за 7 дена нито веднъж не се добрахме до шезлонги понеже още в 8 сутринта биваха заети... затова с 3 чадъра и бая чанти си изкарахме много по готино на пясъка от колкото на шезлонг.... просто почивката е такава каквато си я направиш... Бяхме и на Обзор там ударихме на кофти всичко... храна, хотел, лошо време.... За цените спрямо качество от 1 до 10 давам не повече от 3..... скъпо и безвкусно..

При 200 лева на вечер за двама ол инклузив - нека фалират всички! За тия цени в чужбина можеш да имаш една спокойна и приятна почивка. А тук - обслужване от 90-те, и храна от оня ден. Като искаш да си спасиш сезона, намали цените, за да докараш повече хора. А не да ги вдигнеш на макс, че да изкараш нещо от малкото, коит оса се излъгали да дойдат при теб. ДАно има повече фалити в "индустрията"!

Какъв провален сезон? Я отидете по Южното Черноморие - всичко е пълно! А за цените тази година са толкова завишени, че явно с това се опитват да компенсират 6-те млн. туристи. Невзрачно заведение в Лозенец, приличащо на стол: цаца 200 гр - 10 лв, пърленка 6 лв (най-вероятно от замразените). Останалите заведения в Лозенец работят на сходни цени и са все пълни! Юли месец имаше безплатни чадъри, август са вече със задължителна консумация от примерно 30 лв!

И защо седиш там?

"Фрашкано е" през август .Но за успеха на един сезон се съди по"крилата"- юни и септември. А те бяха мъртви до средата на юли дори.Затова чадърите са ти били безплатни,а през август "с консумация"Така че да сме благодарим ,че все пак поработихмем малко и имахме сезон,а не стояхме в къщи пред тв-то,както ни се струваше,че ще се случи до май.Да,това е истината,сезонът ни беше по-слаб,но все пак имахме шанса да работим и печелим за разлика от много други българи.Затова да сме благодарни и да не предизвикваме съдбата

Златни Пясъци - 2 кафета и 2 сока - 26 лева, пърленка - 8 лева, вода - 8 лева... а живеят още в 90-те години... спряла работа... Хората (също като мен) дойдоха, водяха и догодина няма да повторят повече нашето море :)))))) Стискайте палци англичани, германци, руснации румънци да дойдат, че догодина няма да има никой... тази година ще им се стори като рай...

Не знам какво е за вас химера, но е факт, че след намалянето на ДДС цените по морето са с 30% нагоре.

Не си ли допускал, че може и да няма връзка между намалянето на ДДС и вдигането на цените, и факторите и причините да са други?

А добър ден. Когато икономист след икономист се изреждаше по ТВ да казва, че тази мярка няма да се усети от крайния потребител, никой не рива. Та като някой почне да говори за смъкване на ДДС - Книги - Бебешки храни - Храни Няма да усетите вие ползите от това, а ще ги усетят магазините :)

С нетърпение чакам зимният сезон, съвсем заслужено ще им гледам сеира на тия в банско с изсъхналите краставици и домати в салатата ми за 9лв и супата в водичка и вчерашно месо от скарата за 4.50.

Скоро и българските туристи ще намалеят,след като по заведенията за хранене цените са скочили двойно,та и повече.Има полза само от ол инклузив.Например и в Банско цените са ужасно високи.Може би искат да избият времето на коронавирусът.

На наШта територия всичкото тарикат се издържа от туризма, търговията и услугите, конкуренцията голяма и няма хляб за всички, при един ковид и всичко отива по дяволите! Няма производство, всичко е прекупвачи и спекуланти, отделно сме чиновническа държава и докатпо засека закърпваме положението от еврофондовете, ще дойде време, когато химерата ще рухне!

Така е добре , аз съм доволен . Но ще ми хареса още повече ако и българите не посещават нашето бетономорие ! ! !

Всички правителства в Европа решиха да попречат на своите граждани да харчат пари в другите държави. Така Северна Европа удари подло Южна. После ще обясняват, че на юг сме мързеливи, на Север работливи. А всъщност средно годишно гърците работят повече часове за по-ниска часова ставка от немците. На мен почна да ми писва от северняци било то немци, скандинавците или руснаци.

Уникални глупости! Решили били, като нямат хубави морски курорти да не би да си построиха морета в северните държави? Абсолютен факт е че колкото е по-топла държавата толкова е по-мързеливо населението! И също така няма никакво значение колко време работиш а каква е ефективността и стойността на това което произвеждаш! Така германеца може да работи 4 часа и пак ще е произвел повече от гръка или българина за 12 часа. Да не говорим че след като българина поработи после 2-3ма трябва да работят след него да оправят това което той е "свършил" ............... Иначе като ти е писанло от северняци просто не се занимавай с тях.

Кой е казал че като имате хотели някой трябва да ви организира и превозва туристите без пари . ама то и аз имам магаре ама никой не ми подсигурява работа за магарето и сено да прекарам зимата . А и помощи не получавам - както и не мога да се включа в програмата 60-40 . А БЕ СКАПАНА ДЪРЖАВА - ЗА ЕДНИ ИМА ЗА ДРУГИ НЯМА . кОЙ КАК РЕВНЕ - МУ СЕ ДАВАТ ПАРИ - РАБОТИЛ НЕ РАБОТИЛ МУ СЕ ДАВАТ ПАРИ . Сигурно е по добре в тази държава да си пияница - не работещ - само акъл даващ- като това слънце РУМЕН РАДЕВ . То няма работлив комунист - те са само ДС АГЕНТИ - УШЕТА НА ПОЛИЦИЯТА . Справка - Р РАДЕВ - К НИНОВА - М МАНОЛОВА .

В общи линии констатациите са верни ,българите отидоха тази година на морето не от голямо желание а поради трудностите и разходите за пътуване до Гърция, Турция и Албания, но въпреки пълните плажове и отчасти заведения големите хотели останаха празни или затворени ,хората се настаняват предимно в малки хотелчета ,квартири и апартаменти ,лошото е че като видяха скапаното обслужване и космическите цени догодина няма да отидат отново на черноморието а ще хванат към съседите ,най вероятно и чужденците водени от инерцията на заблудата Ковид19 също няма да дойдат тук и следващият сезон ще е още по трагичен и от този за мутрите.

Ние също ходихме на нашето море от 7 години не бяхме ходили.. Апартамент 3 стай общо 250 лв за седмица за 3 човека.

Мо браво, излязло ви е по-евтино от таксата за шезлонги и чадър на плажа.

Малко стегаш, май?! ;)

Така де ама това не е хотел а отделен апартамент! Все едно си наел квартира.

Какво е "стай"?

И сега банките какво ще ги правят тези хотели?

Като RFB след строителния балон - започват да управляват хотели и да продават недвижими имоти. Имаше си един отделен клон само за това на центъра!

Не КОВИД-19 , а мутризацията и бетонизацията срутиха туризма... и то не само този сезон, а много сезони напред.

вярвай си. имах познати от великобритания които искаха да дойдат пак в България, това лято и чакаха с нетърпение да смъкнат мерките, и те си бяха хора от сой ,ама глупаците Радев и такива като теб и оня плагиат Иво Христов съсипахт основата на всичко .... знам, че сте толкова увредени ,че ням акак да го разбрете... убихте ми усиията а така ва рекалама правех на България , аз правя а вие 1000 идиоти с лидери като Иво христов, РАДЕВ , ниновци съсипвате...о пък знаете как да вземате от другите

Реклама?! На бетон и мръсотия?! На тотално несъответствие между предлагано и получено?! На НЕобслужване?! На липса на спасители и медицински пункт на плажа?! Или на чалга и пиене менте на корем?! Който се е излъгал веднъж, няма да повтори!

Познатите ти са водопроводчици алкохолици нали :) Кой знае в кое долнопробно предградие си...

дори и без ковид, нашите хотелиери и кръчмари успяват да изгонят туристите през 4 годишни цикли . 4 години (възход) и вдигане на цени като малоумни , после 4 години (лизане на рани, понеже са ги изгонили) подобряване на качеството и задържане или понижаване на цените и после отново ...

Бетонирай смело какво стана????????

Химера е, че някой е повярвал, че със сгъване на чаршафи може да се живее добре и че това може да е в основата на икономиката днес... При разрушени заводи, ама физически разрушени и като след война, какво очакваме? Къде остана реиндустриализацията и къде са ни заводите, аджеба? Край Пловдив има десетина завода от магистралата, а другото къде е?

е питай Иво Христов, Крабовски Дачков, Нинова, жената на Радев която е била по митингите преди приватизацията, те са тези които разрушавах, сега са като едни анти христи , които се правят на излъгани, а те лъжеха за да стане това

Каква индустриализация, другарю, това да не са ви 50-те години когато СССР наливаше тук безумни пари за правене на още по-безумни заводи на цената на безумни заеми, костващи златото събирано с векове. Днес е време на частната инициатива. тя е двигателят на икономиката. А частната инициатива е категорична, че иска да влага в сгъване на чаршафи, а не в химерни заводи, с допотопни технологии, бълващи некачествена продукция, която никой не иска да купува, на цената на ощетена околна среда и държавни субсидии

И какво му е безумното в "безумни заводи"? Завод за дизелови двигатели в България е съборен и постоен МОЛ. Къде са заводите за електрокари, камиони, автобуси? Помним едни смешни шкоди, дачии. Я вижте сега Шкода, Дачия... Ако сложиш един до друг струг от НРБ и един нов (от Китай), който разбира ще вземе този от НРБ.

този иронизира :)) не е евролиберал .... атакува Европа и токлонява вниманието , създава агресия срещу Европа ....и срещу отелиерите с този си пост

Ама кой се напъва да им спасява сезона ве? Нема да им стъпим! Баси и банското, га ми предлагаха супа за 11 лева не реваха, сега...

те са ти предлагали, вие не сте я купил ... други купуват, не виждам причина за обсъждане на нещо толкова тривиално - какъв точно въпрос впрочем желаете да поставите?

120 са отказали, ама двама са купили! Смешко!

Ще видим след 3 месеца как се харчат супите по 11лв. Е, един казан на седмица може и да се продаде.

да върнат цените на шезлонгите и да вдигнат цените, и тези връщащи се от гърция да ги проверяват за корона вирус,защото те събориха сеозна, Благоевград беше с най висок ръст понеже от там минаваше потока от гърция. не спрем ли да ходим по акъла на хора които си мрънкат сам защото са научени да мрънкат за българското а в чужбина и скофи в лайна да ги заринат всичко им излгежда чудесно

А не искаш ли да сложим и по един с автомат на границата, и който мине без виза (изходяща!) куршум в гърба, както при бай ти Тошо, а ? Ма верно си марсианец, ама с причи акъл.

просто искам това което гърците въведоха ?стран е че когато е за гърците може когато е за нас не може, малко дискриминираш българите...но така е с еничарите, такива са им логиките, за съжаление и Бълграската Праволсвана църква е заразена

Ганьо пак се чувства дискриминиран, отритнат от 'гадната и високомерна Европа' проверките не са да ни правят напук, при положение, че им пълним хотелите, а е въз основа на здравна статистика. А това "просто искам това което гърците въведоха" е лъжа, щото горе си каза причината да искаш тия идиотщини: "и тези връщащи се от гърция да ги проверяват за корона вирус,защото те събориха сеозна"" Лъжец си ама глупав и елементарен. А да се мъчиш да увърташ и манипулираш се откажи, прекалено ти е ниско челото за това.

Намалете цените и подобрете обслужването и храната, защото няма да има и зимен сезон.

Преди седмица се върнахме от Синеморец. За тази година планувахме Гърция, но с тези дивотии покрай Ковид-а се наложи да отидем на черноморието. Плажа беше пълен. Заведенията бяха повишили цените с по около левче спрямо миналата година, но беше поносимо. Морето беше чисто и топло. Изкарахме много приятна почивка, но за съжаление беше по-кратка от обикновено, че април и май ни принудиха да си изгърмим платените отпуски. За догодина ще го мислим спрямо ситуацията.

Като се вземат предвид гадната храна, застроените плажове, шума, мръсната вода и мутрите, сезонът си е направо силен. Цяло чудо е, че ходят още хора.

гадна храна щото в гърция е няква по разична пак е купуват от същите места да не говрим че в кипър ядох най отвратителната снежанка наречена тцадзики което някога съм ял и стара риба ама за 50 евро

Аз гадна храна в Гърция още не съм ял, докато в България навсякъде само пумии. Това е моят опит.

винаги е работил по правилото "Едно към три" или едно тримесечие работа, девет месеца лежане по гръб ...Затова и цените ни се струват неадекватни ! Защото аз не работя един месец а три месеца да стоя , трябва да си изкарвам парите всеки месец... От там идва недоразумението, че българския турист може да замести чуждия - нали англичаните изкарват 6-7 пъти повече пари от нас на месец, затова и цените на нашият 'туризъм" са съобразени с техните възможности! Руснаците са друга бира - при нас идват само богатите руснаци, а те от 150 милиона народ никак не са малко ! Номера в туризма ни "ден година храни" все повече няма да минава ...!

Преди 3 години, дойде моя позната в БГ. Прелетя 5 часови пояса(!) до тук. Чудила се след цяла европа де да иде... Та дойде в БГ. Работи като продавачка в магазин в град с 600 000 население!!! Колко да е богата?

Заплата за месец 200 евро/150 паунда?! Иди и порвери, пиле пале!

Съвсем си е наред сезонът, дори в и около карантинирана Варна, ако се съди по плажовете. Виж, хотелите са тъжна картинка, но си го заслужават.

Карайте фадромите и да бутат бетона. Тия бетонни фараонски гробници за алкохолизирани западняци не са нужни никому.

Бетономорието трябва да се разчисти. Зверски фалити на бетонната джунгла, сриване на запустелите сгради, и ново строителство на три етажа и 70% зеленина.