17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Задай си въпроса защо (засега) най-престижният св. университет е английски; защо св. финансов център е англ. Сити, а не Уолстрийт; защо най-престижният автомобил в света (както и някои други) е английски; най-престижното алкохолно питие се произвежда също там?! И най-важното: защо англ. език стана световно средство за комуникация, без някой да е налагал това, а се случи по естествен път! Отговорът на този въпрос изисква особено мисловно усилие, зщяото той дава отговор на всичко случващо се в света.

Отдавна не са! Като нашия Златен век са - жалки останки от тлъсти луканки... Или като швейцарските часовници... Нещо може "да се води" "в определени среди" като "престижно" и снобите даже да се бутат за него, обаче, на практика...

Университети са американкси, фондовата борса също( даже Амстердам изпревари ситито тази година, питието е коняк , а езика е заради американците

Гъзоглави неволи... Робовладелската империя се самоотряза от робите си... Ами сега?! Кофти е сам да си отрежеш клона, на който седиш...

на тя остров социализама май е по-глем и и от бай тошовия... кат не моеш да си намериш работници, ша дигнеш заплатите и ша видиш как бърже ше са намерат.... къф си капиталис да ревеш на правителството да ти осигури мамуни дето бачкат за трици

ми те там си живеят спокойно и щастливо на социалки - кой е улав да бачка?! Ако щеш и милиони да им даваш - нема си развалят рахата я! Освен ако не е някой авантюрист, ламтящ за кинти... ама той едвали работа ще свърши..

На всички беше ясно че животът след брезкзит няма да е същият, но този който беше не водеше до нищо добро, а именно Германия да те командва.

Чак пък Германия да командва е малко пресилено след като и те не знаят много много накъде точно да вървят и каква посока да поемат.

че и заплатите на шофьорите са доста ниски за английсите цени. Не само Брекзит е причината

Скоро автономните камиони ще я отнесат тази професия в миналото. В Щатите вече го правят експериментално...

Има такива камиони и в Европа https://www.investor.bg/novini/444/a/avtonomni-elektricheski-kamioni-zapochvat-da-izvyrshvat-dostavki-v-shveciia-282319/

Ма кой ги пуска тия простотиии бре ??? съдаржатели на фирмички ли ревът че никои не идва вече в ЮК ??? или Рентиери на домове под наем !??? Юк върви към възход и е по чисто от преди до 5-6 години ще си върнат държавата Англичаните Европа Да го Духа !!!

Страшна глупост - при безработица 7,5 % нямало откъде да вземат 60 000 шофьори.

ама то шофьор не се раждаш... Пък те тия от вътрешно-родовите кръвосмешения са толкова изродени и затъпяли, че и един геврек не могат да въртят вече...

май се приибахте, а?

Има голяма разлика "приеба ми се" /зиалектно прииба ми съ" и "преебах се"

винаги така става! Като онези, дето избили вълците, и после зайците им опоскали посевите...

Английските граждани работят по лека,престижна и по добре заплатена работа, затова няма шофьори. Всичко друго е пропаганда. Англия е 50 години пред България,така ,че проявете респект към избора им

Биляна, хубаво би било, преди да коментираш, да прочетеш за какво иде реч. Никъде, нито в новината, нито в коментарите се споменава за липса на IT специалисти, мениджъри, директори и дори чиновници. Става въпрос за нискоквалифициран труд. Едно нещо, обаче, трябва да ти е ясно. Всички дейности в края на краищата опират до този вид труд. Без него нищо не се случва физически.

П.п. Освен това, 50 години не са толкова много време, ако тичат с тази скорост срещу нас. Това, всъщност е по-голямият проблем, защото тенденцията е, не ние да станем като европейците, а по-скоро те да дойдат на нашия хал. Дано не съм прав, ама.....

Това ли е цената на брекзид - военно положение???

векове наред да грабиш от целия свят, да свикнеш да живеш "на широко" и изведнъж да кажеш: "Ми аз съм си самодостатъчен!". Не става! Ама никак даже...

Поживейте, пък ще видим! Информациите и дезинформациите са много. Нищо не се знае със сигурност.

Ето една статия за една от многото фирми преместила бизнес в ЕС (в случая - в Румъния) заради БРЕКЗИТ-а https://www.theguardian.com/politics/2021/jul/04/out-how-brexit-sent-one-uk-tennis-kit-firm-to-romania

ми имате си достатъчно индийци, пакистанци и афроангличани, които предимно чакат социални помощи

вече сме "бели" шефчета/надзиратели, друго не може да работи чалмата, ако няма роби да надзирава - взема помощи

където минат - трева не никне! Да бачкат ли? Му-ха-хаха-хах!

Това е пътят към промяната, или социалните ще се хващат на работа или ке гладуват....иначе алтернативната постоянно да вкарват чужденци е още по-пагубна, в един момент ти ставаш малцинство...така че аз мисля че Англия върви по правилният път макар и труден в началото.

Никой не харесва трудностите обаче. В един момент политик който създава трудности го изритват. Колко хубаво ще стане след 20 години престава да работи.

Добрев, теоретично си прав, но при съвременната либерастия и толерастия, много трудно някой ще предприеме такива "крайни" и "недемократични" мерки. Ще има доста движения, например "Пакис лайф метерс" , " Долу ръцете от Индитата" и т.н. В един нормален свят, твоята идея ще сработи, но....... само в един нормален свят.

Аз мисля, че шовинизма на британците ще им струва доста скъпо. Пък и не е правилно да вземеш такова важно решение, като Брекзит, със съотношение на гласовете 52/48%. За това би следвало да се изисква абсолютно мнозинство, т.е. 66.67%. В случая почти половината население не е съгласно. Последствия ще има и то не малко. Например, няколко веднага ми идват наум: 1. Напускането на много чужденци ще доведе точно до този недостиг на работна ръка, особено нискоквалифицирана. Не се заблуждавайте, че индийците и пакитата, още по-малко арабите ще покрият тази празнина. Те не са там, за да работят, а да смучат от системата. Все едно да чакаш нашите цигани да покрият дупка на трудовия пазар. Наемането на по-скъпи работници ще оскъпи продукцията. 2.В цената на стоките, произвеждани във Великобритания сега ще трябва да бъдат включени още разходи за митници, допълнителни административни и пр. Това ще ги направи неконкурентни. 3. Времето за доставки се увеличава, заради митниците и ако до сега е било възможно днес да натовариш стоката днес и утре да е доставена в Германия или Франция, то това вече е трудно, даже невъзможно. Също се отразява на продаваемостта. Ще бъдат спестени, по спомен, около 50млрд евро членски внос в ЕС, но загубите на бизнеса може да се окажат в пъти по-високи. Времето ще покаже.

А, що бе ? Пакитата, индитата и ниджерийците не бачкат ли ?

Не съм те чул!!! Нали паки става за кмет на Лондон...

Отлично чувство за хумор и една щипка сарказъм!

Силно се надявам, икономиките на България и Румъния и другите изоставащи държави в Европа да дръпнат и работния поток към тия да намалее още повече. Щом за тях сме някаква трета ръка хора, да се оправят без нас.

А с ПиаР агентите и маркетинг мениджърите как стои въпроса? Има ли дефицит?

феминистките "професийки" са запълнени за няколко века напред...

Заглавието на тази статия е така написано, все едно ние сме Великобритания. Ама, като ги копирате тия статии и превеждате, поне променете заглавието!

Това е апел към нашите черноработници да се върнат ;)

£4000-4200 месечно е равно на 8000-8500 лева. От тях спестявам половината. Ти за колко левчета бачкаш, белоработнико?

може ако ти плащат 8К, горе долу половината ще отидат за кралицата. Хайде кажи ги 2500 да са, значи остават 5500 От тях, вадиш за наем. Вероятно спиш в някаква дупка заедно с други като теб, но в UK и това ще ти струва поне 500 на месец Ядене, бира цигарки, поне 1000 реалистично може да спестяваш 3К GBP, но за целта трябва да живееш като скот - лишен от всякакви удобства и далеч от семейство и приятели.

Едно интервю няма да забравя никога. Миналата година май месец в средата на локдауна, сутрешен блок по телевизията коментираха как няма чужденци да берат ягодите (нали полетите бяха спрени) и се коментираше как младите да ги накарат да отидат да берат, за да има плодове по магазините и да помогнат на страната си. Питат една майка за това и тя вика, Оооо, не, моето дете не може да работи такава нискоквалифицирана работа, той трябва да се занимава с друга по-хубава работа. Ей така ги учат на мързел тези боклуци тук от малки. Може от глад да умрат но никога няма да пипнат работа, дето не е 'престижна'. Дори и парите не ги интересуват толкова, колкото да станат мениджъри. Шибани комплексари.Чудя се тия дебели гъзове и кореми дето са отпрали от преяждане как ще ги поддържат ако по магазините изчезнат стоките. Ограничена нация интересуваща се само от ядене и пиене, затова са тълкова дебели всичките.

Градация - тъп, по-тъп, най-тъп, Дир. Бъдете живи и здрави Дир.

каква е рецептата за щастлив живот? Желязно здраве и къса памет (малко ум в главата)...

Там имат милиони безработни негри и мюсюлмани, живеещи от социални помощи. Да тренират 60 000 маймуни да карат камиони и проблема им е решен.

Абе кралицата няма да остане гладна, нито пък Джонсън.

"Дир" е най-утрепаната медия в България.

никой нямаше да влиза тук... Аз джендърско-феминистични простотии като "Матине" отдавна ни чета, ни отварям...

Англичаните /Кастата с власт/ са робовладелци, едни от най-големите изроди в света. Другите се учат от тях. те много добре знаят как да третират робите, да ги унижават постоянно и от време на време да пусне гърлото на роба да си поеме глътка въздух, колкото да не умре. искат на накарат "робите" да си плащат визи-мизи и правото да е роб, май това е цялата работа. пакитата и хиндусите с чалмите вече станаха "бели", - дадено им е право да са надзиратели на робите, да не са луди да въртят геврека. а техните "роми" са масата от месните кръво смешани Енгилизи, вече нищо не работят, щото там е истински социален комунизъм - дават им колкото да вегетират и да се плющят пияни по градинки и кенефи - да правят нови търтей, и така... кръговрат.

Инглишмен --+ ингилиз

Призив към редакцията. Като се им предвид редакторската политика на вашата медия, най-доброто което можете да направите е закриете тази медия. Ще направите голяма услуга на вашите служители и след това на цялата страна.

Е ние къде да се дърляме тогава?

чукча писател - чукча не читател! за квото се плаща, това се прави... , като не ти харесва чети ШОК /ПИК/ ;))

Кажете ни бодро как 8 убити от безхаберие българи на ден е радостна новина. Как за последната супер лека седмица заровихме 100-тина българи и цари голяма радост. Обяснете ни колко са опасни ваксините моля Обяснете ни как се искало информирано съгласие за ваксините ….което всъщност е декларация, че ще споделяш информация…….. Обяснете ни как 100 хиляди пъти разлика във вероятността да умреш от ваксина срещу това да пукнеш от ковид означава да не се ваксинираш. Обяснете ни колко е хубаво да пукнеш в кома в болница с инфектирани бели дробове……

Не ги мислете англичаните , ще се оправят . Англия е Държава която владее половината Свят . А все се чудя как го постигат - Англия има Територия колкото България - 130 000 км2 , ние Българите имаме Територия 110 000 км2 .

но те "притежават'" Шотландия, Уелс, малко от Ирландия,а ние нито Македония нито беломорието .

if you believe... ще емигрира в любимата си брекзитаджийска Англия за да кара камион и да подпомогне любимият си дебелак Бо.

Той вече е емигрант от години в Австралия (по негови твърдения) и затова така яростно защитава всичко английско. Придобил е манталитета на емигрант - лакей. Вече гледа с презрение на бившите си сънародници от България, а също и на новите български емигранти. Смята се за старо куче. Пази Боже сляпо да прогледа! Този афоризъм най-добре илюстрира неговия случай.

Въпроси към редакцията. Докога ще ни занимавате с простотиите на ингилизите? Свършиха ли се темите за коментари в нашата страна България? Ако обичате вземете с в ръце.

Ако Борис обърне внимание на това искане, би признал, че Брекзит причинява немалко проблеми. Затова се прави, че няма такива. Лично аз виждам много малко ползи от цялата тази история. Същото е с мечтите на всички хейтъри.

Как ще се справи бедна Великобритания?Ще си наеме роби от Източна Европа и готово. Пишете за България и нейните проблеми, защото са големи и страната е докарана почти до фалит. Англичаните са владели света и са доказали, че могат да се оправят.

Владели са света преди много време, когато са взимали правилни решения. Брекзит нанася най-голяма вреда именно на тях. Полза имат страно, които искат да им навредят. Всяка грешка се плаща. Не знам дали ще се разпадне Обедииненото кралство заради тази глупост, но има голям шанс за това. Много по-голям, отколкото ако бяха останали в ЕС.

Стига с тази геополитика. Обърканите ингилизи не могат да си зареждат тъпите магазини със стока. Това е темата на статията.

I pri avtobusite e taka,samo v nasheto depo imame nedostig ot 50 shofiora.

Бал сам ги в розъвите плондери нагли! Да акат там сега!

Излезе един от Лейбърите и разказа всичките тия работи, като пита Джонсън какво мисли да прави. Джонсън му се подигра (както прави обикновено) и каза, че ще си обучат шофьори, и че това е възможност за да бъде нацията им велика отново. Лейбъристът го гледаше като опасно луд. Вероятно знаеше, колко време трябва да се обучи един шофьор кат. С и D. И 60 хилади такива.

А не си ли давате сметка защо липсва работна ръка там и защо не липсва у нас. Това се нарича ИКОНОМИКА а не това според Борисов да строиш калпави пътища с европари и да крадеш от тях. Та не ги мислете англетата а си вижте вашите мизерии.

Не ги мислете англетата, това мото е като онова кой не скача е червен и все е призив за затъпяване

"Въпросът бе повдигнат дори в Камарата на общините, но премиерът Борис Джонсън не му обърна особено внимание и не коментира искането да бъде облекчен имиграционния режим, за да могат повече европейки граждани да запълнят овакантените места." Нормално за Джонсън. На него му дай да се занимава с глобални неща като например Брекзит бързо и на всяка цена. Сега да се занимава с някакви там подробности, че нямало шофьори за доставките на стоки, че нямало достатъчно персонал в здравната сфера и сферата на социалните дейности - ами няма как да си губи времето с такива маловажни неща. Той така проспа и ситуацията с ковида и чак като го тръшна и него и насмалко не хвърли топа се усети, че има голям проблем. Винаги става така като сложиш някой празноглавец да управлява държавата.

Че нямат ли си там индийци и секва циганска свлеч да ги гази по улиците, че нямали вече шофьори?! Шибаняци с лица на калкани.

Не стават за шофьори, а и не искат да се потят. Нали знаеш турските тираджии какви бели правят, особено в България? Е, индийци, пакита, арабели и прочие са същото, ама умножено по три. По-добре да не се срещаш на пътя с подобни индивиди.

Знам, че е така. Сарказъм беше. Хак им е, щото и за тия, и за западна Европа много години бели и грамотни българи бяха по-нежелани от всякаква измет, която ги е заляла. Тия поне се оказаха достатъчно хитри да не вземат от квотите емигранти, които Меркел се мъчеше да им пробута. Че те и за тор не стават.

Брекзит наистина ще свърши нещо полезно - ще им отвори очите на тези лигльовци. Имат милиони млади хора, отраснали на помощи, отускани на "самотните" им майки, които също са се наредили на социални помощи и живеят в социални жилища. През това време горе-долу за същите пари източноевропейците се скъсваха от бачакане. Фермерите останаха без берачи на ягоди и друга продукция. Пробваха да привлекат британци, не се получи. Шофьори на тирове няма. Скоро и медицинският персонал ще вземе да се изнася на изток към ЕС. Търговското споразумение с ЕС е както с трета страна. С Австралия сключиха наскоро, но не са доволни. Със САЩ тещата са тагични - онези натискат великобритания даа се откаже от Здравната си каса в полза на частни фондове и да приеме непроверена за ГМО хормони и антибиотици земеделска продукция от САЩ. Сега нека си подредят къщичката и да видим докога ще вирят нос.

Глупости - аз имам няколко приятели българи, които точно в момента са шофьори на камиони в Англия, и то от няколко месеца

Пропускаш момента с уредения сттут. Твоите приятели имат, ама на тези работодатели им трябват още 60 000 нови шофьори

Проблема е че никой не иска да работи тежката и мръсна работа.Ако в България и другите страни от Изтока имаше работа и условията на живот баха по-добри ,дали тези хора щяха да си напусната страната и семейдтвата за да работят там.Питам правителсвото на Англия през миналия век като бяха затворени границите кой вършеше тази работа.Сигурно са били хора от други нацоиналности незнам,но сега условията са такива и няма работа и затова бедните хора се хващат за нея.Голям проблем ще имат англичаните занапред в всички сфери напройзводството ако не върнат хората обратно.Никой англичанин няма да се хване на тази работа.Те не са свикнали да работтят такава работа и ще им е много трудно ако трябва да я започнат.

До 1980 година на тия острови имаше британци, работещи и най-черната работа. после се изтарикатиха да наемат имигранти

След “пакет мобилност”!?! сега и Брекзит -нашите западноевропейски “приятели” разбират по трудния начин , че с нашите квалифицирани ( и не толкова -берачи на ягоди например) работници и служители ВСИЧКИ НИЕ от източна Еврпоа ги МОЩНО подпомагаме в сектори ,в които те самоте отдавна са напуснали и неглежирали и не влагат пари за развитие . Всяко нещо си има своята цена . Честито на “печелившите”!

Ето ви сега и пълна картина Всъщност, българските шофьори понеже балъци са били съгласни на ниски заплати. . Това е проблема, драги "европейци" Big supermarket chains, desperate to ensure their food gets to their stores, are offering drivers nearly double the going rate. Small firms have had to compete to stay on the road. Mr Cook told me they have just given their drivers a 25% pay rise.

Не е това проблемът. Проблемът е, че винаги е имало бедни и богати държави. И хората от бедните държави емигрират в богатите в опит да намерят по-високо платена работа, за да си хранят семействата. Но големите компании винаги са били с нагласата, че на емигрантите може да се плаща много по-ниско отколкото на гражданите на богатата държава. Проблемът си е стар като света - нарича се социално неравенство. Да обвиняваш емигрантите, че са балъци е нелепо. Всъщност те са жертви на икономическата политика на богатите държави, които ги приемат, но при определени обстоятелства, както е в момента с Брекзит, нещата могат да се обърнат и недалновидните политики да доведат до проблеми в самата приемаща емигранти държава.

Англичаните си вкараха такъв автогол с тоя Брекзит, че не е истина. Ние го знаехме, и половината население на Великобритания - също. Мислеха си че ще заместят източноевропейците от ЕС с други - украинци, грузинци, молдовци и т.н. Да, ама не. Криви сметки без кръчмар. Целия им проблем е че имат някакви залитания по някаква имагинерна нова Британска Империя, ама светът живее в 21-ви век и подобни неща - без да си убедителен водач в технологиите (вкл. и военните) - просто няма как да се случат.

Тази статия е специално написана за шарани като теб! По добре питай някой британец дали имат празни рафтове :) На ти едва ли познаваш британец....

Познавам, имам и приятели. Нямат празни рафтове и едва ли ще имат. Но не разбирам изречението ти - никъде не съм споменал подобно нещо в поста си. До "празни рафтове" като в България по време на късния социализъм никога няма да стигнат, защото имат добре разработена пазарна икономика. Рано или късно ще се оправят - но ще загубят време и вероятно още ще им спадне престижа и международното влияние. Брекзит беше глупава изцепка - да изтървеш огромен пазар който ти е под носа. Или мислиш обратното?

Не мисли, че точно англичаните ще правят сметки без кръчмар или си вкарват автогол. Тези драсканици по сайтовете са повечето пълни глупости. Факт е, че след Брекзит, нищо не се е усетило на острова да липсва. Те просто бяха първите, които с това си действие, да покажат, че Европейския съюз в този си формат е абсолютно скапана и корумпирана организация.

Към момента ефекта е такъв. В The Guardian има специална секция където доста обстойно описват проблемите си. Може да не липсва нищо, но има едни цифри които категорично показват че проблем има. Европейския съюз не е скапана и корумпирана организация. Това е съюз на държави, с общ пазар и свободно движение, от който всеки има полза. Виж, за Европейската Комисия или Европейския Парламент, и другите организации може да се твърди (или не) подобно нещо. Въпросът ми към теб е - как се бориш да промениш тези организации, като не си част от тях? Да не говорим че и без това Англия имаше специален статут и много привилегии в ЕС. Въпросът сега е - дали ще се разпадне Великобритания (по-скоро не) и кога вкупом или като отделни държави ще почукат пак на вратата на ЕС?

Кой , КОЙ завлече готовите пари за строежа на магистрала хемус другари крадливи протестъри ?

ЧОВЕЧЕСТВОТО Е ЕДНО "Първият човек, който е изругал, вместо да хвърли камък, е бащата на цивилизацията." Зигмунд Фройд Едно единствено служебно правителство за целия свят, защо. Това означава, че повече няма да има войни. Това означава, че няма да се налага да държим милиони хора в армиите без никаква полза, войниците функционират почти като затворници. Но те могат да станат продуктивни, да бъдат полезни. Ако тези хора се влеят обратно в човечеството, това ще означава край на бедността и постоянната психосоматична манипулация. В момента, седемдесет процента (пряко и непряко) от националните приходи на всяка държава отиват в армията, а останалата част от страната живее с тридесет процента. Ако армиите изчезнат, седемдесет процента от приходите на всяка страна ще бъдат налични. Не е нужно да има бедност и епидемии, не е нужно да има никакви просяци и толкова много психосоматични болни хора. От една страна, ние създаваме огромни армии, а от друга убиваме хората чрез глад, епидемии и психосоматични манипулации, а тези армии не правят нищо. Те са просто професионални убийци, професионални престъпници, обучени престъпници. Ние ги обучаваме как да убиват. Говорим за хуманност, за цивилизация, а все още седемдесет процента от нашите приходи отиват за убиване. Едно световно служебно правителство означава огромна промяна, революция. Цялата земя ще има полза от това. Ако има само едно световно правителство, то може да бъде само служебно. Сега правителствата не са служебни, те имат истинска власт (господар и роб, лидер и останалите) като президентът на държавата или министър-председателят на държавата, но в едно служебно правителство нещата ще бъдат различни. Сега, например, имате началник на пощата, той е служебно лице, без власт, той има работа, задължения, но няма власт. Няма нужда от власт. Човекът, който ръководи вашите железници - каква власт има той. Той има служебни задължения. Науката сега е в състояние, ако не е ангажирана с войни и със създаването на повече (количество, качество и видове) оръжия, да създаде толкова много храна, че повече хора да могат да живеят щастливо на земята, отколкото сега. Милиарди и милиарди хора могат да живеят в радост, без глад, без епидемии, без психосоматични манипулации, без страдание и болести. Но науката трябва да бъде освободена от робството на държавите (безсмислени днес йерархии и бюрокрации), които насилват своите учени да създават повече оръжия и разрушителни технологии. Учените функционират почти като затворници. Ако човечеството не стане едно цяло, подгответе се да изчезнете от тази планета. Има интелигентни хора, които биха искали да оцелеят, които искат тази красива планета да стане още по-красива, това човечество да стане още по-интелигентно, но човечеството като цяло дори не знае за опасността, която наближава с всеки изминал миг.

Стига са ревали тия досадници... Малко ли пакита, арабели и негри имат там или са им малко техните островни безделници, които по цял ден се търкалят по диваните и висят на социални помощи? Със сигурност, всички тези имат книжки. Да ги пращат на курсове за професионални шофьори и да ги качват по кабините. От 66 милиона паплач, не могат да намерят 60 000, което е под 1% от населението и не повече от няколко процента от трудоспособното. Местните какво изобщо работят, не ми е много ясно, при условие че черната работа им я вършеха чужденци, а бялата работа така или иначе се върши от малка част квалифицирано население. Или всички англичани са финансисти, инженери и лекари? Особено предвид че в изброените професии май преобладават индийците...

Баце, пакитата и арабелите не са там за да карат камиони :) Те са намерили нишата - хем да не се потят, хем да изкарват кинти. Работягите са жълтите и източноевропейците. Последните англичаните сами ги изгониха, сега продукцията им ще гние по полето.

арогантно създания от англичанина! И го доказаха! Бива ги само в заробването,убиването,изнасилването на деца в колониите,в държавно пиратство и в пълнене на тумбаците с алкохол!

Искаха суверенитет и да си правят сами търговията, а не помислиха откъде са им множеството работници. Без източноевропейския труд от Полша, България и Румъния, ще продължават да имат такива проблеми.