Слънчевата енергетика в Европа се откъсва от китайската зависимост

Европейските фирми и инвеститори са категорични - време е Старият континент да си върне не само технологичния, но и промишления суверенитет в тази индустрия

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Най-после се сетихме за какво става въпрос!

Прекрасно, обаче финансиращата PV парк банке не се интересува от патриотични подбуди, а от цена и срок на изплащане.

Европа, отдавна изтърва лидерството си в производството не само на фотоволтаични модули. Понеже в момента транспорта на един 40' контейнер от Китай насам е вече 5 цифрена сума решиха, че има потенциал тук да си ги правят. Ако след 1 година навлата са по 3 К например, ще забравят проекта тук да ги проозвеждат, късогледа позиция, както винаги.

С нерегламентирани държавни субсидии всичко се постига.

Да споменеш за нов блок в АЕЦ Козлудуй" или за АЕЦ Белене, в настоящия момент, е равносилно на това да си купиш фабрика на 09.09.44 г.

Нека се пънат де, не им чупи хатъра с един замах :) Така или иначе, света вече е зависим от китайското производство на каквото и да било. Китай отдавна "уби" производителите по цял свят. Сега могат да си позволят да "извиват" ръце.

Ако нямаш енергетика не можеш да развиваш икономика. Особено при купени реактори задължително е да бъдат пуснати в действие.

Но нашето въображение измисли само снирането. Един завод за панели би дръпнал България технологипно в авангарда, но де толкоз акъл.

Точно сега е времето да се спомене нов блок на АЕЦ, защото тия пснели са когато има слънце! Без да имаш надежден начин за съхранение, винаги ще имаш нужда от надеждна допълваща мощност. Когато се появяват и супер батерии или супер кондензатора за пълна автономия не може да се говори. С тези панели можеш единствено да намалиш потреблението на ток и то в хубаво време, но не можеш да се откажеш от допълващата мощност! Можеш да си купиш виначи един агрегат но искаш ли?

Европа отдавна не е конкурентоспособна в производството на каквото и да е (освен джендъри и бюрократи), главните причини са: - Раздути административни щатове - Тежка бюрократична система - Щедра социална система, обезсмисляща обикновения труд - Младо поколение без работни навици и с нулева отговорност - Отказ от техническото средно образование - Скъп внос на основни ресурси - Скъпи енергийни източници .... При такива условия могат да конкурират Китай само при щедри държавни субсидии (които ги взимат от хората чрез допълнителни еко-данъци) и при наличието на вносни мита - и двата варианта са неконкурентоспособни в средносрочен и дългосрочен план.

Ключовата дума е мащабиране, демек-програми, субсидии..монополизиране и анти пазарни механизми. Предварително обречена на неуспех мисия. Ей туй е нашия ЕU.

И цените на панелите - с % ,,държавен служител" ще са ,,само" 3 пъти по - големи .

Както каза един наш енергиен експерт.... Фотоволтаиците са само за украса на една електроенергийна система. Това батерии, кондензатори и други подобни идеи са от ден до пладне. Кондензатори пък абсурд. Той се разрежда на момента. Това е технология от бъдещето. Ще я ползват може би нашите внуци. Но днес електроенергийна система изградена само от слънце, вятър и вода неможе да работи стабилно.

То пък едни енергийни експерти са нашите затова енергетиката ни е продънена от всякъде. Китайците не са глупави, че произвеждат толкова оборудване и за вътрешния и за външния пазар.

В България енергетиката се управлява от хора, които нямат необходимото образование и квалификация за това! Теменужка Петкова - счетоводител, Валентин Николов - двигатели с вътрешно горене без стаж, Дилян Добрев - музейно дело, но знае английски и т. н.

Имаме добри експерти но те не са обвързани с партии и неправителствени организации , за това и не ги показват по медиите - нали разбирате , че тяхното мнение е политически некоректно . А такива като Хиновски са меко казано удобни . Ако искаш разбирай купени.

А Китай как успя да развие например мрежата си от суперскоростни влакове? А автомагистралната му мрежа? Понякога се налага на перспективен отрасъл да се даде рамо.

Това е точно за батериите. Най-вероятно след около 15 години, голяма част от балансиращите енергийни мощности ще се реализират и от стари батерии на електромобили.

В Мали Бунаково е така. Ама на запад от Будапеща бъдещето вече е дошло

И в този завод ще работят електоралните единици избрали Чалгаря и Мутри вътре (в парламента)? Смееех!

Всички хай тек производства трябва да се изтеглят от кочината на жълтите маймуни

Бахти мрънкатнето. Имам чувството, че хората тука се страхуват най-много от това нещо хубаво да не стане. Че тогава всичките им предсказания отиват на вятъра... Споко, ще постъпите както постъпвате винаги когато не сте били прави. Ще забравите, че не сте били прави и ще твърдите, че винаги сте знаели, че така ще стане... Засега, работи. Не виждам, защо да спре да работи занапред. :)))) п.п. А, да, още няма смисъл да се обръща евро в рубли или юани... Задръжте поне още 6 месеца.

Пробвали сме слънчев панел. През зимата работи от 11 до 13 часа. А в мъглива седмица - не всеки ден !

Мениджмънта в енергетиката е изцяло подчинен на мафията. Имена като Ковачки, Вълканов, Домусчиев, Доган няма да допуснат свободни инвеститори. Буферите за овладяване на товаровите флуктуации са технически (ВЕЦ и централи на природен газ и водород) и нормативни регулации, освен цени така също и стандартизирани товарови профили за всеки консуматор. При увеличаване на дела на ВЕИ производството на водород е неразривно свързано с с ефективността на АЕЦ. Както и разширение на газохранилището на Чирен и построяване на язовир Яденица.

Пореден пирон в ковчега на умрелата колхозна чайна! ХиХиХи

Ако , бонковците бяха средно интелигентни хора, като деца завършили училища за забавно развиващи се деца, те много отдавна щяха не само да лепят стиропор по панелките, а да слагат панели на блоковете и да има топлофициране- и вътре в жилищата, Топлофикациите да не ни скубят и ние да подкрепяме бонковците.Обаче те са алчни и ксрадливи, което рано или късно ще ги погуби.

Нали знаете как политиците - хора с юридическо образование предимно , ще допуснат народа да е независим от съдийскополитическата мафия . . . . НИКОГА КАКТО И СЕГА НЯМА ДА СЕ ДОПУСНЕ НА НАРОДА ДА МУ Е ЕВТИНО И ДА МУ Е ДОБРЕ ! ЮРИСТИТЕ МИСЛЯТ ЗА НАС !

Брато, ноу хау-а е в ръцете на Запада. Просто ще преместят производствата в Индия и готова работата. Спокойно другари, всичко е измислено.

фантазии на гол гъз на алчни евро чиновнци и свързани с тях групи които искат да точат евро пари

Производството отиде в Китай, защото крайният продукт оттам струва в пъти по-евтино и местните компании фалираха. Имало било недостиг. Такъв има само когато се правят грандомански проекти с държавно финансиране, а това става на приливи и отливи. Сега аз като частно лице пак ще си купя китайски панел на най-добрата цена. Разликата ще дойде от това, че правителството е решило да субсидира с пари от бюджета компании, които не могат да издържат на китайската конкуренция. На това аз няма как да повлияя, но и не виждам как решава проблема в дългосрочен план.

Никакво производсвто на този тип продукция не е ходило в Китай. Каквото имаше като фирми в Германия, фалираха, защото китайските фирми си взимат яките преференции дадени от тяхната държава, което е незаконно и после заливат европейския пазар... защото тука се оказаха много либерални в някои отношения, ама сега всички гризнахме дървото покрай пандемията.

Заглавието на статията е в сегашно време. Съдържанието е за производства в бъдеще време. При това в количества които не покриват и 50% от прогнозируемите нараствания / само за Германия 50 ГВт / Съвсем спокойно можеше да сложат заглавие Китай е лидер в производството и се очетава в бъдеще трудна борба за да бъде изместен от първото място. И на края да попитам тези които смятат че може да се изнесе производство от Китай в Индия. Знаете ли къде е основният проблем? Образованието. Не е достатъчно да имаш 1,5 млрд население от значение е какво образование имат хората. Освен ако не става въпрос за плетени кошници. Само дигайки професионалното образование на населението Индия ще има шанс да изпревари Китай.

Тъпчо бе чети. 50 гигавата, ама за 10 години. В същото време почват да работят 2 завода поне с капацитет 10 гигавата годишно.

На времето един такъв тъпак ми обясняваше, как имал климатик и той не ставал за отопление при температури под нулата. Като му обясних колко е тъп и къде бърка той взе че си купи свестни климатици и оттогава им е върл фен. Твоят случай е подобен. Ползвал си панели с КПД 7-10%. Сега се продават с КПД 22%, а скоро и с 25%.

Тъпунгер зареди един кондезатор изчакай малко и после се хвани за двата полюса. Надявам се тогава за ти светне, колко си прост

Кауза пердута, алчността на капиталиста е движеща сила на историята от 18 в. до днес!

За да се върне което и да е производство от Китай в Европа, първо ще трябва инженери. Та може да се наложи внос на кадри от Китай.

Да се изтеглят, ама това което научиха ще си остане там и няма да спрат да произвеждат.

Какво образование ти трябва да отидеш да отчетеш електромера.