Коментари - Синдикатите натискат държавата и бизнеса за заплати, които да покрият цялата инфлация | Бизнес.dir.bg

Коментари - Синдикатите натискат държавата и бизнеса за заплати, които да покрият цялата инфлация | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Народните представители , да спрат да се возят в държавните коли и ДА СИ НАМАЛЯТ ЗАПЛАТИТЕ .

То затова финикииските знаци са едно от най големите изобретения наравно с огъня колелото и тн.Защото заменяш всякакви неща с едни тогава е било стрелички а сега с хартия

инфлация не се лекува с пари, а с рецесия и по-малко потребление увеличение на заплати ок, но срещу съкращения

Беше. Новите глобалисти искат да я лекуват с робство. Робството косвено редуцира потреблението, но без експлозивните ефекти на рецесията. Ако имаш дигитализация и успееш да контролираш желанията на плебса относително лесно можеш хем да намалиш потреблението, хем да преразпределиш по справедливо. На това се надяват TheGreatResetаджиите. Затова им е толкова важна дигитализацията. Затова е толкова важно да се убие кеша - кеша означава свобода, а това е вредно за една система на планирани целеви разходи. Целевите разходи можеш да ги похарчиш за нещо определено, кеша можеш за всичко.

Какви съкращения бе чиче, то няма кой да работи, ти искаш да съкращават! Съкращения може да има само в администацията, но там са партиини калинки и не са пипат!?

Нещо не чувам колко е дизела днесшибаняциии не ви чувам

Бойко и герб крадяха, ПП дооткрадна и узакони кражбите на герб, а сега дайте пари.

Първо трябва да се узъпти мафията, която надува цените! Няма никакъв смисъл от увеличение на заплатите, което ще бъде моментално последвано от вдигане на цените. Лакомите богаташи веднага ще надушат, че има пара на пазара и ще искат да ги лапнат, ще надуят цените като се надумат, те не са много. А ако някой откаже ще му пратят писъмце и ... Ако забелязахте цените тръгнаха нагоре веднага Бойко като даде едни пари на пенсионерите, ковидни както им казваха

В случая не е точно мафията дето вдига цените. Вдига ги общия пазар и набедените за гранични бизнесмени, които прибират лептата. България трябва да предоговори курса на лева с ЕЦБ по политически причини, понеже не хората са виновни, за ниската производителност на бизнеса.. и това трябва да стане в кратки срокове. В противен случай ще се случи "черен лебед" пак по политически причини и до 1 година излизаме от ЕС. Курса лев евро трябва да бъде между 0.6-0.8 лв за евро. Всичко над 1 лв = 1 евро е измама.

Ъ? Сигурен ли си за тоя курс 60 стотинки за евро? Т.е. ще ти плащат заплата 1000лв, която е 1667 евро, но приходът на фирмата ще е като досега 1000 евро, защото толкова е цената на износа сега? Откъде се взехте такива икономически гении? Цената на парите/валутата е винаги нейното покритие със стоки и услуги и цената им. При златния стандарт покритието на хартиените пари е било тон злато, който се обменя той самият за Х други неща. Сега просто връзката е през: - сумарно колко пари е издала държавата срещу наличните си активи, които могат да бъдат обменени към дадения момент- произведени стоки и т.н. - търсене на валутата от външни купувачи, т.е. те колко са готови да платят за нея В Турция имат много по-силна икономика от нашата. Защо турската лира падна така и в момента там в лири е скъпо за местните, но за нас е евтино? Просто за лири никой не иска да плати над курс 11:1 за еврото. Защо си мислиш, че за лева някой ще иска да плати курс близо 1:2 за евро? Какво произвеждаме? Какви пазари работят с покритие лев, та да се купува за плащане там като долара? Колко ни е износът, та чужденците да искат да плащат повече за левове, за да си платят стоката? Може лева да го направят със закон и 1 за 100 евро. Това просто ще стане като с деноминацията- заплатата ти в НОВ ЛЕВ ще е вече не 1000лв, а 5лв.

Мда, убеден съм. Точно така, 1000 евро приход и 1667 евро плащания за работници. Не ти харесва? Естествено, че не т ихаресва, защото си евтин износител и конкурентностпособността ти е за сметка на всички българи, които печелят на локалния пазар без да изнасят. "Цената на парите/валутата е винаги нейното покритие със стоки и услуги и цената им. При златния стандарт покритието на хартиените пари е било тон злато, който се обменя той самият за Х други неща. Сега просто връзката е през: - сумарно колко пари е издала държавата срещу наличните си активи, които могат да бъдат обменени към дадения момент- произведени стоки и т.н. - търсене на валутата от външни купувачи, т.е. те колко са готови да платят за нея" Точно така! Както и структурата на износа, вкл. еластичността на стоките и услугите, които изнася. При валутен борд има и някои неща, като резерв (гаранция) по борда, която в момента е надплатена около 30 % ( мда, това са онези прословити милиарди, които щели да се освободят при влизането ни в еврозоната.. те съществуват, точно защото лева се оказва с 30 % подценен и истината е, че вместо да бъдат освободени, може просто курса да се предоговори с 30 %.. Още едно съвпадение има с тия 30%, ама няма да ти го кажа). Една от стоките, които изнасяме, при това с ниска еластичност, т.е. ние сме монополист е точно тока, т.е. нашия ток струва повече от колкото ни плащат за него. Цените са изкривени поради поне 3 причини - дотации, помощи, регулации (вкл. либерални), които не позволяват напр. да сваляме по 3 кожи от монополните ни износни пазари.. Друг пример - ако цената на тока ни на износните пазари е котирана и ПЛАТИМА в лев, ще се появи ли търсене на лев според теб или не? Не ми отговаряй.

От Бойко и герб не искаха така, а 12 години мълчаха, извъртаха се като ощипани булки. Сега много ербап, ПП довърши народа и накрая президента да оправя всичко. Нали боце беше построил всичко, нали остави пари, нали беше вдигнал заплатите и пенсиите, май беше откраднал всичко.

При бойко и герб нямахме такава инфлация и доходите на хората се качваха всяка година. Затова хората си купуваха автомобили затова си купуваха апартаменти и ходиха на почивка.

Щото доколкото знам всички синдикални представители са на заплата в съответните предприятия. Гледах го нашия как натиска-ама видите ли ама може ли ама айде нещо да измислим ама ние така тука ма те...... Просто жалка работа. Пък след това ми обяснява колко било зле и как видите ли ама то не можело да се вдигнат заплатите. Пък секретарките взимат три пъти колко нас.

Какво им се молете ! Тъпите мутрафони искат да сте бедни Това е Идвайте в Германия Търсят работници навсякъде Минималната заплата вече е 12 евро на час Пълно е с фирми които освен работа предлагат и жилище После можете сами да си наемете квартира и с малко немски да работите за 15 че защо не и за 20 евро на час

Хаха а зняеш ли че в гермяния няма жилища и ако изобщо успееш да намериш нещо е на баслословна ценя

Заплатите може да се вдигнат ако се съкратят хора. Което може и да е по-лошия вариант.

нека останат само най качествените, истинските професионалисти които мъкнат другите на гърба си

Така така.. другите? Да мрът, нали така?

Глупости Хора и без това няма Заплатите ще скочат рязко ако се създаде нормален бизнес климат

Нямането на хора вдига изкуствено цените защото срещу заплатите стои едно голямо нищо. Ганьо си произвежда едно и също количество с едно и също качество независимо от заплатата. Повишяването и води само до това че цените на повечето стоки вече изпреварват европейските.

Коя държава? Един разграден двор виждам всеки граби квото може (и аз да).

хипер инфлационишен мутафука, ду ю си ит :Д

Всичко хубаво, но парите не идват от небето. Ако принудите работодателите да увеличат заплатите, ще стане за сметка на цени, и на уволнение на най-непродуктивните хора и увеличение на работата за другите. Със сигурност има работодатели и бизнеси които имат много по голяма печалба, но инфлацията изяжда и нея. Социалистите никога не мислят за това от къде идват парите, просто искат повече и повече. Това е много повърхностно.

Ако кажа в магазина, че парите не идват от небето какво ще ми отговорят ?

че и стоката не идва от небето

Добре казано. Работодателя да поеме инфлацията, работодателя да поеме разликата в промишления ток, работодателя да изплаща почти изцяло болничните. Е тея пари да не се берат по дърветата?

Ако не харчи толкова пари за любовници, нови джипове и почивки на Малдивите (а не дай си Боже и във Велинград), може да му останат пари за качествени работници.

Трябва да се маправи разлика между работодателите. Има работодатели които имат що годе балансирани приходи и разходи. Има обаче и работодатели, които имат огромни приходи и много занижени разходи - това са преки и косвени износители към скъпи пазари, като използват ниските разходи в България. Това е международен дъмпинг.. те се имат за особено хитри, често са и нагли. Вторите са проблем. Това са почти всякакви износители с много дребни нишови изключения.

Парите идват само от едно място дърводобив хартия печатане и пускане в обръщение

Скоро, много скоро ще видиш как се печатят дигитални пари и кой точно как плаща за тях. Печатането на дигитални пари ще бъде платено от роби в дигитални концлагери. Затова, моля включете се в новата европейска програма за дигитализаиця.. отворете вашия бутик в матрицата! не изпускайте този шанс! Друг няма да има.

Това е все едно да гасиш огуън с бензин!

Запали пожара ?

Путин.

Аз.

Искам пълна компенсация за отминалата ми младост !!!

че трябва пак да се напрегнат и да работят повече, и да не си мислят че държавата ще покрие инфалцията . А за зимата, по един два пуловера , свещи и джобен фенр, и със сигурност ще се справят. А ние, всеки един от гражданите на ЕС сме дали повече от 2 милиона евро , досега за да поддържаме войната в Украйна. https://www.stuttgarter-nachrichten.de/inhalt.wolfgang-schaeuble-gibt-energietipps-wer-friert-soll-zwei-pullover-tragen.585aa494-1ab5-46c3-8163-360d3eed9082.html

Глупости на търкалета. Средно всеки един гражданин на ЕС е дал под 20 Евро за помощ в Украйна до момента

Чакай първо да се нагушат с новите цени, па после заплатите.

Браво на соц икономистите! Аз направо искам 118% ръст на заплатата! Нека сме сериозни все пак. Ако си работодател и имаш приходи 10000лв, като от тях заплатите са ти 3000, има 3000 материали, 2000 издръжка(ток, вода, помещения) и печалба 2000, но дойде инфлация, какво да правиш? Вече ще имаш примерно приход 12000, заплати 3000, 5000 материали, 4000 издръжка(реално ток и т.н. бая скочиха за фирмите). Печалбата ти е 0, но чакаш по-добри времена. Като ти кажат да увеличиш заплатите с 20%, трябва да доплащаш от другаде 600лв. Първият избор е по-скоро да закриеш бизнеса или да съкратиш хора, та в 3000 да се вместиш с 20% увеличение на заплатите. Втория избор е да вдигнеш още цената на стоките и услугите си, за да компенсираш новия разход, т.е. още по-висока инфлация. Живяхме във втория избор доминиращ, но и първия доста често да се прави, през 90те. Съкращаваха се масово хора с цел оптимизиране на разходите, в същото време на останалите доходите им се вдигаха и стигнаха и стотици хиляди левове. В това, обаче, тия стотици хиляди не стигаха за почти нищо, защото просто един хляб беше примерно 500лв. Единственият начин за вдигане на доходи без нова инфлация е УВЕЛИЧЕНИЕ НА ПРОДУКТА/ПРОИЗВОСТВОТО. Т.е. трябва в досегашните фирми някак да дойде търсене на 20% повече стока, за да дойдат 20% повече приходи без увеличение на цената, или да се създаде пазар на нови стоки за 20% ръст, като така в новата ниша се заемат хора от старите и парите се разпределят. При обратното, т.е. стагнация, при която се купуват по-малко стоки, няма как да няма поскъпване или загуба на работа. Парите са израз на покупателна способност. Ако има 10 единици пари и 10 метли на пазара, то метлата струва 1 единица. Ако има 20 единици пари и пак 10 метли, то цената на метлата ще е 2. Всеки икономист го учи още в първите уроци по икономика като определение какво са парите. В КНСБ явно са учили по някакви специални програми с друга икономическа теория.

В УНСС няма школа за икономисти, а за профанни счетоводители на бакалии, което си описал в поста си. Лично познавам няколко от топ преподавателите в УНСС.

ако има само една метла, но никой не иска да я купи, колко струва метлата?

В каква валута :-D

Метлата в случая е събирателно за всички стоки и услуги на пазара. Ако няма желаещи да я купат, а целият пазар е точно 10 метли, то парите губят изцяло стойността си, колкото и да ти е странно. Просто от едната страна ще е нещо, което никой не иска да купи, а от другата ще е средство за купуване, което не се използва. Каква цена има съндък злато в артктика в село на ескимоси без грам контакт с външния свят, които не търсят грам злато, защото с него не биха могли да обменят нищо с никой? Златото става пари, когато срещу него ще купиш примерно копие или кожа.

ЗА сетен път го казвам на младите и по- простите: Ако искаш да намалиш инфлация - намаляваш доходи, заплати, лихви по депозити, цена на злато и .тн. ! Другото е да Ви извадят спестените пари и живота! За Евретие, както каза Каниие ( Не съм му слушал една песен, но това което каза!) Е СУПЕР ВАЖНО И РЕАЛНО!!!!!!!! Който иска да го прочете и да го осмисли! Аз съм го ял от първо число! Видя ли чифутин !!!! Всеки си решава сам за себе си и ДЕЦАТА МУ!

50% трябва да е увеличението. Няма да ми карат поршета, мазератита и майбаси. Това е българския селски бизнесмен, инвестира в егото си вместо в технологии, квалификация и стимулиране.

Тия с майбасите колко са, и колко са останалите нормални фирми, които се борят някакси да оцелеят ВЪПРЕКИ държавата.... Отговора го знаеш. Фалитите и разрушените съдби предстоят.

около 10000 са, ако сега не се преориентира процеса в бъдеще ще е невъзможно, както на запад ще си назначават правителства а народа ще духа супата, както вече цитират. Също и администрация , общинска , държавна , полицейска.... милиони армии получаващи високи заплати за нищоправене, фатмаците в президентството и те нямат грам акъл от производство, конкурентноспособност и стимулиране на високите технологии, Те се интересуват от военни самолетчета, защото има тлъсти комисионнида има манекенката да се туфри за цел живот. Трябва да се измете цялата политическа напаст защото са милиони и са се струпали като кърлежи върху крехката снага на родината ни.

Много не се дървете, че като ви кажат 2 думи - кризата и съкращения, ще си подвиете опашките.

Голям смях, казионните синдикати, ще протестират! И, какви са тези невъзможни искания, много скоро ще започне процеса по намаляване на заплатите, заедно с инфлацията! Пълен цирк е това което се случва в България, но за съжаление е за наша сметка...

Ха ха, натискали те......Пишман БГ "бизнесмените" кръв повръщат, пари не връщат, па после ривът у Дир-а че немало работници......

Никакво бачкане за БГ изедници и експлоататори. По-хубаво гладен стой, от колкото гладен-работи!

И как да осигурииш по-високи заплати, като държавата те цица и рекетира по хиляди начини, вече и с топло и ток, покрай пЛандемията фалираха толкова много фирми, цените на всичко се покачват непрекъснато. Що за идиотско решение тези, които например си веят трътките за кеф с колите, да ползват намаление на горивата, а тези, които си вършат работата с тях да плащат по стандартна тарифа!

Айде не се оправдавай, и преди това си бехте същите ла,,,на.

Държавата няма пари. Всичко е откраднато. Най големите крадци са Буци и компания. Това увеличение означава многомилиарден заем. И после неминуемо идва момента, когато заеми няма кой да ни даде.

Че Буци има вина - има, спор няма! Но не забравяйте Киро и Асен, оказаха се с по-чевръсти пръсти и от Буцко - 9 милиарда за 9 дни потънаха към джобовете им....

Тия синдикати са такава концентрирана пръдня,че се замислям дали въобше има нужда да се търси газ от чужбина.И друго.Що тия синдикати не отидат пред Израелското и Турското посолства за да попитат как така България се управлява от турци и евреи,щом е държава на Българите.Да попитат също така Ердоган как престъпната групировка SUNTAT продава в цяла Западна традиционни Български хранителни продукти,представяйли ги за некаква несъшествуваща турска традиция.Пример! Откога Бългсрското Кисело Мляко и Българското Овче и Краве Сирене,с които Родината ни е известна дори на Юпитер станаха турски? Ето,важното агро-оеро в икономиката е смазано от турци!

Какъв бизнес в България има - никакъв , само дребни търгаши никакво производство. Но всички искат държавна работа като в комунизъма но с тази разлика да има и роби - тоест частен сектор.

Има производство разбира се! И всичко се изнася.. разбира се всеки месец се разкешват тука едни пари за надзирателите. За да не мрънкат много робите.

Синдикатите трябва да поискат европейско МРЗ!! При положение, че масово се изнася услуги и продукция към скъпи пазари, което създава дисбаланс, то трябва МРЗ да е също такова. В противен случай позлатявама една шайка "интернационалисти", за сметка на цялата ни държава и изкуствената конкурентноспособност, която възниква пряко и косвено заради евтината ни валута! Това е геноцид срещу България и българите!

ама при ервропейско МРЗ идват и европейски цени. Вие готови ли сте да плащате? А с европейско МРЗ без европейски цени половината фирми фалират ;) Ще оистанат само тия дето цоцат от правителството и фондовоете.

Че да не би да не ги плащаме?! Колите са 1 към 1. Някои хранителни дори са по-скъпи. Тока? Либералния европейски пазар ще го усетиш сега с новите двойни тарифи! Дори кв. м. жилище гони европейските! Само дето не влиза в инфлацията (познай защо).. в инфлацията влиза обаче цената на кредита (т.е. лихвата и таксите) да не би те да са по-ниски от европейските? Това са абсолютни лъжи. В България има едни сектори, единия от които е ИТ, които осакатяват обществото, чрез огромните дисбаланси, които трупат.. за сметка на началниците си, които се позлатяват само защото са на границата между скъпия пазар и евтината работна ръка. Това е ясно като бял ден. Задължение на политиците и синдикатите е, ако ще сме отворена инономика, да сме на равни нога с пазарите, ако трябва и регулативно. Напр. с вдигане на МРЗ на европейско ниво дори с цената на фалити. Също така премахване на МОД. Това ако ще сме един съюз. Ако ли не, което предпочитам аз, сега е момента да им спрем тока и да преминем в режим на балансирано изграждане на държавата ни от 0.

Когато наем стане 1000 евро за двустаен в София, кафе навън е 5 евро, фризьор е 50 евро и нагоре, парче пица на улицата е 5 евро, то ще сме стигнали европейските цени. Само този, който не е пътувал, може да каже глупостта, че навън са равни цените. За много неща са, за други са в пъти под- основно в услугите. Просто няма как да платиш на сервитьор примерно 5 евро на час(5*8=40дневно = 840 месечно при средно 21 работни дни в месеца), ако бирата на клиентите ти е 2лв и за час продаваш 10 бири. Ще я направиш 10лв, за да стане схемата. Това се и случва и всеки излязъл даже до Гърция го е видял.

Европейският либерализиран пазар предстои, да. Но не е дошъл. В настоящите условия европейско МРЗ не е добре за нас. Пак давам примера - в Гърция навън всичко е по 2 спрямо тук. Отиди, разходи се по магазини, виж как стоят нещата, хапни навън. Само с писъци "как тук е скъпо като там" не ми излизай. Като тръгна на море, първо вси си викам, чакай да видя Гърция. Ми виждам. ПОЧВАМ от 2 хиляди лева за ТРИМА за 5 дена. Тук с храна, без да се ограничавам, плажове и прочее, ПЕТ човека излезнаха по-евтино. Подчертавам без лишения. Ако напуснем ЕС нещата стават различни. Но не сме. Малко АЛАНГРО говориш.

И в София има кафета по 5 евро. И по-скъпи има. И бири има по 15 лв. Потреблението има структура и тя е различна. Различна е по много причини.

Какъв европейски либерализиран пазар? Слезте на земята! В ЕС говорят вече за таван на цените. В ЕС началниците не пускат фандък - когато продават и те прибират лепата - давай пазар, бизнес, фондове. Когато се сговнят нещата - таван на цените. Това няма нищо общо с либерален пазар. Това е фашизъм. Трябва по-скоро да напуснем преди съвсем да са ни унищожили.

В България няма пари за заплати,защото,три сектора работят 99% на тъмно-строителство,авторемонти,селско стопанство,а като няма данъци ,няма и заплати !

Никаква нужда и файда няма от тези хрантутници наречени синдикати. Досега нищо полезно не са свършили! За любимият си народ на всеки шест месеца ще се грижат депутатите които си индексират заплатите. Ако средната заплата е вързана към половината депутатска заплата, всичко ще е на ред и няма нужда всяка година да се реве за заплати и да се хрантутят разни синдикални търтеи.

Абе четете ли си неграмотните творения, преди да ги пуснете? В текста изведнъж се появява някакъв 'Димитров', който казва нещо, ама кой е, какъв е, не е ясно. Много сте зле!

Пак ще гасим пожара с бензин. После ще се чудим защо инфлацията тук е х2 спрямо европейската.

Агентите на Капутлер дето си изкаха само пръднята на Гъзпром та да паднели цените, пак изпълняват нечия поръчка....

Има ли поне един от говорещите да взима минимална и да пробва да живее с нея ? при 850 бруто чисто остава 600 какво да си купиш с тия стотинки А ?

тук е драмата - защо работите на минимална. Ако никой не иска да бачка по 14 часа за минимална, ще дават повече.

Та, всичко, което сега се случва е описано и се знае много добре какво следва. Ще започнат фалити на дребни компании. Хората искаме всеки ден да ядем. По три пъти дори. Всеки ще си натиска парцалите и ще е съгласен и на 14 часа да работи за да има пари за храна. Съкратените ще тръгнат към големите компании, защото там има финансов ресурс докато премине сътресението. Големите компании ще стегнат примката около вратлетата на всички служители и ще въведат непопулярни мерки. 6 днесна работна седмица, плащане в плик, работен ден от по 14 и повече часа... всичко прикрито под "грижата за вас и вашите семейства". Предстоят интересни времена :)

Че тогава защо ни е минимална изобщо? Да я махнем? Ти бронирана кола имаш ли? Махнем ли МРЗ си купи. Президента вече си купи нов брониран мерцедес. България е социална държава и премахване на думата "социална" минава през конституционно мнозинство в парламента. Нека първо да се събере нормално мнозинство, па после да мислим за конституционно. Иначе, на България, като полу-социална, полу-либерална демокрация, с това темпо на инфлация и обедняване, ще и се наложи бързо бързо да избере всъщност повече социална или повече либерална ще става. Но нека изчакаме още малко.. Скоро може да тръгнат гладни банди, мародери, улично насилие и т.н. what can go wrong.. Просто малко търпение се иска.. то докато не им стигне ножа до home office-ите на някои ще продължават да се правят, че не им пука за останалите.

Не знам защо човек си мисли ,че заплатата му от 1000 ако стане 3000 цените ще останат така ?????? Нали това означава всеки работник да взима повече ,съответно всичко ще се увеличи заради работната ръка ,да бориш инфлация с високи заплати е смешно ,правиш по-голяма инфлация

Същото важи за ББД... очаквам скоро нищоставащите и нищоправещите да започнат и за него да реват от сутрин до вечер. Какъв ще си го нашият... представа си нямат!

А анли се сещаш че ако искаш да произвеждаш нещо, първо ти трябват хора, които да го правят

А нали се сещаш, че искаш всеки ден да ядеш? Кое ще окапе първо? Бизнесът? Или ти от глад?

Кажи го на продавачите на хамбургери в МакДоналдс, които бяха заменени от ... тъч скрийн. Гледам и касите за самообслужване си проправят път и в българските вериги.

Това е долна лъжа!

Какъв бизнес, какви заплати? Великият евроатлантически свят е в разпад, перманентна криза и инфлация. Печатат се нови хартийки и еврото се срива с всеки изминал ден. Нашите колониални слуги и прислужници, искат на всяка цена да ни набутат в евро-зоната и да заличат лева. Ако не беше белязаният изрод Горбачов, да разтури източният блок, евроатлантиците и прехваленият капитализъм щяха да рухнат още тогава през 90-те години, а не сега. На пролет Васко кръпката може да изпее; 'Капитализма си отива - спете спокойно деца... '

Без да бъда бизнесмен едно ми е ясно - за да има заплати, които да покрият инфлацията, трябва да има продукция за продажба, която също да покрие инфлацията. Което само по себе си е инфлация. Т.е с инфлация бием инфлацията. Получаваш 1000 лв, вдигат ти я с 20%, да стане 1200. Обаче стоките също поскъпнали, и то с 30-40%. И накрая - нищо. По-скоро трябва да има мерки за подтискане на безобразното ценообразуване с яки проверки глоби, намаляване на ДДС и акцизи, и т.н. Не може в Германия, дето цялата им икономика е на газ, инфлацията да е 7-10% (и най-веорятно е толкова, а не само по документи), а в България по докумнети е 17, но като сравниш цените на основни стоки сега и преди година, разликата е къде 50-60%....

Личи ти че си икономически бос. Такова нещо глоба за голяма надценка го има само в главите на лайците. Пазарът е единственият нормален регулатор а той сега е изкривен от "санкции"

Дали "пазара" определя? "Пазара" може много лесно да бъде регулиран ако имахме КЗП и КЗК работещи като хората. Най-малкото правиш сранение на една и съща верига с колко е надула в Германия, и с колко тук, и като видиш баснсловна разлика, удряш рпез ръцете. В момента веригите в България със сигурност трупат по-голяма печалба отколкото в Германия. Понеже има "щастието" на наблюдавам ръста на цените в несмите ни вериги порез две три седмици, прекрасно виждам какво правят. А после по тях се водят и другите. Едно пряно мляко преди година беше 2 лв, сега е 3 и върви нагоре. Месо от 8 лв килото вече е 16. И т.н. А месото е внос. От Германия, Дания и Фрация. Тъй, че не ми говори за "пазара". Пзара е относително явление, в което държавата може да е намеси здраво при нужда. Особено като има изкривявания. За Лукойла и руският му петрол да не говирим, но това е друга тема.

Знаете ли кое ми е интересно. Всеки идва пари (и аз искам)…. Но никой не дава решение от къде ще дойдат. Някак си натоварваме нашите деца да плащат едни заеми … Има ли смисъл, … за едни дранкулки, нов телефон, екскурзия или почивка … твоите внуци да не могат да ги платят… Скачах и виках, кой не скача е червен! Но си спомням и 1000:1 :-) някак си ме иска да получавам заплатат си от тогава в абсолютни числа, и да ги харча сега, но никой няма да увеличи 1000 пъти заплатите (но не пречи да мечтая)

Заемите са за помощи на бизнеса. Даже не са за населението. За бизнес, който надува цените безобразно. Ако смачкат цените с иситнски проверки, няма да има нужда от ръст на заплати. А сами те зпалати не се покачват с помощи за безнеса. Малко бъркате понятията :)

Нека, нека! После не спирала... ами цяло торнадо ще ни отнесе! Гърция и фалита ѝ ще ни се видят пир!

Ганьо няма как да разбере ,че идеята на инфлацията е точно това ,да е по-голяма от харченето и заплатите, да вдигнеш заплатите според инфлацията ,значи да направиш още по-голяма инфлация, набийте си го в главите, че инфлацията е нужа за оздравяване на пазарите ,а ако напечаташ милиарди за да раздадеш заплати според инфлацията то това значи че я задълбочаваш .

Това при какви икономичеси условия? На реален пазар или на измислен пазар с тъпи санкции

Всяко вдигане на заплати ,вдига производствената цена ,заплата ти става двойна и всеки производител за да плаща на работника двойно ще вдигне цената на крайния продукт, тоест още по -голяма инфлация ,просто е .

Така и трябва! Държавата е виновна за решенията,които вземат ония празног.авци в парламента - слугинажа на американския кравар.

Като няма хляб, яжте пасти!

Ами те "лидерите" на "основните" синдикати не са много умни (меко казано) ами наи инфлацията ще хвръкне пак а тя тръгва веднага след такива малоумни изказвания

Проблемът е в това, че дори на мениджърски позиции в България плащат не повече от 3000 бона чисто. Само в ай ти сектора, лекарства и енергетика има много високи заплати. Адвокати и лекари не броя щото там зависиш от клиентите като частник. Ако имаш клиенти е ок ако нямаш гърмиш. Колко хора познавате извън посочените от мен сектори с поне 4000 брутна заплата. Оттам е проблемът, ако мениджър получава от 2000 до 3000 чисто, няма как надолу да е с високо

ама и цените са по-ниски. Айтитата с техните 4 бона ходят на почивка в Гърция. Ама там една вечеря за цяло семейство (без да се оливаш със 100 ракии) не е 80-100 лв, каквито бяха нормланите цени в нормалните заведения в България, а е 70-100 евра. Тъй че заплатите на айтитата не ги сравнявай, а сравнявай стандарта на живот спрямо цените.

Те пък едни Ай-Ти-Та... С тоя талаш дето бълва фирмата СофтУни и разните други пишман Унита обещаващи да те направят Бог за по-малко от година. 80% са само Ти-Та , ама даже не могат и да пеят

Те тия дето не могат да "пеят" не взимат големи заплати.

Аккво става с цената на дизельйа бе тъпаци

Как ще вдигна аз заплатата на робите си,от де да взема 100 - 200 лв на роб за да им вдигна заплатите,нека си ровят по кофите,не ме интересува,аз сега събирам за поредната спортна кола,за още 2 мезонета в София,вила в Гърция, 2 джипа за децата,яхта,с която да си воза любовницата лятото по морето,милионите си в банките не ги пипам,там трябва все повече да се трупа,да го духат бедните български роби! Голяма работа,че никой няма да остане тук,нали аз ще остана и ще живея,като дерибей... Важното е да направя децата ми и внуците ми милионери,нищо,че някой по цял ден друго освен да смъркат кока и да ходят по к.рви не правят,но важното е да си живеят живота,както те искат и да са мойте принцове и принцеси...

Ами, то раздаването на пари помпи инфлацията.....Ганьо реве, ама кара на 3 лв за литър и купува 10-годишни кошници от автокъщите за по 15 бона...

Раздаването на кредити помпи инфлацията ,а вдигането на доходи е оцеляване

Глупости!

Такива Тъпотии чета по няколко пъти в годината с, или без инфлация. Тук всичко е един ГОЛЯМ ТАIIIAK!

Един билюк известни и неизвестни педераси искат токът за калажалъка да се пусне на свободния пазар, за да станел "по евтин", както "стана" токът за промишлеността и др. Очеадно на тия педераси гъзовете ги сърбят повече от обичайното и скоро може и да ги начешат.

Цените се вдигнаха с 20%, затова отивам да вдигна заплатите на моите служителите с 20% за да имат същата покупателна способност. За да покрия този разход, ще вдигна цената на моите продукти. След това всички фирми ще направят същото и хоп проблемът с инфлацията е решен. Абе за да работиш при тези синдикати изисква ли се някакво икономическо образование или е достатъчно да цитираш два социалистически лозунга и те взимат.

Като не ги вдигнеш - заплатите, ще си работиш сам и накрая банките ще ти вземат скапаното бизнесче. После ти ще ходиш да бачкаш за същите такива "чорбаджии" като тебе. И ще се сетиш какви заплати си давал, като в краят на месеца си вземеш мизерна заплатка.

Ето още един икономист. Разберете, че винаги всички разходи са за сметка на крайния клиент. Аз и другите хлебари нямаме никакъв проблем да даваме по 5000лв заплата на работник, но после ще трбява всички да плащате хляб по 10лв и ще искате заплати по 10000лв. И тях ще дадем, но тогава хлябът ще стане 20лв.

Ти вече си вдигнал цените и то не само с 20%. Нищо, че взема компенсации за тока от държавата - т.е. от заплатите на робите. Наглец.

Съжалявам, че сте в позицията на роб, ако не ви харесва решенитео според вашия вид е елементарно: Изтеглете кредит, старитрайте бизнес и се грижете по-добре за вашите роби.

Държава няма! За "бизнесмени" да не говорим... 33 години не можаха да започнат да плащат що годе средни европейски заплати и само ревът и плачат за дотации от държавата. Некадърници и експлоататори! Да фалират и да се махат.