Ще стане ли работната седмица четиридневна?

Поддръжниците на схемата твърдят, че тя ще засили удовлетвореността на служителите от работата и съответно - ефективността им, синдикати в ЕС също призовават правителствата да обмислят тази възможност

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Глупости на търкалета. В германия работната седмица е 40 часа, точно толкова работя и аз. По малко работят хората с цайтфирми или т.нар. по наем временно в друга фирма. Ако работиш по млако от 40ч получаваш съответно по малка заплата, преизчислена на базата на 40ч. Имам колеги коите не работят в петък или работят 34ч., те взимат точно такава по-малка преизчислена заплата. А тези пък почасовите работи като много българи дето бачкат на строежите, те пък бачкат по повече часове и в събота по 60 ч. седмично, те взимат доста по големи заплати по 2.500 и 3500 чисто. Не е зле, а? Бачкаторите без грам образовнаие, без дума немски език, без нищо, бачка като общак по строежа и взима доста високи заплати. Но това е положението.

Защо в статията не пише нищо за България? Реторичен въпрос.

То у нас само това трябва и да не се работи и съвсем ще втасаме.

То сега ме товарят и не ми стига работното време, поради което се налага да върша по нещо събота или неделя. Де факто на четиридневна работна седмица ще изкарваш сума ти време на компа вкъщи, но няма да ти се признае, за да ти го плати работодателя.

Това ли е "голямата" заплата?! 2500?! За което си съдират задника по 60 часа седмично. По-квалифицирани те работят по-малко и получават 2 пъти повече. Ама се иска образование и знае е на езика. За някои специалности които не работят с хора поне английски.

Квото и да ми обяснявате, в една капиталистическа система, правителствата защитават интересите на капитала. Много хора са умрели по барикадите за 8 часов работен ден и 5 дневна работна седмица. Пюенето на гроба им не прави саможертвата им по-малка. ( Празника на жените 8-ми март знаете ли как е възникнал? Разстреляна манифестация ако не се лъжа) Същото е било и за нормална отпуска, нормално здравеопазване, нормална заплата... все неща които са почти изчезнали днес. Което значи, че един ден барикадите ще се строят пак.

пълни глупости. Мине се, не мине и пак я публикуват тази "новина". Кажете нещо за забраната на Китай откраднатите самолети да му влизат във въздушното пространство. С това естествено няма да си заработите дневните копейки.

Изчезнали са може би в България. Но в Европа със сигурност не са. А за любимия тролски Китай нещо да кажете? Примерно за пълната липса на пенсионна система?

Май не обичаш да четеш. 3500 чисто значи около 6000 евро заплата

Това е неизбежният и естествен развой на обществените отношения. В началото на индустриалната революция се е работило по 7 дни в седмицата. Постепенно се е преминало към 6 и 5 дневна работна седмица. И в момента в голяма част от големите корпорации в петък се работи до обяд. С автоматизацията на производството неизбежно ще се стигне до намаляване на работната седмица. От друга страна, това ще доведе до повече свободно време, респ. по-голямо харчене, т.е. повече печалби за предприемачите.

В интерес на капитала е да имаш повече време да харчиш пари. С роботизацията и автоматизацията на производство това ще се случи. Т.е. капиталистите ще станат по-богати.

ще работя един ден, а ще ми плащат като за 5 дни и ще си харча със здраве парите, през останалото време. И така ще се автоматизира, че някой робот ще напише проекта, който току що изпратих на клиента. А роботите във фабриката ще сглобят сами колата, но на бачкаторите ще им платят надник и без да постъпят дори на работа. Чудна идилия.

А жените ще стават по-дашни. Богатите ще забогатеят - факт, но бедните ще обеднеят - вижда се. Другото е утопия.

3500 чисто при Steuerklasse 1 или 4, тоест живееш сам или имаш "равен" доход с партньора ти е около 5500 бруто. Ако си си взел булката и тя не работи, тоест ти си Steuerklasse 3, а тя е 5 значи 5000 бруто. С едно уточнение, има малки разлики между различните провинции. А някой хора, католици или протестанти могат да искат да плащат и църковен данък.

Gugnelid

Докато най-накрая се разбере, че пари не могат да се ядат, а 90% от работещите вече не произвеждат стоки от първа необходимост. Печалби, обороти... кухи хартийки, правещи ни зависими роби...

с тия заплати в България даже трябва да е двудневна!