Шефът на „Ел Би Булгарикум“: Търговските вериги слагат 80% надценка на млечните продукти

Държавата да си влезе в ролята и да задейства всички механизми за контрол, каза Николай Маринов

Обратно в новината

Коментари - Шефът на „Ел Би Булгарикум“: Търговските вериги слагат 80% надценка на млечните продукти | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ако искате млякото да ви е мокро, наредете се на опашка и аз ще ви обслужа качествено. Всичко друго е сухо мляко.

Не пазарувайте в големите вериги. Кауфланд се славеха с ниски цени, а сега са надули почти всичко с 50% че и повече! Малки магазини с по-ниски цени, пазарувайте минимум и си гответе в къщи! Това е спасението! Кашкавала 30 лв и то мек, воден....не струва за нищо! Много са нагли веригите!

Най много се печели от дистрибуция и търговия по време на пълзяща нагоре инфлация. Процеса го задържат големите вериги. Ако тях ги нямаше отново щяхме да пазаруваме по схемата тука има тука нема, добре позната от близкото минало.

Истинското българско мляко и млечни продукти се произвежда от ЕЛБИ.Цените също не са високи.Стоката им се разграбва за часове.Но -те имат НЯКОЛКО фирмени магазинчета в София,на неизвестни кюшета на някои пазари.Магазините са като фургони и чакаме продавачките да се напишат в работно времеРеклама -никаква.Само посветени могат да се доберат до тези ФАНТАСТИЧНИ неща,които не се предлагат по "веригите"

Не разбрахте ли че държава няма? Ние сме на самотек. Пълна анархия....

Не пазарувайте 1 месец, и нещата ще си дойдат на мястото. Не можете ли ? Бойкот.... гърците така правят.С коментари няма да стане.

Държавата къде е, спят ли Фатмака и Гугутков!!?Собствениците на магазини, гледат по време на криза милиардери да станат.

Затвор за всички спекуланти и иземване на имуществото.

Чуждите супермаркети и комуняшкия супетматкет Фантастико на комунистичедката крадла Нора Ананиева са картел, там се фоговарвт за почти ефнакви цени

ЕеБи Булгария е мафиотска комунистическа структура на комуно изтърсаци

Че в магазините на ЕЛБИ що тогава е толкова скъпо всичко нали са фирмени цените като в кауфланд че и когато там са на промоция и по евтини.

Е,нали си чувал : Не ме гледай какво правя,ами ме слушай какво ти говоря.Аз в малки магазини евтини млечни продукти не съм виждал наскоро. Има някакви,но кис.мляко е направо на айрян,сирената са от тия с многото вода, със сухо мляко и незнайно какво в състава си.Ако това са им по-евтините млечни продукти......не,мерси!

Само дето и в малките магазини цените на млечните продукти не се различават от веригите когато няма някаква ''промоция'' което говори, че тогава производителите си слагат тази голяма надценка като им го продават???? Те от нас, ние от вас и в карайна смета все клиента го плаща..

колко му е нужно на човек, на ден една кибритена кутийка сирене е достатъчна, за да подържа оптималните си жизнени функции, останалото е лакомия

Шефе на Ел Би Булгарикум, Щом толкова много ги разбираш нещата, защо не ми обясниш как се получава следната аномалия. Сирене "няма да кажа търговката марка и производителя" в търговска верига го видях, че струва 17 лева килото. Минавам оня ден покрай мандрана, която го произвежда и гледам, до входа и фирмен магазин. В него същото сирене 19 лева за килограм. Та на база на твоята математика се питам. Що във фирмения магазин, дето складът му е общ с този на мандрата надценката е 100%. Щото сме прости и ядем сиренето с опакавката ли?

Това не е аномалия, голямата верига ти казва ще има промоция и трябва да свалиш цената на сиренето с 20-30 процента, и производителя го прави,. Големите вериги наистина ги цицат фирмите и за това трябва да бъдат изгонени от градовете, пък който иска да пазарува от там ще намери начин да отиде.

Да,ама не съвсем....И в малките магазинчета цените са като в големите вериги. Значи проблема е друг - най-вече великата българска лакомия да трупаш огромна печалба без да се напъваш много. Важи за всички. И само тук когато потреблението пада,цените растат, вместо да се намаляват. Свикнали са да хвърлят стока,но цена не се сваля!!!

СТОТИЦИ СА ПРИМЕРИТЕ,КАК НА НАТОВАРЕН ПЪТ,КРЪСТОВИЩЕ,СЕ ПРАВИ ДОПЪЛНИТЕЛНА ОТБИВКА,СВЕТОФАР,ЗА НЯКОЙ-ХИПЕРМАРКЕТ!!! СТАВА НЕВЪЗМОЖНО ПРЕМИНАВАНЕТО!!! ТОВА ГО НЯМА-НИКЪДЕ,В-БЪЛГАРИЯ СЪЩО Е-НЕЗАКОННО! НО ЗА ТЯХ СЕ ПРАВИ!

То никъде в Европа няма хипермаркети край натоварени пътища. Всичките са разположени на малки квартални улички.

В Стара Загора входа за зареждане на магазин Билла е във самото кръстовище под моста на ДЗУ както го наричат в Стара Загора. Когато влиза камион се блокира цялото движение и се създава предпоставка за ПТП . Много сигнали до общината но никакъв резултат .

Те , трябва да платят данъците , които маже би са 3-4 милиарда ! А после да се осъдят тези дето са подписали такива договори , ако не са се преместили по островите !

от коментиращите, ако в България няма чужди вериги, а останат само български магазини, ще настъпи направо потребителски рай. Млякото ще е по 1 лев, а кашкавалът по 5-6 лв. килограма. И всички са изключително добре осведомени напълно убедени в правотата си. Интересно какъв е най-големият бюджет, който са управлявали, и на колко души са осигурили работа на трудов договор, спазвайки трудовото и осигурителното законодателство?

Правилно го разбираш, ама това е утоипя! Няма как да се случи!

УСЛУЖЛИВО,НИ СЕ СПЕСТЯВАТ ПРАКТИКИ,ПРИЛАГАНИ В ДРУГИ ДЪРЖАВИ(СЪЩО В-ЕС),ЗАЩИТАВАЩИ-МЕСТНИЯТ БИЗНЕС,ПРЕЧЕЩА НА-МОНОПОЛА НА-КОРПОРАЦИИТЕ! НАПРИМЕР: ОПРЕДЕЛЯНЕ НА-ИЗВЪНГРАДСКИ РАЙОН,ЗА-ХИПЕРМАРКЕТИ,ЗАБРАНА ЗА СТРОЕЖ,В ОПРЕДЕЛЕНИ РАЙОНИ!!! ЗАБРАНА ЗА ПРОДАЖБА НА СТОКИ,АКО СЕ ПРОИЗВЕЖДАТ НА-200-КМ.,ОТ МАГАЗИНА(ФРАНЦИЯ)! ДАНЪК ОБОРОТ,ЗА ФИРМИ С НАД-ДВА МИЛИОНА ОБОРОТ…И МН.ДРУГИ! САМО В-БЪЛГАРИЯ,Е РАЗГРАДЕН ДВОР(ПЛАТЕНИ ПРОДАЖНИЦИ)!!!

Чифутската кочина управлявана ОТ УРОДЛИВИ ДЕГЕНЕРАТИ НА КОМУНИСТИ И ДРУГА СМЕТ докато не бъдат изтрепани до крак няма да има нормалност в нито една сфера.Кофичка кисело мляко излиза на 35 до 40 стотинки от производител в Веригите стига 1.80, 2,20 ,2,40 .Смятайте сами надценката.Те транспортни не плащат транспорта е за сметка на фермите от които взимат к-ва. Ами запалете ги всички бе ДейбаТМмръсна.

Избягвайте млечни продукти, полезни са само за малките деца, защото се нуждаят от калций.

НЕ Е ВЯРНО! ТАЯ ПРОПАГАНДА СЕ ВОДИ ОТ-БЪДЕЩИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА: СИНТЕТИЧНО МЕСО! ХРАНИ ОТ-НАСЕКОМИ!

първо прочетете, а след това пишете.

ЗА-ДЕБИЛИТЕ,Е ТРУДНО ДА СХВАНАТ,ЗАЩО СМЕ-БЕДНИ..ЩЕ СТАВАМО-ПО-БЕДНИ! АМИ ЗАЩОТО,ЦЕЛИЯТ-СТОКООБОРОТ,ВЪВ ВСИЧКИ ВАЖНИ СЕКТОРИ(БАНКИ,ХРАНИ,ТЕЛЕКОМУНИКАЦИИ,ЕЛЕКТРО,ГОРИВА…)Е ПРЕДАДЕН НА-ЧУЖДИ КОРПОРАЦИИ! НИЕ ИМАМЕ РОЛЯТА НА-“КАСИЕРКА В СУПЕРМАРКЕТ”!!! ОСВЕН-ФИНАНСОВОТО ПРЕДИМСТВО,НА-КОРПОРАЦИИТЕ ИМ СЕ ОСИГУРЯВА-АДМИНИСТРАТИВНО ПРЕДИМСТВО,КАТО-“ГОЛЕМИ ИНВЕСТИТОРИ”!!! НИТО ЕДНА-ЧУЖДА КОРПОРАЦИЯ,НЕ ПЛАЩА И ЛЕВ ДАНЪК,В-БЪЛГАРИЯ! ПАРИТЕ,КОИТО РАЗМЕНЯХМЕ ПОМЕЖДУ СИ,СЕГА СЕ-ИЗНАСЯТ!!!

Това е нов жанр в коментарите.

Енергоразпределителните дружества, златните залежи и много други.

Българското мляко в това което ни продават или липсва, или е само, за мирис. Тук 33 г. след Бай Тишо, все още ни управляват съветските служби, чрез такива, като Станишев, ББ и последно Киро и Асен. Промяна може да стане, само ако сменим системата, чрез референдум, за насрочване на ВНС. И тези избори, няма да могат да доведат до смислено Правителство, всичко в Държавата е пробито и работи, за чужди интереси. Oт фермата.

С тези европейски пари, само ни заробват, мафията лапа а народа гледа тъпо, или бяга в други страни!

Я си напиши цената на която продаваш на веригите да видим дали е така шмекер такъв

Ел Би Булгарикум в София. Може ли някой, който живее наблизо да провери колко струва прясното и кисилото мляко (3,6%) там и да напише в коментара. Трябва да е поне 30% по-евтино от големите вериги, ако е вярно това което твърди господинът. София: пазар "Женски пазар", сграда 10 магазин 15 пазар "Иван Вазов", павилион Б-19 пазар "Ситняково“, ул. Сирак Скитник 9 пазар "Дружба 1“, ул. Иван Арабаджията №1 ж.к. Люлин 4, бул. Панчо Владигеров 28 пазар "Красно Село“, бул. Цар Борис III 127 пазар "Димитър Петков", ул. Димитър Петков, павилион 7 кв. Младост 4, ул. д-р Атанас Москов, бл. 458, вх. Д ж.к. Лагера, бл. 44а пазар "Слатина", павилион 24, ул. Слатинска 96 ж.к. "Младост" 1, бул. "Андрей Сахаров" 11 (пазара) Производствена база, ул. “Малашевска” 14

80 % казва че слагат, значи той като производител ще харчи кашкавала в тия магазини по 4 лева суха пара килото

В ДЪРЖАВИ,КАТО: ЧЕХИЯ! ПОЛША! УНГАРИЯ,ИМ НАЛОЖИХА-ДАНЪК ОБОРОТ! САМО В-КОЛОНИАЛНА БЪЛГАРИЯ,ИМ СЕ ПОЗВОЛЯВА,ДА ИЗНАСЯТ-ЦЯЛАТА СИ ПЕЧАЛБА,БЕЗ-СТОТИНКА ДАНЪК!!!

които са освободени от данък печалба. За да изнесат печалбата, първо трябва да платят данък върху нея.

Колкото и платени коментара да напишеш няма абсолютно никаква полза. Това че, си изписал до тука един тон лъжи и си показал на абсолютно всеки че си просто един трол е едно на ръка. Ама при положение че всички пазаруваме и знаем какви са цените и в търговските вериги и извън търговските вериги-да водиш такава очевидна пропаганда е просто смешно и жалко. Абсолютно никой не кара абсолютно никого да купува каквото и да било от търговските вериги. Има си пазари има си магазинчета има си и плод зеленчуци дори има и магазинчета на мандри и на кланници. Така че моето момче, напразно се хабиш и напразно някой те е наел да пишеш тия глупости. Ако ми е изгодно ще си пазарувам в търговската верига ако ми е скъпо ще отида в друг магазин. И не си ти нито който и да било да ми обяснява и да ме задължава къде да пазарувам. А пък за господина от елви само да му припомня че цените в техния фирмен магазин са същите а понякога дори и по-високи от тези в търговските вериги. И също така-никой не го кара насила да си продава стоката на търговските вериги.

Никой не кара и клиентите и да влизат в казина! Но казината са регулирани от държавата защото наливат милиони в когнитивни стратегии за манипулация на клиентите си. Същото се случва и във големите вериги. Кое е ясно бе? Фрустриращо глупав си. .....

И кой те излъга че точно големите вериги не са регулирани глупако? Точно веригите се проверяват непрекъснато защото са най-лесни за проверка. И не е като да тръгнеш да проверяваш магазинче по магазинче защото те са с различни собственици. Това че си същия платен трол не е необходимо да го показваш толкова елементарно.

Колкото повече регулации, толкова по-малко пазар! По-малко пазар, дефицити, диспропорции и ниска ефективност, а това води до свиване на икономиката и бедност! - Това сме го виждали на живо - соц-а! И защо се борихме да сме пазарна икономика? Защо ги ядохме жабетата?

Абе умници. Вие сигурно и автомобилите си без предпазни колани карате и на магистралата сте с 200 км в час, понеже коя е държавата за да ви казва как ще карате? Ами точно заради "хитреци" като вас има и ще има регулации.. лоши или добри. Фрустриращо глупави сте. Както казах. ..

Моля когато ме обвинявате за платен кажете кой ми "плаща" .. със сигурност не са малките магазинчета или женският пазар... Но за мотива на безумните ви брътвежи пост след пост обаче има доста хипотези.. Поне по интелигентни тролове да бяха купили от Кауфланд и Била... ... Аре чиба..

Вземи само паркингите на големите вериги! Къде другаде можеш да паркираш така свободно? Някой дава ли си сметка какво удобство ти дават при пазаруването това? Да паркираш свободно, да занесеш покупките с количка да колата и спокойно да си се прибереш.

МНОГО ПОКАЗАТЕЛЕН ПРИМЕР,ЗА СЛУГИНАЖ,КЪМ-КОРПОРАЦИИТЕ,Е: ПОВЕЧЕТО ЗАДРЪСТВАНИЯ,СЕ ДЪЛЖАТ НА: ХИПЕРМАРКЕТИ,МОЛОВЕ! КАК ИМ Е ИЗДАДЕНО-РАЗРЕШЕНИЕ? НАЛИ ПО ЗАКОН,ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ-ОЦЕНКА! ДАЛИ ЩЕ МИ РАЗРЕШАТ,ДА СИ НАПРАВЯ-МАГАЗИН,ЗАДРЪСТВАЙКИ-НАТОВАРЕНО КРЪСТОВИЩЕ?

да разбера. Кой пречи на търговците извън големите чужди вериги да продават на по-ниски цени, ако там цените са толкова надути, с 80% надценка, както твърди г-н Маринов? А българските големи вериги? На тях кой им пречи? Защо те не продават на по-ниски цени? (Фантастико, CBA) Къде е фименият магазин на фирмата на г-н Маринов в София, където мога да си купя тяхната подукция на много по-ниска цена, с много по-малка надценка?

В България на практика не можеш да имаш малък магазин. Смазват ги с административни изисквания, познай защо.

Абе глупак във всеки квартал е пълно с магазини и магазинчета и извън търговските вериги.

Мислиш ли, че за големите са по-малко? А сега искате и още да им наложите? Да, тези административни изисквания предизвикват по-големи разходи, което ще вдигне още цените! Така че с "новите" мерки правителството увеличава разходите на търговците, което ще доведе до ново повишаване на цените!

Липса на капитал липса на достатъчно оборот за да работа на нисък марж. От друга страна узурпатори като Лидъл получават по 1 милиард евро кредити от Световната банка за да "растат" и убиват малките. Въпроси? ...

Айде сега пък и световната банка. А за рептилиите и извънземните няма ли да кажеш?

АМИ ПРОСТО Е! ВЕРИГИТЕ ИМАТ-СПЕЦИАЛНИ УСЛОВИЯ,ПОДСИГУРЕНИ ИМ ОТ-ДЪРЖАВАТА! НЕДОСТЪПНИ ЗА-МЕСТНИ ТЪРГОВЦИ! НАПРИМЕР: ВСИЧКИ РАЗРЕШИТЕЛНИ,ИМ СЕ ПОСИГУРЯВАТ,ПО СПЕЦИАЛЕН РЕД(УСКОРЕН)! ПРОЦЕДУРИ,ОТНЕМАЩИ-ГОДИНА,ИМ СЕ ПРИДВИЖВАТ ЗА-МЕСЕЦ! ИНФРАСТРУКТУРА: ТРАФОПОСТ,ПЕТНА ОТБИВКА,ПАРКИНГ,ИМ СЕ ИЗГРАЖДАТ-БЕЗПЛАТНО! ВСЕ-НЕВЪЗМОЖНИ ЗА-МЕСТНИ ФИРМИ НЕЩА!!!

Какви са тия специални условия възрожденско платено тролче?

измислихте, току-що, а можете да го докажете с факти. Много ще ми е интересно да ги видим тези факти!

Просто е - на стоките от първа необходимост да въведат таван на търговската надценка. Както на дребно, така и на едро. Да стане, като при лекарствата. Но не искат. Лобисти са на големите търговци и веригите.

И да изработим първия петилетет план! В събота всички пред блока за първия Ленински съботник! :))) Пътят към ада е послан с добри намерения!

За пазарните идиоти всяко ограничение на печалбите за едрия бизнес е много вредно. И 100 лв да стане сиренето, ще казват, че е нормално. А в главите им се въртят само сюжети за ленински съботници. Явно са ги организирали.

НЕ Е ВЕРНО,ЧЕ-70-%,Е-НАДЦЕНКАТА!!! ТОВА Е-ЧИСТАТА ПЕЧАЛБА НА-ВЕРИГИТЕ! ЩОТО ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ,ОТ ТЯХНАТА ЦЕНА,ПЛАЩАТ ЗА ВСИЧКИ-РАЗХОДИ! ТАКСА: ЩАНД! ПОДРЕЖДАНЕ! РЕКЛАМА! ПРОМОЦИЯ! ТРАНСПОРТ! РОЖДЕН ДЕН…И ВСЯКАКВИ ПОДОБНИ!!!

За да кажеш, каква е печалбата на една фирма, трябва да й направиш цял годишен баланс!!! Ти тук от коневръза, "бързо" я изчисли, ми се струва ...??? :))) Я се спрете с глупостите!

ДА НАПОМНЯ,НА-ДЕБИЛИТЕ,РЕДЯЩИ СЕ ПО-ПРОМОЦИИ(ЗАБРАНЕН ПО ЗАКОН-ДЪМПИНГ),ЧЕ ПРЕДИ ДА ИМА-ВЕРИГИ,СЪЩО СЕ-ИЗХРАНВАХМЕ!!! ОТ: ПЛОД-ЗЕЛЕНЧУК! ХЛЕБАРНИЦА! МЛЕКАРНИЦА! МЕСАРСКИ МАГАЗИН! РИБЕН МАГАЗИН…А ПАРИТЕ,ОСТАВАХА В-БЪЛГАРИЯ!

Кога това? Когато пазарувахме с купони по Луканово време ли?

Вие само това ли помните? Явно нямате представа защо се случи това...

Лукановото време бе няколко месеца след криминалната революция. Търговците скриха стоките.

Защото преди Луканов нямаше дефицит ли? В последните години на социализма имаше дефицит на всякакви стоки, дори на тоалетна хартия. За телевизор хората се записваха с месеци. Аз лично съм висял две седмици пред магазина за велосипеди с надеждата да си купя велосипед. Със записване в списък на чакащи и с ежедневни проверки сутрин и вечер. И след две седмици се отказах, защото ваканцията ми свърши, а велосипеди така ине докараха за това време. С родителите ми отидохме в мебелния магазин да си купим шкафчета за кухня, но от комплекта от четири шкафчета имаше само две, купихме ги и за другите две проверявахме всяка седмица в следващата една година докато докарат. И всичко това в София, не смятам, че в другите градове е било по-различно. Задръжте си всички приказки за изобилие и здравословна храна при социлизма. Който го е видял веднъж не иска повече да повтори.

Господин директоре, след като търговските вериги надуват цените с 80%, бихте ли обяснили как българите да си купят млечни продукти директно от вас с 80% по-евтино? Къде са вашите магазини с 80% по-ниска цена? Или просто лъжете като разпран?

Така е като няма никакъв контрол. Важното е голямото смукане от хората да продължи колкото се може по-дълго! Че имаше един сладур тук из форумите, който непрекъснато питаше кво е спекула. Ми ето това е спекула...

Спекула е да купуваш евтино и да продаваш скъпо! Нали? Значи и ти си спекулант!!! Ти нали ревеш, че искаш да купуваш от магазина евтино и искаш по-висока заплата, тоест, да си продадеш труда скъпо! Ето и ти си спекулант!

Гръм да ги удари търговските вериги! Аз живея на село и си мислех, че тукашните магазинчета се оляха с високи цени. Но като видях,че в града цените на същите продукти са още по-високи... егати майтапа.

Истината е, че Кауфланд искат 45-50% отстъпка от производителите и всяка година натискат за допълнителни 3-4% допълнителни. За да могат да оцелеят, производителите вдигат драстично цените за целия пазар, за да са малко над водата в Кауфланд и на печалба в останалите магазини. Доминиращото положение на Кауфланд е основния проблем на българския пазар.

Ми те ако Кухенланд бяха виновни само, аз ако бях производител, нямаше да си давам стоката там и готово... щяха да останат без доставчици. Магазини и вериги с лопата да ги ринеш...

"Магазини и вериги с лопата да ги ринеш..." Това просто ме изуми! В младост 4, където живея единствените вериги и магазини в радиус на около 5 км, до Околовръстното или до Малинов, са Лидл, Кауфланд, Била и Фантастико.... Като се има предвид, че Лидл, Кауфланд, Била са на един собственик, ако не им доставям губя пазара на Младост 4 Вие от елементарна търговия разбирате ли? Големите винаги диктуват правилата! Я идете да се опитете да продавате в Амазон да Ви видя! Миналата година сключих договор с Фолксваген за производство на температурни датчици! Приеха ми цената за тази година, но следващата трябва да е 10% по ниска, по следващата да е 15% по ниска и така! Иначе им дължа неустойка по голяма от колкото ще спечеля от тях! Как да го постигна и да съм на печалба, при непрекъснато повишаващи се цени на материали и труд?

Ми спрете да ги захранвате тия мошенници!!!Съберете пари, взиамте една кола 4 души и обикаляте селата около градовете и ссе връщате с пълен багажник!! Знаете ли колко бабички и дедовци продават по огради и пейките>От тази бабка 2 кори яйца, от онзи дядо сирене и/или мляко - ще имате за седмици напред!Комшийка с 11 щастливи, дворни кокошки, продава по 7-8 яйца през ден и само от тях си докарва по една пенсия от горе.А отделно продава и сирене.

И един мармот завива шоколада в станьол!

Като си инфантил продължавай да ги захранваш тия монополисти!Сигурно и кокошка или теле не си виждал на живо, нали?Живея в село в търновско и знам за какво говоря.Около София е ПЪЛНО със села - няма начин да не се продава и там...Още има хора, които сами си произвеждат, а и няма много sиган да тормози продукжията...Ама ти си пазарувай по Били, Мили, Ванили и си мисли, че си хванал живота за макарите!

Прекалено критична функция и влияние имат. Не, че ще има кой знае какъв резултат, но трябва да има механизъм да им се "набиват обръчите" от време на време. Върти се бясна спекула в момента с жизненоважни продукти маскирана като "свободен пазар", но нищо свободно няма в монопола на 3 големи вериги окупирали ключови локации и наливащи стотици милиони в облъчване материала.

Регулациите убиват пазара! А без пазар идва онова време на дефицити, глад и мизерия, което беше през комунизма!

Монопола не е пазар. Монопола е антипазар. За това имаме антимонополни комисии и т.н..

Къде видя монополи? Я преброй колко са веригите, включително и български има, а малките и средни квартални и селски магазинчета ? Сигурно са стотици хиляди, всеки от които независим със свой собственик. За какви монополи ми говориш? Между магазините има зверска конкуренция!!!

Къде слагаш кварталното магазинче, до мултимилиарден гигант (Лидъл) финансиран директно от Световната банка? Стига говори за неща, които не разбираш.

Какво е спекула при пазарна икономика? По тази логика всеки който извършва търговска дейност е СПЕКУЛАНТ - опитва се да купи евтино и да продаде скъпо!!! А в пазарна икономика всеки, абсолютно всеки извършва търговска дейност! Най-малкото всеки се стреми да си купи продуктите от магазина евтино и същото време да си продаде труда (за заплата) скъпо!

Когато цената на пакет кашкавал в кварталната млекарница е 30% по ниска от цената на същия кашкавал в голяма верига се нарича спекула. Голямата верига 100% е купила кашкавала на по ниска цена от кварталното магазинче, но спекулира, че клиентите им провлечени от "промоции" не биха имали база за сравнение и биха платили по-голямата цена. Така се и случва. Големите магазини реално изолират потребителя от свободния пазар и конкуренцията между различните сергии и магазинчета, която съществува на пазар "Красно Село" например.

Цената на кашкавала не е с 30% по-евтина в малкото магазинче а е с 30% по-скъпа. Що не ми коментираш защо цените в малките магазинчета са по-високи от тези в търговските вериги? Ама това не е спекула нали ?

Ел Би-то е една от истинските марки мляко и млечни продукти - това го знам от една приятелка, която е в този бизнес, само че е търговец, а не технолог. Винаги когато съм взимала нещо на Ел Би, винаги съм била доволна. Откъдето пазарувам обикновено имат Ел Би, но понеже нямат висок процент масленост ли беше, а аз само такова прясно мляко взимам, защото го квася (като бабичките! :))), понеже сме свикнали с домашно квасено мляко, макар и от купешко прясно, взимам една друга марка, от която също съм доволна. Взимала съм какви ли не други марки, включително от фирмен магазин у квартала, които просто не могат да се подквасят, защото това чисто и просто не е прясно мляко, а битова химия. За разлика от други храни, млечните продукти са едно от нещата, с които човек трудно може да се запаси за месеци напред, дори и да има къде да ги съхранява. Понеже се случва прясното мляко да стои в хладилника 2, че и 3 седмици, докато ми потрябва, затова много държа и на опаковката, въпреки че тези картонени кутии вероятно струват почти колкото самото мляко. 80%-те процента надценка вероятно донякъде е и заради сравнително краткия срок на годност на млечните продукти. Иначе 80% си е чисто изедничество!

Това не става за ядене! Отвратително е!

Просто спираш да купуваш и хоп , готово ..

Въпросът е обаче защо държавата си мълчи за този толкова очевиден факт. Тези вериги са убийци за местните производители. За сметка на това успешно лъжат тъпият български потребител, основно в пенсионерската му част, който се блъска като невидял за някакви смешни промоции, вместо да отиде в квартала и си купи нещо по-прясно и евтино.

не съм сигурен, че си прав, че в кварталното цените са по-ниски Журналята вместо да преписват един от друг могат да излязат и да направят сравнение

коги пусне олиото на 3.50 ще купа и от тебе в квартала

Не разбрах нещо. Търговските вериги дъмпинг ли правят или продават с голяма надценка? Защо във Фантастико цените на млечните продукти са най-високи. Нали те не са чужди и не ни "ограбват". Защо в малките мандри цените на млечните продукти са по-високи от тези в "Големите вериги магазини? Защо българските луканки се продават по 50-60 лева килото при 5 лева свинско на едро? Защо тези "млекопроизводители" не се организират в асоциация, но не картелна и да си направят магазини, където да продават с 30-40% по-евтино от "злите" търговски вериги? След като търговсите вериги са задължени да продават поне към 50% български стоки, защо нашите производители се съгласяват на условията на "злите" търговски вериги? Ми да не продават в тях и веригите сами ще им се молят за българска продукция. Защо ЕлБи са сред най-скъпите млечни продукти във злите търговски вериги, където други български производители продават на доста по нормални цени. При тях надценката по-малка ли е? Според мен проблема изобщо не е в търговските вериги, но е най-лесно те да се обвиняват

Купувам мляко от частник. Преди дни купих от пазара прясно мляко, в което освен вода имаше и малко мляко. Е как да купувам българското? И нашите производители се оляха.

Големите вериги се толерират от държавата, единствено заради внасянето на ДДС, съответно високи цени, повечко данъци или и държавата е в далаверата.

НЕ-ВЕРИГИТЕ ПЛАЩАТ-ДДС! САМО ГО-АДМИНИСТРИРАТ(ЧОПЛЯТ И ОТ НЕГО,С-ДАНЪЧНИ ИЗМАМИ)! ПЛАЩАМЕ ГО НИЕ,А ОТ ДРУГИ ДАНЪЦИ,СА ОСВОБОДЕНИ! ИЗНАСЯТ СИ ЦЯЛАТА ПЕЧАЛБА,В-ОФШОРКИ,С ДАНЪЧНИ ИЗМАМИ! НАПРИМЕР-ДОГОВОР ЗА ПОДРЪЖКА НА-СОФТУЕР,КОНСУЛТАЦИИ,ПАЗАРНО ПРОУЧВАНЕ…И ДР.ПОДОБНИ,ВЪЗМОЖНИ САМО ЗА ТЯХ!!! ВСЯКА МЕСТНА ФИРМА,ЩЕ БЪДЕ РАЗКОСТЕНА,УПРАВИТЕЛЯТ И-АРЕСТУВАН,ДОРИ ЗА ЕДНО ОТ НЕЩАТА!!!

САМО В-БЪЛГАРИЯ,НЯМА ОГРАНИЧЕНИЕ ЗА-ХИПЕРМАРКЕТИ!!! ДАЛИ ВЪВ: ФРАНЦИЯ! ИТАЛИЯ! ГЪРЦИЯ…ЩЕ ИМ ПОЗВОЛЯТ,ДА НАПРАВЯТ МАГАЗИН,ДО МЕСТЕН ПАЗАР,ЦЕНТЪР НА ГРАД??? ДАЛИ ЩЕ ИМ ПОЗВОЛЯТ,С-ДЪМПИНГ,ДА УНИЩОЖАТ-КОНКУРЕНЦИЯТА,ПОСЛЕ ДА СИ-ВИЛНЕЯТ! ДАЛИ ЩЕ ИМ ПОЗВОЛЯТ,ДА СИ ИЗНАСЯТ-ПЕЧАЛБАТО ПО-ОФШОРКИ…??? БЪЛГАРИЯ Е-КОЛОНИЯ!

Защо, ако на пазара в съсдство с магазина от голямата верига цените са по-ниски, хората не купуват оттам. А ако веригигте правят дъмпинг, това значи, че продават на по-ниски цени... Пак не разбирам. Никой не пречи на другите търговци, извън големите "чужди" вериги да продават по-евтно. Защо не го правят?

Прави си самореклама. Не им ли научихте номерата. Ел Би Булгарикум е скапана марка.

коментирай, когато знаеш нещо по темата. Нищо има няма на марката и продуктите им са чисти.

Определено не са скапана марка,при тях лошото е че са една държавна хранилка за търтей,това им е проблемът.

ВЕЧЕ-ТРИЙСЕТ ГОДИНИ,НА-ВЕРИГИТЕ СЕ ПОЗВОЛЯВА,ДА МОНОПОЛИЗИРАТ ПАЗАРА! СПЕЦИАЛНИ УСЛОВИЯ(НЕВЪЗМОЖНИ ЗА-МЕСТНИ ФИРМИ),ДЪМПИНГ(МОГАТ ДА СИ ГО ПОЗВОЛЯТ),ДОКАТО УНИЩОЖАТ КОНКУРЕНЦИЯТ,НЕПЛАЩАНЕ НА ДАНЪЦИ(РАБОТЕЛИ НА ЗАГУБА)…И ВСЯКАКВИ ДРУГИ-ЗАБРАНЕНИ ПО ЗАКОН!!! А БЪЛГАРИНЪТ Е-ДЕБИЛ! ВМЕСТО ДА СИ КУПИ ОТ:ПАЗАР,МЕСАР,ПЕКАРНА,МЛЕКАРНИЦА…КЪЛВЕ НА ВСЕКИ-ДЪМПИНГ(ПРОМОЦИЯ)! ПРОДАЖНО ПЛЕМЕ СМЕ..НОРМАЛНО ДА НИ УПРАВЛЯВАТ-ПРОДАЖНИЦИ!!!

2023-02-09 08:46:15 Любо (нерегистриран) НИКОГА НЕ СЪМ ВЛИЗАЛ В-ХИПЕРМАРКЕТ!!! ДОРИ НА ЗНАМ,КАК ИЗГЛЕЖДА!!! След като не си влизал в супермаркет и дори не знаеш как изглежда, защо крещиш непрекъснато против тях и си нацвъкал хиляда тъпотии в темата?

Я пак ги преброй! Условия за появата на големите чужди вериги се създадоха след 1997 г., а започнаха да се откриват след 2000 г. Защо? Отговорът на този въпрос го знаят само знаещите икономисти, не тези които съветват Радев и правителството му! Има две важни условия, на които трябва да отговаря държавата, в която веригата ще отваря магазин:: Първо, наличие на местно производство, от което да се зарежда; Второ, добри условия (митнически и валутни) за внос на продуктите, които не може да закупи от метния пазар. 90-те години нямаше чужди супермаркети, защото инфлацията правеше вноса неизгоден, а и местното производство беше тотално западнало.

И в крайна сметка от къде идва този срив в цените? Пак от вън! Пак от този невероятен ЕС, искат да останем без продукция. Най-добре да спрем да пазаруваме от големите вериги! Да си купуваме от малкия или средния. И без това големите вериги са чужди фирми! Да подкремим Българското!

Никой не те кара насила да купуваш от тия вериги.

Така и правя, не пазарувам! Пазарувам само от малки бг магазини и търся само бг продукти. В Била, Кауфланд и Лидъл не съм влизал от години.

НИКОГА НЕ СЪМ ВЛИЗАЛ В-ХИПЕРМАРКЕТ!!! ДОРИ НА ЗНАМ,КАК ИЗГЛЕЖДА!!!

Това обяснява защо тези двама идиота плямпат лозунги и простотии. Ми те си нямат и понятие какво се продава в супермалкетите. Не са взилази там и не знаят какво, но пляскат по 1000 мнения.

НЯКО ИМА ЛИ ОБЯСНЕНИЕ,ЗАЩО-НЕПЛАЩАЩТИТЕ ДАНЪЦИ-ВЕРИГИ,СЕ ВОДЯТ-“ГОЛЕМИ ИНВЕСТИТОРИ”??? КАКВА Е ПОЛЗАТА ЗА-ДЪРЖАВАТА,ЧЕ ИМ ПОДСИГУРЯВА-СПЕЦИАЛЕН РЕЖИМ,ДОКАТО ТОРМОЗИ-МЕСТНИ ФИРМИ? А ИНАЧЕ,С ТРИМЕСЕЧНОТО ЗАБАВЕНО ПЛАЩАНЕ НА-ПРОИЗВОДИТЕЛИ,СИ ВРЪЩАТ-“ИНВЕСТИЦИЯТА,ЗА..СЕДМИЦА,ДВЕ(ОБОРОТА-ПЕЧАЛБА)!!! ВСЪЩНОСТ-ПРОИЗВОДИТЕЛИ,ДОСТАВЧИЦИ ИМ-ПЛАЩАТ-ХАЛЕТО,А-ДЪРЖАВАТА-ИНФРАСТРУКТУРАТА(С НШИТЕ ДАНЪЦИ)!!! СЛЕД ТОВА-ИЗНАСЯТ-ДЕСЕТКИ МИЛИАРДИ,ОБЯВЯВАКИ,ЧЕ РАБОТЯТ-БЕЗ ПЕЧАЛБА!!! ТАКА ТРИЙСЕТ ГОДИНИ-КОЛОНИЯ!!!

Ами направи голяма верига и ще разбереш!

И КАК? ДАЛИ ЩЕ МИ ПОЗВОЛЯТ,ДА НЕ ПЛАЩАМ ДАНЪЦИ?

Българското мляко в това което ни продават или липсва, или е само, за мирис. Тук 33 г. след Бай Тишо, все още ни управляват съветските служби, чрез такива, като Станишев, ББ и последно Киро и Асен. Промяна може да стане, само ако сменим системата, чрез референдум, за насрочване на ВНС. И тези избори, няма да могат да доведат до смислено Правителство, всичко в Държавата е пробито и работи, за чужди интереси.