С колко биха поевтинели храните при премахване на ДДС

Темата предстои да бъде обсъждана на коалиционни съвети, икономисти са скептични за мярката

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Така и не е даден отговор защо са по-ниски цените на храните в Румъния...

понижение НЯМА ДА ИМА В най-добрия случай - тия 20% ще идат при производителите В най-лошия ще идат при търговците и прекупвачите Във всички случаи - държавата ще загуби от данъци, а бедните ще го духат плащайки пълната цена.

Време а абсурдната икономическа логика да достигне апогея си. Значи можеше досега да има отрицателни лихви по депозити в еврозоната за да могат да оцелят зомби компании. Можеше държавите директо да финансират губещи бизнеси, вместо да ги оставят да фалират и друг да заеме мястото им. Може да има таван на цените за електроенергията и газта. Ами сложете и таван на цените на хранителните стоки, нека производителите да работят на загуба, пък вие си ги компенсирайте от бюджета. Защо за тарикатите с хотели може, а за производителите на домати не ?

С колкото поевтиняха цените в заведенията. Положителното при заведенията, е че ДДС-то се пренасочи основно към повишаване на заплатите, което пак е нещо. Но да се очаква спадане на цените е несериозно.

"Защо цените в Румъния са 25% по-ниски от тези в България?" Защото там нямаше дългогодишно управление на ОПГ. Докато при нас управляваше Борисов и неговата ОПГ ГЕРБ, Румъния дръпна много много напред.

Понижението ще бъде 0%. Zero! Тия идиоти трябва най-накрая да започнат да мислят за хората, а не за "бизнеса", който до вчера искаше по-малко държава.

Като цяло по добре да махнат ддс и да върнат данък оборот както д в сащ! Ддсто е райско за управляващите и за всички крадци на ддс каквито в нашата крадлива държава има много и няма кой да хваща и съди! А тези пари можеше да лтиват в здравеопазване образование и имфраструктура. Но европедалоте от Брюксел няма да разрешат разбира се

От алчните български мошеници не очаквайте намаления! Както стана сресторантите нищо ново

С николко!!

По моя оценка цените първоначално ще спаднат накъде с около 0.00% и впоследствие ще догонят натрупаната последните две години парична маса. И като краен резултат равновесното положение би се достигнало някъде около 800% инфлация.

Позата ще е единствено за крадливият и лъжлив Техноимпекс. Що не дадат на хората по 200 лева ваучери за храна. Пари които е сигурно че няма да се похарчат за друго. Ами защото червените ДругарЕ не могат да ги краднат и няма далавера.

Абсолютно с николко не биха поевтинели храните!!!! Въобще не пипайте размера на ДДС-то! Корпоративни интереси натискат ДДС-то да се намали, уж за да бъдат намалени и цените. Не, цените няма да се намалят. Положителният ефект ще е само за търговците, които, вместо да внасят ДДС-то в бюджета, ще си го прибират за себе си. А за потребителите - пак един четвъртит!

Всички на протест и минималната да стане като в Гърция! Тези мазни политици вън! Защо търпим всичко това! Има нещо сбъркано в тази държава! Искам решения, а не поредната партия да дойде и пак нищо!

Защото като падне ДДС-то търговците знаят че потребителя може да плаща цената и просто я вдигат до нивата с ДДС за да си максимизират печалбата. Всеки мениджър на публично дружество ще го направи, иначе ще бъде съден от акционерите за небрежност (в добрия слишучай) или за причинени вреди и пропуснати ползи (в по-общия случай)

ДДС е рекетьорски данък, от който страда само крайния потребител. На всички накачулени по веригата търговски маймуни се възстановява, а на него не. Не е измислено в Бг , а световна "практика" за узаконен грабеж.

Поетапното разграждане на държавноста....

Сравнението на цените с Румъния и заплащането на труда показва, колко са алчни нашите феодали тук и какви скъперници са! Тук гледат да те изгърбят от цени,а за заплащане на труда не искат и да става въпрос,затова трябва да се намеси държавата и да повиши минималната,тя да стане дори по висока от румънската,защото тук е по скъпо от там! В Западна Европа е същото,по евтино от тук,защото тук живеят най алчните търговци във вселената!

С колко биха поскъпнали основни хранителни продукти? Оправихме заглавието :)

Нищо няма да поевтинее, директно отива в джобчетата на прекупвачите

Няма да поевтинеят, защото търговците ще приберат печалбата!

-Добре ли сте? Добре ли сте? - се шегуваше министър-председателят с хората - Добре сме, добре сме. - се шегуваха хората с министър-председателя

Бряво на Радев, Кирчо и Кокорчо

Колко трябва да си наивен и прост да си мислиш, че цените ще намалеят при премахване на ДДС…

То и тия дето го предлагат не го вярват, просто се напъват да се харесат на публиката. Не данъците, картелизацията е проблемът тук. Докато цените не станат пониски, а не по-високи както са сега спрямо тези в по-богати страни все ще е очевидна мафиотизираната картелизация на пазара.

Инфлацията в другите страни е овладяна и много по- ниска Защото хората работят и са интелигентни Нашите маймуни в парламента само се дръгнят и занимават с глупости, докато крадат от народа Няма бъдеще в Бг- то

Търговците ни са алчни! Нищо няма да поевтинее освен заплатите на работниците!

няма контрол

Търговците винаги и навсякъде са "алчни", смисълът на дейността им е да печелят. Липсата на реална конкурениця е проблемът, пазарът в БГ е тотално картелизиран, съветската агентурна мафия го поддържа такъв.

Аз ще ви довърша. А странно че Швеция, Полша, Дания, Чехия, Унгария, Румъния... не се натискат за мен.

Вместо да се бъзикат с ДДС-то да се вгледат в картелизацията на тукашния пазар, заради нея е толкова по-скъпо тук отколкото не само в Румъния. Докато не се изчисти страната от съветската агентурна мафия, която държи всички по-едри пера от икономиката нищо няма да потръгне. Време е.

Не се ебавайте с ДДС-то. То е основно перо сред приходите на държавата.

Държавата ни е милостива и състрадателна.Въвела е например ДДС за лекарствата, щото болните трябва да плащат, независимо ,че са "наказани" без вина от природата.А и на всичко отгоре пият лекарствата не от нужда, а за кеф,защото са много полезни и вкусни! Но наказан или ненаказани, функцията на болните е ясна -да плащат тлъсти суми на управляващите под форма на данъци,за да могат последните да живеят по-дълго и по-добре от тях.

Няма никакво ДДС за никакви храни. Освен,ако не е сандвич или пица,т.е. производно(готвено или претоплено) от различни видове храни. Основните хранителни стоки са без ДДС. Напитките и всичко останало имат ДДС от %0 до около %10 в засимост от щата...

В Америка няма ДДС върху храните - то и в Руската федерация няма ДДС, но няма и храни.

има данък от 21 процента с друго име, но дори не фигурира под цените в магазините на касата те изненадват

А бе ЦЪРВУЛ, я ми кажи кога за последно е падала вражеска бомба в шибаната ти Америка. А и там сме били и ЗНАЕМ как е.

въобще не съществува ДДС! Стига си подвеждал хората! Живееш там, а не знаеш нищо за данъчната им система!

аз го сравнявам със българските такси върху продуктите. това е местна такса,но какво значение има? все е допълнителна такса,което се равнява на ДДС. данък добавен върху стойността на продукта! ама ти сигурно не знаеш какво е ДДС! или си мислиш,че е СДС?

няма да ефтинеят ! вижте кръчмарите - намалиха им ддс дадоха им компенсации резултат малкограмажни скъпи и отвратителни ястия... за сравнение в Гърция винаги има намаляване когато ДДс спадне и средно в рсеторант нормална порция си е 7 Евро/ около 400 грама/

Още една хубава крачка към фалита. Колко поевтиняха ресторантите след ддс редукцията. Айде, кредита с реформи ви чака.

Не бе бате, това е за пореден път замазване на очите....а хората са на ръба

С 0. Няма смисъл от тази мярка.По пазарите е пълно с регистрирани по ДДС търговци може би. Те касови апарати нямат , ние ще освобождаваме от ДДС зеленчуците. Това е лобизъм за големите вносители и доставчиците на големите вериги. Усложняване на счетоводни процедури , отчитане- всичко. Няма търговец, понярвайте , който да си намали цената.11 % чиста печалба-това е . И при първия повод цената ще расте. Подпомагат се доходите. И да расте цената - държавата си прибира ДДС то.Ако МРЗ е необлагаем минимум в работника остават 50 лв. Няма да ги спести. Ше ги похарчи. Ето ти ДДС.

Олиото влиза на борсата на 2лв, във веригите се продава на 6. Не премахване на ДДС, а железен контрол на цените трябва!

Няма как да поевтинеят храните. Съсипано е земеделието и животновъдството. Редовно посещавам 8-9 села и на полето не се отглежда нито един корен домати, пипер, картофи, краставици.......... само жито, царевица,слънчоглед и рапица. Много хора искат да отглеждат животни, плодове и зеленчуци но няма земя. Трябва оземляване на желаещите иначе с ДДС или без ДДС все тая нама производство а вноса е със съмнително качество.

Ще поскъпнат с 5-6%

Българинът е алчен.

Видяхме го при ресторантьорите. ДДС стана 9% цените станаха с 30% отгоре. Няколко чужди фирми ще са освободени от ДДС и ела да видиш счетоводителя Ганьо какви ще ги свърши. Народа рзбиса се ще го отнесе във всички случаи.

Спаре мен нищо няма да поевтинее. Жалки опити накоалицията да си вдигне рейтинга.

Какъв К.*Р ни заби ГЕРБ като вкара електроенергията на свободния пазар (енергиина борса) че ще ни боли дълго време..

Преди това БЕХ потъваше в дългове, сега изплаща дълговете натрупани тогава.

Нищо няма да намалее , то и сега няма причина за удвояване на цените при основните храни за последните 6м. но навсякъде спекула щото няма контрол от органите. А мяхане на ДДС без контрол си е жив пладнешки обир.

С николко..

Сте много глупави, ако премахнем ддс, храните трябва да поевтинеят с 20 процента. Защо е бунен такъв идиотски въпрос

Глупав си като русофил- комунист. ДДС върху продуктите за производство на храни няма да падне.

Търговците са регистрирани по ДДС и си връщат ДДС-то, което плащат. ДДС се плаща ОСНОВНО от крайния потребител - физическо лице. Така че ако някой е ощетен това сме и ние и толкова години плащаме като попове.

При хляба, НИЩО НЯМА ДА ПОЕВТИНЕЕ. Там по принцип, има хиляди малки фурнички, които НЕ СА РЕГИСТРИРАНИ по ДДС. НАВСЯКЪДЕ В СЕКТОРА има сива икономика - вероятно, се отчитат не повече от 25% от произведения хляб. Не се плащат осигуровки, икономисват се корпоративни данъци, масово се осигурява на минимална заплата, ако изобщо се осигурява. По големите градове има изградена система шофьорите от градския транспорт да крадат нафта и да я продават на хлебари на половин цена. Всичко това става с негласното съгласие на държавата. На българинът може да му направиш сиренето и кашкавала по 20 лева килото, саламите - по 40, но пипнеш ли му хляба, правителството пада на момента. Та така. Малкото ДДС, което се плаща от големите фирми, просто ще потъне в джобовете на собствениците. Крайният потребител няма да усети нищо от намалението.

Именно. Много реален коментар

Ха, ха, ха, развеселихте ме с въпроса! Това сериозно ли го питате? С тая галопираща инфлация, въпросът е къде ще спрат.....

Един политик не се появи който да проумее, че една държава за да е богата, трябва да се вдигат доходите и данъците, за да може държавата да има пари и хората да имат пари и да се развива икономиката. С намаляване на приходите в бюджета от махане на ДДС за хотели, заведения, хляб, книги и т.н. хората няма да станат по-богати но държавата ще става все по бедна. Колко хляб изяжда сам човек на месец - 15 хляба и като ги намалят с 20 ст. това са 3 лв. С тези 3 лв. няма да станем по-богати и хората няма да ги усетят.

Политиците проумяват всичко - просто не им дреме. Те са еничари.

С нула. Както ресторанти, кръчми и хотели с 9% ДДС. Поради това вече съм минимизирал парите, които да им оставям. Да се оправят.

Нищо няма да стане. Купуваш ток с ДДС, купуваш пшеница с ДДС, всичко плащаш с ДДС и накрая хляба дори да не му сложиш ДДС поевтиняването ще е минимално за хората, ДДС-то като производител ще трябва да го платиш и да си го сложиш в цената независимо че ти е нула ДДС-то. Няма как ако плащаш за всички разходи 1,20 лв. с ДДС и да го продаваш на цена под 1,2 лв. но ако имаш нормално ДДС може да го продадеш хляба на 1,3 лв. а с 0 ДДС пак ще трябва да го продадеш на 1,3 лв. за да си на печалба.

С нула, с николко, ще се увеличават!

Нали намалиха ДДС на книги и памперси преди година и половина, цените не само не паднаха а се увеличиха особено на книгите