Росен Христов: Над 40 елемента за АЕЦ "Козлодуй" се доставят от Русия и са без алтернатива

Обсъжда се компенсация заради нагнетения скъп газ в "Чирен", заяви министърът не енергетиката

Обратно в новината

Коментари - Росен Христов: Над 40 елемента за АЕЦ "Козлодуй" се доставят от Русия и са без алтернатива | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Този псевдо министър наистина си вярва, че Българиа била лидер в нещо си. Нека направим бърз преглед на ситуацията: АЕЦ - Имаме работещ АЕЦ с 2 реактора, от които само единия могъл лесно да се преоборудва за ползване с не руско гориво. Другият бил по-стар и уж неможело. Но министърът твърди, че и за двата сме 100% зависими от Русия и нямало как - ще трябва да им даваме пари. Имаме и втори платен, но непостроен АЕЦ. Оборудването му си седи и си чака. Нито произвежда ток, нито нищо. ВЕЦ - имаме най-големия ВЕЦ на балканите, но едната от двете му турбини е повредена от месеци и няма кой да поръча ремонт от Хитачи. Т.е. имаме крава, но няма кой да я излекува, за да пие пак млякото и. ТЕЦ - Имаме тецове, но са на доизживяване. Т.е. поддържаме статуквото, вместо да покрием пращните въглищни полета, върху които нищо не расте с панели и да построим балансиращи батерии като тези в Австралия, Англия и САЩ. Вместо това, оставяме подарените ни 100 000 000лв недокоснати, щото няма кой да се захване. Нама информация дали имаме залежи на никел или литии, нама опит да станем производител на литиево йонни батерии. Няма данни дали може да се възроди завода за батерии в Никопол. Няма опити да привлекат инвеститори в областта. От всичко, казан оот министъра, аз разбрах, че иска да продължим да купуваме гориво и части за от Русия, защото уж нямало от кой друг. В 21-и век да кажеш такова нещо за технология от преди 30г може да ти повярват само бабите.

Такива помяри като Росен Христов трябва незабавно да бъдат ликвидирани. Теса заплаха за България и българския народ. Трябва дасе въведе закон за даржава измяна за публични личности затвор доживотен без право на замяна. И даржавата Щесе подреди изка здрава ръка срещу мършата която се народи

Евро-атлантическите помияри са хвърлили око и на последното оцеляло след вакханалията им.Сле първите 4 ,сега ще затрият и тези 2.Няма да удължим живота, а до оставащите 2-3 г ще купуваме на 5 пъти по-висока цена експериментално гориво от тях. И после ще предплатим 30 млрд долара за 2 каквото никъде още няма и ще ги получим, колкото 8 те каруци. А за да нямаме изход ще ни спорът и комплекс Марица и на улицата отиват 20 000 души. Но нищо не е много за боклуците.

преоткривали топлата вода!Ясна е целта на евроджендерите! Да ни затворят последните благинки-АЕЦ и Лукойл! Нъц!

След като са само 40, дайте списъка, пък да се види какви са тези елементи и колко са безАналогови :)

Няма да го покажат,щото ще лъсне,че никак не са незаменими

Ама спирайте го тоя Козлодуй, какво се мъчите с тая руска технология. Закривайтке и тецовете, че цапат. Само перки и фотоволтаици. И после си купувайте генератори.

Инсталирайте си по покривите на къщите фотоволтаици или панели за загряване на вода. Това няма да ви направи независими от "енергото", но ще ви намали тази зависимост, ще ви намали сметката за ток. Направете го, рано или късно слънчевите системи за собствена употреба се изплащат. НЕ знаете утре какви управници и неграмотници ще дойдт на власт и нямате гаранция до колко ще се вдигнат цените на ток, газ, дърва за огрев и т.н. Имате пресен пример с Киро дето спря ЕВТИНИЯ руски газ и го купи пак същия на много по-висока цена. Същия газ, който и до сега стои нагнетен в Чирен и се чудят как да го пробутат на потребителите. Айде другата седмица тези дето искат да гласуват за Кире и ПП или ДБ да си купят от този, най-скъпия газ. Така ще е и най-справедливо - да са верни до край на лидера си и да плащат за това.

минетчийка Росен Христов скоро ще виси обесена на мачтата на своя катараман.

Колко струва да стисщате между бузите отработено гориво и къде? Русия не го приема обратно. САЩ също.

Ох, дано не ги дадат руснаците тези важни части. Време е да си понесем заслуженото. Скъп ток, скъп газ, никаква конкурентноспособност и глад. Това е резултата от политиката на русофобите. Въобще, русофобията скъпо се плаща. Ще го усетим и ние, и еврогейовете.

Ще ни ги дадат, тоест продадат. Русия ясно каза, че няма да се затваря и е готова за взаимноизгодна търговия. Нищо, че тука едни хора постоянно приказват как били ненадежден партньор, фактите сочат обратното.

КОЙ спря газа за България още в началото на украйнската авантюра? Фактите са, че зависим ли си от някой за нещо, винаги той може да те изнудва. Затова решението е енергийна ефективност и ПАВЕЦ. Но не завода за батерии на Киро и Кокорчо дето бил само намерение.

Е нари е демократичен този газ, защо не го искат?

Хората от десетилетия вече сменят човешко сърце, тук някъв ще ни убеждава, че нямало алтернатива на детайли. Някой като не иска, не иска и не иска.

Това не са ви домати от пазара, а части от определени сплави, дето имат патенти и дето има двама производителя за тази част в цял свят. Гледайте си чушкопека и ракията и не се изказвайте по теми дето сте много далеч, от тях.

А Вие, колко навътре сте в темата, та коментирате?

тоя е много навътре - вари водка от стърготини и ремонтира чушкопеци с руски сплави.

Ами като за начало съм Ядрен физик и съм работил в Козлодуй повече от 5 години, това трябва да ви е достатъчно, сега работя пак по специалноста, но във Франция.

На теб например, даже и мозъка са ти сменили - с пилешки. Ама нема как да го разбереш.

Ами централата е Руска, напълно нормално да има компоненти дето само те имат, който твърди обратното не е нормален или има интерес. Като не искате да купувате Руски уран и части, ами направете си Американска централа. Само дето Америка от 20 години не е пуснала и един реактор, само картинки, така че, има да почакате докато минат от картинки на истиснки реактори.

Уж руски, а или украински или китайски! Украйна вече поддържа централите си БЕЗ руснаци!

но наистина си просттрол:)))))))))

освен дЕдовия нищо друго не поддържа,точна като теб;)

Значи по долу бях отговорил на един тъпак на име Кольо, който твърдеше, че без руски газ не сме измръзнали-т.е. и без руски части за АЕЦ-а нямало да има проблем. Накратко коментарът ми беше:Тъпак, ако няма евтин руски газ, българите просто ще обедняват постепенно. Докато ако възникне проблем в АЕЦ, заради неправилни части монтирани заради желанието за печалби на американски фирми и група продажни български мекерета, България може да я няма. Дир-ът, като една чуждопоклонническа и антибългарска медия изтри този ми коментар, както и доста други пъти, когато съм пососчвал, че основната цел на американците е да спечелят максимум пари, без въобще да ги е грижа в случая за българския народ.Печалбата е всичко за тях и това оправдава средствата.Т.е българите са консуматив

Редовно трият коментари, прав си!

айдеее и тоя е за в Магнитски... който пречи на сащиаанците да съсипят централата е лош.

Неизбежни преговори с Росатом !!! Договор за 100 години напред !

СЕЩАТЕ ЛИ се ЗА КАКВО СТАВА ПАЗАРЛЪК? Другари, по случай шестата петилетка за три години предлагам да врътнем на шиша големите отворковци, от които и чеп за зеле не става!Заслужава си!

като подписа договорите, тогава се сети, че АЕЦ работят не само с гориво, нужна е и поддръжка, така централата спира, Радев със своите министри задължително завършили някакъв курс в чужбина падна в капан - "канадския измамник" както го нарече унгарският външен министър сега протестира пред президентството и иска импийчмънт, официално изпрати оръжие за украйна което убива хора, спи ли спокойно, дори нинова има оправдание, не може да откаже на полша, а той не, военният му министър дето също има курс в чужбина пък говори и за допълнителна помощ, сега и горивото което ще превърне България в ядрено сметище, интересно че точно борисов срещу когото бяха протестите в негова защита го подкрепя

Почва процес по отрезвяване и мислене.. Само дето руснаците пак са го измислили и направили.. Иначе другарите пак са на посредническа позиция.

Щяло да има компенсация за нагнетеният скъп газ в Чирен !???? Е па налЕ Хамериканският газ беше 3-4 пъти по-евтин от гуският бре, дупелизци и дупедавци еврогейско Хамериканизирани? Мамка ви и безродници комерсиализирани...

Браво

Епа ДА. Евтин е, ама там на дупката от дето излиза. А докато дойде до нас... и тре'аа мине през определени фирми...

Дайте ги тия 40 елемента на великите комбойци да ги направят и да се свършват, веднъж за винаги, нашите над 33 годишни мъки. Великте краваропитеци могат всичко да правят. Най-вече вмешателства в чужди държави, техното мами сбъркано....

България не може да съществува без покровителството и подкрепата на Майка Русия!

50% от нужния обогатен уран, САЩ купуват от Русия, другите 50% от Казахстан ... обогатяването в Казахстан е също Руско! ... Подобно на Азерската Газ, тя също е Руска! ... Само не разбирам джендърята, като не искат Руско, ами да си поръчват от Амазон или Али Експрес, все тая ... защо все ми бъркат в джоба като огладнеят, не разбирам? ... Чупиш им пръстчетата едно по едно и в ГЗа!

Добави и че тока дето ще го купуваме след десет години от Турция пак ще е руски,защото това са руски централи на турска територия

Сульовци-и-и, това да конструираш и произвеждаш детайли и възли, а и комплектувани атомни централи не е, като да получаваш дистанционно удостоверение за образование от висше западно източно, северно или южно, свободно или нам кво си вимеззучилище и т.н.УЧЕНИТЕ трябва да създадат теоретично блок за контролирана ядрена верижна реакция, а инженерите- да я направят на практика със необходимите за това специално изготвени сплави и т.н., които някой трябва да създаде от стомана и необходимите съставки от редки метали и други вещества, за което също е необходима теоретична подготовка и практическа реализация от съответните специалисти, машини, лаборатории и т.н.Ама, понеже сте прости и свикнали да се правите на доктори, доценти и професори- всъщност изключително прости копелета без нито един написан и публикуван труд, а само с прочетени приказки на Шехеразада.... заради това сме на това дередже.Прости и алчни ахмаци!

Точно така, сплавите не можеш да ги откраднеш или изкопираш ... технологията е тайна! ... С ракетните двигатели със затворен цикъл проблема е същия ... Купиха чертежите, ноухау-то, но сплавите не знаят как да правят ... Туйто!

Русия може да са лоши, но са помогнали на България много, а от краварите нищо добро не сме видяли.

Днес ми блокираха два IP адреса, и то Хамерикански, тъй като сведох факти, които са в ущърб на велиоката Хамерика, европенделите, и като цяло нашите дупелизци и дупедавци. Ай сега ми блокирайте и този IP адрес, тъй като сме "правова" държава о се "зачита "свободата на словото. Та по същество: Учителката пита Иванчо: - Защо те нямаше вчера на училище? Иванчо отговаря: - Водих козата на пръч. Учителката пита: - А баща ти не можа ли? Иванчо отговаря: - Абе и татко може и аз мога ама тя си иска пръч. Та те така и с великата Хамерика и обогатяването на урана. Русия са хегемон в това отношение, с над 40% от свертовното производство на обогатен уран. Същото се отнася и за частите на атомните им реактори.

А вие какво очаквате да ви каже министър, назначен от президент, одобрен от Решетников?

Така е. Нефтохимът работи само с на руски петрол, газопреносната ни мрежа е само за руска газ, а АЕЦ-ът ни е безаналогов, също като Русия. После що сме били най-бедни в ЕС.. Ами щото сме най-прости, ето защо! Само дълбоко изнасилен в мозъка човек може да се хване на тази поредна глупост.

че си много прост,но ако не беше го показал,нямаше да знаем;)

Експерименти не трябва да се правят. Дане стане като с чаира.

Един такъв елемент ми покажи и ако успея да го произведа на пазарна цена и в обозрими срокове си връщаш всичките заплати, които си взел като министър. Навит ли си? Тази централа е чертана на оризова хартия. Няма нещо, което да е правено тогава и да не може да се произведе пет пъти по-лесно и евтино днес. Какви глупости говори тоя?

А ти знаеш ли къде се намира АЕЦа :)))

Произвежда коли, а не частни за аец.

шматарок, познати от складовото стопанство на АЕЦ още разказват случки , как след подмяната на руски детайли с такива на Сименс по помпеното оборудване, след няколко месеца тичат при тях и връщат обратно да работи руското оборудване ,щото западното е дало фира .

Комунизма е определен за престъпен и руската федерация е определена, като държава спонсорираща тероризма (от една млада майка)

Билянче, защо не си гледаш детенцето а се занимаваш с неща от които не разбираш? Или ти е скучно???

Любопитен факт е, че човек колкото по-късно е роден след 1989г. - толкова по-зле е живял по времето на социализма

Много повече от тези 40 продукта ! На първо място Българите не могат без Русия,защото тя е основанието на тяхното днешно съшествувание,както някога България бе иснованието на Усия.Липсата на взаимност между Бългсри и Руси води до безплодност в България.Когато Руснак обича той дава всичко ит себе си.След Отечествената война Русия въоръжи и възоита Българското войнство.Благодарение на Русия разполагахме с толкова много въоръжение,че дори можехме да запопнем равностойна война срещу Великите Руси.Това бе безконечно доверие! Това бе братство ! Това бе велико! ДА ЖИВЕЕ ИДЕЩАТА БЕЗСМЪРТНА РУСКОБЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА ! ДА ПРЕБЪДЕ ИСТИНАТА!

Чакайте доставките от краварите! Нямате си работа с Русия!

Да кажеш, че елементи на половин вековна централа са без алтернатива с днешните технологии е меко казано подозрително. Ако бях прокурор бих се самосезирал на момента.

Наркопедофилите с атлантически ценности да млъкнат

Сложи си на Аудито части от Додж и карай и да видим

Добре че не си прокурор, защото от самесезиране за глупости няма да имаш време да пикаеш. А има неща, които времето е направило нестандартни и нямащи заместител! АЕЦ не е Жигули, да му струговаш някоя част!

АЕЦ Козлодуй си е един най-обекноовен ТЕЦ, който вместо кюмюр използва ядрено гориво. Всичко друго, от парната турбина до управлението му е идентично.

който мисли,че токът идва от контакта:((((И красноречив пример за "възхода" на българското образование през последните 20-25 години....

Значи казва че сме зависими от политиката на престъпния режим в Руската федерация... От лидер и, диван от ICC-Хага

Моментално трябва да се спре изкъпуването на ток от ВЕИтата! Те произвеждат ток на неконкурентни цени и без дотации да са фалирали отдавна. Тези дотации ги плащаме сега чрез такса пренос (която гони 50% от цената за киловат в сметката!!) и прочее други зелени пера.

Да бе то и за газта нямаше алтернатива и уж щяхме да мръзнем, ама на кво стана…

Та демократичният диверсифициран газ физически откъде викаш идва? Питам просто. Чудя се колко молекули неруски газ има в момента в страната.

Кво стана? Напълнихме чирен с ултраскъп газ, не за друго, ами за да може едни господа от пп да се нагушат с комисиони. Те така им работят мозъците на тях.. не вземе ли тлъст комисион няма смисъл да се занимава.. нелогично му е.. Добре, че зимата излезе топла, да благодарим на как беше.. "глобалното затопляне".

Тролове и вие полезни ид1оти, Няма нито една страна под крилото на Русия и с висок стандарт на живот. Благодаря за вниманието!

А, стига, бе? И бедният Кирчо това не го знаеше февруари миналата година? Защото дори обикновените хора бяха наясно, че газът, петролът и горивото за АЕЦ-а са 100% внос от Русия.

България се ,,управлява,, от абсолютно некомпетентни елементи, само за личната си изгода мислят !!!

Соросня, краварите ще ви направят АЕЦ, веднага след като сковат митичните самолети Ф16.

Евроатлантическите фашисти да сложат по една свещ в задниците и да си светят.

бананова притурка на запада е това,което ни остана от Русия. Металургията,Химическата промишленост,ТКЗС-тата,танковете,ракетоте,самолетите,енергодружествата разграбиха,нарязаха, оядоха се! Останаха АЕЦ и Лукойл.,въглищата. Евтини ток и дизел и бензин за народа! Трън в очите евро-либерастки! Продължаеаме силно ококорени да режем клончето на което вече едва се крепим!

30 години разграбват и още има за крадене :)))

ХАХА, ОТНОШЕНИЯРА МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И РУСИЯ СА НА ТАКОВА НИВО .... В МОМЕНТА .... ЧЕ АКО БОЙКО РАПОНА УСПЕЕ ПО НЯКАКЪВ ЧУДОТВОРЕН НАЧИН ДА СТАНЕ МИН.ПРЕДЕДАТЕЛ И ДА КАЦНЕ В МОСКВА С ЕЪР ЧАЙНА ( ПРЕЗ ЗАДНАТА ВРАТА) ..... ЩЕ ТРЯБВА ДА СИ ПОРЪЧА ТАКСИ ОТ ЛЕТИЩЕТО ДО БЪЛ.ПОСОЛСТВО :))

Заради влизането ни в ЕС затворихме 1-4 блок на АЕЦ Козлодуй, какво чакате затваряте и 5 и 6 блок в чест на Украйна !!!

Забравяш "замръзвате без руски газ". Не всички са толкова късопаметни.

Руския газ не е спирал, само че го купуваш през мошеници пардон прекупвачи :))) Ако има някой друг газ то е временно !!!

Абе то и "Газпром" беше без алтернатива и "нямаше вече начин да не преговаряме"... Да се чуди човек от 20 години в Словакия, Украйна, Унгария, Финландия и Чехия какво правят без руските "безаналогови" части... Имат същите реактори като нашите...

Всичките изброени внасят части от Русия. А чехите се отказаха от американското гориво и се върнаха на руското.

Като не си компетентен защо се изказваш, няма начин как руска АЕЦ да се поддържа без руски части !!! Чехите се опитаха да зареждат с ядрено гориво от Уестингхаус и се отказаха !!!

Тъпаци и американски подлоги, не си правете ядрени екперименти на гърба на народа. Да се публикува списък с имената на всички вземащи решение за ядрено оборудване в България

И имената на НПО-тата -също

За съжаление в главите на нашите управляващи има само един елемент и той е повреден и няма от къде да бъде заменен.

При положение че Кенъда и Аустрелиъ са бъкани с Уран за каква Русия говорим.

ХАХА , В ЦЯЛА СЕВЕРНА АМЕРИКА НЯМАМЕ ЗАВОД ЗА ОБОГАТЯВАНЕ НА УРАН, .... СТАРИТЕ ГИ НАРЯЗАХМЕ И КАРАХМЕ НА РУСКИ В МОМЕНТА СЕ СТРОИ ЕДИН ЗАВОД ЗА ОБОГАТЯВАНЕ .... ОБАЧЕ ТОВА Е АДСКИ СКЪПО :))

Така е, зимаш една каруца уран и го фъргаш в кюмбето.

То уран на много места има и всеки може да го копае, ама не всеки може: - да го обогатява - да прави горивни прътове - да прави части за руските реактори А за разните идиоти, Русия е признат лидер в света като производител на ядрени реактори от ново поколение. Вие си стойте в кочината и продължавайте да викате, че гроздето е кисело.

И какъв е проблема да правиш горивни пеътове за теб може и да е проблем щото си теляк

ЩО ЩЕ ГО ПРАВИШ ПРЪТОВЕТЕ ... КАРО МОЖЕШ ДА НАБЕРЕШ ВЪРБА КРАЙ РЕКАТА ?

А как обогатяват уран САЩ - с руски центрофуги, не се е чуло да ги изхвърлят