Коментари - Рестартирането на АЕЦ "Белене" и 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" изискват актуализиране пред АЯР | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Колко много проекти,колко много реактори,и все повече енергетици...

Towa e bomba .Nie bce imame sametresenuq. Kade cpat polutuzite.

От 90те до сега ви командят едни мошеници, които един през друг се надвикваха как ще спрат Белене (и Козлодуй, отчасти). То не бе СДС,ДСБ, НДСВ, ГЕРБ. Днес никой от тях не носи вина за пропуснати ползи за страната. Вземете и ги избетете пак, особено СДС и ДБ безотговорни лаещи кратуни !

Само с приказките ще си останем.

България, която великата Хамерика превърна в Абсурдистан, ще е и опитното зайчИ на великата Хамерика, относно ядрените опити с нещо, в което са пълни лаици.... Viva кокаине... !!! Viva усраине...!!!!

Във времената на налагане на демократични електромобили, страна с 50 години опит в ядрената енергетика, ще започне да внася демократичен ток. Носете си ковид маските. Just in case:)

А няма да е съвсем"демократичен",ама ще го преглътнем,ще внасяме руски ток,от руски реактори построени на турска територия

Хахахах. Те тия са пред поредния си фалит. Маркет капа им е 1.7 млрд. долара. То само яденето на Мъск му е толкова за година. И тия скъсани шушляци ще ми правят ядрена централа. Трагикомедия. И да не забравяме, че дейността на Уестингхаус не е само атом, а те продават и печки, коли и апартаменти под наем. Тоест всичко това е 1.7 млрд. Атома им е към 40-50% от дейността.

Те вече веднъж фалираха

В грешка си приятелю. Фалирали са 8 пъти, не веднъж. Последния техен реактор е правен преди 15 години.

7-ми блок също така изисква да имаме около 15 милиарда евро, а ние ги имаме само на снимка.

Служебното правителство нещо прибързано се занимава с ключови инвестиции които не са негова работа?! От Козяк са поръчали да използват суматохата че има избори и няма парламент и да си наредят картите..

Аз да попитам служебното правителство от къде на къде се занимава с проекти, които са за десетилетия напред? Все още сме парламентарна република, коколкото ми е известно. А и изборите на 2ри го потвърждават. От къде накъде Сертификатефффф ще се занимава с ядрени реактори и прочее?!?!?

Нито Белене ще има, нито Козлодуй ще бъде разширен. Закриване на останалите два блока до 15-20 години и внос от Турция, понеже другите и те нямат. Никой няма да ни остави да си развием ядрената енергетика. ЕС пък най-малко. Нали тъкмо Брюксел ни принуди да си закрием четирите реактора. А и скоро би пускат всички на " европейската борса" за ток. Пригответе към 1.50лв за киловат. Минимум. В Германия сега приближава към 2 лева. Защо тук да цените ще са по-ниски.

Ние е сме заедно с Турция така или иначе. Атомната централа в Инеада се строи и до 5 години ще бъде завършена. Тя е с мощност 4400 МВт и е повече от достатъчна за България. Разположена е на 70 километра от Бургас и на 100 км от Марица Изток. Така че те са се погрижили за нас а и цените там са в пъти по-нииски от нашите. Ние само ще спечелим от това обединение!

Предлагам тогава да си запалиш жилището, защото съседът ти ремонтира 5 стаен апартамент. Много по-евтино ще ти излезе да си мислиш, че ще ти даде две стаи ей така.

Няма даима 7 блок на аец козлодуй!

Тиквата няма ли пак да похвали , че е спрял Белене . Ако ще минаваме на електромобили в ЕС през следващите 15-20 години ще ни трябват поне още 3-4 реактора за да може да се зареждат електрическите таралясници.

Електрическите таралясници могат да се зареждат от солара. А да се изградят достатъчно солари са необходими 100 по малко пари, от колкот за четери аеца.

Евроатлантиците ще затрият България.Затова масово да гласуваме.Аз избирам Възраждане.

Аз избирам ДПС!

С американските тец.

За наивни и. Тук от 30години нищо не се строи заради продажби политици.

уестингхаус е строила фокушима, познайте кой ще строи екпериментален реактор в България, при това ние ще му плащамме за да експериментира. Разбира се наемаме тези които създадоха Фукушима. уестингхаус

Мъртвия АЕЦ Белене не може да се съживи. Не ни трябва българска Фукушима.

Какъв е проблемът с Фукушима? Хората там отдавна се прибраха по къщите си. На нас не ни трябва Чернобил, не Фукушима, апропо такова земетресение тук е невероятно

30 години некомпетентност, политическо безумие и продажни душици. След макс 5 години територията ке е ва тъмно и с безбожни сметки за ток. Дано да не съм прав. (ама, надали)

От тези две трънки в Белене и Козлодуй заек няма да изкочи.

...демократично да се одупиме и да купуваме всичко, щото сме демократични евроатлантици, така ще изпълним завета на Филип Димитров. А бедните, бедните да го д*хат - гласувайте пак за тези носещи точно тази идея. Гласувайте за тия дето искат да ни преименуват и поамериканпат, а за вас ще има прекрасни, добре обосновани данъци и цени.

Уникалните АР1000, които дори американците прецениха, че са им твърде скъпи за да си ги достроят! Ама няма проблем бе, ние самолети от несъществуващ завод си предплатихме, та едни два реактора ли няма да си платим!

ПЪРВО : на съд Парибица Кунка дето затри АЕЦ Козлодуй ! ВТОРО : на съд всички дето спряха " големият шлем " Само СЪД и България ще тръгне напред ! Сега пробутват нефтопровод но не Бургас - Александрополи а Александрополи - Бургас , големи предатели , големи мърши ?!?

малтинчооооо, къде си бе шебек! Ходи да правиш протести, щото не ни трябва нова АЕЦ ! малтинчоооо, цената ще е по 2 и по 3 - няма ли да протестираш, шебек!

В момента има само две държави в света които има знанията и потенциала да направят Ядрени мощоности от първа копка до завършек . Това са Русия и Китай..... Всички други и Франция и САЩ са загубили знания защото не са развивали сериозно този клон от наоуката последните деситилетия . Уестигхаус в моента е една полуфалирала фирма която основната и цел е да набара поръчки и да и се вдигнат акциите и веднага след това ще бъда продадена ....... Това е и играта на нашите козяшки боклуци ...... ЗАПОМНЕТЕ УЕСТИГХАУС НИКОГА НЯМА ДА ПОСТРОИ БЛОК ТУК .........ТЕ НЕМОГАТ

Франсетата правят. Румъния е с техни реактори. Друг е въпроса, че технологията им е ... меко казано слаба.

Ало Станимиров, краварите пита ли ги дали разрешават!

Уестингхаус балъци ли са или тарикати. 100 процента ще ни продава ток на пазарни цени или ще го изнася в чужбина. Няма да има по 5 стотинки ток както сега.

Готвели обявяване в несъстоятелност - фалит. Клон на Тошиба с САЩ. С гръмнали реактори във Фукошима - една категория с Чернобил.

При нова централа тока е доста скъп, особено пък при АЕЦ. Българският ток е евтин не защото е от АЕЦ, а защото нашите реактори са доста стари и са се изплатили малко или много. Още като се правеха сметките за Белене беше ясно, че ток на нормална цена може да има не по-рано от след трийсетина години, примерно. Така че, не - няма да има ток по пет стотинки докато не завърши енергийния преход и не започнем да използваме главно възобновяеми енергийни източници.

Къде е Боко-държанката да каже защо имаме гьол, а не Атомна централа? Къде са продажниците от ЕС и БГ, които ни натиснаха да си затворим мощностите?

Ако не бяха евроатлантиците и нерешителността на нашите, сега да има работещ АЕЦ Белене и печелим пари и да е по-евтин тока. Сега сигурно ще слагат като на гръмналите във Фукошима и ще плащаме като за американски ТЕЦ и ще ни изцицат.

Франция има 56 работещи реактора - там по-евтин ли е тока? Озадачаващо е с каква лекота хората са склонни да коментират неща, по които нямат дори минимална компетентност.

Германия трябваше да е спряла всички атомни централи 2023г. Обсъждаха да ги върнат, както и на въглища.

А без тези 56 реактора, колко щеше да бъде?

Кажи ми зимата какъв ток дават ВЕИ-тата, като от слънчеви панели? Когато е най-много употребяван. Трябва да се компенсира - АЕЦ, въглища или газ! С оглед цената на газа и каквито много нямаме, какво остава?

Точна така и що ли имаше режим на тока при 6 работещи реактора ?

Преди да спрат 3-ти и 4-ти ли бяха блокове, имаше футболен мач на националите в Албания. От там казваха, че всички знаели, че ще спират реакторите тук, защото минават на режим на тока. Те помня на половин ден ли бе. За нас загубени пари.

Първо да кажем режим на тока имаше преди да се пусне 7 блок . Имаше режим на тока защото НРБ имаше индустрия която имаше нужда от ток .Имаше и 9 милиона население . РБ няма индустрия и има 5 милиона население затова сега няма режим на тока . Всички мощности които използваме и сега са построени по време на комунизма . Само престъпно скъпите ВЕИта са плод на евроаталнтичекста педерастия

Да ви ЕПМ, трябват много пари ,а вие ги нямате, боклуци с боклуци. Съсипахте не само ядрената енергетика,но и цялата държава.

Ще направя ресторант за бързо хранене в Белене и ще печеля много пари ,щяло да има 15 000 трудещи се там.

Нарязаха здрави 4 блока на АЕЦ Козлодуй,трябваше да ги пуснат сега когато има нужда от електричество в Европа . Нали са за Украйна,и на Украйна щяха да дават ток. Пари няма и кадри няма.

А във Франция която го искаше, било с реактори оценявани от атомната агенция, като по-опасни от нашите, дето спряха.

По кацапски стил се обяснява какви документи, разрешителни режими, сертификати и тъй натаак са нужни. Ся, ако ще правите нещо го правете! Пазарлъци стил ела ми го фани ама за повечко парици да си поделим са излишни!!!

Не чувам яростните критици за Белене от герб, Дб , Пп и Дпс.

ПАВЕЦ Чаира не могат да ремонтират,АЕЦ ще строят. Да има как с европейски средства с чужди работници и инженери да стане ,ама няма как. Турция ще ни продава ток ,сега дрънкат глупости.

България вече няма техническият персонал да пусне такива мощности . В АЕЦ Козлудуй са работили хиляди Български инжинери ..... Само едно от предприятията е "Пусково наладъчни (русизъм) работи" които са имали дестеки ако не стотици инженери комадировани там . Сега тази бивша организация има не повече от 200 човека общо в цялта страна . И това е дан от дестеките организации коит са работили там .

Абсолютно съм съгласен,ние наистина станахме слаботехнологична държава,ще добавя също,че не са ни виновни съседите(турци и румънци),хората си имат качествени национални елит и план за развитие на държавите си.

Ще имаме хартиена АЕЦ Белене и хартиен 7 блок.

Ще е точно така

Дали тука ще ома ядрена енерхетика или няма да има, решава единствено и само Русия. Никакво решение не може да се вземе, без да е сезирано в Кремъл! Това са реалностите и който не се съобразява с тях, се обрича на гибел!

По бързо, по евтино, по изгодно! Нали? Или звучи като виц? :) Само не забравяйте колко "евтин"-а ни излезе американската Марица.. с какъв дестилетен договор и колко безшумно се случи това. Сега ще е по-изгодно! Нали? Или звучи като виц?

зависимост от американците ще ни превърне Латинска Америка, опита ни с Американските ТЕЦове трябва да бъде отчетен

Досега има ли избори, преди които да не сме стартирали АЕЦ и тунелът под Шипка?

Преди 7 години Г-жа Клинтън и един белокос конгресмен от САЩ който вече не е сред живите дойдоха на краката на Борисов в София и го принудиха да се откаже от АЕЦ Белене. Борисов се изцепи че АЕЦ Белене бил един гйол, ходи в САЩ и пак се изцепи че Уестинхаус ще строят 7 и 8 блок в Козлодуй. И двете му твърдения се оказаха неистина. Да имаш, да си ги платил двата реактора за Белене и да стоят на склад, е на това му се вика чудовищно престъпление. Тока стана стратегическа стока №1, трябва и ще трябва и да не си построиш централата и да се инатиш че е руска, е това няма разумно обяснение. Все пак статията е нещо като искра и дано запали огъня за строежа на АЕЦ Белене.

Работят и двата - единия в Чехия, другия в Русия

Какво всъщност печелим, когато преместваме зависимостта си към сащ - едно голямо нищо, защото ще ни препродават отново уран който не е произведен от тях и отгоре на всичко сами ще си съхраняваме ядрените отпадъци,( отработеното гориво) и повече няма да го приемат обратно руснаците защото се отказахме от тях! Три американски завода вода за обогатяване на уран бяха затворени в края на 90-те години на миналия век след близо половин век експлоатация, а днес единственият завод в експлоатация е заводът в Юнис, Ню Мексико. Принадлежи на британско-германско-холандската холдингова компания Urenco, която използва центрофужния метод за обогатяване на уран. Тази технология се смята за остаряла и неефективна и именно този фактор по едно време накара сащ доброволно да стане критично зависима от руските доставки. Дори и в момента Росатом доставя ядрено гориво за американски АЕЦ. Заради това и компанията до момента е извън списъците със санкции на западния свят.

да не се туткат, а да действат! до десетина години следва да са готови и Белене и 7 и 8 блок в Козлодуй. много време загубиха и много милиарди изчезнаха в небитието... ама то само с приказки не става! става с много бачкане! иначе ще дишаме прахта на съседите...

Само да не са готови, както са американски самолети, които поръчахме, предплатихме, мина датата за доставка и до ден днешен няма един дори произведен. Ще предплатим сега, ще чакаме 30 години и ще ни кажат, че се отлага от сащ, ако въобще ги има тях или има цивилизация тогава. Докато с тези пари веднага може да се сложат слънчеви панели и ветро генаратори, дори генератори чрез морските вълни, които да намалят натоварването и да ни дадат енергия сега, не в някакво несъгурно, негарантирано бъдеще.

Не ни трябва ядрена енергетика в България! По-евтино ще ни е да внасяме ток от Турция!

Да си зависим наплно от чужда държава, винаги свършва зле.

Турция не ни е чужда държава. Ние на практика сме един народ и границата съвсем скорол ще стане само досаден спомен. Децата дори няма да вярват че е имало!

А кривоустата малоумница няма ли поне малка отговорност да понесе за затворените 4 блока на Козлодуй?

по твоите правила у вас си. 4-те блока не отговаряха на европейските критерии за безопасност и затова трябваше да се закрият

Това беше условие за да ни приемат в ес, както условие да ни приемат в нато беше да си нарежем ракетите СС-23 и да си унищожим армията, за да сме зависими от тях и да не сме силни. Благодарете на ес и нато, че сме колония!

вярно куневица излъга за реакторите а за ракетите ердоган се заяде

сега като има АЕЦ българите да не би да имат някаква полза от него? -Не. Нямат. Пак ги карат да купуват скъп ток от американските централи. Долните проклети политици от години напъват да изкарват битовите абонати на "свободно-манипулиран" пазар за да плащат скъп ток като фирми. Значи с АЕЦ и без АЕЦ българите пак ще плащат скъп ток. Полза никаква. От нов АЕЦ биха се облагодетелствували ЕРП-тата, които не са български фирми. Те могат да купуват евтин ток от атомната централа и да го препродават скъпо на населението. Всички нормални българи сме против строеж на нов АЕЦ, който ще пълни джобовете на чужди фирми...

По-голяма глупост не бях чул ... я вижте в другите държави цените на тока и тогава ръсете глупости или сега ще минете на версия " ама те какви заплати получават" , получават ама плащат по 30-50% данъци върху тях а тук са няма и 20 % данъците и супер много в сивата икономика на "минимална заплата". Благодарение на АЕЦ-а миналата година нямахме цени в порядъка на 5лв kw/ч защото свърх доходите компенсираха високите цени в публичния сектор и така часните лица имаме 0.22лв на kw/ч и не сме на свободния пазар , което ще се случи догодина или по-догодина и тогава вече ще стане интересно.

Към момента , правенето на каквито и да са стъпки за нов АЕЦ е абсулютно безумие. Те още не знаят как ще купуваме ядрено гориво, къде ще пращаме отработеното такова зашото нали Русия са лоши .... резервни части които могат да бъдат купени ( определени , не всички ) само от Русия понеже блоковете са ни такива и още много други. Било възможно да се ползва гориво от друг доставчки ... е възможно ... ама е възможно и да не стане толкова лесно ами с преправяне на реактора което пак е свързано с части от Русия , абе цялата тая простотия на ЕС дано приключи по-скоро.

Само да уточним, та да се знае - на никой от ЕС не му трябва енергиино независма България, пък камо ли и да продава енергия....

Нема се пуашиш, на Уестингаус им трябват едни къси 35 милирда. Пък дали нещо ще построят няма значение. Първо трябва да сглобят изтребителите.

SirBob

Е, то нали затова преди време другарката Кунева-Пръмова договори затварянето на блокове в АЕЦ Козлодуй в една доста изгодна схема с БНП-Париба. Което пък беше продължение на предателските ангажименти, поети от правителството на Беров. Въобще "патреОтична" история.

Оправете жълтите павета първо, след това рестартирайте каквото искате... ...ноне в България!

Ние като купихме изтребителите, решение по принцип, или по съюество взехме? Защото и тук ще е същото - 35 милиарда одма, реактори - аполо на найси. Ток - от динамото на велосипеда.