Рекордни цени за 3-стайни апартаменти в София

Жилищата, ново строителство и атрактивна локация са сред най-търсените

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Лихвите по срочните депозити паднаха от 6% до 1%, парите трябва да се инвестират някъде. Стоковата борса в БГ е таш..., остават недвижимите имоти, надува се балон.

Нормално, вдига се стандарта, вдигат се заплатите и хората вече не искат да живеят в панелките в Люлин, Младост, Надежда, Дружба и Обеля! В София добрите специалисти - ИТ, финанси, строителство - получават вече заплати, съпоставими и даже по-високи от западните им колеги! В кол-центровете само с владеене на езици се изкарват по над 2.000 лева на месец! Така че нещата се движат в правилната посока! Нов апартамент в София, къща за уикенда в провинцията, по великден и Нова година я в Гърция, я във Велинград, февруари на ски в Банско или Боровец, лятото 1-2 седмици на морето, 1-2 пъти до Париж, Лондон... Това е сега живота! А помните ли как беше само преди 10-15 години?!

От коментарите се вижда с просто око, че брокерите пак са се озлобили. 100% ще се случи същото като 2008, даже по-зле. Тъпото е че се допускат едни и същи грешки по няколко пъти, без да се се извадят поуки...

Помпайте, помпайте. Има много пари в балъците. Нормално е в конюшна една кочина да струва поне 9000 еврака на правоъгълник, не на квадрат.

Всеки балон си има специфичен цикъл. Аз купих на дъното на предишния. Преди да се достигне върха има едно малко понижение наречено "бул-трап". Ще има леко понижение може би догодина и после започва щурото безумно рали на цените нагоре. После (след 3-4 години) цените ще паднат с 30-50% но тогва пък отново няма да има кредити. Много ми стана жал за едно младо семейство. Идваха да питат в квартала дали има свободни апартаменти, че преди 3 години били много евтини, но не можели да вземат кредит. Сега могат да вземат, но цените точно при нас са по две спрямо преди 3 години.

Вярно бе, огромна разлика - 2018г. 90 250 евро, а 2008-а 89 775 евро.

Средната работна заплата в София почти се е удвоила. Щом с 800 лева зплата са били готови да плащат 90 000 евро, сега с 1500 лева ще платят и 130 000.

За броени месеци - и това в най-бедната страна на ЕС. Нямам думи. Там ли са парите от КТБ?

атрактивни... и се продават за МЕСЕЦИ??? ако са атрактивни ще да се продаваха за 2-3 дни.... ако цената им е реална

ОК е за добър квартал, щом е под 1 500 €/м2.

90250-89775= 475 евро или малко повече от 0.5 % за 10 години.................. какво му е рекордното ???

И колко от наемодателите , които са се озверили от алчност, декларират наема си ???????? И защо никой не ги гонка ?????????????

Конфискация на имущество за неплатен данък от доход от недвижимости. И данъка да се смята на фут, а не на квадрат.

Винаги съм си го плащала. Откакто преди няколко години го направиха и авансов е още по-лесно.

Тоя балон с имотите нещо май вече върви на към спукване... Май вече всичко е въпрос на време, докато всичко се срине. А спрямо стандарта на живота на Българина имам странното предчусвтви, че както в момента можем да си купим са смешни суми хубав имот на първа линия в гърция, тук ще купуваме за смешни суми.. и имам предчувствие, че това няма да е в далечното бъдеще. Стига разбира се да не бъдем докарани до просешка тояга, че и хората броящи жълти стотинки за един хляб в магазина стават все повече!!

Проблемът не са толкова цените.. дали са реални, или не, времето ще покаже. По-скоро са леко надценени. Все пак, трябва да се признае, че спрямо 2008 г. заплатите, поне в София, също доста са се повишили. Тоест, реално ако сравняваме с 2008 г., не може да се говори за кой знае какво увеличение на цените на имотите, спрямо реалните доходи. Основният проблем, поне за мен, е строенето без план, без мисъл.. Няма детски площадки - все едно никой няма повече да ражда деца. Няма зелени площи - все едно тези хора по цял ден вкъщи ще си седят и няма да излизат. Няма паркоместа и гаражи - все едно в София всички са станали пешеходци и от утре никой повече няма да си купи кола. С една дума - няма въздух. Ето това е проблемът. И тази липса на адекватна инфраструктура вече се е превърнала в сериозен проблем в почти всички квартали на София, без изключение.

в сащ всеки като започне работа тегли заем и си плаща по малко без зор 30г за къщата, после колата, ремонта, обзавеждането и всичко е заем, не искат да чакат да съберат пари а директно със заем. Пенсионира се, продава имота и отива в старчески дом или комюнити за възрастни, никой нищо не оставя на децата, те като него теглят заеми и си изплащат всичко, използва имота за докторски сметки като остарее, за екскурзии когато е работел и не е можел да ходи. и така се върти колелото, за разлика от БГ където експлоатират родителите си до последно, да им гледат децата, къшатата, взимат им имота и ги изритват в старчески дом като остареят.

Рано е още за нова криза. Сега тепърва ще почват да растат цените на всичко. След известно време, 1000 евро няма да са толкова, колкото са 1000 евро сега. Тепърва всичко ще почне да поскъпва. Ще пораснат малко и доходите. Цените на имотите са огледало на ситуацията. В момента банките имат пари и дават ли дават кредити на ниски лихви. Ще им трябва още време преди парите да станат кът. За да се случи това, трябва да има движение. Рано е още, не сме стигнали пика. После цените ще паднат с 15, 20, 25%, ама след като са се вдигнали още. Ще минат години, и тия, които живеят под наем може да дадат още доста пари ей така на вятъра, докато паднат цените. А те я паднат, я не под тия нива.

Парите под наем не са пари на вятъра, а са пари дадени за ползване на услуга която можеш да спреш да ползваш от следващият месец! Все едно да кажеш че парите за ток са пари на вятъра или парите за GSM план са пари на вятъра. Според казаното в статията е по-добре да си направиш язовир, ел. централа и GSM оператор вместо да плащаш някакви таксички на този и на онзи ..... А ипотеката в БГ е услуга при която плащаш много повече за да могат строители и банкери да правят милиони и евентуално след 20-30 години може да си собственик и нямаш мегдан за мърдане на никъде през този период! Като през това време цените и лихвите могат да мрдат както си искат........ Освен това живота в блок е доказано не ефективен, не естествен и проблемен от всяка гледна точка. Да не говорим че инфраструктурата не може да поеме нароилите се блокове. Цени от над 1000 евро на кв.м са си обир. Грубият строеж рядко излиза над 200-300лв. на кв.м.

Да, ама на друг ги разправяй. Поне да си защитен някак, тогава ще е "ползване на услуга". Като живяла 10 год. под наем на няколко места ти го казвам. Последният ни хазяин, ни изгони посред зима с бебе на улицата ( бил му "потрябвал" спешно апартамента, а то, детето щяло да проходи и да му драска тапетите от 5 лева ролката ) Казах край. После купих със заем, живях и плащах още 12 години оттогава, сега ми остават едни 5 години още да изплатя до края. Познай. Ако продам в момента , ако ми се наложи, ще си върна остатъка по заема и ще съм 100 хил лева кеш в джоба. А с наема, с колко в джоба щях да бъда сега? Не ми отговаряй. Така че са си пари на вятъра отвсякъде.

Наемните нива са ориентир за честната цена на имотите. Ако давате един имот за 500 евро наем, честната цена е 50 000 евро. Вие си направете извода колко струват имотите в София. Имотите са силно надценени в София. Споко, 2019 започва нова финансова криза, всичко ще си влезе в норма :)

Като са рекордни цените защо един милион и половина квадратни метра жилищна площ не са продадени и не са отдадени под наем? Стоят празни и се рушат.

защото няма уредени наемни отношения драги и след "ползването" ти остава един разрушен апартамент. Случайно да знаеш че в другите държави за едно забито малко пиронче ти се удържа, за чистенето след тебе килим, стени боя, циклене, мебели, на дъщеря ми студентка за петно в камера на хладилника(никога не ползвана) и на печката(никога не ползвана) и удържаха и за това, трябваше да мести големия хладилник отзад да се избърше праха, в булгаристан искате да се намърдате в жилищата и да ги ползвате така безнаказано, айде де, това дет го планувате със сигурност ще коства цялата власт герберастка,че голем отворко се пишеш, ама не сте си сметнали този път,ще трябва да видиме дали не слагате чадър над жилищата на вашите хора, ще бъде интересно да научим някои неща.

че що да са под наем или продадени, човека работи на друго място, там е под наем и си държи собственото в което си идва ваканциите, или пък просто има няколко жилища, или вила на село и какъв е проблема, да не говорим че повечето са малки имоти, гарсониери от 50-60кв, което за семейство е немислимо, а на село се опитват да вземат земята на хората без пари,искате да я подарят на мързеливците които само живеят на гърба на другите, а другарите като имат палати стотици квадрата дали се интересувате от тях или само на обикновените хора искате имотите мамето ви герберастко..

Аз ли съм малоумен или този, който е писал материала?! За 10 години един тристаен апартамент в София е поскъпнал с 425 евро - чудо невиждано. Много по-незначителни неща са поскъпнали 10 пъти повече.

Не е важно какви са цените, а дали има кой да плаща тези цени !!

Охоо значи пак ще има бум на самоубийствата..

Супер са и апартаментите и цените само дето никой не ги купува,а с тези писания само се опитват да си придадат важност.

Слагаш минуси значи ти е кеф когато банката го вземе ее пожелавам ти го тогава.

Ето, това е разтеж- да растат цените на горе и ние да си мислим за развитие и стабилност.

Тази статийка требе да е у рубриката "Хумор, сатира и забава"!

Очуден съм колко песимистични са хората за пазара. Някакси се сравнява положението 2008 с положението сега, говори се за балони, за цените в другите европейски столици, а има малко мисъл в това, което се казва. Какво виждам аз като инвеститор в имоти. - Всъщност сега средната заплата в София е около 2 пъти това, което беше 2008, хората наистина са много по-заможни, търсенето се вдига много и цените скачат. - В Европа цените са тооооолкова по-големи от София, че който си мисли, че има нещо общо, много се бърка. Дори в Букурещ цените са по 1300 Евро средно, при нас са около 1150. Вече не говорим за Лондон, Мадрит и така, там са около 10 пъти по-скъпи. - Наемите са много високи заради голямото търсене. Така доходността от имотите е много по-голяма от това, което беше 2008 и е нормално цените да нарастват. Моето скромно мнение, цените даже са ниски за сегашната икономическа ситуация. Разбира се, ще падат по някое време, 10/15%. Това ще се определи от качването на лихвениете проценти и, дано да не става, глобални икономиески катаклизни (война и пр.). Но цените винаги са имали и винаги ще имат възходящ тренд, макар и със спадове. А ако някой чака цените пак да паднат с 50% както по времето на голямата криза, няма как да стана без война, което ако се случи, цената на имотите ще ние е най-малкия проблем. Та така, не бъдето толкова песимистични, погледнете цените в европа, в развиващите се пазари и може да се уверите, че все още цените ни са ниски за доходносста на апартаментите, не случайно влизаме в топ 10 всяка статистика за страна, в която е най-добре да се инвестира в недв. имоти.

Огромен коментар, който се обезмисля от факта, че в БГ икономика реално липсва и сме с най-ниски доходи в целият ЕС. Като спрат и еврофондовете държавата - град София умира. С нея и всички набълбуканти с кредити и тухли собственици или инвеститори. Оставам настрани факта, че в БГ се строи за да се ПЕРАТ пари! Реално няма нито хора, нито икономика, които да стимулрат това свръхпрезастрояване.

Napalno sam saglasen. Jiveja v London, i mnogo dobre znam kakvi sa cenite. No, zatopva si ima prichina. V BG njama nikakvi chuzdi investiici, nie BG ot chujbina sme nai golemia investitor! Cenite sa kraino naduti! Realno ne poveche ot 800EUR za centara na Sofia!

Няма нито хора, нито икономика, нито търсене, нищо, а отдавам апартаментите си за 3 дни след като пусна обявата, цените растът постоянно е така, без търсене, икономика няма, но сме трета най-предпочитана офшорна дестинация в света :) Абе просто някакви парадокси има. Единствено за хората мога да се съглася, незнайно защо, дори с много добри доходи, българите не искат да имат повече от 2 деца. Дано тази тенденция се промени.

За мен тоя витиеват коментар се обезсмили още с трагикомичната грешка в първата дума.

Първо - пише се Учуден. Второ - сравняваш София с Букурещ ... сериозно ли? Бил ли си в Букурещ? Градът е строен с мисъл, има въздух, има зелени площи, има места за паркиране и детски площадки, както в центъра, така и по кварталите. А и икономиката на Румъния реално е доста по-силна, има защо да е по-скъпо там.

Аз пък мисля, че едната ти дъска хлопа, а другата обикаля Европа. Би следвало да си "учуден", а не "очуден", но тази дупка в образованието ти е завинаги и ще те мъчи цял живот.

последни желаещи, че ще пукам балона ?

Чаааакай! Търся 400 квадрата мезонет с 300 квадрата тераси и 200 квадрата общи части на комуникативно място за 3500-4000 евро на квадрат. Някой да предлага нещо в Манастирски ливади или Витоша? Може и към Нови хан :))

Българският израз за "атрактивна локация" е "привлекателно местоположение".

Само където, привлекателно местоположение, не е естетсвено словосъчетание в българския език. Може да е удобно или престижно, но привлекателно? Ти колко пъти си ползвал "привлекателно местоположение"? :))

То цената от 90к евро е 100% завишена, на такава цена хората продават жилища в Европа, а не в смръдливата столица на Мутробългария.

верно? и къде точно в Европа, че да ходим да купуваме? Косово? Албания? Що пишете глупости..

С над 100 хиляди евро - парите които ти искат за тристаен в мутроландия, може да купиш имот в Германия, Франция, Италия и т.н. Разликата е че доходите от наем в мутроландия ще са по-ниски!

"преминаха нивата от пика през 2008-а година" Ми тя 2008 беше преди 10 години. От тогава до сега реалната обезценка на еврото вероятно гони 60%

Малиииииии! Страхотна новина, добре че мъ предупредихте. Отивам на бегом да тегля кредит и да купя един тристаен, Тъй да има....

Още малко, още малко....а така.....надуй още малко.....БААААААААМ!!!!! Рев и сополи: - Ма ко стана ба?

През 2008 заплатата ми беше около 700 лева. Сега е над 2000, така че тия апартаменти сега за мен са три пъти по-евтини, отколкото бяха преди 10 години.

КУПУВАЙЙЙЙЙ!!!! По три апартамента на нож, т.е. на протфейл! Заплатата ти скоро 3 К ще стане, а ти ще станеш крупен играч в имотята.

Даваш ли си сметка, че работиш една година за 10 квадрата? Т.е. 10 години за едно нормално жилище? 10 години без никакви други харчове! Само дето с 0 лева на месец не се живее, трябват си едни 1300-1500 за нормален (не охолен) живот. Реално цял живот няма да ти стигне с твоите 2000 лева да си купиш жилище, ако живееш нормално де. Със същия успех би могъл да кажеш, че сега ти е три пъти по-евтино да си купиш яхта или самолет ... да, по-евтино, но колко живота ще ти трябват? Аз лично предпочитам да съм динамичен, а не застопорен заради някакви имоти. Отделен въпрос е, че грамотен човек може и по по-интелигентен и доходоносен начин да инвестира парите си, а не да помага на мутрите да перат своите.

динамичен ли? Детето не село, жената на село при съседа, и то в Софето на "работа" и вечер с мацките. Ние пък купуваме апартаменти.

Честно казано банките са си най-виновни! Тая алчност.... явно забравиха какво беше 2009-та... и ПАК ще се повтори, ама тоя път като няма да има световна криза не знам кой ще е виновен ?!?

Напротив, банките са си опекли питката, щото ще си измият ръцете със световната криза. И парите на офцете пак ще се изпарят по магически начин.

САМО , ЧЕ ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ КАКВО СЕ СЛУЧИ СЛЕД ТОЗИ ПИК ПРЕЗ 2008 ГОДИНА. НЕЩО ПОДОБНО ПРЕДСТОИ И СЕГА.

Нормално... след като има толкова глупаци -да ги подаряват на банките след това...!!!

Лудостта е в това, че в БГ няма закон за ЧАСТНИЯ ФАЛИТ. Банките ти взимат всичко, а ти ПАК ПЛАЩАШ!!!

Някой да те бие по задника да вземеш заем..сам се надупваш и после амааа.