Работа от вкъщи днес – защо не?

Дали да добавим хоум офис в пакета със социални придобивки

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Трябва да е по желание за тия дето имат непрестанно желание да се срещат с хора и да се облъчват с дрънкане да ходят в офисите и без това те на наеми чакат иначе загуба. Ако си секретарка или уж инжинерче или офис работник някакъв и по цял ден 20 години барбориш изведнъж да те затворят вкъщи не е гот но ако си програмист и като цяло 8 часа учиш на ден и пробваш нов код а после трябва да работиш 10 часа за фирмата или на проект да идеш в офис не е удачно той така или иначе за да стигне до тук е спрял контакти със всички хора за поне 3-5 години същпто важи и за някои администратори на linux,docker , kubernetes съшо и тези със бази от данни с много сървари за менажиране ORACLE,POSTGRE SQL Server, MySQL или тези със автоматизация за cloud услуги powershell,Phyton,batch scripts , CLI и тези с анимацийте за игри и филми за остналите няма голям смисъл да си седят вкъщи освен ако не им харесва.

Гледам яко си навирил носа че си в ИТ - само да не станеш като мен 50 и кусур годишен ИТ асосиет че тогава е по-скоро тъжно.

Да продължа защо е тъжно. Щото твойте набори са натрупали милиони докато са се отебали на млади пичета а ти си станал един стресиран киселяк дето и за маса не става.

Гледам, доста неща учиш и си учил ... отделяй по няколко часа на ден в продължение на няколко години и на българския език. Имаш сериозни пропуски.

Когато всички бачкате от вкъщи, кой ще произвежда храната, столовете ,масите, кой ще оправя колите, кой ще прекарва кабелите ... нищо от реалният труд не може от вкъщи, само разни офис лешпери, търтеи и калинки бачкат в офиса, истинските работница са на вън!

Кой за к'вото е учил...

От март месец работя от вкъщи(с прекъсване за неповече от седмица). Не, не е придобивка1 Офисът има своята функция и е част от културата на компанията! Освен това седенето сам вкъщи те изолира и прави асоциален! Скоро не само рейджъри, но и секретарки и служители в кол центорве ще почнат да стрелят!

1000+ Опцията за хоум офис е добра, когато ти се налага да чакаш майстор вкъщи, да си свършиш лична работа по разни инстанции или да отидеш на лекар. А понякога и шумът в офиса ти идва в повече или пък някои колеги са те натоварили доста и е по-добре да си работиш вкъщи за няколко дни. Но за постоянно не е вариант. Има си моменти, когато е нужно да си поговориш с колегите (очи в очи, не по Zoom/Webex/Teams и т.н.). Или да излезеш да изпушиш по цигара с тях пред входа (дори и да си непушач). Или пък ти е необходима тяхната помощ. Или на друг му е необходимо твоето съдействие ... Комуникацията с хора е крайно необходима, включително и за психическото здраве.

Работя в малка фирма (15 души) със собствен офис и не е от съществено значение дали ще сме на работа или вкъщи, няма да променим пазара на наеми/продажби на офис имоти и в двата случая. Но фирмата, в която работи брат ми (софтуерна), е с 250 служители (в България), към 150 от тях са телефонна/онлайн поддръжка (колцентър). От тези 150 около 70 души са нощна смяна и с тях останалите служители не се засичат. При максимално натоварване (без да има служители в отпуск, болничен или хоум офис) им е необходим офис за 180 души + заседателни зали и т.н. Реално в офиса се събирали не повече от 140 - 150 човека едновременно. Паралелно с това осигуряват паркомясто на всеки служител, който го пожелае - към 100 паркоместа. До началото на годината търсиха нов офис за около 300 души и 150 паркоместа (планираха разрастване). След това смениха стратегията и сега търсят офис за около 70-90 човека и 25-35 паркоместа ... плановете за разрастване все още са на дневен ред, но масово ще се работи от къщи. Подобни истории чувам и от доста познати, работещи в подобни или по-големи фирми.

Много си прав. Нашта фирма в БГ сме 2-3 хиляди, не знам колко точно, може и повече да сме. Имаме няколко сгради с хиляди квадратни метри офисна площ. последното което "спуснаха" от големите шефове беше, че занапред фирмата ще набляга на работата от къщи. Ще има и офис, но с много по-малко места. Говори се, че една от сградите ще освободят. Да му мислят "бизнесмените" дето настроиха една купчина офис сгради... да им е честита новата придобивка :)

И как през нощта ще говори от вкъщи? Нали съседът му на втората вечер ще дойде да му начупи канчето? Или за телефонистки плащат толкова много, че могат да си позволят да си купят къщи?

Кво да ти кажа ... съседката, която живее под мен работи така от април и на никого не пречи, а е предимно нощни смени. Има една кукувица, която живее на моя етаж и когато говори по телефона, целият блок знае. А дори не е хоум офис! Просто постоянно има някакви лични драми и интриги, които смята за необходимо да обсъжда на висок глас (вкл. и рев) между 21:00 и 3:00 ... недокл... работа. И полиция сме ѝ викали - тази беше пияна, крещеше и ревеше по телефона на някакъв, който тя изоставила преди 3 години, но пък тя сега искала деца, щото биологичният ѝ часовник тиктакал ... не ти трябва да знаеш.

Статии като тази има и ще има в излишък. Всичките тези офис сгради дето ги построиха кой ще ги наема? Това са ОГРОМНИ загуби за тези, които са инвестирали в офис сградите. А те имат пари и могат да "помолят" да се обясни колко е лошо да си работиш в къщи... Нашата компания ще освободи не малка част от офис пространството... а сум сигурен, че подобни компании има още много...

да не са строили да ги е.. :) да бяха строили жилищни сгради. Да го ловят дядовия сега.

+1, но се пише "дЕдовия" :)