Димитър Зоров: Млечните продукти са скъпи заради търговски надценки от 50 до 100%
ЕК се отдръпва от подпомагането на земеделските производители заради по-големите разходи за превъоръжаване, заяви председателят на асоциацията на млекопреработвателите
Обратно в новинатаКоментари - Димитър Зоров: Млечните продукти са скъпи заради търговски надценки от 50 до 100% | Бизнес.dir.bg
Коментари
Как сте, как сте страхливи и слабоумни български робове?? Едвам дишате вече, нали? Едвам дишате вече от глад и мизерия. Двете лакомо грухтящи мазни свини хубавичко ли ви ебаха маменцето? Не още, нещата са едва в своето начало – имайте малко търпение до след януари 2026г, когато вече ще трябва да си мятате въжето или да се палите. Ще зяпате от глад – глад поради зверска скъпотия породена от още по-зверска спекула. Спекула замаскирана уж като „инфлация“. Спекула организирана, режисирана и менажирана от двете грухтящи свини. Две лоени топки, които трупат лой и пари, пари и лой. За ваша сметка, разбира се. Нямат наяждане, нямат наплюскване двете свини. Направиха ви храната ултра скъпа и ултра недостъпна. Всичко е недостъпно вече за вас – ток, вода, наеми, цени на жилища, такси за обучение, данъци, абсолютно всичко. Двете топки лой са поели ангажименти пред своите чуждестранни господари да ви довършат и избият до крак. Чрез ГЛАД. Иде страшен глад… Затова с измами и фалшификации ви натресоха в еврозоната – за да ви довършат. Вижте си само БВП-то(Брутния вътрешен продукт на глава от населението). По данни за 2025г, БВП на всеки един БГ-роб е само смешните 18 522 щатски долара. Ха сега вижте БВП-то на другите страни-членки на ЕС пак по данни за 2025г: Дания – 69 273 щ.д.; Швеция – 57 212 щ.д.; Германия – 55 911 щ.д.; Великобритания – 54 949 щ.д.; Франция – 46 792 щ.д.; Гърция – 25 756 щ.д.; За САЩ пък въобще няма да говорим – БВП е цели 89 105 щ.д.(щатски долара). И още нещо, БВП на Гаяна, малка латиноамериканска държавица в североизточната част на Южна Америка е цели 32 326 щатски долара, т.е. почти 2 пъти по-висок от този на България. Гаяна се счита за държава от Четвъртия свят. Хахахахахаха. Двете лоени топки ебаха ли ви майката, роби страхливи????
На Зоров призводството на биогаз беше несполучливо. Говорят заради фуража с който храни животните си. Знае ли някой дали продължават с опитите. Днес как е?
Този айдук , все едно не знае какви са цените във фирмените магазини на мандрите . Сирене 23 лв кашкавал 26 лв . Но какво да очакваме , от човек чиято дъщеря уби двама , и и се размина . Гадове .
Но цените като дойда да си купя от вас директно са същите. Защо не продавате на дребно без такава надценка?
От 2 години спрях на 100% млечните продукти и съм като нов човек. Човешкото тяло изобщо няма нужда от мляко и производните му. 1) Ако е истински, килограм кашкавал съдържа 300 грама масло (буквално), т.е. предимно наситени мастни киселини от животински произход, които покачват вредния ЛДЛ холестерол. 2) Фалшивите кашкавали съдържат т.нар. частично хидрогенирани (транс) мазнини, които се получават при индустриална преработка на палмови и други нискокачествени растителни масла. Това са най-вредните мазнини, защото полепват по стените на съдовете и предизвикват инфаркти и инсулти. 3) Самото мляко пък предизвиква възпалителни процеси в организма, анемии и алергични реакции заради т.нар. белтък казеин. 4) Млякото отключва автоимунен диабет тип 1 при децата 5) Увеличава риска от рак поради съдържанието на хормони и на инсулин растежен фактор ИГФ-1. Консумирайте само студенопресовани, нерафинирани растителни масла (ленено, конопено, орехово, маслинено, рапично) с баланс между омега 3 и омега 6. Необходимият калций (1000мг дневна доза за възрастни, заради който се консумира мляко) може да се набави само от 100 грама сусам дневно, което е равносилно на калцият в 800мл пълномаслено прясно мляко.
с гени от Африка или Азия? Там имат непоносимост към лактозата и сериозни проблеми с млечните продукти. Европейските народи консумират сериозни количества млечни продукти няколко хилядолетия вече, продължават да го правят и имат една от най-високите продължителности на живота в света. В една Франция ядат масово, или поне ядяха, десетки видове сирена от истинско мляко. В сериозни количества. В съседна Швейцария пак. В Италия и Испания май не чак такива количества, но достатъчно. Мисля,че и четирите са в 20ката за средна продължителност на живота. Иначе знам теорията, че млякото е храна за малките на бозайниците и след определена възраст не сме пригодени да го усвояваме. Но мисля, че за млечните продукти е друго.
Ти може да си мислиш много неща, но науката казва друго. Колко живеят европейските народи е резултат от нивото на медицинското обслужване, ако не ядяха млечни продукти щяха да живеят повече (случаите на рак са повече в Европа, отколкото в Азия). От броя минуси към коментара ми само доказва колко невеж е българинът относно храненето.
В Азия, където са Сингапур, Япония, ХонгКонг, където са други страни в топ 10, надали имат по-лошо здравеопазване. Не консумират много млечни продукти, имат полезни навици, много по-малко затлъстяване, Разликата в продължителността на живота е минимална спрямо Франция и Швейцария, където консумират огромни количества сирене и гарантирано са по-затлъстели. Така че предполагам науката може да каже и обратното, ако погледнем друго изследване. И при мултикултурно общество е малко проблемно да предлагаш храна с лактоза на доста хора, които както предците им са с непоносимост към нея. Изследвания за всичко ще се намерят в подобен случай. Хората по Балкана, Родопите, Трънско у нас са били с пословично дълголетие преди век и нещо когато едва е прохождал първия антибиотик, а лекар надали са виждали често. Мляко и млечни продукти са били доста важна съставка на менюто им.
Добре, ако оставим настрана киселото мляко от преди 1-2 века (не и днешното), което безспорно е имало своите качества: Дай ми една единствена полза от това да се яде кашкавал или саламурено сирене (дори да е спазен БДС)? 1) В 100 грама кашкавал имаш 30% мазнини, т.е. 30 грама масло. Ти би ли изял 30 грама масло наведнъж? Предполагам не би, но сигурно ядеш 100 грама кашкавал,.Наситени животински мазнини, които увеличават лошия холестерол. 2) Огромно количество сол 3) Рискът да си купил фалшив кашкавал с палмово масло (което се хидрогенира и е пълно с транс-мазнини) Защо да поемаш риска от точки 1 до 3 и да изядеш 150 грама кашкавал (за 1000мг калций) след като можеш да си набавиш този калции със 100 грама сусам или от друг растителен произход? Отговори ми от практична гледна точка, без да мислиш за традиции и пр.
И аз споделям мнението на Николов. От години се интересувам от темата... Да кажа предварително, че не съм съвсем веган - консумирам от време на време бяло (пилешко) месо и яйца. Млечните се стремя да ги минимизирам - понякога си позволявам сладолед (особено сега в жегите), както и кисело мляко/айрян. Вижте сега, писал съм го това много пъти под статии, свързани с млечните продукти: Какво е предназначението на кравето мляко? Както всеки бозайник, телето има нужда от него за да ртасте бързо! Само, че тове е довреме, а не цял живот. Ние се опитваме, да хакнем природните закони, пиуейки цял живот мляко от друг животински вид, но често ни се връща прескъпо... като рак на гърдата и на простатта - свързват ги с млечните продукти. Млечният сектор в световен мащаб е толкова мощен и финансира разни "проучвания", съдиите в които разбира се свирят за споносора... Мога да пиша много по темата, но ме мързи пак. Относно статистиката, оставете това на кой дадото или бабата доживял до еди колко си и какво е ял (има много фактори в отделния индивид). Поглднете глобланите числа в световен мащаб. От европейският генотип, скандинавските страни са лидери по консумация на млечни пдоукти и също така са първенци в класацията по рак на гърдата - случайност?
100гр. е голямо количество, как ще го изядеш? Трябва да бъде суров, небелен, за да е полезен. Фино смлян, за да не се изхвърля неусвоен от организма.
Открихме вегана във форума. Тези пропаганди не вървят много много тук. Има хора по селата, които разказват, че дядовците им са яли по 1 кило кисело мляко на ден цял живот и никога не са боледували сериозно и са живели по 85-90г.
Тоя Зоров видите ли работел почти без печалба просто ей-така за полза роду... Иначе от маса години реве като пикла навсякъде за евросубсидии, които лапа безответно в своя собствена полза...
Този наглец Зоров да обясни щом търговците били виновни с техните надценки, защо тогава във фирмения магазин на държавната Ел Би Булгарикум на пазара Красно село в София кравето им сирене струва цели 23.48 лв/кг.
Днес, свидетел. В кварталното магазинче, спира лек автомобил, стоварва два кашона , една диня , един пъпеш и още нещо. Е, как да е евтино, прекупвачи, един на други по 20%, идиотска история. Всичко законно.
Да попитам - къде мога от производителя да си купувам с по-ниска надценка?
Той печелел между нула и един процент ? Дали си мисли, че някой балък му вярва? Отделно дето дъщеря му утрепа човек с колата и дори не се стигна до съд .....
Причината е, че продавате боклуците си, пълни със сухо мляко и палмова мазнина на баснословни цени. Да се задавите дано.
Всичко е съгласувано в Брюксел. Преди 3 години купувам Ролон Нивеа в Кауфланд Германия за 2,20 евро.Пристигам в България и влизам в Кауфланд, знаете ли колко струваше същия ролон Нивеа 9,60 лева. Целта е да се обере българския народ. Да не говорим за качество/цена. И това ако не е пладнешки обир, здраве му кажи.
Кое мляко? Кое сирене? Вие четохте ли последните тестове, пе 80% не отговаря на сирене. Киселото мляко 80% е сухо. То вижте, че крави няма никакви. Отде да дойдат тия литри? А вижте вноса на сухо мляко от Полша. Всяка година с близо 100% нагоре. Тъй че не бъркайте боя с еването. Вие не ядете мляко, а наподобяващи продукти. Скъпи.
Цените на млечните продукти ще се дигнат още МНОГО, щото му изгоря яхтата за 1,5 млн Еврака на Халкидики. Поъ е собственик на ПЪРШЕВИЦА във Врачанския балкан !
Всички производители на хранителна продукция да си отворят техни фирмени магазинчета и да покажат среден пръст на хранителните вериги.
В началото на 23-та година изкупната цена на млякото спадна до около 10 ст. на литър, същевременно цените скочиха значително за млечните продукти, а именно сиреното от около 12 лв. на над 25 лв. и кашкавала скочиха до около 29 лв. След около месец и статия за това как мандрите спират да изкупуват мляко поради продукция която никой те купува цените се върнаха обратно до оригиналните си стойности, но с надценка от около 1-2 лв. Малко след този период в Кауфланд се пробваха да продават сладоледа Фамилия от оригиналната си цена 4-6 лв. на 14.75 лв. След като почти не се изкупуваше, или въобще, се върна на оригиналта си цена. Хей колко струва сладоледа в момента? ...... 14+ лв.!? Брей какво съвпадение.
Ще моля, такива на държавна хранилка да не ми обясняват, кое как и защо в случая в млечните продукти, когато основната им цел е да "цоцат" в случая от ЕС, а по принцип от България. Купувам си млечни, но и от фирмите на Зоров.
Производител на хляб съм. Давам го на голяма верига супермаркети на 1.50лв, цената на рафта е 2.25лв, брака и непродаденото си е за моя сметка.
Изключването на млякото и млечните продукти от трапезата ни може да бъде само благословенние! Също и консумацията на месо от нечисти животни. Критериите за това кои животни стават за ядене и кои не стават са дадени в /Левит 11/. Най-доброто е преминаване на растителна диета за каквато Бог ни е създал първоначално. Най-доброто за тялото и ума. Каквото ядем тялом и духом това ставаме. Не трябва да сме небрежни в това отношение и желателно внимателно да избираме нашето меню.
Може лесно да се провери, че цените от производител/ферма не са по-ниски от тези в магазина (вижте онлайн магазините им). Продуктите на държавната Елби вече са дори от най-скъпите и въпреки че аз лично ги харесвам, като качество, се оглеждам за други производители.
По-малко млечни продукти на трапезата = по-малко срещи с онколога! Тоест, за мен няма драма с високите млечни цени.
че им викат даже млечни. това са продукти от палмово масло и стабилизатори. аз съм ял домашни сире и кавкал ,ял съм и от селска мандра и нямаха нищо общо по вкус с това което продават сега . може би, защото се правеха от мляко, мая и сол.
Лъжеш , бе! Лъжеш и топиш колегите си, за да не лъсне точно твоята персонална вина за тези безумни цени. Точно ти си в основата на всенародните акции за налагането им, като обикаляше всички телевизии и обясняваше от колко килограма мляко се правело сиренето и как цените били дори ниски. И така в страната ни цените на млечните продукти станаха като на деликатесна стока , особено марките на Зоров. По-високи са от сурово сушени колбаси, от натуралното месо и от варено -пушени месни продукти. Векове народът ни се е хранил със сирене, а сега то е деликатесен продукт . И все някой друг е виновен , а цените дори в собствените им магазини също са прекалено високи. Затова хората започнаха да купуват турски продукти , а нашенските стоят на постоянни промоции в големите вериги.
Пак да питам че скоро ми хрумна да видя какви са цените във ФИРМЕН МАГАЗИН на производител на млечни продукти. Ами същите като навсякъде и по-скъпо. Кой е виновен за това като магазина е на производител? Няма търговци и би трябвало да няма надценки. Даже по търговските вериги по-евтино има. Май всеки иска да удари кьоравото ама все друг е виновен.
какво иска , да му ги продаваме без надценка ! Той го дава на 20 лева .........без дедесе , ние на осемнайсе ли да го продаваме !
Да де ама аз като отида в магазина на някоя от тия мандри, цените са даже по-високи от тия в супермаркетите ... а там нали няма други търговци, те са си търговрците. Може и някой от фирмените магазини да е по-евтино от супера, ама аз не съм попаднал още на такъв, а си ги обикалям в София и търся. А и не всеки може да отиде до някое село да си купи директно от някого (знам, че е по-евтио и качествено така ама ...)
извиват ръцете на производителите и ги мачкат. Ограбват купувачите. После разправяйте, че това е пазарна икономика, която се саморегулира.
"Надценките започват от 50 до 100%, при положение, че производителите от години не вдигат цените. Това е меко казано неправилно", заяви Зоров. 50 - 100% надценка не е ли кражба?
Има вече доста магазини за млечни продукти които са собственост на мандри,там не е по евтино!?така че не е вярна тази теза за надценката
Баш си е вярно,кг.наденица Житница в Кауфланд ,близо 15 лв.кг.Магазинчето до него 12лв.Отделно отгоре сложили Еврото ,знака изрязан ,за да не личи.В по -малките градове ,разликите са още по -брутални.Правих си експеримент ,едни и същи продукти(по списък ,марка и кг.) в София и малък град ,близо 130 лв. разлика.
За да направиш кило сирене ти трябват 7 килограма мляко. Трябва да изкараш козата на паша, да доиш три дена подред по 2 кг, да засириш, да чакаш да узрее и най накрая да продадеш. Трябва да се погрижиш и за кърмилка и сено за през зимата. И това за 10 лева на едро. За да направиш няколко малки бурканчета конфитюр ти трябват няколко килограма плод, или целия плод на една вишна или слива например. Трябва да се грижиш, да режеш напролет и есен, да роди, да има добра година , да купиш няколко килограма захар, да махнеш костилките една по една, да престои 24 часа със захарта, после да вариш час време, после да пълниш бурканчетата и после пак да вариш. И накрая да продадеш 6 бурканчета за 30 лева. А някой тарикат в сервиза за коли да ти смени маслото само да ти отвърти масления филтър ти иска 50 лева. Е няма как да стане, съжалявам. Засега ни спасява вноса, но спре ли той, смятайте че храната излита в небесата, особено в лоши години.