Прогнозират 10% безработица в края на годината

Според КНСБ заложеният спад на БВП от 3% при най-лошия сценарий на развитие изглежда доста оптимистичен и е необходима преоценката му

Обратно в новината

Коментари - Прогнозират 10% безработица в края на годината | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Писна ми от кретенски прогнози. Преди извънредното положение работниците се търсеха със свещ и всички хленчеха, че трудно се намират. Аз пък смятам, че само месец след отмяна на извънредното положение не само, че всичката заетост ще се възстанови, но и още повече ще липсват кадри. Причината е много проста - текущо откритите нужди по производство на важни медицински стоки ще остане валидна за още някакво време, а всички стари нужди ще се върнат в миг. Безработицата е пряко свързана с нуждите. Нуждите не са нито спрели нито намалели. Те в момента са просто принудително ограничени, но се трупат въпреки ограничението точно като вода в бент. В момента в който ограничението се отмени... Явно има кръгове които имат огромен интерес да клатят въпроса за безработицата и използват всякакви заблуди над населението. Включете си мозъка и не се поддавайте на ненужна паника.

Мноооооого точно, човече.но ням да те разберат....

Нищо не разбираш от икономика, явно. Важното не е да има нужди, а да има пари за плащането им. Точно това е в основата на сегашната катастрофа, която успяха да отложат с няколко години и съвпадна с епидемията. Пари вече няма, има само дългове и тази система отдавна е неустойчива. Светът вече похарчи парите на неродените внуци, като се заби в дълговата спирала. Хората и преди 2 века пак са имали нужди, но мизерията е била голяма в половината западен свят, така че явно не нуждите са водещи, а нещо друго - да можеш да си позволиш покриването на нуждите.

Моят работодател от три години не е вдигал заплатите. Ясно е защо - върху по-високи заплати трябва да плаща по-високи осигуровки и данъци. Вместо това въведе бонусна система за добре свършена работа. Почнахме да използваме думи като таргет, селс, крос предложения, ъпселинг и прочие и да изчисляваме постиженията си в проценти от зададения потенциал. Разбира се, целите са високи и половината хора не ги постигат, а от другата половина голяма част си достигат целите само частично. Така те просто не получават никакви или много малко допълнителни пари. Работодателят ми е доволен: привидно предлага високо заплащане, но официално е нещастен, защото хората не покривали стандартите. Той много искал да им даде повече пари, но те били некачествени. Все пак той не ги уволнява. Защо? Защото с този си състав той достига предвидените продажби и прави очаквания оборот. Той е достигнал предела на сегашните си възможности. Но при този си оборот и при тази печалба той не иска да прави повече разходи. Бонусна та система му е удобна. Покрай нея пести пари от заплати и прехвърля вината за ниското заплащане на служителите. Хитро, нали? Затова никой служител не е истински щастлив при него. И с право му теглят майни.

Всеки е свободен да напусне, като не му харесва

Точно с това изречение всички работодатели си измиват ръцете.

30 пр безработица до кр на годината. Гърция имаше толкова когато германците я въртяха на шиш за дълга. А тя е в ЕЗ и тогава туризма вървеше с пълна сила. Тук туризъм 2020 няма да има, 300 хил, автиклъстера и всичко по веригата 100 хил, заведения и таксита 100 хил, за други който иска да ги смята. Това прави минимум 15 пр за 2 меасеца. До кр на годината има още 6 м.......

Сега е 10%, а към края на лятото ще е 20%, погледнато оптимистично. хе-хе

Да не забравите Еврозоната ей.! Докато не се разтури и разпусне тази пасмина от Брюксел все по зле ще става. Плащаме цената на ГЛОБАЛИЗМА. А кой стои зад него и защо, не пиша защото дира ме трие. Нали те са им шефове. И не ссмо на тях а на ВСИЧКи световни, медии, банки и тн

Аз съм работодател. За образование - ТУ СОФИЯ. Правя всичко възможно да си запазя хората и заплащането им. Ако някой мисли, че е лесно да си шеф на частна фирма, винаги е добре дошъл. Е, излезнах тази сутрин да се кача в майбах-а си и се сетих. Имам Дачия втора ръка. А имението ми е двустаен апартамент, с четеричленно семейство. Не слагайте всички работодатели под една шапка. Днес пак съм на работа и ще търся начин да вадя пари. Успешен ден на всички работници и шефове. Нивата не иска молитва, а мотика!

Я затваряите бързо бизнеса,инак как всичко ще е на една шепа хора и от Китай произведено за 5 стотинки и продсдено за 5 лв. Срам ме хваща като ида дори в магазина за зеленчук да речем и няма НИЩО българско. И не е виновен никой освен глобалистите и за това малките бизнеси не са им удобни Защото искат ВСИЧКО да е тяхно.

Е за това никога няма да се оправим. Тук всичко е винаги в края ... само като чета коментарите и ми се повръща. Всички работодатели били боклуци, всички осигурявали на минимална заплата не знам си какво. Не "приятели" тези "всички" са КАЛИНКИТЕ които смучат държавата, а хиляди честни малки бизнеси си плащат всичко и им пука за работниците им. Но не, нека поставим всички под общ знаменател и така да убием и малкото желание на малкото станали свестни хора да развиват нещо. 8 човека им плащам заплата и нито 1 не е уволнен, без значение, че на фирмата оборота и падна съ СТО (100) процента. Работя на 2 други места за да може да ги има тези пари, защото ми пука за тези хора и искам заедно да я преборим тази криза. Карам най-евтината кола във фирмата и не съм ходил на почивка от 5 години, защо ли? Защото бачкам по 14 часа на ден... И после аз съм "лошия боклук работодател"... А можех да си бия камшика и да се махна от тази територия на времето ... А работниците никога не са виновни нали? Това, че през тези 5 години докато стигна до сегашния персонал съм сменил ДВАДЕСЕТ (20) човека защото или не са идвали на работа или са крали или са правили схеми? Или това са тези прекрасни български работници като тези които пишете коментарите долу? Държавата прави ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО да фалира малкия бизнес, за нея той не е удобен! Много по-добре да има 3 големи фирми които да са на бате и сие и да става лесно точенето и явно българския нардо е съгласен с това и заедно с правителството иска да убие малкия бизнес. Е... добре се справяте. След като приключи (евентуално) всичко това ви пожелавам успех с коректните ви работодатели от била, лидл, кауфланд и другите подобни прекрасни фирми, плащащи толкова много данъци в българия .... Прост народ, слаба държава.

Така е, но пак питам, колко са такива като Вас? Кой фалира и присвои заводи и фабрики, кой построи хотели,кой крие данъци. Така че покрай сухото гори и суровото. Рибата мирише откъм главата. Как да има ВЯРА в хората като виждат с очите си какво става горе. Откъде да им просветне?

Повечето са такива него! Осигуряваме на реална заплата и плащаме данъци и работим повече от служителите. Какви фабрики, какви приватизации? В коя година живеете? Всички имаме кредити, ипотекирани са ни и апартаментите, в които живеем и утре като фалираме сме на улицата с децата ни. Защото създаваме блага и работни места. Насреща имаме крадливи, некадърни и нагли работници. Много отрезвяваща ще бъде тази безработица Стига вече с това правителство! Тролска работа ...

А аз какво мога да направя за другите?!?!?!?!?!? Освен аз да съм коректен и да правя всичко възможно, аз какво точно друго мога да направя? Сам да ходя да протестирам ли? Или да се кандидатирам за премиер? Не мислиш ли, че точно тези които са ощетени трябва да надигнат глас и да искат промяна? Ама не по форумите да бучат, а нещо смислено да направят? Като вдигнат сметките и аре на протест, а дали не е по-добре протестите да са за равни условия с европа в заплатите? Да не мислиш, че не искам да давам по 3000лв заплата на продавачите? Ама им давам по 1000 чисто, а на мен разхода ми скача до тавана точно защото всичко се плаща изрядно и има месеци в които накрая взимам по-малко от работниците. Българина обича да говори, но да ходи с наведена глава ... 500 години турско робство, след него е българско робство, но хората са доволни ... главната цел на българина е да си построи комунизма - я че лъжем че работим, он че лъже че ми плаща. За това и като има протест половината седят по кафенетата и се смеят на другите - ама тези дето седят и се смеят са или калинки или на държавна работа.

Истинското име на държавната работа е субсидирана заетост. На Запад това нещо отдавна е навлязло и в частния сектор - казва се bullshit jobs и съставлява до 30% от заетите. Познай сега какво ще сане и с едните, и с другите. В пулбичния сектор също ще има голяма сеч, та калинките и чиновниците от администрацията да започват да се паникьосват, ако още не са.

Аз не съм видял досега работник да милее за благото на шефа. При 100 лева заплата, предложена от друг работодател веднага напускате. Както не ви пука за работата ви и шефа ви, така и на него не му пука. След като вие го напускате за 100 лв, така и той може да ви смени за 100 лева по-ниско заплатен.

А заплатите съответстват ли на цените в магазините? За апартанентите не става въпрос. Аман от измекяри... Могат ли ВСИЧКИ да са работодатели без работници.?

Заплатите в частните фирми не ги плаща държавата. Зависи колко сте полезен на икономиката. Ако сте най-ниска категория труд, ще бъдете заплатени ниско. Отговорността е ваша, никой не ви дължи абсолютно нищо.

Цените на апартаментите са такива, каквито пазарът позволява. Щом като сте готови да теглите 30 годишни ипотечни кредити, защото "не остана", така ще е. Ако всеки купуваше само с това, с което разполага, цените далеч нямаше да са на тези нива. Това важи особено за САЩ и затова стана простотията 2008-а, и това отново е в основата на сегашната. Заради вас със заемите, цените на имотите са високи и за нас без заемите, защото раздувате пазара, като плащате днешни цени с хипотетични 30 годишни доходи, които сега ще видите, че не са били реални. Затова, като ви вземат апартаментите и пазарът се срине, т.е. регулира до норамлните нива, ние пак ще купуваме. Сами сте си виновни, защото хем нямате познания, хем нямате дисциплина.

Г-н Работодателю, много си сантиментален бе. Глупавата ти сантименталност за качества като лоялност ти замъгляват преценката. Ти като бизнесмен трябва още повече да знаеш значението на парите. Не го приемай лично, просто бизнес. Това не съм го казал аз, а някой гоуем бизинесмен - меринжей.

Строителството ще се срине тотално, туризмът е отписан за 2020, някой ще тръгне да си купува нова кола или апартамент? Само че тоя път няма и навън да може да се избяга. Да, на приказки сте много смели сега как няма да сте роби и да работите по 10-12 чака, но колко ще издържите гладни? След няколко месеца ще сте с подвити опашки и ще работите безмълвно и безропотно. Ще си натискате парцалките. А като не ви харесва, станете вие работодатели - високообразовани, можещи, благородни и морални. Всеки има избор от коя страна да бъде. И да, за малкия бизнес често не са необходими огромни капитали. И тогава като наемете 2-3 работника, друга песен ще запеете. Ще научите урока за сигурността и риска, за отговорността и безгрижието. В никой учебник не се учи, животът го преподава тоя урок.

Ей, как пък веднъж не се обърка да не членуваш подлога или да членуваш допълнението, както правят всички давачи на акъл със самочувствие тук... Свърши пазарът на продавача и идва пазарът на купувача, в това число и на труд. С години работодателят ще е вся и все, защото докато излезем от този батак, ще влезем здраво в автоматизацията, независимо че ниската цена на труда малко ще забави спешността й. То, в интерес на истината, да се радва пролетариатът на сегашния срив, защото колкото и да са малки, все пак заплати ще има за повечето още известно време - по-дълго, отколкото ако заплатите бяха продължили да растат и работодателите да форсират автоматизацията.

Робският труд е премахнат защото робите станали ниско производителни. Учеше се по история в 9ти клас. Българските "бизнесмени", които по традиция са необразовани, прости и невежи все още разчитат на робски труд. Явно когато даскалицата е преподавала този урок са пушили в кенефа на даскалото.

"Напротив, при тази безработица ще има намаляне на заплатите. Ти като не искаш нали ще дойде друг." Мераклийте за роби, които да работят 12-15 часа дневно, 7 дни в седмицата доста понамаляха напоследък. Ще търсите пак филипинци, но и филипинците вече не щат без пари.

Да се подпомагат фирми които са плащали данък печалба и осигуровки. Които нямат печалба и са осигурявали раята на минимална за какво да се подпомагат?

Сега ще се започне криза мриза ще ви платим тези 600лв./месечно после а не сега и прочие. Ние българският "бизнес" си го знаем. И Ганка и Ганчо ще си бият камшика и пак по света. Така нареченият "бизнес" трябва да бъде оставен да фалира или да бъде одържавен и да се започне на чисто. Държавата да налива пари в яхти, Бентлита, Ферарита, имения е causa perduta.

Къде точно по-света, като гладът и безработицата там вече са факт. Обратното ще бъде - ще се завърнат много хора в България.

Той светът фалира... къде ще бягаш???

Не е виновно правителството, безработицата ще е Голяма навсякъде по света. Трябва да се имат предвид и всички българи, които ще се върнат в бг, защото работа навън за тях няма да има. Принципът е елементарен - нарича се пазарна икономика. Затова е крайно време да се разбере колко е важен бизнесът! Като си изгуби човек работата и 6 месеца не може да си намери нова, най-малкият му проблем ще е бентлито на шефа. Тогава човек ще смята за привилегия да работи и ще се научи да бъде благодарен, вместо да гледа в канчето на шефа, и ще спре да му бъде роб.

До кого ще ни пудрите мозъците с тази дивотия „пазарна икономика“!!??? Такова нещо в международните отношения няма!!! Име диктат на силните... Днес силните са банкерите, те са „невидимата ръка на пазара“!

Пазарна икономика на труда! Много безработни - ниска цена на труда. Като няма кой да работи - високи заплати. Пазарът на работна ръка е като всеки друг. Безработицата е един вид свръх предлагане.

Ниска цена на труда не означава 600лв. за 12-15 часа на ден 7 дни в седмицата, 30 дни в месеца. Или съвсем без пари. Това не е ниска цена на труда а безплатен труд на роби. Крайно време е робовладелците да станат бизнесмени или да фалират.

Точно в тази „криза“ се вижда, че е важна държавата! Ако има държава, ще има и „безнес“! Национализациите са в ход, колкото и да ви е срамно да го кажете!

Енергиен експерт: Кабинетът да преоцени политика си върху акциза на горивата Според него КЗК трябва да направи задълбочено изследване на ценовата политика на "Лукойл"БГ Крайно време е българското правителство да приеме една по-рестриктивна политика по отношение на акциза върху горивата". Това заяви в интервю по ТV+ и TV1 Христо Казанджиев, енергиен експерт в Българския енергиен и минен форум. "От ниския акциз в България се облагодетелства доставчикът на суровините за страната, а не държавата. Сега е изключително подходящо държавата да ревизира политиката си по отношение на акциза за вносните енергийни продукти. Това нещо ще бъде от полза за държавния бюджет", отбеляза Казанджиев. Според него сега Комисията за защита на конкуренцията трябва да направи "задълбочено, многофакторно изследване относно ценовата политика на "Лукойл България". Той поиска и управляващите да помислят и за преразглеждане на политиката по отношение на данъчните складове"

Спадът на икономиката ще е 50%, а безработицата минимум 30%

И 30% да стане безработицата робите вече не искат да работят без пари. Бизнесът трябва да се научи да дава от време на време заплати а не само яхти, Бентлита, курви и плюскане.

Напротив, при тази безработица ще има намаляне на заплатите. Ти като не искаш нали ще дойде друг. За едно място като се борят 100 човека, все някой ще се съгласи на ниската заплата.

Тази ваша максима, „като не искаш ще дойде друг“, ще ви докара много разочарование и погубване „цвета на нацията“!!!

Ха-ха, Ми давай, работодателю, ей ти Столипиново - 60 хил. потенциални работници, избирай си на воля.

Надявам се повече работещи в Европа да се завърнат, та да видете какво е вън от ЕС. Но Путин е пич и ще ви помогне.

Нали бизнесът щеше да вкарва 10 000 филипинци и виетнамци понеже тукашните роби не стигали.

тя филипинската минимална заплата е като българската. филипинци тука скоро няма да работят. по вероятно е ние да идем да работим там (само дето е трудно да се уредиш).

Важно е да има стабилност.

Много оптимистично!

Много оптимистично!

КНСБ-Тези защо не вземат да ги закрият,кой ги храни ?

Въпрос към ДИР: Защо блокирате и триете коментарите които не покрепят радефф и радефчината? Русия и комунизъма също се покрепя безрезервно от вас, Защо допускате да се води антибългарска и антиправителствена кампания от скапаната ви медия? Защо подтиквате към насилие и неподчинение червените кхмери в България? Преди да ме изтриете отговорете на тези естествени въпроси. Мерси.

Ако безработицата в края на годината наистина е много висока се надявам всички да излезем на вън и да изметем крадливото и продажно правителство.

Според мен оптимистичния вариант за безработицата е 30%, а с нерегистрираните безработни - около 50%. Общо взето след 1 месец "маргиналите", които не са на хранилката на властта, ще са на улицата я с камък, я със сопа или нещо друго в ръка да иска сметка от пожарникаря от зайчарника. При тия ниски доходи и растящи цени на продуктите за първа необходимост ще се получи комбинацията, в която "управляващите не могат да управляват по старому, а управляваните да живеят по старому".

Според мен ако е безработицата е само 50% в края на годината, ще ни се е разминало. Ама не вярвам. И не за програмистите, по-скоро за селяните и техниците по поддръжка ще има работа във времената, които ни чакат. Не че аз съм от тях и съм спокоен за бъдещето си.

Ти от кои си,да се преориентирам навреме.

На практика всички анализи и прогнози на правителството и сателите му са винаги на 100% грешни и подвеждащи.

Нормално тъпаци, бачкатори, разни работници дето натискат едно копче по цял ден на поточната линия и са лесно заменими ще станат безработни, а и ресторантьори, келнери, сервитьори и прочие. Но за програмисти като мен хахаха нема начин. От София с лаптопа си мога да бачкам за американска или холандска фирма. Глад Ша Доде за Нискочелите .

Ако програмираш толкова неграмотно колкото пишеш,ми е мъчно.

Е та той е тия програмисти с трите месеца обучение. Ти кво очакваш - да му роди тиквата нещо ли?

Какво общо има програмирането с ши....ят български - кретен. Аз де не съм даскалка по български език в начално училище с 500 кинта заплата хахахаха

Общото е грамотността бе, тъпак телеришки или айтиталантски - от онези чираците, които ви бълват. Мърлячът не си е направил труда да научи собствения си език, ти го чакай алгоритми и дизайн патърни да схване.

и вас ще ви застигне, ама по-късно, като няма шарани да ви ползват услугите, кой ще ви наеме бе хитрец, всичко е навързано по веригата, като фалират повечето фирми и не инвестират у вас, и 50% от вас ще бъдат изхвърлени навънка. Когато къщата на съседа ти гори, гориш и ти. Лисицата като изяде пилците от курника на съседа ти , ще влезе и в твоя курник.

Сигурно можеш, макар и доста да се съмнявам като ти гледам писанието. Но и там пък ще си един "нискочелник" какъвто явно си и тук щом досега не си успял да заработиш в такава фирма въпреки стотиците аутсорснати дейности в БГ. А защо са аутсорснати тука знаеш -нискочелниците получават и съответното заплащане.

Ако наистина си ИТ - ми кажи с какво правописа на смотаният български може да ти помогне при програмирането или иначе казано JAVA, PYTHON, PEARL и т н ... са написани на български ли ? Мишок ти си ИТ колкото АЗ СЪМ КОСМОНАВТ. БГ е мъртъв език или по точно казано умиращ .

Аз ще ти кажа - както пишеш на български, така или по-зле пишеш на английски. Какви неща бухате в документацията, когато излезете от клишетата и жаргона - срам голям. То и без това като трябва да пишете нещо за документацията, все едно зъб ви вадят, та само нигерийският ви английски липсва. И къв е тоя Пърл, дето го изкопа?! Още малко Паскал, Кобол и Фортран ще намесиш. Добре поне, че си чувал за Пайтън...

Селски ти също си бачкатор.

Алоо ,, ти там и нискочелник няма да си щом си тука да ръсиш бисери у форума. Гледай си проното и затъпявай още брато.

Не се хвали толкова, баце. От IT до IT има разлика. Повечето IT-та преди 100 години щяха да завиват гайки в заводите на Форд.

Егати българското IT, т.е. low cost ишлеме бабаит. Имаш шанс само ако си мрежар или системен администратор. Всякакви джуниъри, синиъри и прочее девове отивате на кино, защото клиентите умряха. Вече се усетиха тези с дългорсрочните проекти, които сега увисват на някой майлстоун и започват да чакат междинно плащане, което я дойде, я не, щото на клиента това вече му е последна грижа. За капак, при вас заплатите са сравнително високи, т.е. като се развърти брадвата, икономиите ще са бързи и съществени, т.е. сте идеален контингент за съкращаване. Това го видях преди години в Гърция, като държавата сгъна, а тя беше основен клиент на тамошните IT фирми. От днес за утре - всичко аут без обяснения. Така че започвай да си носиш всекидневно трудовата книжка, че като те викнат в HR-а, да не губите време. Можел си бил отвсякъде да работиш с лаптопа... Сега ще видиш, че може и отвсякъде да не работиш.

Пич, за нас недей мисли, ние сме с малки заплати , малки кредити и големи пи..шки. Ти за теб си мисли - голяма заплата, голям креди и малко пи..шка. Като ти спрат заплатата сега увисваш отвсякъде, ние работа може да си намерим ама ти друго освен да лопаш по клавиатурата не можеш.

Неграмотността е показателна за нисък интелект.

хахаха тоя бил ИТ, приели го в някой кол център на тренинг и още е в 6 месечния изпитателен срок иначе ИТ се изявява по форумите

Голям залък лапни, голяма дума не казвай. И там не е ясно какво ще стане. И аз съм програмист, но ям хляб.

IT-то,не усети ли,че малко се ..о..ака.

Тя си е толкова по принцип. Ниските проценти са, защото не всички безработни търсят работа в бюрата по труда, които поддържат статистиката. Считайте, че ако се сбъдне варианта, с който толкова плашат, всеки пети в страната ще е безработен до края на годината.

Според мен оптимистичния вариант за безработицата е 30%, а с нерегистрираните безработни - около 50%. Общо взето след 1 месец "маргиналите", които не са на хранилката на властта, ще са на улицата я с камък, я със сопа или нещо друго в ръка да иска сметка от пожарникаря от зайчарника. При тия ниски доходи и растящи цени на продуктите за първа необходимост ще се получи комбинацията, в която "управляващите не могат да управляват по старому, а управляваните да живеят по старому".

Аз предвиждам че крадливото правителство,ще яде дървото

Работа в БГ има за целия китайски народ...Така че 200К безработни , бат'Бойко да ги прати на магистралата в Сев. България. Ще я построят за едно лято, както китайците за една седмица построиха болница...

Не всеки човек може да е тъпак с кирка и лопата и завършен 12клас. Аз примерно се занимавам с обектно програмиране -ОПП - и изкарвам колкото 10 галоша като теб, нищо лично брато .

исках да кажа ООП .

Ти откъде знаеш колко изкарва. Да знаеш от мен истински богатите хора никога не казват колко изкарват - КАЗВАТ ГО ДРУГИТЕ.Запомни го другият път,Като се правиш на нещо.

Има хора които изкарват и 100-пъти повече от теб,по тая логика ти не си и галош а червей

Занимаващият се,виж си правописните грешки и се върни в 5-клас

Скоро ходил ли си на лекар,нищо лично. Да си провериш кръвната захар,кръвното ,скенер на "мозъка" ти......профилактично. Аз го правя всяка година,и резултатите са едни и същи-неизлечим Идиот.

Защо удължавате извънредното положение още от сега до 13 май ??? В Италия едва днес го удължиха до 13 април - а там има 13000 мъртви - а в БГ само 10 !!?? Както е тръгнало - ще го удължите до Нова година ??!!!

За Нова година не съм сигурен, но поне до юни.

Според мен нещата доста ще се проточат - най-вероятно до края на годината, а може и след това.

За справка по времето на Жан Виденов безработицата беше 10-12 процента - или Боко дебелия ни върна директно 96 година и това е само за начало

Ако сега заплатата падне на 10 солара на месец, аз ще наема 10 човека само за градината и още 10 готвача

Спомням си го това време ... мутри, рекет, магистрални отвличания, убити полицаи а министърът на бал с миски ... добре, че го нямаше този вирус тогава ... че смъртността щеше да е 50%. Абе какви дебили сте да сравнявате НЕСРАВНИМИ неща. Хората признават, че такова тежко общо положение не е имало никъде по света след 2-та световна война ... а, що не кажете колко по-добре са били САЩ, Франция, Италия, Испания???

Вие май нямате завършено и първо отделение @

Ако се задържи сегашната тенденция по 4500 дневно, то след 120 дни ще са 540 000 безработните. Оптимистично за 4 месеца :D

Шамани оптимисти.

Само 10% ????

Ех, зависи колко ще оцелеят след вируса.

Много оптимистични ми се виждат тия прогнозирани 10%. Тепърва ще се връщат натирени гурбетчии, от които скоро няма да има нужда в Западна Европа. Кризата там е голяма и много хора ще се хванат дори на гадна работа, само за да имат доходи. Отделно, ако карантината тук продължи още дълго, доста фирми, които сега едва остискват положението, ще фалират като домино една след друга. Днес за първи път министър Сачева заговори и за хората, които за първи се регистрират като безработни в бюрата, без досега да са имали договор някога. Много неочаквани безработни ще изникнат като пролетни гъби ден след ден.

Има още мазнинка, каза преди седмица ББ. В България има достатъчно работа. Проблемът е, че хората като цяло са мързеливи, и в частност българите. Вижте как изглеждат блоковете, къщите, дворовете, тревясалите градини... Може да се приберете и да помогнете на възрастните си родители на село и да си отгледате някой-друг зеленчук. Ама българинът иска лесни и бързи пари. Той по-скоро ще изтегли бърз кредит, отколкото с труд да изкара някой лев.

Възрастните родители отдавна вече не живеят на село - там живее малка част от пенсионерите

а и пропуснах, ако е лошо времето, отива ти реколтата на кино, ако я налазят паразити , пак ти отива реколтата на кино, великите американски семена на монсанто и тн дават плод веднъж и после не правят семе. Ако нямаш от старите български сортове семена си си жив умрял , ще сееш , с тези мерки ще сееш мушкатата на балкона и толкова на Боко магнолиите ще поливаш

ти си бил голям земеделец бе, я да те питам, знаеш ли кога е сеитбата - в момента е сеитбата. Като не ти дават да излизаш как ще сееш бе умнико. Ами като изтървеш тая година, ще трябва да сееш догодина по това време. Ама това ти е само сеитбата, ще пожънеш след още една година и докъде стигнахме, ти докато стигнеш да прибереш реколтата ще си умрял 300 пъти от глад. Ама акъл море глава шамандура, иначе земеделец ми бил

Делаверката е само в главата на Ганя, това е за него икономиката.

Ха-ха...КОЙ я "прогнозира" бе ? Сигурно е гледал тавана ,докато си бъркал в носа за "прогнозата" ... Реално, тя , безработицата у нас даже СЕГА е над 30%...И не е била по-ниска през годините ...Защото болшинството , такива ,като мен от години не сме се регистрирали ,което съвсем не значи ,че сме били на "социални" и нищо не сме работили... Щом сме харчили, издържали, плащали данъци години наред и то тук ,у нас в България ,значи сме имали ДОХОДИ ! Сега , с това "извънредно" ни секнаха ,че на всичко от горе ни изкараха "маргинали" ,въпреки че живеем в собствени домове , а не ,като този , който ни изкара такива в дома на кръстника си ...за без пари !

Не забравяйте да благодарите на правителството,че ви спаси от коронавируса!

Видя се, че царя е гол.

Енергиен експерт: Кабинетът да преоцени политика си върху акциза на горивата Според него КЗК трябва да направи задълбочено изследване на ценовата политика на "Лукойл"БГ Крайно време е българското правителство да приеме една по-рестриктивна политика по отношение на акциза върху горивата". Това заяви в интервю по ТV+ и TV1 Христо Казанджиев, енергиен експерт в Българския енергиен и минен форум. "От ниския акциз в България се облагодетелства доставчикът на суровините за страната, а не държавата. Сега е изключително подходящо държавата да ревизира политиката си по отношение на акциза за вносните енергийни продукти. Това нещо ще бъде от полза за държавния бюджет", отбеляза Казанджиев. Според него сега Комисията за защита на конкуренцията трябва да направи "задълбочено, многофакторно изследване относно ценовата политика на "Лукойл България". Той поиска и управляващите да помислят и за преразглеждане на политиката по отношение на данъчните складове"