17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Естествено, че си казвам (макар и вътрешно да изпитвам притеснение). В крайна сметка и аз трябва да одобря фирмата, и да реша дали искам да работя там. Затова и винаги разпитвам за процеса на работа и т.н., за да преценя дали би ми харесало.

Винаги казвам "Колкот дадеш, бате..."

След около 200 интервюта в 4 държави, мога да кажа. В края на интервщто ако те питат, си казваш колко искаш и толкова. Ако те питат значи демонстрират интерес. Кандидатът не засяга сам тази тема, защото първо трябва да се разбере дали го искат. Ако го искат тогава си казваш колко искаш, и не падаш никога надолу. Това не е пазарлък. Естественно в България доста неща са на обратно. Но кандидатът като казва една сума, той си е сметнал, колко иска на базата на неговите си неща, какъв наем плаща, колко струва частното училище на детето и т.н. Аз често пъти дори съм се казвал ниско, от незнание, и са ми предлагали по-високо в края на крайщата. В чужбина на работната ръка се гледа по друг начин, хората знаят, че работника изкарва парите дори и тяхната заплата, има уважение.

Един неангажиращ съвет как да отговорите на въпроса за желаното възнаграждение: “ На основата на образованието, знанията, уменията и професионалната кфаливикация която притежавам и бих могъл ( могла) успешно да демонстрирам, ако компанията ( фирмата) прецени, че аз съм най- подходящия кандидат за позицията, мисля, че взаимно бихме могли да се договорим за моето възнаграждение което би устроило и двете страни” Във всяка част на това изречение се съдържа послание- вие продавате вашите способности, вие сте collaborative и сте съгласен на negotiations което означава, че не сте инат и сте team player!

Казвайте си какво очаквате, но си бъдете и реалисти. Иначе ако си мълчите/овъртате, никога няма да получавате това, което очаквате.

Досега не съм бил на интервю където кадровикът определя заплатата. Това винаги се договаря с мениджъра.

От там се започва. Всеки работи за пари. Въобще не се притеснявайте за попитата каква ще е заплатата и има ли някакви добавки. Не го ли направите в началото, ще ви помислят за смотаняк.

Това ми прилича малко дали да говориш за секс на първа среща с представител на другия пол? Ами ако се харесате защо да не говорите?

Запомнете.Работата на HR e да намери най-ниската заплата.Така той си осигурява неговата заплата.Знайте когато отивате на интервю че HR-ът който ви се усмихва мазно и задава глупави въпроси всъщност го интересува единствено да се съгласите да работите за малко пари така той заработва своите.

не назначава той държи само част от изискванията за тази длъжност като разбира се той знае тавана на заплащане, който му е казан от възложителя. А когато се стигне до директен разговор с кадровика - вече там е исктнското договаряне.

разговор с възложителя, с кадровика приключихме

Не ми харесва анкетата. Едно е да се притесняваш да говориш за пари, друго е да се притесняваш дали не бъркаш в желаната цифра. Първото е психика, а второто сметкаджийство и ако сметката е грешна или няма да те вземат, или ще се минеш да започнеш за по-малко, отколкото е могло. Това си е за притеснение и още как, ама не е същото притреснение.

Гледай си в твоята паница и тогава няма да има притеснение дали си се минал, като си поискал по-малко отколкото са били склонни да ти датат. Този урок ми предадоха преди повече от 20 години. Още го спазвам и спя спокойно.

Не се притеснявам да говаря за заплатата и това което търся. даже за мен е по-добре с това да започнем интервюто, няма голям смисъл да си губим времето за 3 интервюта и накрая да се окаже че бюджета за позицията им е 3 пъти по-малък от моя мининум. общо взето казвам че взимам сега X пари ако ме искате трябва да ми предложите Y ако не са готови или немогат, да не си губим времето

обещават ти 10х, разбутваш си договора, увисваш на тях и ти пробутват договор на половината от предишната ти заплата. Или ти казват, че вече са взели друг мамун и че такива като теб - бол. То, обещаното да не е като даденото?

е кой нормален човек, ще си даде предизвестието преди да е подписал другия договор?

тук в Белгия , още в обявата си пише заплатата в първото изречение, как така ще ходиш на интервю, ами ако дават 10 лева заплата, то времето е ценно, хората имат деца, и тн.

тъй като явно тази статия е платена от някоя нр компания изказвам мнение за да проумеят. Процесът на наемане в бг - конкретно софия е напълно карикатурен - правя достатъчно често сорсинг на това кво се случва. Първо се описват достатъчно високи изисквания, за които стратегията е да комплексират кандидата и да могат да имат преимущество в преговорите за заплата - за да покажат, че му липсва едви кво си. Обаче когато се появи човек, който им превишава смешните критерии и естествено си поиска нормално заплата която е паричния еквивалент на уменията му, те изпадат в шок. Второ, нямат предствава какви са ключовите умения за дадена позиция и търсят всякакви други умения, но не и тези, които им трябват - примерно ще сложат добър праграмист в някаква организаторска позиция.. Трето по доста цигански непрофесионален начин един от първите въпроси им е за това очаквано възнаграждение. Съветвам ви винаги да питате преди това дали човека с който разговаряте е оторизиран да сподели информацията за банда на бюджета за тази позиция - ако не - тогава им казвам - вземете оторизация да го споделите и тогава ще ви кажа моята цел или ми направете предложение, което мислите, че ще ме устройва.

Longines

в беге,т.нар. работодатели трябва да се притесняват,от това,което масово предлагат!не ние!

Недейте да говорите за пари въобще. Вие да не работите заради парите. Кажете, че ще бачкате про боно и само за удоволствие. Също целувате задници фор фрий. Ако сте сингъл не забравяйте да оставате извън работно време, в почивнте дни и празници да покривате семейните с деца. Подавйте писмено уведомление, ако излезете до тоалетна.

HRите взимат % от заплатата - колкото по-висока заплатата, толкова по-високо е и заплащането им.

Взимат външните рекрутъри ... и по-добре да вземат нещо от по-ниска основа, отколкото да не успеят да намерят човек (демек и няма сделка ) и да вземат 0 ... така че и те не натискат много.

Повечето пъти е грешка да се говори за желаното възнаграждение.По-добре е да се остави работодателят да каже какво възнаграждение предлага за позицията.Ако вие споменете рискувате първо да поискате по-малко от това което се предлага.На запад също съветват да поискате първоначално умишлено много висока заплата и после да свалите малко за да се формира в крайна сметка една хубава за вас заплата.Тук този подход не е толкова препоръчителен понеже директно ейч ар-ите ви отсвирват.На тях целта им и таксата която взимат е да намерят човек с възможо най-малка заплата.Като правило до последно изчакайте от отсрещната страна да кажат първи заплата с риск и да си изгубите времето с някое и друго излишно интервю.

като цяло родните HR са некадърни и тъпи. значителна част от родния мениджмънт също. пестят пари на фирмата просто така, защото ги е кеф да пестят не защото фонда Работна заплата не стига. ако поискаш повече от бюджета им ще кажат, че си алчен, ако поискаш по-малко ще ти го намалят още. за всеки лев в повече е борба нажиот и смърт

Работодателите им възлагат да намерят човек с нужните знания за длъжността с минималното възможно заплащане.Затова им плащат такса която после трябва да се избие от по-ниската заплата.Това е работата на ХР-а.