Преходното гориво: Ето как природният газ може да тласне енергийния преход

Европа изгражда газова инфраструктура на стойност 104 млрд. евро в десетки проекти

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Въглероден диоксид. Ами всяка оранжерия добавя СО2 в атмосферата за повишаване на добива. Всички ръстения се нуждаят от СО2. Азотни оксиди. Ами азотните торове са необходими за нормалното развитие на на всички ръствния. Азотните торове се произвеждат в милиони тонове и се използват за подхранване на почвата. Азотните оксиди от въздуха са - лактофолни торове. Та сега - Вие какво искате да умрем от глад ли?

защо никой не говори за азота във въздуха? щото при горенето се образуват азотни окиси които са по вредни от со2!!

Въздуха е 78% азот!!! Трай си по-добре.

Точно казано. Азотните окоси са отровни за живите организми. Но никой не споменава това. Единственият начин да се избегнат е да се извърши горенето с чист О2. А сега си представете каква ще е цената на електричеството когато отделяш Н и О2 в промишлени количества ?

Като цяло, приветствам опита да се разсее малко мъглата около природния газ. Мъгла, изкуствено създадена от „политкоректната“ и противоречива енергийна политика на ЕК. Хубаво е обаче такива материали да се пишат от експерти. Ще се избегнат бисери като „Природният газ се състои предимно от метан и следователно е свързан с парниковите емисии.“ Метанът е огромен енергийно-екологичен плюс на горивото природен газ. Изгаря до газирана вода (пара + СО2), като СО2 на единица полезна енергия е с 30% по-малко, отколкото при течните горива и в пъти спрямо твърдите. Метанът в ПГ може да се гледа като минус, само ако искате да се насладите на слабото му наркотично действие и го дишате вместо лепило :) Ще се изясни защо все пак десетките хиляди километри газова инфраструктура са мост и към водородната енергетика. Най-евтината водородна, по-точно газо-вододродна технология, изключително изгодна и от гледна точка балансиране на тежко разнебитваната от перки и соларки електроенергийна система, е излишният им ток да добива водород от водичка, а водородът да се смесва и транспортира с ПГ. Когато Н2 е до 10% обемни, няма никакъв проблем не само да се пренася, но и да се ползва в съществуващите горивни инсталации.

Ами че като гориш природен газ ,нали крайния продукт ти е пак вълероден двуокис и вода,изключвам чистия водород

Да. Ама СО2 е по-малко в равнение с същата енергия получена от въглища. Природния газ е СН4, 1 атом въглерод и 4 водорд и като ги окислиш получаваш 2 молекули вода и една СО2. От въглищата е обратно. И няма пепел от газта. Но като цяло ако ше борим СО2 трябва да се мианва на АЕЦ. Соларките и перките не могат да върнат енергията която е похабена за производството им. Затова им трябват постоянни дотации... И какво общо има това с екологията? Далаверки само, дето зле ше свършат.

Глупости. Соларките и ветровките се изплащат за от 3 до 5 години. А това включва освен енергията и труда и материалите и търговските надценки.

Някъде бях чел , че разликата между въглища и природен газ по отношение на отделянето на СО2 е 40% по малко в полза на газа. Има ТЕЦ на газ но енергията им е скъпа и ги ползват само когато е необходима енергия в системата. На водород няма. Пробват да го смесят с газа и така да го горят. С Н има много проблеми. Като производство,пренос, съхранение. Тези "химици" дето са коментирали над и под вас питайте ги , какво съдържа атмосферата , и какво се получава при изгарянето на азот и водород? Зелената енергия е една заблуда , на този етап на развитие. Много печеливша за някои.

Горенето е чист процес на окисление. Когато гори водород няма никакво значение какво съдържа атмосферата - резултата е чиста вода. Аман от тъпаци пишещи се за капацитети.

Когато Господ иска да накаже някого, първо му взима ума! После го кара да се бори с въглеродните емисии. Да се бори с СО2, който е храна за растенията, които, като "ядат" СО2 чрез фотосинтезата, отделят КИСЛОРОД, без който човекът не може да диша и живее! Идиотизъм, облечен в държавна политика, която краде хиляди милиарди от данъкоплатците, превърнати в малоумно стадо за стригане от хитрите климатични алармисти. Скоро на Китай ще му дишаме въглеродните емисии, докато той става първа икономика в света, а ние вегетираме на опашката заедно с другите държави, жертви на климатичните измамници...

Явно господ ти е взел акъла. Ако изобщо някога ти е давал. Разстенията във вид на гори изчезват адски бързо и няма кой да усвои въглеродния двуокис, освен това че хората произвеждат допълнително извън кръговеата.

Добре де, СО2 е лошо (не е ясно що, ама да приемем). Но какво пречи тогава, да се наблегне на АЕЦ? Аз не съм видял некой умрел от радиация, но сума ти народ знам се изпредби с коли, но колите си вървят и никой и не мисли да ги спира. Къде е проблема с АЕЦ? Има вече доста модерни, безопасни реактори. Защо трябва да правиме от енергията лукс (естествено недостъпен за всеки) и да се чудим как да си платиме сметките са ток и топло?

Баце, когато близък човек почине е много тежко за неговите близки и той не го разбира. Същото е когато си тъп ........Вече изясни ли ти се въпроса?

Сега разбрахте ли защо европа ще целува гъзъ на Русия и защо коня вика на магарето батко.

Северна Македония обсъжда безплатно довеждане на газа до домовете на семействата! Нещо подобно за БГ да сте чули? Или ЕС не допуска такива помощи? А?

Толупа похарчи парите (над 3 милиарда) за никому нежния в България Руски Паток. Загроби страната с огромен дълг към Масква. За газификация на домакинствата забравете. Както винаги до сега, парите заминават в Рассия.

Германците колко похарчиха за северен поток? И не го спряха ,защо ли?

grainis

БиоМетанът, произведен от свръхбързорастящ (1м/ден) Бамбук е 20 пъти по-евтин и 100 пъти по-чист от Фосилния Природен Газ - https://bamboo-economy.alle. bg , Бамбукът се отглежда оранжерийно, хиперинтензивно, върху рото-елеваторни рафтове, във Вертикална Многоетажна Аеропонна Ферма, на почти нулева себестойност - https://vertikalna-ferma.alle.bg . Технологията предлага ежедневни жътви и гигантски добиви от хиляди тонове биомаса дневно. Отделеният при изгарянето на Биомасата СО2 се връща изцяло обратно във Фермата и се консумира на 100% (плюс допълнителни количества от въздуха) от новорастящите бамбукови кълнове. Вносът на природен газ може да бъде прекратен изцяло и да стартира производство на наш български чист биометан за наши собствени нужди и за многомилиарден експорт.

За да расте по-бързо бамбукът, му трябва повече СО2, повече въглеродни емисии. Аз ще ползвам природен газ, а ти ползвай 10 пъти по-скъпи био-горива от бамбук, бамбукова проста, промитомозъчна кратуно, прост гретоид!

Абе какво стана с Озоновата дупка, бе, нещо я позабравиха или се оказа една голяма политическа ПРЪДНЯ! Същото е ис с въглеродните емисии. Няма да се плашите !!!!

Айде стига сте писали , то ток, то ,водород, хо газ, ,а може ли да карам на пръдня

"Инвестиции, според агенцията трябва да се правят само във вече действащи проекти за удовлетворяване на търсенето на изкопаеми горива" Това ще доведе до безумни цени на нефта и газа и ще върне Европа в каменната ера. Ако искате да видите бежански поток от Европа към Русия, следвайте брюкселските идиоти.

Медиите просто публикуват това, за което им плащат. Нямам идея, защо никой не говори за синтетичните горива при положение, че Порше са инвестирали в разработката е наистина странно. Логиката, че хоп всички сме с електрички няма икономическа основа и няма да се случи по начина който го виждат политиците. Преди да има сериозно разработена инфраструктура нещата няма да заработят. Така е било и с автомобилите с двигатели с вътрешно горене. Ако нямаш бензиностанции и логистика, колата ти става скъпа метална стаичка. Другият ненаписан проблем е, че компаниите които разпределят тока са свикнали да лапат мощно. Идеята, че електрическият автомобил дългосрочно е евтин е вярна, ако цената на тока падне на половина. Реалната имплементация ще е съвсем различна. Разликата в цената ще се компенсира от скъпа цена на ток. Това вече си е реалност. Едно зареждане в Англия е 30 паунда. Тоест ако искат да са повече от малоумни дрънкачи политиците трябва да се погрижат консуматорите да имат опции. А не принудителен рекет. Извън това има машини, които няма да минат на ток. Има места, които са недостъпни и нямат инфраструктура. Решението е батериите да се усъвършенстват до ниво да поддържат 1000 километра пробех масово. Тогава вече ще може да се говори за икономически модел. Предвиденият срок 2030 та обаче е много оптимистичен. Много.

Принудително ще захапят. Като паднат продажбите на всичко. Безумията свършат като дойде сметката. Порше не са тъпи въобще. Искат пълен цикъл а не илюзия че електрическата кола е универсалното решение. https://www.youtube.com/watch?v=qSICZdH-iic

Има един период в историята на Земята, който се нарича Карбон. През него в атмосферата има високо съдържание на въглероден диоксид и поради това, растенията са буйни и навсякъде. Дърветата стигат до височини от стотина метра. После тези дървета изгниват под земята и се превръщат в изкопаеми горива - въглища, нефт и т.н. Сега изгаряйки ги, ние просто връщаме на природата въглеродния диоксит. Зелената сделка е поредната измама.

за да се хвана на руска въдица.

Нещо друго да кажеш? Я ни кажи защо ни спряхте Южен поток а си строите СП2. Чакам!!!

Да бе, те немците са все чалгари :)

Статистически погледнато си чалгар. Чалга феновете следват идеята, че това което слушат е музика. Ти следваш идеята, че всичко, което ти напишат медиите по темата с петрола е инспирирано от Русия. Тоест си топ чалгар. Разрови се ползвайки устройството над раменете си, което би трябвало да е наясно какво означават термини като икономика, логистика и имплементация (реално приложение). Не само Русия има интереси на петролният пазар, любимите ти явно Хамериканци също са там, шистов газ и т.н. Да станеш информационна жертва на гео-политическата война предполага неинформираност и липса на критична мисъл. Явно ти си от "модерните" чалгаджии с айфончета, които си мислят, че са центъра на вселената защото някоя корпорация им е казала така.

Русия хареса това. :) повече аз, повече парички