Коментари - Пръстовата идентификация и банковите услуги вече вървят ръка за ръка | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Телефона ми стар модел флагман на Samsung много често не разпознава пръстовият ми отпечатк и влизам с код. Ако при плащането не разпознаят пръстовият ми отпечатък какво става? Няма да мога да направя покупката или позлвам друг начин на потвърждаване с добрият стар чифров ПИН код

Работя на място, където за достъп се ползват едиствено пръстови отпечатъци, целия хардуер и софт са на “големи фирми” за контрол на достъпа и се плащат маса пари. Обаче чисто от практична гледна точка при студено време, мокри ръце, ако случайно имате хоби с ръчен труд или спортувате активно, правите ремонт, сменяли сте маслото на колата и доста други подобни , сензора от изключително детайлен става изключително отвратителен. С други думи при редица случаи човек няма да има достъп до финансите си, заради банални ежедневни дейности. В крайна сметка банките си търсят начин как да ни цакат с поредното натрапено “нежелано удобство”. 1984!!!!

Поне при телефона си съм решил този проблем, като съм записал общо отпечатъците от 5 пръста. Почти невероятно е всичките да не са наред.

Всичко е възможно. Възможно е да ти откраднат или да си загубиш картата. Криптираните данни от пръстовия отпечатък може да се разкриптира и тогава става още по-интересно. Според мен, най-ефективния начин е с токен приложение, подобно на Google Authenticator. Не искам да споменаван, че може да почнат да режат пръсти за да имат определени хора достъп до средствата в картата. Така, че ПРЪСТОВИЯ отпечатък има повече недостатъци в ежедневното използване отколкото предимства.

Как ще тегля от банкомат пенсията ми и тази на съпругата ми или съпругата ми да изтегли нейната и моята пенсия ?

Пътят към Ада е постлан с добри намерения. През девет планини ще се докара вода, за да се обясни колко е хубаво да си дадем пръстовите отпечатъци на банките. Ще се сбъдне утопията на Оруел. Накрая всички ще бъдат чипосани, защото ще се превърнат в стадо, като овцете и говедата. Макар и малко встрани от основната тема на статията, но все пак е споменато. Някой да е разбрал колко по-добри и по-сигурни са Токен-ите на банките? Говоря за хардуерните. Защото за мен са си чисти електронни подписи, но разликата е кой прибира парата за поддържането. В единия случай лицензирани и признати в цял свят фирми, които работят под строги правила и регулации. В другия случай банките, като освен собствената банка, никой друг не ти признава Токен-а. И разбира се, парите се прибират от банката. За тези 20 лева на година ли им е мъка на банките? А, ставаш крепостен на банката, защото ако я смениш Токен-а ти става непотребен, но си го предплатил за целият срок, за който е издаден.

сега идва момента - как може да съм сигурен, че работник в банката няма да принтира на 3D принтер отпечатъка ми и да го остави на местопрестъпление или да отключат телефон/лаптоп, че дори и къща. Банките НИКОГА няма да признаят такова нещо, но истината си е напълно възможно.