Поскъпването на жилищата в България счупи рекорд от 2008 г.

За периода април-юни 2022 г. спрямо второто тримесечие на 2021 г. цените на вече съществуващите жилища са нараснали с 16%, а на новото строителство са се увеличили с 12,3 на сто за година

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Следващите две години пазарът на недвижими имоти ще счупи друг рекорд- за сгромолясване на цените.

Еврото се срива

Теглете кредити и купувайте. Ако нямате пари за кредит, взимайте кредит за кредита, после ще го изплатите с трети кредит. Давайте бързо докато е време. След 2 години ще ви купим имота с 60% надолу, ама тва да не ви бърка. Кредити да има

А има ли кой да купува или си стоят празни?

Докато медиите всяват паника, ще има и кредити и инфлация и безсмислени покупки.

Интересно е, колко от тези жилища са собственост на банките........

Цените се вдигат продажбите падат!

Кой купува на тези цени? В икономиката винаги има цикличност - поскъпване и поевтиняване. Всичко ще се срине до 2-3 години. После пак замразени цени...пак поскъпване и т.н.

Поредната тъпотия. Вижте процентите на поскъпване на жилищата и ги сравнете с инфлацията и процентното поскъпване на стоки и услуги. И ще видите, че дори са поевтинели жилищата. Продажбите падат. Хората са обеднели (в банките има драстичен спад на броя на малките депозити) , а тези, които имат пари отдавна вече са си накупили жилища. Дори и наемите взеха да падат. Да, има и някои "оптимисти", които продават на бесни цени, с надеждата да се мине някой. Един такъв продава офиси в центъра на София по 4 500 евро на квадрат. И си му стоят празни. В централната част на София има хиляди празни апартаменти. Дори вече не се и опитват да ги продадат или дадат под наем, щото няма клиенти, а собствениците искат с един апартамент от 100 - 120 квадрата да станат милионери в евро ... Трагедията е пълна.

Геополитическо положение цените ще растат... България е "рай сред дивия свят".

Кои жилища? Кой търси жилища? ЗА 10 ГОДИНИ СМЕ НАМАЛЕЛИ С БЛИЗО 2 МИЛОНА ЖИТЕЛИ ДО ПОД 6 МИЛИОНА ОТ КОИТО 50% НАД 67 ГОДИШНА ВЪЗРАСТ!?!?!?!?!

Лабав си, а пазарът и ловът обичат търпеливите. Само две години можеш да изтраеш за 60%, а имотният пазар е инертен и му трябва доста повече време, за да се одреме и отчае. Предишната криза беше 2008-а, а аз купувах с 90% надолу от стойността на ипотеката, обаче през 2015, а не през 2010-та...

Еми ... нали си спомняте какво се случи след 2008 ?

Бе, не разсъждавай, ами вярвай на статии и пропаганда. Ти започнеш ли веднъж да разсъждаваш, следващата стъпка е да започнеш на обикаляш вечер по улиците и да гледаш колко прозорци светят по жилищните сгради и съвсем да ти се изясни реалната картина. Купувай, че не остана и цените само ще летят нагоре. Разрастващата се война наблизо е само допълнителен бонус.

Така е - намираме се между диви турци, диви руснаци и диви шиптъри. Направо сме на стратегическо място...

:) Благодаря за ценния съвет! Как така не се бях сетил! Точно така и ще направя. Само да ми преведат заплатата и ще си купя поне 1-2 жилищни блока ново строителство.

Хляба поевтиня ли ? Всичко поскъпва.

Остави хората да си разсъждават бе. И ти си разсъждавай на воля. Един от наше село програмист вика у някъв Лимкин дето само ги дирели гении като него разни камериерки да им предлагат работа, сега ги нападнали имотни брокери. Всеки му продава бетонени бърлоги и хралупи. А той нали шляпа по клавиатурата там и пълни джобовете с пари, затова го напданали и него и разни други. Ама той вика аз по-добре в турска лира да си туря парите отколкото в софийски обор.

Се надува, надува, надува ...

България е американска колония и строят жилища не за Вас ,а за чужденците които ще дойдат до 2 години. Има над 250 000 празни апартаменти празни ,но продадени.Всичко ново строителство в големите градове се изкупува още на зелено.

за стандарта на живот в софия двустаен ново строителство завършен и оборудван 150 хил евро, то в париж е по-евтино даже, реална цена макс 40 хил евро за нашите заплати и стандарт на живот !

В Париж квадратния метър гони 15000 евро!!! Не говорете глупости. В България спрямо заплатите квадратният метър в града все още е много по-изгодно спрямо други европейски държави.

В София следващите 20-30 години цените ще са нагоре. Следващите 5 може и да паднат заради огромного предлагане и предстаоящата криза. След 20 години не е ясно - проблем е намаляването на населението в БГ. Така че след 50-100 години цените може и да паднат.

Те се ''трупат нови жилища'' , ама и много стари започват да се сдухват?! Така, че новото си е ново и няма как да го сравняваш с вече почти 50 годишни панелки. Повечето млади хора искат да живеят в нови апартаменти, ако ще купуват нещо. Цените на всичко, включително на труд/заплати и строителни материали се вдигат . За това цените няма как да падат, поне на новото строителство.

Китайците се нахрендриха яко с имоти, сега се чудят кво да правят. Европейските компании и те са затънали в дългове и трябва да разпродават. Ефектът на доминото ще се усети и тук, но по-късно. Ганя още си мисли, че с продажба на имот ще си оправи живота или че трябва да набута приходите са цял живот в някой коптор. България се топи, циганите като относителен дял само нарастват. Или тук трябва да има нашествие на чужденци, или тез имоти децата ви ще се чудят на кой мангал да ги дадат.

Сега в долари или евро ги продават??? Безумни глупости ,да дадеш пари ,за нещо ,което не отговаря на никакви стандарти! Гледам ,сега как нареждат тухлите и ми става смешно…като с вестници,ще паднат ако духне един по сериозен вятър…

Цените растат, но пък купувачите намаляват.

Бе вие луди ли сте? Пийте си хапчетата ако сте или спрете наркотиците, имате халюцинации! Както са я подкарали с вдиганетом на лихвите се пригответе за гърмеж на дирижабъл, а не за пукане на балон. Има пак да се мятат от покривите ...

Ние сме СУЛЮ и ПУЛЮ- двама братя,които много се. обичат..И двамата сме скромни,пестеливи и добри момчета,още сме ергенчета,защото сегашните моми отхвърлят кандидати без...собствен дом!? Мъката ни е голяма..ето защо решихме да се задомим!! И двамата имаме спестени по 100 000 ЕВРО.Но СУЛЮ бил нетърпелив,изтеглил кредит - ипотечен за 30 г.за още 100 000 евро и от вчера е ЩАСТЛИВ НОВОДОМЕЦ в апарт.от 100 кв.м. в кв.Иван Вазов,закупен общо ( с кредита) за 200 000 евра..СУЛЮ си има вече приятелка Пенчето и щастливо си живуркат ,цункат..а аз ПУЛЮ- ..лапам мухите..Реших да изчакам още ГОДИНА ДО ПУКАНЕТО на ИМОТНИЯ БАЛОН и догодина- септември ще си купя подобен апартамент но БЕЗ ИПОТЕЧЕН КРЕДИТ!!! Е..дотогава ще лъскам бастуна под чаршафите,но пък..догодина..ооох карабабачко..ела да видиш ти!! Е, пита се в ЗАДАЧКАТА- КОЙ Е БИЛ ПО-РАЗУМЕН СУЛЮ ( С КРЕДИТА,КОЙТО ЩЕ ИЗПЛАЩА 30 Г.) ИЛИ ПУЛЮ-??

Има все още доста работещи млади българи които отиват на Запад, работят 5-6 години и се връщат с пари. Купуват си имот в по-големия град. Отделно от по-малкия град се продават апартаменти и се мигрира в по-големия, с кредит и изплащане. Това е механизма на ръста на цените на жилища + инфлацията. Така, че пари има и ще има .

Мхм, на запад плащат данъци 50 % и живеят под наем. За 5-6 години един програмист в Германия ако живее като куче може да събере максимум 60к евро.

Войната сваля цени имоти . ВНИМАВАЙ ТЕ .

Но само за апартаменти. Земята и къщите винаги са държали и винаги ще държат цена. Че и ще качват.

Ако дойдат 200000 украинци, да видиш как ще се вдигнат цените.

Интересно, за Русе. Този град запада от години. На какво отгоре има такова поскъпване на жилища.

Примката се затяга, а бесенето завършва с пълнене на гащите с кафяво... дерзайте брокери...

Съчинение по картинка. Всичките ми роднини са в чужбина. Животът там така те притиска, че да плащаш данъци яко и инвестираш в държавата, която ще ти дава пенсия, здравеопазване, защита и прочее. Никой не събира пари в дюшек и няма намерение да се връща. Някои са теглили кредит и изплащат там нещо, други никога няма да могат да го направят. Ако смяташ, че ще отиват там и събират депозит за цял апартамент в Бантутистан, нещо си си сбъркал хапчетата. Пък и пак да повторя - няма никой желание да се върне и да се погребе в Бантутистан.

И двамата сте пълни малоумници. Тоя с кредита, защото е теглил кредит точно сега, когсто централните банки се надпреварват да вдигат лихвените проценти. Тоя дето чака да се пукне балона - защото държи кеш и чака цените да паднат при галопираща имфлация, причинена основно от ресурсна криза. Резултат - догодина тия 100к евро ще са като 75к евро.

По щастлив е Сълзи.Робите са така .Трийсет години ще се върти на сън ,заливаше му присяда и все ще смята.Ше гледа как лихвите растат и ще живее като в затвор в апартамента 100м2.Пълно е нещастен цените още се вдигат и след година Пульо плюе на всичко и со липсва апартамент в Валенсия 59м2, за,60й евро.Взима приятелка испанка и тъжно под сангрия.Носталгията го мъчи и час по час вика ех защо не бях умник като Су

Двустайни по 150-200 дори 400 000 евро. Да се смееш ли, да плачеш ли.

На този свят само мераклиите са повече от глупаците. Толкова за мокрите брокерски сънища. Иначе лихвите се вдидат, балона се пука и се задава мноого болка за "инвеститорите" в имоти. Ще гледаме пак циркове как се мятат от покривите...

Хората с пари от цялата страна, основно занимаващи се с някакъв бизнес, законен, полузаконен или незаконен, след като понатрупат някакви пари веднага ги инвестират в имоти в София или други големи градове. Тези жилища са им инвестиция и обикновено стоят празни докато дойде време децата им да следват. Хората с най-големи възможности си ксупуват имоти в други страни.

По-скоро - Народът няма акъл!

Заради чистия въздух ще е.

Бедните българи не затварят пари в буркани, а в кутийки. Голяма част от новите жилища в големите градове се строят и се купуват единствено с инвестиционна цел. Те не стават за живеене заради гъстота, лошата инфраструктура, липса на паркоместа, мизерията. Мечтата на примитивния българин "да има апартамент" и възможността да се види с пари или евтин кредит доведе до този балон. Дали цените ще се вдигат или ще падат зависи от това дали има кой и с какво да купува и докога банките ще раздават. Но градовете са съсипани окончателно. И идва ред и на селата.

60К евро + продаден апартамент /къща за още 60к и си купуваш апартамент за 150 К евро с кредит 30 К евро.

Жилището в България е мисия невъзможна

- Тази кола която гледаш , ако ти е скъпа, значи не е за теб. Не е за теб защото не я искаш и нямаш пари! Този които хареса тази кола, ще намери пари и ще я купи и няма да му е скъпа ! ТАКА Е И ПРИ ИМОТИТЕ !

Огромен балон - държава с отрицателен прираст, без инфраструктура, без високи приходи, без транспорт и логистика. Тези покачвания се дължат само и единствено на желанията на фирми като ГБС, Артекс и други монополисти.

Дръжте си парите в буркани, чакайте парите ви да поскъпнат и имотите да паднат, както през 1996-та година.