Коментари - Ползите и проблемите пред вятърните ферми в Черно море - мнения на експертите | Бизнес.dir.bg
назад

Ползите и проблемите пред вятърните ферми в Черно море - мнения на експертите

Специалистите обсъждат детайлите преди да влезе в сила новият закон за ветропарковете

Обратно в новината
| Автор: 3eNews

Коментари - Ползите и проблемите пред вятърните ферми в Черно море - мнения на експертите | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Чужди СМИ: "Зелено убийство: Вятърните турбини убиват милиони птици и прилепи всяка година" https://cutt.ly/jwXXApkW "Испанските вятърни паркове убиват 6-18 милиона птици и прилепи годишно" https://cutt.ly/SwXXACYB Според портала „Windmillskill“ „процентът на убиване“ на птици и прилепи е около 111 до 333 птици и 222 до 666 прилепа на вятърна турбина годишно само в Испания. В Германия броят (и това беше през 1993 г., когато беше проведено проучване) беше 309 птици годишно на вятърна турбина, а в Швеция беше дори 895. Като се има предвид, че през 2017 г. имаше повече от 341 000 такива вятърни турбини в експлоатация по света и този брой вече е приблизително удвоен, говорим за около 600 000 до 700 000 такива системи. Ако всеки от тях убива (консервативно) средно само 250 птици и 500 прилепа, говорим за около 150 милиона птици и 300 милиона убити прилепа. И не става по-добре. Все повече и повече такива вятърни турбини се инсталират по света. Повече такива съоръжения означават и повече мъртви птици и прилепи. И във все повече региони на света. Но това също има отрицателни ефекти върху регионалните екосистеми. Летящите животни играят важна роля в природата. От контролиране на популациите на насекоми до разпространение на семена от растения – без птици и прилепи, тези системи постепенно ще рухнат.

"Измами с фактури: Операторите на вятърна енергия ограбиха милиони" Разследване на американското списание Bloomberg разкрива измама на вятърната енергийна индустрия във Великобритания. Десетки британски вятърни паркове, управлявани от някои от най-големите енергийни компании в Европа, рутинно, повече или по-малко умишлено, надценяват производството на електроенергия, за да увеличат компенсационните плащания за електроенергия, която не е подадена в мрежата. Това е увеличило сметките за електроенергия на потребителите с £50 милиона годишно, според пазарните данни, разгледани от Bloomberg . Отговорният орган във Великобритания вече е започнал разследване на разкритията. Но от самото начало. Като цяло Обединеното кралство има подобен проблем като Германия, когато става въпрос за така наречените „разходи за повторно изпращане“. „Разходите за повторно диспечиране“ са парите, които операторът на електрическата мрежа трябва да плати за така нареченото „фантомно електричество“, т.е. електричеството, което вятърните турбини произвеждат, но което никога не се подава в електрическата мрежа. Това се случва, когато в един момент има толкова много вятър, че вятърните турбини генерират толкова много електричество, че ако всичко се подаде, електрическата мрежа ще бъде претоварена и ще се срине. Вятърните турбини, които операторът на електрическата мрежа след това изважда от мрежата, все още получават същата компенсация, както ако електричеството е потекло в мрежата. Това явление се нарича „разходи за повторно изпращане“. Проблем, който става все по-често срещан, тъй като делът на електричеството от възобновяеми енергийни източници се увеличава - защото, както е добре известно, електричеството от вятър и слънце не може да се планира, както ядреното или въглищното електричество. Потребителят плаща сметката, тъй като операторите на електроенергийната мрежа прехвърлят разходите директно на клиента. Разходите за повторно изпращане в Обединеното кралство струват на потребителите стотици милиони лири всяка година. В Германия имаше 2,6 милиарда евро за разходи за повторно изпращане през 2022 г.

Вятърните генератори могат да работят само в определени условия и сила на вятъра, а мощността им пада геометрично спряма спада на вятъра, а при вятър на определена скорост въобще не може да работи с риск за увреждане. Абсолютно неекологична технология, която изисква много енергия и химикали да бъде произведен хардуера, и след това той не подлежи на рециклиране. Приказките да бъде 50 км навътре в морето са за наивници. И така стигаме до основното, в България е модерно да се приемат закони без особнено обсъждане, нещо, което западните държави отдавна знаят да не правят. Защо ли, защото след 3 години, когато масата е недоволна, ще отритне мнозинството за дълго напред, и ще избере представители, чиито първа работа ще е да отменят тези закони. Това показва колко късогледи са ППДБ и Герб в случая (не че ВЪзр. и БСП са друга бира...)

ВРЕДИ , вреди , ВРЕДИ ползи само за мошенниците

дамм.... вреди вреди вреди.... само на русофилите вреди... както е казано във статията...

... е че "зелената сделка"... Добре е, че сте я поставили в кавички. Защото нито е зелена, нито пък сделка.

Министерството на енергетиката на Сърбия съобщи, че ще получи безвъзмездна помощ от Европейския съюз в размер на 30 млн. евро за 66-мегаватовия вятърен парк в североизточния град Костолац, който в момента се изгражда от държавния енергиен производител Elektroprivreda Srbije (EPS). Споразумението бележи важен етап в реализацията на вятърния парк, като финализира финансовата рамка на проекта на стойност 144 млн. евро, заяви министърът на енергетиката Дубравка Джедович Ханданович. Проектът се подпомага със заем в размер на 80 млн. евро и безвъзмездни средства в размер на 1,8 млн. евро от германската банка за развитие KfW, EPS допринася с 32,2 млн. евро, а останалата част идва от ЕС по линия на Инвестиционната рамка за Западните Балкани (WBIF). Производството на тази електроцентрала ще бъде достатъчно, за да снабдява с електроенергия около 30 000 домакинства, заяви министърът. През миналата седмица Джедович Ханданович съобщи, че Сърбия планира да свърже вятърния парк в Костолац към мрежата в началото на 2025 г.

Вие ръсете простотии. Сърбите строят "перки" с пари от ЕС. Тъпо, наивно парче е Ганю Балкански, лесен за манипулации и подвеждане в посока на Масква.

Там вятърът е достатъчно силен, за да оправдае такава гигантска инвестиция. "Офшорният вятър" е крайъгълен камък за постигането на целите на ЕС за климатична неутралност", обясни Владимиров. - Защо ли оператори на ветрови паркове искат от слаб до среден вятър? Защо ли Мирчев си представя много вятър, много ток? Неграмотен е и нахрупан като комсомолец! Защо никой не коментира с какво напрежение ще се пренася генерирания ток от морето до сушата? Колко ще струват проводниците и инсталацията? Аман от некомпетентни адиоти!!!

Като става дума за нови лифтове в Пирин и Рила- ама то нашите планини не били като Алпите и затова не можело... Сега пък като да слагат перки и черното ни море не било като Северното и айде пак не може... Който не си плаща на родните еколози ще плаща на чужди после или на такива, които вече са платени от швейцарски фондации, примерно, и прочие охранители на сатуквото в ски туризма и употребяващи екологията за антиконкурентни цели. Трябва да измислим някакви наши пишман еколози в някаква сфера- примерно билките и пчелите и да започнем ние да задаваме дневния ред на алпийските държави, а и не само, и да им спираме проекти и да ги клепаме пред брюкселианците докато не ни оставят на мира да си направим лифтове и някоя и друга перка, че АЕЦ вече забрави...

От един такъв проект само правилните хора ще са на печалба от усвояването на средства по европроекти. За всички останали ще са негативите. Ще имаме не само бетонирано, но и вятърничаво Черноморие. Само отидете до нос Калиакра и ще ви се доплаче от перки.

Първо вложените пари ще оскъпят енергията и тя ще бъде скъпа за обикновените хора.И къде ще я продават ако държавата не я изкупува.

Това за шелфа на Черно море в българската част не е вярно. Има доста навътре в морето плитки води. Освен това могата да се правят и плаващи централи. Шумът от генерацията на тока е много по-нисък от този на витлото на преминаващ кораб. Задайте си въпроса защо румънците вече строят перки в морето, само ние "умните" българи си пречим сами да станем по-богати и да живеем по-добре. Между другото мисля, че вече има проект за експариментален ветрогенератор в български води, който ще се строи от румънска фирма. Дано зелените малоумници не го провалят.

Има ли в света Офшорен вятърен парк, който да е излзъл на печалба?!? А такъв който да си е избил инвестицията?!? Отговорът мисля, е ясен на всички. :-) А знаете ли, че се налага да имат газови или дизвлови турбини, за да се въртят прките, когато няма вятър, защото ако спрат за по-дълго може да се повредят от морския климат? Тези офширни паркове са поредната дупка за обществени пари! Няма да коментираме всички изследвания, че тормозят рибите наоколо с ужасен подводен шум!

Ти кога беше при рибите, че и ги пита за неудобствата?

Кво го интересува летуваия на плажа че има перка в морето. Те няма да замърсяват. И перките ще са не пред плажа на Албена а на страни.

Перките се правят на десетки километри в морето и не се виждат от брега.

Щом експерти от "Център за иследване на демокрацията" са се заели да правят анализи, можете сами да си направите сметка КОЙ има интерес от тях. Друг е въпроса дали е обективен и съвсем друг дали са виждали калкан, освен на снимка!

Става дума само да се продадат териториални води и морско дъно за експлоатация, нищо повече. Кирчо Канадеца не му пука за България и българите. А и другите от правителството не са от племето на българите. Да не говорим за т.н. Министър председател, който сигурно мрази всички хора.

Пълна тъпотия. Няма дори направени изследвания на вятърните потоци.

Ползи само за няколко евроатлантически крадеца. Вреди за цялото черноморие, туризма, риболова и екологията. А в добавка и за енергетиката

Става въпрос за частни инвестиции и пари. Ако някой губи, то не е държавата. А другите измислици на псевдоеколози пишман рибари и тлъсти турист "експерти" са само шум в системата. Явно някой силно не желае българите да плащат евтин ток.

Специално този от перките не е евтин!