17-11-2017 20-11-2018

Коментари

аре бре... соларен парк от 1000 MW се прави за 2 годни и 980 млн долара (Kurnool Ultra Mega Solar Park - Индия) Колко мегавата правят тия ТЕЦове в България бе.

Не е нужно да се правят мега соларни парковел Достатъчно е покривите да се накичат с фотоволтаици. Така няма да има големи транспортни загуби, енергията ще се потребява на място почти, а милионите покриви ще създават не 1000, а поне 50 000 МВт, единствания проблем е съхранението, а той не е лесен за решаване проблем

абе и това го има... ама нали знаеш приказката за "орташката работа.". Докато закачиш на тия блокове каквото и да е - на половината уж ще прокапят таваните, другите ще краднат като за световно, третите няма да искат, четвъртите ще кажат, че е тяхна собственост и ще искат наем, петите нещо друго. Докато Соларен парк или Вятърен парк (например по билото на Стара планина дето не спира да духа 24/7) гарантира точни инвестиции и точни печалби и хора отговорни за тях и възползващи се от тях.

И като падне сняг или сре да духа, цялата система се срутва. Въглищата затова се пазьят да са в резерва. Ама не та не, затавяй. Идиоти със зелени сделки, но там ще печатат евра и ще подпомагат всички, генерирайки още по-брутална инфлация. А ние тук, понеже не можем да печатаме, ще мрем от студ и глад. Та така, зеления преход ще ни бибипа здраво. Евроолигофрении.

Загубите от климатичните промени ще бъдат значително по-големи от затворените ТЕЦ-ове. Просто богатите държави си мислят за тях на първо място както винаги и сметката излиза само ако сега спреш замърсяването, а икономиката ще процъфти с новите технологии, в които са лидери. Само България да му мисли, че сме консуматори и нищо не можем да продадем.

Пресметнато е отдавна - няма достатъчно слънце и ветровете са ни жалки. Т.е. не е рентабилно. Или трябва панелите да започнат да превръщат 50% от слънчевата енергия в електричество, запазвайки цената на панелите или да се ориентираме към ядрената енергетика.