Печелим или губим от диверсификацията на доставките за ядрено гориво в АЕЦ "Козлодуй"

Редица технически въпроси и неясноти карат експертите да са прагматични и да искат търг и икономическа логика, преди сключване на споразумения за доставка на гориво

Обратно в новината

Коментари - Печелим или губим от диверсификацията на доставките за ядрено гориво в АЕЦ "Козлодуй" | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Кто платит деньги, тот и заказывает музыку!

33г. само ГУБИМ

Губим и то много.Американското гориво е от старото руско гориво.То унищожава по бързо обвивката на реактора и му съкращава живота с десетилетие.Всеки може да си направи сметката колко ще ни струва замяната на Руското гориво .

Диверсификацията трябва да бъде диверсифицирана. Това което ни се предлага е разни посредници с гръмки имена да ни продадът същото "Росатом"-ско гориво, но на тройна цена. Ама след като горивото тръгва от един склад, това не е диверсификация.

Сменяш единствен доставчик с друг единствен . Това не е диверсификация , а политика .

Пак проруска пропаганда!

Незнам дали загубихме но е ясно ЧЕ ЕВРОПА ЗАГУБИ ВСИЧКО!! А БЪЛГАРИЯ Е ВЕЧЕ АЛТ

Предложението на westing house е като да си купите апартамент без бани и тоалетна. Като си изядете свежата храна и я преработите да се чудите колко време ще устискате преди да си изцапате къщата като нямате помещение за освобождаване от отработената храна.

Губим и то супер много на 70 съм кравар едно камъче не е турил

Какво губиш ти на 70? Освен дименцията да си загубиш.

естествено!

Вече!

Губят Комунягите,печели Народа!

Депм

За да печелим ние, друг трябва да губи. Някой вярва ли, че ще се намери такъв балък.

Колкото ,,спечелихме" с диверсификацията на газа, толкова ще ,,спечелим" и с ядреното гориво. Единствените печеливши са американските ни окупатори.

Както казва Тити тук май ще се реве .С ядрените централи не трябва да се правят експерименти . Политици ,оставете експертите да решават . Каже ли бум централата и вас няма да ви има .

Първо някои хора трябва да научат какво означава термина "диверсификация" и тогава да го използват.

САМО ПИТАМ Сега като е подписан договора с американците Русия може ли да има претенции за ЯГ АЕЦ или БГ вече е ришило всичко???

12.04.2022 16:44 Чешская атомная электростанция «Темелин» с 2024 года перестанет использовать ядерное топливо от российской компании «ТВЭЛ», входящей в холдинг «Росатом». Ее место займут западные поставщики – американская Westinghouse и французская Framatome. Победителя соответствующего тендера во вторник, 12 апреля, объявила крупнейшая чешская энергетическая компания ČEZ, обслуживающая «Темелин». Контракт рассчитан на 15 лет. В тендере, объявленном в 2020 году, участвовали три названных выше поставщика - «ТВЭЛ», Westinghouse и Framatome. Компания в своем выборе опиралась на актуальные события в мире. «В целях диверсификации в конечном итоге были выбраны два поставщика, чтобы группа ČEZ могла надежно обеспечить непрерывные поставки топливных элементов для реакторов АЭС "Темелин" в будущем и тем самым минимизировать риски возможного сбоя поставок", - заявил пресс-секретарь ČEZ Ладислав Кржиж. Сегодня в Чехии работает еще одна АЭС – «Дукованы». Ее топливом обеспечивает российская «ТВЭЛ». Контракт заключен до конца жизненного цикла используемых на станциях советских реакторов ВВЭР-440/213. Альтернативного поставщика топлива для ректоров такой мощности не существует.

Да но Чехия не е русоробска колония.

През април 2022г. Чехия избра „Уecтингxaус“ и френската „Фраматом“ да зареждат с ядрено гориво АЕЦ „Темелин“, която е с реактори като на АЕЦ „Козлодуй“. Доставките започват през 2024 г. и ще са с продължителност от близо 15 години.

"Самите САЩ имат 55 атомни електроцентрали в двадесет и осем щата, на базата на които работят 93 реактора със средната възраст много наближаваща до петдесет години и за тях основни доставчици на горива са Канада и Казахстан (по 22 процента), Русия (16 процента) и Австралия (11 процента). Узбекистан и Намибия доставят съответно осем и пет процента. Три американски завода вода за обогатяване на уран бяха затворени в края на 90-те години на миналия век след близо половин век експлоатация, а днес единственият завод в експлоатация е заводът в Юнис, Ню Мексико. Принадлежи на британско-германско-холандската холдингова компания Urenco, която използва центрофужния метод за обогатяване на уран. Тази технология се смята за остаряла и неефективна и именно този фактор по едно време накара Америка доброволно да стане критично зависима от руските доставки. Какво всъщност печелим - едно голямо нищо, защото ще ни препродават отново уран който не е произведен от тях и отгоре на всичко сами ще си съхраняваме ядрените отпадъци,( отработеното гориво) и повече няма даго приемат обратно руснаците защото се отказахме от тях!"

Значи казваш намибия може да произвежда ядрено гориво обаче американците не могат:)))) Да не би защото там го дялат с тесла пък американците са свикнали на високо технологични процеси:)))))

Значи за САЩ може диверсификация на доставчиците, а за нас - не? Да не сме колония нещо?

Целенасоченото отказване от руските енергиини доставки НЕ е истинска диверсификация. Това е само замяна на една зависимост с друга, при това на много висока цена. Не печелим НИЩО, само ГУБИМ. Що се отнася до ядрената ни енергетика: АЕЦ Козлодуй си е руски проект и е най-добре да си остане да работи с руско гориво. Ако някои толкова искат ИСТИНСКА ДИВЕРСИФИКАЦИЯ е редно да си построим други блокове /реактори/ които да не са руски. Например американския АР-1000 или европейския /френския/ PWR на Арева. Все пак е въпрос и на пресмятания кое колко ще ни струва и до каква зависимост води това. ЗАЩО? Защото ако построим американския АР-1000 представяте ли си възможността да се зарежда с руски касети, така де, да има диверсификация??? Явно е, че ще се зарежда САМО с касети на Уестингхаус, а това на практика си е зависимост от ЕДИН доставчик, но ще имаме различни реактори и съответните за тях различни доставчици. Изобщо някой сеща ли се да погледне как работят АЕЦ по света? Как си доставят гориво, от къде? Има ли френска или американска АЕЦ в която да се поставят руски касети??? Ако няма, ЗАЩО??? Щом разни фирми могат да правят касети за руските ВВЕР-и, защо руски фирми да не могат да правят касети за АР-1000 или за PWR на Арева??? На всички трябва да им е ясно, че тук става въпрос за едно брутално избутване на руснаците от енергиините пазари като им се оставя или им се позволява единствено да изнесат това което западните фирми и/или държави не могат да си произведат или им е скъпо. Това е и причината да купуват обогатен уран от Русия, но не и готови касети и/или реактори.

сащ имат над 31 трилиона долара дълг. Трябва да измамят всички, за да не фалират. Това зависи от нас, дали ще сме измамените. Идват избори. Гласувайте!

Спирт за горене и свещи, ако ви подмине радиацията

Едно е сигурно, без гориво АЕЦ-а въобще няма да тръгне. Така че подписаните договори за девирсификация на ядреното гориво са добре дошли!

Ако до вчера си плащал Х за тока, а от утре 5поХ минимум с риск фабриката като дум е да те затрие, а ако не думне да те отрови горивото, което е уж диверсифицирано! Кое точно му е доброто?!?

Кой е виновен че Русия окупира Украйна

Пролема между украйна и Русия?!?

ДОКЛАД на OSCE (Организация за сигурност и съвместни операции в Европа) за 21 февруари 2022. (Това е документ! Не е медия!) Военните Сили на Украйна са бомбардирали Донецк и Луганск. 332 експлозии в Донецка област, 1149 експлозии в Луганска област. Това е документ от интернет сайта на OSCE с домейн org - "Daily Report 41/2022"

АЕЦ "Козлодуй" разполага с руски касети за няколко години напред.

Абе народа защо мълчи?? НИЕ нямаме ли право да попитаме и кой кога е подписан договора??

Правителството на Радев подписа договорите

"При смесването на два вида гориво в активната зона на реактора има опасност част от касетите да се разхерметизират. Това води до непланирано спиране на блока и финансови загуби за централата. Подобен случай имаше с доставките на американско ядрено гориво в чешката АЕЦ "Темелин" преди години. " Доста завоалирано казано, че се получава свръхреакция и нагряване, което може да доведе до взрив, ако не бъде спрян реактора, а после, колко трудно се въстановява и заработва отново, това, ако спре иначе довиждане България, здравей Чернобил... "Според него "Уестингхаус" винаги са имали желание да доставят свежо гориво, защото него започнаха да го произвеждат най-напред за АЕЦ "Темелин" в Чехия. Там, може би това поради доста проблеми с горивото, преминаха обратно на руското ядрено гориво на ТВЕЛ." "Въпреки руската инвазия в Украйна до момента никога не е имало проблеми с доставките на свежо ядрено гориво за европейските партньори на "Росатом". Този факт е неоспорим като гориво се кара и в момента по река Дунав до Унгария. Куриозен факт е, че докато българският енергиен министър Росен Христов обясняваше колко ненадеждни са руските доставки на ядрено гориво, точно в този момент преминаваха шлеповете по Дунав. " "В България този, който е подписал договора, категорично е нарушил правилата за безопасност", смята професорът." "Дори и в момента Росатом доставя ядрено гориво за американски АЕЦ, независимо от руската агресия в Украйна. Заради това и компанията до момента е извън списъците със санкции на западния свят."

А кое ще се разхерметезира, руското или американското

американското, подобен инцидент се е случил в Чехия, когато са пробвали с американско и са се върнали на руското гориво.

Като гръмне и те изпари.

Сигурен ли си? Я разкажи какво точно се случи

В една друга "новина" един от коментиращите е описал смяната на горивото в Украйна. Американските касети са с малко по-голямо хидравлично съпротивление. Това означава,че в реактора когато има различни касети, то през американските ще минава малко по-малко вода. Това води до влошено топлоотвеждане и съответно до по-високи температури на самото гориво, на обвивката /тръбичките/ и на самата конструкция на касетата. Това от своя страна води до повишено налягане вътре в горивните тръбички и по-голямата вероятност от спукване. Това означава НАРУШЕНА ПЪРВАТА БАРИЕРА НА ЯДРЕНА БЕЗОПАСНОСТ. Също друг възможен проблем е изкривяването на касетите. "Хлабината" между касетите е много малка и изкривяването /изкълчването/ на една касета ще доведе до страничното бутане на съседна/и касети и така може цялата активна зона да се изкривят касетите. След това трябва да бъдат изхвърлени без да са доизгорели. Има и още една подробност. Руското гориво, самите таблетки, се произвеждат с отвор в средата. Това води до по-здрава таблетка и липсата на материал в центъра, т.е няма какво да се прегрее. Освен това има повече газов обем - възглавница. Тази "дупка" е патентована и западните фирми няма как да е направят без руско позволение.

Само да кажа ИМА ЗАКОН ЧЕ ЯДРЕНО ГОРИВО НЕ СЕ ВРЪЩА В АМЕРИКА ПРАВЕТЕ СИ СМЕТКА КАКВО ЩЕ СТАНЕ С МАЛКА БЪЛГАРИЯ ЩЕ ГО ХАКАТ ПО ЦЯЛА ТА НИ СТРАНА НЕ ВИ ЛИ СТИГНАХА ЕВРОПЕЙСКИТЕ. БОКЛУЦИ АМИ СЕГА И ТОЗИ АД

Да намерим договора за връщане на руското гориво

ДА, връща се. Питай тези в Козлодуй които пътуват с горивото до Русия, те ще ти го потвърдят. Това връщане обаче е само за ПРЕРАБОТКА. От отработеното гориво се извлича останалия уран и плутония. Това са основните ценни елементи за бъдеща употреба. Те са собственост на България и могат да бъдат ползвани от България за бъдещо гориво. Останалия отпадък от самото гориво и стоманената част от конструкцията на касетите трябва да се върне в България като високопадиоактивен отпадък и ние трябва да си го съхраняваме. ГОЛЯМАТА РАЗЛИКА е, чве ако съхраняваме използваните касети, то в тях има материал и възможност за достигане на критичност /ядрена реакция/, т.е едновременно е опасен РАДИОАКТИВЕН и ЯДРЕН материал. Това което ще ни върнат след преработка е САМО радиоактивно, но НЕ Е ядрен материал. Освен това преработения отпадък е вече във форма за вечно съхранение - остъклен отпадък. Остъкляването е с цел при евентуално попадане на вода да не се отмива. Самите хранилища се правят на места където геологичната структура е суха и била такава от хилядолетия. Тези места са дълбоко под земята и се пазят в тайна. Това което професора казва е, че в Америка за момента не преработват горивото. Това вероятно е така, защото американския бизнес се стреми към максимум печалба и естествено ще търсят най-евтиния метод. За момента цената на урана е ниска и преработката на отработено гориво не е особено доходоносно. По-евтино е да се ползва свеж уран, особено ако се купува в случая от Русия. Представете си, че цената на желязото е много ниска. Тогава никой няма да претопява старите коли, а ще ги трупат някъде на камара. Новите ще се произвеждат от ново желязо от рудниците.

Може да гръмнат само главите на руските слуги петоколонници.

Кажи го на Чехия, която пак мина на руско гориво след подобна опасност!

Я разкажи какво е станало в Чехия

Прочети статията професорът го е казал какво е станало в Чехия!

Самите САЩ имат 55 атомни електроцентрали в двадесет и осем щата, на базата на които работят 93 реактора със средната възраст много наближаваща до петдесет години и за тях основни доставчици на горива са Канада и Казахстан (по 22 процента), Русия (16 процента) и Австралия (11 процента). Узбекистан и Намибия доставят съответно осем и пет процента. Три американски завода вода за обогатяване на уран бяха затворени в края на 90-те години на миналия век след близо половин век експлоатация, а днес единственият завод в експлоатация е заводът в Юнис, Ню Мексико. Принадлежи на британско-германско-холандската холдингова компания Urenco, която използва центрофужния метод за обогатяване на уран. Тази технология се смята за остаряла и неефективна и именно този фактор по едно време накара Америка доброволно да стане критично зависима от руските доставки. Какво всъщност печелим - едно голямо нищо, защото ще ни препродават отново уран който не е произведен от тях и отгоре на всичко сами ще си съхраняваме ядрените отпадъци,( отработеното гориво) и повече няма даго приемат обратно руснаците защото се отказахме от тях! Не ви ли е ясно, че американците си гледат печалбите и хич не мислят за бъдещето и енергийната сигурност за страната ни? За тях парите са важни, а проливането на кръв и унищожението на хора и държави е печеливш бизнес и хич не им пука кой какво губи и на какви страдания е обречен или вече ги търпи!

Щом 55 атомни електроцентрали в двадесет и осем щата на 50 години, значи американското гориво е добро

Тъпак, ти не разбра ли че го внасят от други страни в т.ч и от Русия.

Всички специалисти в АЕЦ са изучени, обучени и възпитане да служат само на Русия. Никой няма и да си помисли, да не се подчини на руските нареждания! Така че Русия може да унищожи и АЕЦа и България на момента!

Това не е вярно

Руснаците са подбирали човек по човек, всеки, който има отнтошение към АЕЦ-а. Всички, за които е имало съмение, че и за момент ще се поколебаят да служат на Русия, въобщше не са допускани до обучение! Тия работи рте са ги мислили още в зародиш!

Глупендер!

Точно така! Дължим атомната си енергетика изцяло на Русия и всичките ни специалисти са обучени там! Ако не беше Русия, още щяхме да си светим със свещи и газени лампи!

Не си Беновски, а си некадърник Иво Инджев

Комисията по енергетиката в Народното събрание чрез проект на решение възложи на Министерски съвет (МС) да проведе преговори с правителството на САЩ за сключване на Междуправителствено споразумение за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй" с технологията АP1000 (блок 7 на АЕЦ "Козлодуй"). Още по темата Експерт: V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй" имат около 30 години живот, ще ни струват над $30 млрд. АЕЦ "Козлодуй" подписва договор с "Уестингхаус" за доставка на свежо ядрено гориво АЕЦ "Козлодуй" подписа и с "Фраматом" за доставка на свежо ядрено гориво В приетото решение е записано, че МС чрез министъра на енергетиката в срок до 1 март 2023 г. трябва да предприеме всички необходими действия за изграждане на енергиен обект - ядрена централа за утвърдената от Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Площадка номер 2 - блок 7 на АЕЦ "Козлодуй". Освен това МС трябва да предприеме и всички необходими действия за започване на лицензионна процедура и процедура по ОВОС за изграждане на втори идентичен блок на утвърдената от АЯР площадка (блок 8 на АЕЦ "Козлодуй"). МС трябва вземе и решение за обявяване на енергийния обект - ядрена централа за "обект с национално значение" по смисъла на Закона за устройство на територията и за "национален обект" по смисъла на Закона за държавната собственост, предаде БТА. Четири нови ядрени реактора до 2050-та година предвижда стратегията за развитие на ядрената енергетика на България, каза министърът на енергетиката Росен Христов пред ресорната парламентарна комисия. Два от реакторите ще бъдат на съществуващата площадка на АЕЦ "Козлодуй". Други два ще бъдат на площадката в "Белене". Министър Росен Христов каза, че е добре да има повече конкуренция за това какъв вид трябва да бъдат реакторите: "Изграждането е синхронизирано с изваждането от експлоатация на съществуващите 5-ти и 6-ти блок, така че в идеалния вариант към 2050 година да имаме 4000 мегавата работещи мощности от ядрена енергия. Относно технологията, моята препоръка е да не се фокусираме изключително върху американската страна, а да водим преговори с няколко стратегически партньора, включително "Уестингхаус", "Фраматом", "Шкода", IDF, тъй като това дава конкурентна среда и по-гъвкави възможности". Стратегията си за развитието на ядрената енергетика служебният енергиен министър ще представи на форум следващата седмица, стана ясно още на заседанието на Комисията по енергетика в НС, съобщи БНР.

Отказът от руско ядрено гориво ще доведе до тотална ядрена катастрофа! Водата и земята ще бъдат заразени с радиация за векове, и поколения хора ще бъдат унищожавани от рак и малформации!

Има решение на НС да се сключи договор С Уестингхаус за строеж на 7 и 8 блок в Козлодуй

Е и как ще стане? Площадката е лицензирана само за еди блок. При 2 блока трябва отново да се прави ОВОС и да се съгласува с румънската страна, а те не са много отстъпчиви.

Освен това МС трябва да предприеме и всички необходими действия за започване на лицензионна процедура и процедура по ОВОС за изграждане на втори идентичен блок на утвърдената от АЯР площадка (блок 8 на АЕЦ "Козлодуй").

УСА искат да унищожат АЕЦ Козлодуй и малкото което е останало от велика България

Ние, от американците само печелим - не ни искат пари за златото, не ни искат пари за базите, не ни искат пари дето пращаме вонни контингенти по новите колонии и само за 3млрд. ни обещаха нови самолети, явно ще са като ракети, съдейки по цените.

След като Сащ твърдо са заявили че още в края на годината ще започнат доставка на Експериментално, Неотговарящо на стандарта на Производителя на АЕЦ-а ядрено гориво, неминуемо това ще доведе до предизвестена умишлена авария на централната Ни и нейното спиране за много дълъг период от време или за нейното закриване. Както бяха ликвидирани АЕЦ 1,АЕЦ 2 АЕЦ 3 И АЕЦ 4 Четирите блока бяха ликвидирани без дори да има повод за това. А сега поне ще има повод. На всичкото отгоре Експерименталните Ядрените отпадъци които Сащ ще ни докарат ще останат в България и малката ни държава постепенно ще се превърне в Ядрено Сметище.

АЕЦ козлодуй ще работи още 100 години минимум, независимо от твоето мнение

САМО ЗА 30 ГОДИНИ ПРЕВЪРНАХА БЪЛГАРИЯ В ПУСТИНЯ! МНОГО СКОРО СЕ ЗАДАВАТ ГЛАДНИ БУНТОВЕ! ЗАЩО ТИЯ ПУТИНСКИ АГЕНТИ ИСКАТ ДА ЗАТРИЯТ АЕЦ? ЯСНО Е!! ИСКАТ ДА УСКОРЯТ ПРОЦЕСА!!! БЕЗ АЕЦ, НАРОДЪТ ЩЕ ИЗРИГНЕ КАТО ВУЛКАН И НЯМА ДА ДОЧАКА НАРОДНИЯ СЪД, А ЩЕ ЗАПОЧНЕ ДА ОТМЪЩАВА НА МИГА, БЕЗ СЪД И ПРИСЪДА!!!..............И НЯМА ДА Е ДЕМОКРАТИЧНО!:))))))

Директорът на АЕЦ Козлодуй инж. Йордан Йорданов заяви, че централата може да работи с американско или френско ядрено гориво, предаде Еко Новини. Повече от двадесет години върви този процес на диверсификация на Ядреното гориво с Уестингхаус в унгарски, чешки и украински атомни централи от съветски проект. Натрупан е огромен опит. В момента на Запорожката АЕЦ от 6 енергоблока има 4 енергоблока изцяло с ядрено гориво на Уестингхаус. Сменени за Системите за вътрешно реакторен контрол (СВРК), така че реакторите да могат да работят с руско и американско ядрено гориво. В Програмата за модернизация на 5-ти и 6-ти енергоблокове, която беше подписана през 2001г., беше записана такава мярка за диверсификация на ядреното гориво, като американската централа отпусна 40 милиона $. Впоследствие тази мярка отпадна и беше подписан преди 2007г., с ТВЕЛ Русия дългосрочен договор, който изтича през 2025г. Сега има политическо решение на НС на РБ за отказ от руско ядрено гориво и преминаване на 5-ти енергоблок с гориво на Уестингхаус (с обогатяване по U 5-4,4 %) и за 6-ти енергоблок с гориво на Фраматом (с обогатяване по U 5-4,62 %). Бяха пропуснати ценно време и възможности и това сега щеше да е факт. В подписаните споразумения със СССР и после с Руската федерация, и в проекта за изграждането на 5-ти и 6-ти енергоблокове е записано, че се гарантира безопасната им експлоатация за тридесет години, при спазване на пределите и условията за безопасна експлоатация описани в проекта. Тези тридесет години изтекоха съответно през 2016 и 2021 година. Тогава се престъпи към удължаване срока на експлоатация, съответно с до десет години, защото в Закона за ядрената енергетика (ЗЯЕ) е записано ,че Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) издава такива разрешения в срок до десет години. Във всяка една държава само ядрения регулатор, като последна инстанция, издава такива разрешения на базата на нормативна регулация, която сам е създал. Такива разрешения бяха получени за пети енергоблок до 2027 г. и за 6-ти енергоблок до 2029г. В този процес участваха и руски, и украински, и наши организации. Предвижда се, евентуално, още две такива разрешения, така че срокът на експлоатация да се удължи за двата енергоблока до 60 години. И това ще стане спокойно без Русия, като се използват за покриване на нормативните изисквания и други организации от наши и чужди специалисти, и то без никакъв проблем. През осемдесетте години на миналия век имахме случай, когато тогавашния СССР сне гаранциите за експлоатация на малките реактори, защото започнахме да слагаме касети с Отработено ядрено гориво (ОЯГ) по периферията на зоната и в реактора за четвърта година. За ВВЕР-440 горивната кампания е тригодишна. По този начин предпазвахме корпуса на реактора от окрехкостяване и започвахме да изгаряме натрупалия се Плутоний 239. Това означава, че защитихме нашия си интерес. После тази мярка се приложи и на други реактори от подобен тип, оказа се доста ефективна. Йордан Йорданов е директор на АЕЦ Козлодуй през 2000 и 2001 година. Работи в централата от 1976 до 2002г. През кариерата си е бил инженер оператор, зам. началник на реакторния цех, началник на производствено-техническият отдел на 5 и 6 реактор и главен инспектор по ядрената безопасност на АЕЦ Козлодуй.

Това е истината другари

Ама как бе, ествествено, че за 0,0001% е добре, както и за американските терористи. Лошото е, че всички ние трябва да платим сметката! Чудят се как да промият съзнанието на хората, та да не се бунтуват!

Неправилен въпрос! Истинският въпрос е: До къде води зависимостта от руснаците? Отговор: До онова до което доведоха онези 45 години комунистическа власт! Изостаналост, репресии, мизерия, съсипан човешки съдби...

С диверсификацията ще си трупаме отработеното гориво в двора, и за 20 сребърника ще се съгласим да приемаме и западното, защото сме гоУеми...

Льольо, слушай какво ти говори специалиста! Стига с тази политика!

правилният въпрос е: ако не слушкаме САЩ ще ни накажат ли ,ще ни санкционират ли ако не играем по свирката им? Ако си отговориш ще разбереш зависими ли сме и от кого. и

Идиотите не ги питаме! Така-че не пиши повече глупости!

"Ваше благородие, госпожа Удача, Для кого ты добрая, а кому иначе." "Когато паднеш в залез и грозно стъпиш в самота, не се обръщай с гняв назад, да търсиш в старото вина!" "На калпавия моряк водораслите му пречат!" И така, докато недотам опечалените не чуят музикалния реквием във Ваша чест, изпълняван минути преди да затропат буците.

"Докъде" се пише слято!!! С тази грамотност – напред към сияйните върхове на капитализма! Аллах, Аллах!

Енергетоката тука се управлява от Русия. Ако поискат, ще ни оставят без ток, газ нефт, нафта на секундата. И повече никога няма да иам! А цените ще станат по 30, по 50, по 100 лева за литър!

Пинокио, остава Пинокио, т. е без акъл

Губим АЕЦ Козлодуй и България става независима държава от третия свят. Няма собствена електроенергия, няма и евтино производство.

ЕЕЕЕ какво искате да ни кажете че управляващите и американците ни еб@@ха майката на АЕЦ Козлодуй и може и след време да спре за винаги

“Завинаги” се пише слято!!!

Не ни трябва нито атомна, нито молекулна централа! Кой ще работи в нея? Примати, които не могат да научат две магарета как да си разделят купа сено (Мартин Гарднър) и как да съберат една декада едноцифрени, положителни числа! Нещастници! Покойният професор Боянов, някогашен декан на Стоматологичния факултет, завършил отдавна стоматология в Истанбул, е казвал: "Народ, който и турците, и за петстотин години, не можаха да го научат да си мие задника, след като е ходил в тоалетната - за нищо не става!" А на Мидхат паша се приписват думите: „На българина винаги нещо или му е ексик, или артък, никога тамън, вечно му е терсене, все другите са му виновни, постоянно се вайка и за него няма угодия!“ Непоискан съвет: Стойте си кротко в собата, близо до кюмбето, фръгайте какалашки, ластунки, паздерки, кръпеле и сухо гюбре, за да не погине огинот! Цуцайте си кротко и по малко цуйката, пърцуцата и замезвайте повечко със спържа и идете да се снимате с каскети! Шопска, дебелашка шега: "Диалог между акрани в кръчмата: - Наборе, нахлупи си каскето и оди да се снимаш с него! - Е, па...що с каскет? - Е, ми, коги ти лепнат некролого на некой дерек, да ти не блещи Слънцето у зъркелите."

Рискуваме в техническо отношене защото ще експериментираме, все пак АЕЦ-а не е печка "цигнска мечта" , дето каквото и да сложиш в нея все гори.

Навални да стане президент на Русия и да въведе страната в семейството на нормалните и демократични народи, в ЕС и НАТО. А този Путин се оказа голям глупак. Колко още ще живее и управлява? Пет, десет, двайсет години и после цяла вечност в преизподнята и огнената геена. Докара народа си до просешка тояга, корупцията е в невиждани размери, отне свободите на хората, а младите русначета бягат със светлинна скорост към “лошите” Америка и Европа. Къде сте видели прост милиционер като Путин да управлява успешно държава.

Те така действат кравопитеците - спретват една "революция". Махат законно избраното управление на държавата, след което слагат своя марионетка начело. След което следва пълно разрушение, упадък и продаване на парче на съответната държава... Примери колкото щеш - Ирак, Либия... Та какво "хубаво" викаш, че ще се случи с Русия, след като Навални стане началник?

кога ще се изметьт тея измети от Парламента за винаги???

Абе, някой знае ли какво се случва с безродника предател Малинов, който Путин лично го награди за родоотстъпничество от България. Малинов още ли е на свобода, а не до живот в затвора!

Това е страхотна новина. Ако може следващите няколко хиляди години да нямаме нищо общо с кремълската клика! Най после се откъснахме от зависимоста от руски газ, петрол и ядрено гориво, а сега и шпиони и диверсанти повече няма да има, които да взривяват български оръжейни складове и да тровят с Новичок бг граждани!

Ставаш за де путат

Няма значение колко ще струва! С 16% ще е по-скъпи, но за сметка на това няма да имаме нищо общо с уродливата, крадлива, олигархична кремълска клика, чрез която България губи милиарди всяка година, която ни поробва икономически и след това ни притиска политически и за това сме най-бедната страна в Европейския съюз и най-малко уважаваната. Носителите на този олигархически модел са Костя Копейкин, Корнелия Нинова и пРезидента Радев. Стамболов такива ги изпращаше на съд и от там на разстрел!

Вместо да си правите упражнения по мислене, което не очевидно не ви се удава, просто влезте в най-близкия магазин и ще намерите недвусмислен отговор на въпроса!

БРАТУШКИТЕ СА ДОБРИ И ЩЕ НИ ПРОСТЯТ ПОРЕДНОТО ПРЕДАТЕЛСТВО, НО КОГАТО СЕ ОСВОБОДИМ, НАРОДНИЯ СЪД ДА ВЗЕМЕ ПРЕДВИД ВСИЧКИ КОИТО СА СЕ ОБЛАЖИЛИ ЗА СМЕТКА НА НАРОДА ДО ДЕВЕТО КОЛЯНО!!!!..........В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ СЛЕД ВРЕМЕ МОГАТ ПАК ДА СЕ ПОЯВЯТ ОТРОВНИ ПЛЕСЕНИ!!!!

"ГОРЯНИТЕ" влизат всякакви, включително и разочаровани комунисти! За сведение, "горянското движение" е било активно и след 1988-ма год., а не до 1956-та.