Първият нов рудник от 40 г. в България стартира със средна заплата от над 2000 лева

Премиерът Бойко Борисов и председателят на парламента Цвета Караянчева присъстваха на откриването на "Ада тепе"

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Прочетете малко за Елаците-Елаците-Мед АД е водещо дружество в минната индустрия на България, с основен предмет на дейност добив и първична преработка на медно-порфирни златосъдържащи руди от находище „Елаците”. Добитата и натрошена руда се транспортира от открития рудник, разположен в землищата на гр. Етрополе и с.Челопеч, до Обогатителния комплекс в с. Мирково по 6,5 километрова гумено-транспортна лента разположена в тунел преминаващ под билото на Стара планина. Компанията е структуроопределящо предприятие в икономиката на България, един от големите инвеститори и данъкоплатци. В дружеството са ангажирани около 1 770 работници и служители, повечето от които са местни жители.Експлоатира се от фирма "Елаците мед" АД, известна сред местното население със старото си име Минно-обогатителен комбинат „Елаците" (МОК "Елаците"). Произвежда меден концентрат, от който годишно се получава над 50 хил. т мед и около 1,5 т злато.Геотехмин четири пъти е удостоена с платинена и два пъти със златна награда от Камарата на строителите в България, носител е на престижната японската награда за качество “Босей“, както и на много други авторитетни отличия.

ТОЙ докара всичката ГАЗ на света през хъбчето Балкан и сега ТОЙ ще изнася всичкото злато на България. Пак да го изберете на следващите избори и не мислете много за децата си....

Не мога да ги видя с кирки,лопати и мотики по полето,а само с ножички да работят!

И през царско време В България злятото се е добивало от чужди фирми, защото и преди и сега нямаме технологии за това. Но по Жарско време 30 % от добитото злато е оставалоза България. При договора при Филип Димитров - 1.5 $ за България. А при Боко? Как да не ни мислят за глупаци, като е очевидно, че сме такива. Иначе управляващата измет шеше да внимава какво прави. Спи народе и след половин век няма да те има.

Да ти ограбват под носа и малкото злато, което имаш! На това му се вика "развитие"! Пасле със същото това злато ще ограбват труда и жизнените сили на децата и внуците ти! Машалла, евала, аферим!

Представят поредният пладнешки грабеж като манна небесна и екзалтираните боколандци един през друг немогат да сварят с хвалебствените оди за НЕГО! Прочетете в гуглето от кой държави са изгонени Дънди пре....нам си кво!

Продажници!

България по-долу се развивала. С прост и неграмотен народ може ли родината ви майка да се развива. Всичко е Батак в някои провинции. Циганията е на лице. Нищо против градските цигани от 70 години, но има много неук и прост цигански народ. Либерали, а българите да бъдат обижда и, тъпче и лично от тях циганите. Купиха родопчани ап на служители от мвр, дават ги на агенции, а те кои в някои см. Вегиони - цигани, ужасно е с тях на глава да излизаш, само една гола младост и заплахи, нямат мъже, имат мъже казвам аз, а от община смучат явно, казано от нея, лъжат и не можеш да им с хванеш, кое е вярно, виж правата си ги знаят, щом за пари.. Мръсни и прости, и цяла глутница идват, а кой ще им чисти, повреди на асансьора, наводнява ни.????? Бб Цветанов хубаво наследство остави, но и вие вина нямате, щом сте изпълнители и двамата, щом бг се ръководи и Управлява от големите държави. Преди имаше хора, а сега всеки се е заключил и не помага, кога си в беда, а и в друг мой роден град, всичко е със стари и нечисто плътни хора. Голяма е безизходица та. Всичко зависи от съзнанието на хората, но къде, като незагасена цигара у долния етаж, боклуци навън, мн. Са нещата, а няма кой да ни чуе, на запад циганите им дават къщи и вс. Там, също бе и при Живков. Построи им блок и там, но деца им порасна ха и търсят хубавото, но.. Дано правилно да сте ни разбрали, а за Крумовград без коментар. В мината работеше на една моя колежка Елена, колю и му окапаха вс. Зъби, а бе млад, а е от здрав ив-градски ген.

Хаха. Тия за шаренчета ли ни мислят? Една такава инвестиция в тази област се възвръща за около 8 години, всяко намаляване на срока си е супер постижение, направо на световно ниво, например на 6/7 години. Следователно тия от Дънди още от сега са на загуба, вложената инвестиция си остава невъзвръщаема. Дали са 160 милиона на вятъра, кой ще им повярва на това, което пишат или официално декларират?

Аферим! Машалла! Още една рана в земната кора на kleta majka Bulgariq. Който не вярва - да види в Гугъл Мапс как изглежда рудникът на Мариците на фона на държавната територия, или да се поинтересува кои държави се стараят с всички сили да изтеглят подобни индустрии в едни други, по-евтини държави.

Идеално!!!! България, новата членка на африканския континет - Обонко реже ленти за белите нашественици, дошли да ни вземат златото, а на нас да ни дават мъниста и стъкълца!

Руските тролове плачат...... България се развива.

А пък българското злато изтича от България и заминава за Канада и за майната си :) - а за нас-трохите :) Вземи плачи сега и ти 1914

Както каза вожда изнася суровини, а внася БМВ-та. Кое е по-технологично и с по-висока принадена стойност?

Аха. Колкото са се развивали африканските държави с диамантените рудници в тях.

Голям успех, да. За Дънди Прешъс Метълс. Не ставали работите, ама изведнъж станали. 0.8% концесионна такса, по декларирани от тях самите добиви. Не бананова република, ами нация на глупаци и евтини ксме. Щели да развият региона. Да, ще дадат 30-40 милиона концесионна такса, ще дадат още някой друг милион за местна инфраструктура, още някой милион за ПР, ще дадат работа на 300 човека, и накрая ще отнесат милиард и половина нанякъде. Добра сделка? Това е КРАЖБАТА НА КРАЖБИТЕ, с подкрепа на всички, свързани в управлението в БЪлгария - на местно и национално ниво. ВСИЧКИ са топнали пръстчетата. За региона след 8-9 години ще остане една зловонна дупка, ще дишат ФПЧ, а който е взимал 2-3хил. лв заплата осем години - ще се махне. Но виж, нашият БЪЛГАРСКИЯТ милиад някой ще го е отнесъл навън. За да се радваме на две хиляди на месец. Добра е сделката, да.

онуй копиле от хатака що ни ливе,А?

За първите 6 месеца на тази година, родното производство е "изнесло" продукция за 28 млрд. лв. Това прави в златен еквивалент 350 тона злато. Нека да копат тия мюхлюзи от данди прешълс там , да се морат и потят , да добиват злато, та да фалират.Между другото- там се добиват и едни други стратегически работи със цени пред ,които тези на златото бледнеят.Но, карай да върви, корабът потъва бавно, но сигурно.

освен мед и малко сребро.

Нагли продажници! Ша ми говорят за кибер сигурност и опасни за обществото прасета. Сигурно им цакат някакви кинти, а не цветни мъниста.Дреме им на шантонерките от висшият пилотаж. Лигльовци! Как пък един от тях не се сети,че дедите му са били българи. Откривали..... откриват ми дедовия. Такава алчна и крадлива напаст не е имало и по турско .Голям резил! Имаше България!

ББ, прост, прост та дрънка. Това ли е му е хвалбата - как ни източват природните ресурси на безценица? Продажник мизерен на Българските богатства!

едно време траките са добивали злато с примитивни средства. Сега потомците им викат чужденци да ограбват златото. Срам, срам!

"Дънди Прешъс" направиха пеликански гуши от българското злато. И колко е концесионното възнаграждение? Чух по телевизията някаква цифра от 27 милиона. И къде е Сидеров да се развихри? Толкова приказки бяха по неговата телевизия срещу ограбването на българското злато.

Цял свят ни се смя с договора за концесия за Челопеч 1.7 процента за България. За сравнение в Индия 70, ,Англия 50 процента за държавата...

Боеко не работи за държавата, а за НПО ГЕРП създадено от Аденауър.

Ако Боеко работеше за държавата тогава нямаше да хвърли близо 3 млд лв за самолети, които ще се доставят 2024, а пълната им бойна готовност ще бъде достигната през 2028. До тогава самолетите ше са болезнено остаряла, те и сега са за пенсиониране.

Не забравяйте, Тиквата е сменяем! От всички нас зависи!

Така е, ама диктатор с честни избори никога не е свален.

И като прибавим, че от десетилетия революции се правят само с одобрението на американците, а тях сегашното положение напълно ги устройва и става ясно, че промяна няма да има.

Не стана ясно какво печели страната освен, че срещу 160млн. инвестиция за 8 години ще загуби 850млн. в злато?!

Време е за бунт. Не изпускайте парата тук, а се гответе! Има ли българи с мъжки сърца да спасят земята на дедите ни? Стани, стани, юнак балкански, от сън дълбок се събуди!

ДИР, що бе чедо ме триеш ?? Питам, нали е наше, как делим 70 на 30 за нас ли ?

Изнесоха ресурсите на България,а дават 1000евро заплата,за тежка и убийсвена работа!Вън от Отечеството,крадци!

250 милиона на година при сегашната цена на златото от 1500$ за тройунция. за 8 години...2 милиарда долара...ебаси фара...Всяка банка би дала кредит за машини и съоръжения. Но нали сме колония...дори в Африка вземат 50% концесионно възнаграждение....тук е 1%...Борисов е за Разстрел !!!

За всички златотърсачи: 1) От природни изкопаеми народа не богатее. Това важи особено много за страни като България които не са супер богати на полезни изкопаеми. Добър пример за това е Русия. Средния руснак е малко по-богат от средния българин, и е малко по-беден от средния румънец. Нищо че имат полезни изкопаеми - руснаците не са забогатели. Скоро може и да ги задминем по икономическо развитие. Румънците вече ги задминаха. 2) Не берете дерта за държавното вземане. Има си световни стандарти които се съблюдават. Колко си взима държавата след като се платят разходите по добив, а той не толкова евтин. А за населението има работа, макар че е по-добре да има завод за авточастни, а не мина. Просто е п0-малко време за здравете, по-малко смъртни случаи и болести.

Ти си пълен тъпанар...Какво ще кажеш мършо за Дубай, Катар ? Не богатеят ли >

Пълно разграбване на малкото останали природни ресурси в тая държава. От цялата концесия държавата ще прибере някакви трохички, а ще се изнесе злато за милиарди

2000 средна.... значи 5има шефове по 60 бона и 300 бачкатори по 1000 лева - средната става 2000 ;)

Държавата се отказа от добив на злато и други руди . Под въздеиствието на запада всичко се затвори. За затварянето на рудниците има и Швийцарската фирма в българия е под името WWF /Петко Цветков от фондация "Биоразнообразие", Весела Кавръкова, Константин Иванов, Катерина Раковска от WWF и Андрей Ковачев от Сдружение за дива природа "Балкани" са обвинени, че управляват организациите си като семеен бизнес и ги финансират с пари от австрийски и швейцарски фондове.

Тази мина е затворена от 50 години или запада ти е виновен за затварянето й?

Корнелия вече каза ли, че злато не се яде?

И хура ми не се яде, можеш само да го смучеш

И ти неговия

А аз ще го "поря" тоя с питанката...Не съм фен на Курнела, ама АДСКИ МРАЗЯ ТРОЛОВЕТЕ....А тоя 100% е такъв... Да пишеш коментари по лични убеждения и с аргументи -даже и да противоречат на моите ...разбирам...Ама да го правиш за пари...е курвенска работа...А Курвите се мандръсат ...

Продажно правителство си имаме, да ни е баж по мярка.

Боце се надупил и пак дал концесия на крадците , а аз требва да се радвам, че неколко помака слугуват на крадците от Канада за по 2000 лв. да ми крадат златото.

Защо и кой вдигна трънчани на протест когато една българска фирма Асарел-Медет пожела да добива злато в трънско ,при това много по безопасно "разсипно" злато(чрез промиване) а не свързано с отровният Арсен както е в Крумовград. И защо турците от района мълчат , ане питат Джевдет Чакъров ,министър на околната среда по времето когато канадците искаха разрешително а австралиците правеха проекти. И да питам " Минпроект" -колко и на кого платиха австралийците ,за да авторизират австралийските проекти в България-абе мошеници отвсякъде.

Какво ме топли мен и държавата, че няколко помака щяли да вземат големи заплати, а всички останали губим. Нямам думи.

Нямаме хляб да ядем а те злато копат

3 тона злато на година....Яка далавера

Конституция-Глава 1 .чл.18 Подземните богатства ,крайбрежната плажна ивица,републиканските пътища ,както и водите,горите и парковете с национално значение ,природните и археологични резервати ,определени със закон са изключително държавна собственост.Над 1 трилион и 500 милиарда евро е стойносста на изнесеното злато,само от 1 находище за 2010 год-Видео.Друго видео"Даси върнем българското злато в България?Добивът на злато в България е грабеж на века и геноцид печалбите на „Дънди” са огромни и идват не само от добива на злато, мед и сребро, от фалшивите данни и отчети, които стигат до нас, но и от извличането на всички останали основни ценни компоненти

Една голяма заблуда е, че "няма държава". Я се защити от банките, „роми”те, турците, геЮвете, "бежанците", кучетата... да видиш дали няма - какви медии ще залаят, какви социолози и психолози ще завият, какви комисари и посланици ще заразмахват пръст, каква полиция и Джандармерия ще ти се изсипе. Какви дознатели, следователи, прокурори и съдии ще се запроизнасят. Свят ще ти се завие. ДЪРЖАВА ИМА, НО ТЯ Е СРЕЩУ БЪЛГАРСКИЯ ЕТНОС.

Един тон струва 40 милиона евро. 1,5 трилиона евро са 37 500 тона. Очевадно има тотални идиоти които си нямат представа от математика и количества и правят всякакви идиотски бомбастични изказвания. За такива не държава, ами и планета няма.

Отдавна не бяхме рязали лентички. Чак ми беше домъчняло.

Продължава зловещото разграбване на Родината ни, от пак същите Дънди Прешъс под тъпия поглед на подкупените мутри.

И пред преживящия "народ"????

Като ви чета коментарите излиза, че или всички в тази държава сте минни инженери или всички сте от онези (как ви нарече депутата Иво Христев) дебили дето всичко знаят.

Като ти чета коментара, излиза, че си от бандитите и мошениците, дето ни ограбват, или от калинките на софрата на баш бандитите.

Как от 40 години бе ? Точно преди 30 години-1989г. бе пуснат в експлоатация откритият рудник Асарел с годищен добив на медна руда 12 млн.тона-най голям в България.-и до сега работещ Малко преди него открит рудник Елаците 10млн.тона медна руда.-и до сега работещ По същото време рудник цар Асен-вече закрит

За златото от Челопеч ; Златото от Челопеч е съпътстващо при добива на мед .За съжаление съпътстващ продукт е и силно отровният Арсен. До към 1996 г.МДК Пирдоп преработваше медният концентрат от Челопеч, извличайки мед ,злато и др. ,но за съжаление през годините в завода се създаде силно отровно езеро от Арсен. МДК(Аурубис) отказа преработката на концентрата от Челопеч. Рудника трябваше да се затвори.Тогава се появиха Челопеч-майнинг и Дънди-прешъс с изричният ангажимент концентрата да се изнася ,като поеха ангажимент да запазят работните места в рудника и фабриката. Държавата поставена пред това условие буквално хариза рудника и фабриката. Особено активен в тази история беше един български емигрант в Канада ,който по късно беше и Директор на предприятието. В Крумовград не знам каква е историята ,ама ако държавта е поела ангажимента на място да се неутрализира Арсена с цианиди ,това е бомба със закъснител ,но това е друга история и не съм запознат.

Всъщност не е така. Първо мината е купена от Холандска компания, която обаче фалира след 3 години. Дъни купува от тях мината. Досега е вложил 800 милиона долара по разработката й. Заедно със заплати, данъци, осигуровки и чак накрая концесия в Бълария остават над 60% от стойността на добитото. Обаче много кретени се зазяпват в концесионната такса, която е от средните за света.

И ние българските пенсионери които в младостта си отгладувахме или живяхме в скромни условия, построяването на МДК -сега вместо да се възползваме от тази печалба ,я подарихме на немските пенсионери.Така ,че не ми развивай теории ,кой колко вложил и колко заплати и данъци плаща .Определяща е печалбата. И де да беше само МДК т.н външни инвестиции са си чист грабеж .Пък и т.н.български индустриалци -да не би Домусчиев да е построил нещо-приватизирал е БМФ Или Николай Вълканов да е построил приватизираното "Горубсо" .От нашият труд тези се правят на индустриалци и дебелеят-чумата да ги тръшне -Дано!

Бойко кога ще откриеш една мина и в големите градове да може и народа да види тия заплати от 3000 лв

МАФИЯ

А някой да знае,че акционер в "Дънди" е британския принц Чарлз!?За останалото се досещайте,то и Волен Сидеров се перчеше докато беше опозиция,а сега хрисимо мълчи. Африканските държави давали природните богатства за експлоатация с по- висока концесия,отколкото България.

В САЩ концесията е НУЛА.

даже федералното правителство и дони перчема плащат на фирмите да извадят гадния нефт и да не внасят от арабите терористи :Д Когато си гламав е за цял живот !

Сметките показват че от тези 2,6 тона концентрат могат да се извлекат поне чисто злато на стойност 50млн долара в най-лошия случай това значи всяка година поне по 50 млн долара да излизат от България и да отиват в чужди джобове нашите управници нямат нищо против защото си взимат комисионните

Ми ти защо не спечели концесията и да остава всичко в България? Може и да си дариш печалбата. Ма.оумник патрЕотарски!

Стотици, хиляди, че даже и... милиони ще станат скоро работещите там!!!

R всичкото придобито злато за България !! Браво, ето това е удар, ще се замогнем и ние най накрая. Бог да те благослови г-н Борисов, всичко правиш за родината, дори невъзможни неща.

Олигофрени! Подаряват националното богатство на канадците срещу жълти стотинки.

Какво се хвалите съд заплата от 1000 евро!?! В мина!!! Това си е чиста експлоатация! В Канада заплатите са над 6000 канадски долара за редовите работници, да не говорим за специалистите! Поредните популистки напъни!

М дааа хубавеца живее в Канада и работи минаджия та знае.Кога вземеш тия пари там ела ме се обади .Ти луд ли си бре.