Пандемията приучи българите да плащат с банкови карти

От БНБ предвиждат догодина трендът да се запази и ръстът на безкасовите плащания да продължи

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ето нещо, написано през вече далечната 1980 г.: chitanka.info/text/27867-gospodine-vashata-smetka-ne-syshtestvuva

Безспорно инфраструктурата на VISA е ключова в почти всички международни разплащания, особено за сравнително дребни суми. Това е много удобно, когато плащанията са в различни валути, от тази в която е сметката на платеца. Но не разбирам защо при плащане на 1-2 лева за билет или 2 кафета или един обяд в България транзакцията трябва да мине през VISA. Широко рекламираното удобство на безналичните разплащания е за сметка на търговеца, в общия случай 1,5% от сделката. Ако плащането е за 5000 лв това са 75лв за сметка на продавача. Защо? Нито има валутен риск, нито се налага човек да взема решения. Нима Банксериз не би могъл да осигури моментално разплащане и докато клиентът е пред щанда, продавача да види заверена своята сметка, както е почти навсякъде по света? У нас все още имаме сетълмент – 3 пъти дневно и то в работните дни..., което кара потребителите да ползват карти на VISA, Mastercard, които имат пълен монопол и взаимен интерес с банките в страната. Нещо което VISA рекламира за да подчертае сигурността при транзакциите е, че при разплащане над определена сума, в общия случай, се изисква потвърждение от платеца по друг канал на комуникация. Но премълчават, че това не е задължително в целия свят. Този факт го научих като платих 960 € в Китай, където бях изнуден да платя акцизни стоки в магазин. Аз разчитах, че ще ми поиска потвърждение, но се оказа че плащането мина безконтактно и без потвърждение...

Точно така, плащайте с карти, роби-м@лоумни! Че наближава време за 11-ти бонус за тази година. От всеки търговец прибираме поне 0.5% от платената сума. Ама то това си е начислено в цената на стоката независимо дали ще платите кеш или с карта. Поне да идват при мен тези пари... да не остават в търгашите.

Изразявайте се-ПРАВИЛНО!!! НЕ-“ПРИУЧИ”,А-ПРИНУДИ! ТОВА Е ЕДНА ОТ ЦЕЛИТЕ НА-ПЛАНДЕМИЯТА! ДА СИ СЕДИМ В КЪЩИ,ДА ПОЛЗВАМЕ ПЛАТФОРМИ(ХРАНА,ДРЕХИ,................) И ДА ПЛАЩАМЕ С КАРТИ!!! ОТ ТОВА ПЛАНДЕМИЦИТ-ТРУПАТ ИЗВЪНРЕДНИ ТРИЛИОНИ!!! АКО ИСКАМЕ ДА СМЕ СОЦИАЛНИ...ТЕСТ,ВАКСИНИ....ПАК ТРУПАТ-ТРИЛИОНИ!!! АДОВИ ИЗЧАДИЯ!!! ТРИБУНАЛ И СМЪРТНИ ПРИСЪДИ ЗА САТАНИТЕ!!! ДАНО СЕ ПОЯВИ:”НОВ ЧИЧКО С МУСТАЧКИ”!!!

О, боже мили! Напиках се от страх! Какво ще правим сега?!

Любо иска транзакциите му за трафикинг на малки момиченца и наркотици да остане незабелязано с кеш.

а некои "демократи" още ни плашат с ДС/Държавна сигурност , бах ти гъзобръка си правите с телефоните, ( с вградени GPS-и, предни задни камери, микрофони, фейс и биометрия, мейли, NFC за абезконтактно плащане, смарт приложения и т,н.) е не ма такъв прост народ .. иначе сте "модерни и актуални" , баси и тъпите копилета ... кеша е свобода , другото е робство ... ама докато го разберете, и ще е късно... а вируса и пандемията са само за за да се гушнат едни готови пари и да има причина и виновник за рецесията която ни спретват с и безобразното печатане и раздаване на пари и блокиране и унищожаване на бизнеса ...

Нали това беше една от целите?

Да, част от целите да се намали ковид.

Основният извод в нея бе, че картовите плащания са много по-защитени от тези през телефона, таблета, компютъра и часовника.

Та човекът влязъл в банката и решил да я обере. Шефът на банката му казал, че банката не работи с пари в брой, а само с електронни и то от доста години. Човекът тотално се отчаял!

с дигитализацията на разплащанията и са много горди от това. Само да не им излезе през носа накрая. Времената се менят, властта също. Колкото и да са добронамерени сегашните държавни лидери, за след време нищо не е сигурно.

Тази година, почти всяко второ или трето плащане ми е през картата! Но има места, където ако поискаш да платиш през картата - отвръща ти се, че не е възможно!

Много ви благодаря. Избягвайте места, на които не може да се плаща с карта! Така ще ме направите по-богат.

ШЕ ПЛАЩАМЕ С ХАРТИЯ ... НАПУК НА ДУШМАНИТЕ И КОНЦЛАГЕРИСТИТЕ !

Те главно наркотрафикантите и използват кеш.

което властите през медиите ни пробутват. Една промивка на мозъци. Някои цитати: "Само престъпници използват кеш". Само педофили си крият самоличността в интернет. Ако си невинен, какво имаш да криеш." и т.н. Анонимността е изконно ПРАВО, за което трябва да се борим. Някои народи като китайския, турския (и други полудиктатури с абсолютна цензура) го осъзнаха, ама твърде късно...

2021-11-28 19:58:39 Явно не си чувал (нерегистриран) За Tor и миксери... ---- С ТОР ШЕ ВЛИЗАЛ ТОЙ ... ЗНАЧИ ДИРЕКТО ВЛИЗАШ ПРЕЗ ПОРТАЛА НА ЦРУ.... КАК МОЖЕ ДА СТЕ ТОЛКОВА ПРОСТИ ВЕ... СЕ ЕДНО "УБЕДЕНО" ДА ТВЪРДИШ, ЧЕ ТЕЛЕГРАМ-АТА Е АНОНИМЕН МЕСИНДЖЪР, КАТО Е СЪЗДАДЕН ОТ ДУРОВ - КГБ С МНОГО ДЪРЖАВНИ НАГРАДИ, ЛИЧНО ОТ БУНКЕРА... ПАК КАЗВАМ - ЕДИНСТВЕНОТО АНОНИМНО Е ... ХАРТИЯТА ВЪВ ВСИЧКИТЕ И ФОРМИ, В ЧАСТНОСТ - КЕШ-А!

Използвайте само Signal, по възможност компилиран от сорс

Като видя главни букви и не си провя труда да чета.

Да, точно "пандемията" ги научи. Преди пЛандемията нямаше банкови карти. Или подобно на боцнатите "само" с две (и напоследък с 3) игли, които се броят за НЕваксинирани, така и контактните карти не се броят за банкови карти?.. "Тате, ти динозавър виждал ли си?"

айде сега - и „пандемията“ спомогна ;)

Тък при мен пък се научиха да не плащат :)

2021-11-28 19:09:52 Затова и има толкова (нерегистриран) Антиреклама в масмедиите срещу някои криптовалути като Bitcoin и Monero. ---- КОГА ЩЕ РАЗБЕРЕШ, ЧЕ БИТИЯТ КОН Е ДЕЛО НА СЪЩИТЕ ТИЯ ЛИХВАРИ? ЩЯХА ЛИ СЪЩИТЕ ТИЯ ФЕД-АДЖИИ НА ПУСНАТ КОНЯ П РЕЗ 2017 НА ЧИКАГСКАТА БОРСА ЗА ФЮЧЕРСИ, АКО ТОВА ЖИВОТНО НЕ БЕ ПОД ТЕХЕН КОНТРОЛ ! БИТИЯТ КОН Е СЪЗДАДЕН ... НА ОСТРОВА ... ГОЛЯМ НАИВНИК СИ, АКО СИ МИСЛИШ, ЧЕ ТОВА МОНЕРО В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ Е "АНОНИМНО" ! БАЙХТИ ТЪПАЦИТЕ! ВСИЧКО КОЕТО Е "В МРЕЖАТА" - НЕ Е АНОНИМНО! ДА ТИ ЩАЖА ЛИ КОЕ Е АНОНИМНО .... ДА, ДА ... ТОЧНО ТАКА - КЕША ! Е ЗАТОВА ИСКАТ ДА ГО УНИЩОЖАТ И ТОВА Е ЕДНА ОТ ОСНОВНИТЕ ЗАДАЧИ В ОПЕРАЦИЯ "КОРОНА" ! КЕША Е ПОСЛЕДНАТА ЗАЩИТА НА "ОБИКНОВЕНИЯ" ЧОВЕК ОТ МАФИЯТА НА ЧРЕВЕНИЯТ ЩИТ !

Кодът и протоколът на BTC и XMR е отворен и достъпен за всеки, който разбира от криптография, програмиране и математика. Ако имаш възможност, съветвам те да прочетеш и да се информираш. За кеша съм съгласен, но той има недостатъци (например как да го прехвърлиш на другия край на света за няколко секунди или че правителството може да го печата и девалвира до безкрай). При BTC и XMR тези недостатъци са решени посредством криптография. Дори да спрат целия интернет и електричество, транзакции могат да се правят и с гълъби, ако щеш. Просто ще е много бавно.

НИЩО НЕ Е АНОНИМО, ДАЖЕ МОНЕРОТО! ДА В ЕКСПЛОРЕРА НА ПОРТФЕЙЛА НЕ ДАВА ДА ВИДИШ НА КОГО И КАКВО Е ПРАТЕНО, НО ...ТЕЗИ ЗА КОИТО ТРЯБВА - НЕ Е АНОНИМНО ! ЗА БИТИЯТ КОН ВЪОБЩЕ НЕ КОМЕНТИРАМ - ТАМ ВСИЧКО СЕ ВИЖДА, А ЗА КОЙТО ТРЯБВА - СЕ ВИЖДА И АЙ-ПИТО НА УЧАСТНИЦИТЕ В ТРАНЗАКЦИЯТА! КОЙ Е КАЗАЛ, ЧЕ ТРЯБВА НЯКЪДЕ ДА БЪРЗАШ ПРИ ПРЕВОДА НА КЕША-А ... СТИГА С ТОВА БЪРЗАНЕ ВЕ ... НАКРАЯ ЩЕ СЕ ИЗПАРИТЕ, ПРИ МНОГО ВИСОКА ЧЕСТОТА НА БЪРЗАНЕ ... БЪРЗАЛ ТОЙ ... БЪРЗАТА КУЧКА - СЛЕПИ ГИ РАЖДА!

За Tor и миксери... Достатъчно е анонимно използването, ако човек знае какво прави, затова и в толкова държави (предимно разни пропаднали полу диктатури) забраниха транзакции и притежание на криптовалути, като ударът конкретно е насочен срещу BTC и XMR. Същевременно се опитват да въведат национална "криптовалута", където правителството да има копие на всички private keys

не ги приучи, а ги принуди! Не може да идеш фа си купиш гащи без сертификат. Това не е приучване, моля!

В момента моята банка ми взима по 15 ст'инки за всеки СМС при транзакция. Премахнете тези такси на банките дори за дишане, или ги намалете до минимум!

Какви такси ще ни треснат на всяка транзакция. Тогава няма да имаш избор и ще плащаш като поп.

Плащате само 15 ст. за смс? Това е някаква промоция. Не е нормално да е толкова евтино. Вие знаете ли колко е скъпа сигурността която ви предлагаме?

А ще има ли регламент срещу анимността и при кешовите плащания? Сега като си поръчам проститутка плащам кеш и никой друг не разбира какви точно проститутки харесвам и какви точно услуги изисквам от тях. Чувствам се пренебрегнат от маркетинг компаниите.

Ама точно това е крайната цел. Да се знае всичко и за всеки. Е, поне за обикновените граждани, де. Силните на деня и политиците предвидливо ще се самоизключат от тези закони и за тях няма да важи, разбира се.

"През 2022-а година се очаква да бъде приет регламент, който да отстрани анонимността при операциите с криптовалута." - може само да ме попипат, а и не само мен, за това

Антиреклама в масмедиите срещу някои криптовалути като Bitcoin и Monero. Ако последният се наложат като разплащателно средство, тогава много се усложнява целта на правителствата по света да контролират и следят населението. Както и да обезценяват до безкрай националните валути.

да се премахне кеша отдавна е цел на братството и макар тов да не е основната цел на пландемията, свърши работа доста добре

смятам, че премахването им е сред основните цели. Справка - мнението преди вашето :)

Да, плащането с карта навсякъде е удобно, но това удобство има висока цена. И не говоря за такса при транзакция (в момента я плашат търговците). Само някои точки за размисъл за картовите плащания: 1) Следи се всяка ваша покупка и разход. Тази информация се продава и предоставя на много места: рекламни агенции, правителство, мафията, че дори и големи работодатели. Това е лична информация и трябва да се пази като такава! 2) създава се централизиран контрол, при който на неудобните за властта с едно натискане на мишката може да им се спре кранчето напълно. Това вече е реалност в страни като Китай и други, където ако критикувате правителството, ви блокират профила в weechat и банковите сметки и дори хляб не можете да си купите, камо ли да организирате опозиционна партия. Всичко това води до диктатура 3) в случай на природно бедствие достъпът до PoS терминали и интернет може да бъде прекъснат за дълго време (скорошни случаи от САЩ, Пуерто Рико и други), където хората толкова са свикнали да плащат с карти, че не държат почти никакви пари в брой и в резултат са бедствали с дни без да могат да си купят дори храна. 4) елементарна човешка или софтуерна грешка, където (временно) ти блокират сметката. Понякога отнема доста време да се възстанови Затова ИЗПОЛЗВАЙТЕ ПАРИ В БРОЙ! Не се отказвайте от правото на анонимност!

"Тази информация се продава и предоставя на много места: рекламни агенции, правителство, мафията, че дори и големи работодатели." Банката предоставя транзакциите на други освен властите!!! Я пак? Само ми кажи коя е тая банка че да си отворя сметка там и след нялой друг месец да ги осъдя за милиони и пенсионирам.

От информацията я продават съвсем стандартно с договори. По деликатните и идентифициращи данни изтичат нерегламентирано със знанието на мениджмънта или пък през корумпирани служители. Подобна е ситуацията и при мобилните оператори. Трудно ще я осъдиш банката. Тези неща не се продават публично на битака все пак.

Отговори на човека и кажи коя банка го прави.

Викаш банката по транзакцията вижда че съм предпочел да си купя дъвки орбит ягода вместо мента или че харесвам мляко Верея пред мляко Бор-Чвор и продава тази информация че да знаят от орбит колко дъвки ягода да вкарат и фантастико да зарежда повече Вереа вместо другото, а? Абе вие между ушите имате ли нещо или е напълно кухо?

Тя е просто едно звено във веригата. Ако погледнеш цялостната картина, ще съобразиш, че за всяка банкова транзакция може да се направи референция по идентификатор с базата данни на съответния търговец (в случая хранителна верига) и да се види точно какви продукти си купил. Понеже даваш пример с хранителна верига, там още по лесно изтичат транзакционни данни покрай картите тип "Лоялен клиент". Срещу някаква мижава отстъпка или "награди" хората сами се съгласяват да им се направи профил и всичко за тях да се записва и пази вовеки. Знае се колко пиеш, пушиш, какви медикаменти си купуваш от аптеката и от там какво е здравословното ти състояние. Какво си си купил от оръжейния магазин, каква дисидентска литература си купил от книжарницата или онлайн. Примерите са безброй.

каква пандемия бре?? нъл няма таквоз нещо?!!!