Коментари - Отрицателните цени на електроенергията са новата тенденция на пазара | Бизнес.dir.bg
назад

Отрицателните цени на електроенергията са новата тенденция на пазара

В специално изследване експертите от компанията за анализи Kpler разглеждат пазарна тенденция, която съдържа достатъчно рискове. Представяме ви основните изводи от анализа на експертите 

Обратно в новината
| Автор: 3eNews

Коментари - Отрицателните цени на електроенергията са новата тенденция на пазара | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

такава отявлена глупост отдавна не се беше появявала... интересно откъде ли е преписана.... а защо просто не се върнем към откритието на Никола Тесла предлагащо енергия за всички?? За който не знае, още тогава Уестингхаус е теглил кръст на внедряването с думите "на това не може да се сложи мерър". Та каквито и глупости да се измислят за пазара на енергия, неговата функция е само една - да прави пари

С други думи на вас плащат да ползвате, на соларките плащат да бухат ток в мрежата, а ма отде са парите кой ще се запита? От тока за потребители през зимата ли?

Един съвет, ако искате ме послушайте, и друг път съм го обяснявал. Ако имате къде да си монтирате соларни панели, цените им вече са достатъчно ниски. Трябва ви инсталирана мощност около 1 кВт. за стандартен 80 литров бойлер. Ако е значително по-малко и ефекта ще е по-малък. Ако е много повече ще се увеличават дните и часовете когато панелите ще бездействат. И така, монтирате си панелите - фотосоларни, електрически панели. Свързвате ги паралелно. Ел.техниците знаят какво означава това. Кабела отива до бойлера. В бойлера монтирате допълнителен нагревател който трябва да ви е направен по поръчка. Във всеки по-голям град има по някой или фирма дето може да ви го произведе. Другия вариант е да ползвате готов, но трябва също да се пресметне, на пазара има такива. Към нагревателя се подвързва и един краен изключвател по температура. Така бойлера ви си има захранване на 220-230 Волта и отделно слънчево ел.захранване. Тази система НЯМА инвертори и акумулатори. Това е прави проста и не изисква никаква поддръжка. Практически ако през деня е слънчево, то вечерта в бойлера има топла или гореща вода. Енергията е акумулирана във вид на топла вода. Аз лично съм инсталирал панели които на празен ход достигат напрежение около 69Волта. Това ми даде възможност да ползвам стандартен кабел от 2.5мм2. Много от панелите обаче са примерно на 24 Волта. Примерно може да ползвате готов нагревател за друг уред, примерно за бързогреещ душ който е около 10-12кВт. При захранвате с 24 Волта същия нагревател ще има мощност около 1-1.2 кВт. Кабела който трябва да ползвате обаче ще трябва да е поне 4 мм2. Това е примерна сметка. Би трябвало всеки ел.техник да може да го пресметне това за конкретните панели, мощности и т.н. В крайна сметка подобна система ви се изплаща за ... 4-7 години, зависи как го смятате. 1 кВт панели инасталирана мощност за една година в българските условия ще ви произведе около 1100 кВт/часа.

1 квт за 80л бойлер??? може, ама ше ти стопля водата за около ден а с 80 литра едва ли ше може да изкъпеш децата и себе си.... моят е 120л и е 6.5квт и пак му трябеат 3 часа

Ще ти трябват поне 2-4 кВт панели.Водогрейните панели са по-ефективни, но с тях е по-сложен монтажа, трябва помпа, тръби... За да спестиш енергия, топлина от бойлера, можеш да си монтираш един регенаративен подгревател/топлообменник/. Докато някой ползва душ в банята, мръсната вода заминава в канала с температура около и над 30 С. В същото време бойлера се пълни със студена вода с температура от около 10С през зимата и около 20С през лятото. Точно тази вода може да бъде частично затоплена от мръсната вода. Тези топлообменници са основно два вида. Единия вид представлява голям сифон и в него е потопена една тръба с формата на спирална серпентина. По нея минава чистата вода която пълни бойлера. Този топлообменник е с по-малък ефект защото няма противоток. Другия топлобменник представлява две прави тръби една в друга. По вътрешната минава мръсната вода. По външната, в междутръбното пространство минава чистата вода. За да се постигне ТЕОРЕТИЧНО 100% възвръщаемост трябва температурата на бойлера да се намали до около 40С. ЗАЩО? Заради баланса на количествата. При ползване на смесител /топла+студена вода/ в канала отива много по-голямо количество с ниска температура, а бойлера се пълни с по-малко количество. Ако водата в бойлера е с температура за къпане, без да се смесва със студена вода, тогава количествата минаващи през топлообменника в двете посоки се изравняват и ТЕОРЕТИЧНО се връща 100% от топлината. В крайна сметка тези топлообменници могат да върнат около 20-30% от топлината като се отчете и замърсяване и ползването на смесител. НЕ е добре да се сваля температурата на бойлер под ...около 55*С за да се предотврати развитието на бактерия която предизвиква Легионерска болест. Другото и лесното което можеш да направиш е да добавиш топлоизолация на бойлера. Ако е вертикален - акцентира се в горната част, където е най-топъл.

НЕ е работа на пазарите да поддържат баланса на енергосистемите! Още повече, не цялата необходима енергия се търгува на енергийните борси и платформи за балансиращи услуги (за резерви). Търговията се върти на 6 платформи - 7 до 10 търга. Цените на пазарите са в повечето случай спекулативни и нямат общо с реалните производствени разходи!!!

Това за отрицателните цени може ли някой да ми го обясни практически кога и как ще се получи? Че кой е луд да плаща за да му вземат продукцията?

Тия от гей съюза са като худини, хем имат отрицателни цени, хем токът им за потребителите и бизнеса е тройно по-скъп от нашия

Няма лошо във възобновяемите източници, стига да се ползват правилно. Отрицателни цени - това е някаква глупост! Цялата статия ми се струва някаква боза. Прави се някакъв много сложен и трудно разбираем за хората пазар. Подобно на измисления пазар на въглеродни емисии, където е ясно, че трябва да се плащат едни пари, но никой не дава отчет къде отиват и за какво се ползват тези пари. Специално България има един единствен СОБСТВЕН източник на енергия - лигнитните ни въглища. Чрез този пазар на въглеродни емисии сложиха ръка и на него.

Явно нещо си пропуснал в училище. Слънцето пече и над България Вятърът духа и над България Водата тече надолу и в България. А твоите лигнитни въглища са почти на еднаква възраст с парната машина, ама ти парна машине не ползваш нали ?

Слънцето пече само демет, това отчете ли го, образовани човече? Вятърът духа когато му кефне, а ти ползваш ток също когато ти кефне. Ама дали кефа ти ще съвпадне с този на вятъра, божа работа! Видата тече, ама ВЕЦ Чаира я счупиха и силно се съмнявам, че това се е случило случайно. Така че, излишек от слънчева енергия има денем, а вечер има срив. И ако осерат и атомната ни централа, както вървят нещата, ще го духаме, меко казано!!! Чат ли си? И изобщо, това със зелената енергия е пълна измама и зелените един ден ще бъдат линчувани. Първи ще изгорят германските зеленчуци. Народът много им е набрал!

Мисля,че достатъчно ясно се изразих - няма лошо във възобновяемите източници, стига да ги ползваме правилно. Това ОЗНАЧАВА, че ще трябва да намерим начин да ги ползваме в определения момент или да съхраним енергията им за бъдещо ползване. Подробности няма да давам, защото темата мнооого се разширява. Що се отнася до лигнитните ни въглища, знам много добре, че това е най-мръсния източник на енергия, но това е с което разполагаме. Ако имахме собствен източник на газ щяхме да имаме и по-чиста ел.енергия, ама НЯМАМЕ ГАЗ. При това положение може въглищните ел.централи да преминат на вносен газ, за да са по-чисти. Въглищата остават като елтернатива ако газа поскъпне. В същото време се развиват всички възможни възобновяеми източници и различните видове съхранение на енергията. Това може да са както батерии, така и язовири с ПАВЕЦ. При батериите специално може да ви се струва странно, но за България вероятно най-добри ще се окажат оловно-киселинните батерии. ЗАЩО? Защото тези батерии можем да си ги произведем в България с наши суровини и са напълно рециклируеми. Няма значение, че са тежки, те ще са стационарни, няма да се местят. Друга насока в развитието на соларните панели е построяването на наши соларни централи извън България за да се ползва часовата разлика. Като цяло, ако нямаше политически търкания между държавите и народите, то е възможно целия свят да се захранва само със слънчева енергия.

нито на ел.енергията нито на газа цените са отрицателни. Истината-страна като Германия, която единствена имаше поне някаква индустрия в ЕС, потреблението на ел.енергия се свило до нивото от 1968г. а на газ практически се свило 3 пъти. Това значи само едно- няма индустрия няма промишленост която да потребява има само отлив на капитали и фалити.

Шашкъните политици свиват прожината сас парите от държавния бюджет Иде Жан Виденов в Зврейската Эврозона на Эврейския Эвропейски Союз

Всички възобновяеми изтоници на практика са паразити в системата и само създават затруднения и брутално оскъпяват електроенергията. Печелят избрани другари и корпорации, плащаме всички дружно, за техните "зелени" глупотевици.

ясно да се каже, че тъй наречените възобнобяеми източници на енергия не могат да бъдат контролирани, което е риск за стабилността на електроснабдяването

Ще видите едно отрицателно, когато излезне крайният потребител на свободния пазар. Гледайте мобилните опеаратори и се учете от тях, колко отрицателни ще ви станат сметките, когато се установи картелен монопол.

ами за хората никога няма да са отрицателно, все пак някой трябва да бъде скубан

вече трябва да се чете между редовете в статиите! Истината, която не казват по нашите медии е, че много големи производства на Запад са ФАЛИРАЛИ! Такива като леярни например, които са огромни консуматори на ток! Този ток в момента ще се пренасочва към други по-малки консуматори! Спокойно - за нас дребните потребители тока само ще расте!

в един момент и разстоянието между начия член и дупарата на КЕВР да стане отрицателно!

Основния извод без да съм експерт е че докато не измискят начин за пороомишено съхранение на енергията от фотоволтаиците, енергосистемата е в гъзъ. Защото това да включваш и изключваш 2-3 гигавата Тецове по два пъти дневно както е в момента в България е връх на дебилизма и който го е измислил трабва да го слажат за диспечер ниско напрежение в система с 50% фотоволтаици без право да ползва успокоителни.

Имаме го в България нарича се ПАВЕЦ

Нали затова го повредиха - за да има “свободне пазар”. Нарушавайки баланса са “принудени да продават и купуват”, а не да балансират.

Имахме го ПАВЕЦА щото не работи. И мощноста му е крайно недостатъчна за да компенсира фотоволтаиците и в момента гледам как щракат ТЕЦОВЕ по наколко пъти на ден като мигачи на лека кола според това има ли облаци или е слънце . Ама като изключват тецовете просто им спират генераторите , ама пещите продължават да работят и да топлят въздуха защото за да спрат пещите трябват 2 дена и ощ 2 за да тръгнат. така че тая зелена енергия я произвеждаме на тройна цена - веднъж че фотоволтаиците са скъпиу второ че докато произвеждат енергия от слънцето компенсиращите тецове работят без приход защото са им спрани генераторите.

В Холандия трябва да плащаш като връщаш енергия в мрежата.

А защо тока в България поскъпва,кевр гледат ли си работата или само харчат държавни пари?

Имаше една буквичка Д отпред и там присъстваше Държавата. Това бе премахнато и този "орган" си отиде в частни ръце, а частниците както знаем правят каквото си искат...

Вижда се, че пазарът работи! Всяко нещо, постави ли се в пазарни условия и започва да функционира правилно! Още един бонус за българските потребители - пирон в ковчега на евроскептиците: при либерализацията на пазара на електроенергия, не само че токът няма да поскъпне, но ще се плаща на потребителите да консумират електроенергия, колкото по-висока консумация, толкова по-голяма изгода!

Схващаме иронията

Дааа, да живей евроанализма... ядеш кифтета - плащат ти.. позлваш ток- плащат ти... леле, това и комунизЪма не може да го постигне... розовите облаци се сгъстяват над нас...

До Евроатлантика, Попитай някой който живее в Германия колко пъти като краен потребител е получавал сметка с отрицателни цени или поне нулеви за определен отрязък от времето. И ако живее от повече от пет години колко пъти му е "намаляла" сметката за тока за последните години. Отрицателните цени са виртуални и наказват производителите на енергия които не могат да маневрират бързо мощноста. Крайният потребител ще види отрицателни цени на тока един месец след като види отрицателни лихви по жилищтните кредити.

Чакам да ми дойде сметката за ток да видя колко имат да ми дават от енергото..... зеНюс на зельоний-наркомански ли е агенция? Щото звучи като някой ама яко нашмъркан...