От БМФ платили 21 млн. лева лихви на ББР

Дружеството отказа публичната среща с Кирил Петков заради предстоящите избори

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Не може да дължиш 50милиона на държавата и да получаваш кредит.С тези пари храни някакви африканците с 40000евро заплата

Не с колците,Ами направо с пръстта ги ядете. В банката има нераздадени милиарди. Щото няма кой да ги поиска. Само глупаците си мислят,че тия заеми се дават ей така-отиваш и ти ги дават. Изисква се документация. Я виж за един потребителски от 10хил. Колко документа искат. Смешници.

Продължават да мислят, че Българите, ядем доматите с колците барабар. ББР е насърчителна банка, като основен фокус в дейността й е подкрепата за малките и средни предприятия. Има два критерия за малките и средните предприятия (МСП) 1. МСП са фирми, чиито служители не надхвърлят определен брой (най-често 250 служители, но в някои държави границата е 200). 2. Финансовите активи също се използват за определяне на размера на предприятията. В България като средно предприятие се определя това, чийто активи не надхвърлят 84 000 000 лева, за малко - 19 500 000, а за микро - 3 900 000 лева. Много се радва на писмото на БМФ, ама те са взели кредити за „Средствата, които сме ползвали от ББР АД, са в едно основно направление, а именно закупуване на кораби.“. Корабите се строят в Китай. Тоест Българската корабостроителница (работници на територията на България), както каза г-н Пенев „Духат супата“. Лошите на са БМФ, а тези който са одобрили този кредит, тази банка е създадена за подпомага гръбнака на българската икономика, а именно МСП.

Нищо лошо няма да се подпомагат и едрите предприята. Именно те са гръбнакът, а малките и средните са винаги около тях. И как с лимит от 5 млн. лева ще се финансира купуване на кораби? Или ще се финансира само продажбата на краставици на Женския пазар? Този министър търси под вола теле и медийни сензации за предстоящите избори. И не, няма да гласувам за Радев икомпания.

Има други банки за такива сериозни инвестиции, глупако! Мисли преди да плещиш простотии!

tonk11

Балллллоу, и какво като има?

Насърчителна банка е само заглавие. Тя си е търговска банка и работи по закона за банките. Образно казано това е като истанбулската конвенция - пишат заглавие за защита на децата и жените, а от текста вътре изскачат 50 вида джендъри! Банкита си работи нормално като банка и се разчита на морала на ръководителите. Тези които бяха раздали големите кредити ги уволниха преди няколко месеца ако не си разбрал. Сега ръководството няма нищо общо, но министъра се прави на паднал от луната!

Закон за ББР Глава трета ДЕЙНОСТ НА БАНКАТА Чл. 4. (1) Приоритетите в дейността на банката са съобразени с политиката на правителството на Република България по отношение на малките и средните предприятия. Основните дейности са: Това смятам, че е достатъчно.

До: Poriv "Приоритетите в дейността на банката са съобразени с политиката на правителството на Република България по отношение на малките и средните предприятия." Пич, къде тук виждаш забрана на нещо!? Има "приоритет", което е относително понятие, че и просто "съобразено с политиката" в последствие! Точно затова освободиха предишното ръководство. Не им е забранено, но е неморално. Ако беше забранено щяха да ги вкарат в затвора, а не просто да ги уволнят! Явно и ти си някой политически функционер!

Думата за която се захващаш е „Приоритет - Това, на което се дава предимство. Приоритети в икономиката.“. Това означава, че ако по-едно и също време кандидатстват МСП или има желание на принципала да финансира стратегически публични инвестиции и проекти, то банката трябва да има възможност да ги обезпечи. Така е написано и в закона, ако не ми вярваш прочетиго не е голям. Погледни периодите, в който са дадени тези кредити и сравни стратегически публични инвестиции в държавата ( за искането на кредити от МСП, няма тази информация, все пак тя е банкова тайна). Само от тези проекти означава, че някой не е изпълнил адекватно закона. Това е или принципала в лицето на МС или борда на банката. Може и да има и трети вариант, все пак не разполагаме с цялата информация. А кой е прав кой е крив, само съдът ще определи.

tonk11

А как точно от периодите и проектите ктава ясно, че някой не си е свършил работата? Как точно го прецени? Защото според мен когато дадеш на някой кредит и тоя някой го обслужва и си плаща дължимото, тоест ти носи печалба, това е добре свършена работа. Отделно не съм чул някой да се е оплакъл, че ББР не са му отпуснали заем щото нямат пари.

Уважаем/а tonk11, Абсолютно си прав, че кредите се обслужват (поне това каза министъра). Проблемът е че са обслужени големи играчи, който могат да вземат кредит и от търговските баки на пазара. Ще ти дам по опростен пример. Имаш лек автомобил и трябва да го регистрираш в КАТ. Отиваш и виждаш гише приоритетно за граждани. Обаче осем юридически лица не искат да чакат на своята опашка и заемат мястото в твоята. Полицейският служител ги обслужва. Обаче се оказва, че те имат да регистрират по 500 автомобила всяка от фирмите. Времето за да се регистрират тези превозни средства е един месец. Полицейският служител даже ще ги регистрира по-бързо, защото фирмите са с едни и същи данни и ще има по голямо производителност. Вие като клиент ще бъдеш ли доволен, че няма да си регистрираш автомобила, толкова дълго време? А сте имали планове след седмица да пътувате с новият си автомобил на почивка.

tonk11

Уважаеми Poriv, да продължим с примера - отиваш в кат и там има 20 гишета приоритетно за граждани. На тях обаче няма никой и 15 от тях обслужват юридически лица. Ти се редиш на едно от останалите 5 и си регистрераш колата. А сега в реалната ситуация - от кой о кога разбрахте, че има отказ за подпомагане на малки и средни фирми и предприятия поради недостиг на средства? Кой го каза? Щото дажи и "министъра" не каза нищо такова. И той като вас се запъва дащо били финансирани големи фирми но не казва да има огтаз за малки фирми. Къде е проблема?

tonk11

Извинявам се за грешките.

tonk11

"ББР е насърчителна банка, като основен фокус в дейността й е подкрепата за малките и средни предприятия.". Много си прав. Много. Има само един малък проблем - даже не си прочел какво си написал, нали? " като основен фокус в дейността", "ОСНОВЕН", Не единствен. Отделно в конкретния случай с БМФ не е действала като насърчителна а като търговска банка. Отпуска кредит без преференции със лихва.

Чел съм закона за ББР. Вижте коментара ми по-горе.

tonk11

приоритет: Съществително нарицателно име, мъжки род, тип 7 Това, на което се дава предимство. схвана ли разликата?

Плащач е Домусчиев.Даже трибуна "Моци'му е подарък от Борисов-6млн.лв. от бюджета.

Брей, да му се чуди на Киро Гела човек. Уж много хитър, уж голям бизнесмен, а на 60 милиона кредит платил 21 милона лихви и такси. НЕ ВИ ВЯРВАМ ЗА 1 СТОТИНКА! Имайте мярка като лъжете, зашото ставате смешни.

tonk11

Ти прочете ли какво пише бе? Направи ли си труда? Разбра ли го? БМФ работи с ББР от 2008г по общо 13 проекта от които 5 са приключени. За тези години и проекти са платени 21 милиона лихви. От 2008 до сега. Не сега. Така ще го разбереш ли?

Верно си Мунчо! Лихвите не са само по последния кредит, прочети всичко няколко пъти.

В договора за “кредит” пише, че тези “фирми” , (всъщност СХЕМА ЗА КРАЖБА НА НАШИТЕ ПАРИ )ще плащат първите 20г. САМО ЛИХВИ и чак СЛЕД ТОВА( след20г.!!!) : главницата !!!! Разбирате ли ,че след 20г. “я камила я камилар”. Освен това СИГУРЕН съм , че за разлика “общите условия” при кредит отпускан на нас обикновенните Българи от ВСЯКА ЕДНА ТЪРГОВСКА банка , която може да направи кредита ПРЕДСРОЧНО ИЗИСКУЕМ - в този случай , а и от поведението на НЕявилите се , АРОГАНТНИ ( НАД ДЪРЖАВАТА ) фирми става недвусмислено ясно , ЧЕ ТЕ НЯМА ДА ВЪРНАТ НИКОГА ТЕЗИ ПАРИ !!!! Очеевадно става пределно ясно, че ДЪРЖАВНИЯ интерес НЕ Е защитен по никакъв начин ! И ,че получилите “кредит” се чувстват над ДЪРЖАВАТА !

tonk11

Абе ти верно ли си написал тия глупости? Имаш ли представа как се изплаща кредит и, че винаги се почва с лихвите защото те реално са пачалбата на банката и банката иска да прибере пърно нея. Остатъка е обезпечен със залог? Я да ми обясниш защо според теб кредита е изискуем при положение, че се обслужва редовно?

Абе ти по-добре се образовай малко по темата : 1. БМФ на братя Домусчиеви ДЪЛЖИ по осъдителна присъда на Българската държава за нарушаване именно на приватизационния д-р на БМФ заради освободени ( уволнени!) служители -скромната сума от само 58 000 000 лева !!! 2 и В СЪЩОТО ТОВА ВРЕМЕ докато БМф дължи пари на държавата -държавата отпуска кредит на същото това дружество в размер на ТРИ ПЪТИ тази сума !?! Разбра ли или още да ти обяснявам какво и защо не е наред в тази държава ?!?

tonk11

Така си е. Най-обикновен българин. Уж чете ама какво чете и какво разбира са различни работи. "Сумата от (52 252 446 лв.) ще бъде предявена от агенцията пред Арбитражния съд при Българската търговско-промишлена палата (БТТП). Неустойката е за неизпълнение на разписания по договор средногодишен общ тонаж на корабите за целия 10 годишен следприватизационен период. ". Нищо общо със севения елен, тоест с уволнени служители. Отделно за сега нищо не дължат защото тепърва предстои да се гледа дело. БМФ претендира, че не е нарушило договора тъй като има поръчан кораби които ще бъдат достатъчни да се изпълни условието за общия тонаж но направата им се е забавила поради независещи от тях причини. Корабите вярно са поръчани но защо не са готови не знам а не искам и да гадая.

Тия фирми дават хляб на хиляди българи. А ако финансирате мошеници, ще получите само лоши кредити и нито стотинка лихва. Все пак става дума и за моите пари.

Е голямо геройство-плащали лихвите!Защото Домусчиев е свикнал на безлихвени кредити,като тези100млн.от Юнкер по време на Европредседстелството.

tonk11

Абе вие верно ли сте тъпи? Ти какво искаш да правят? Взели заем и си плащат заема с лихвите. Не се оплакват и не искат нищо. Тъпия министър се опитва да намери теле под моста и да се потупа по рамото. Ма нещо не му си получи.

Точно така, свиха му сърмите да си плаща лихвите! Онзи дето не искаше нищо да връща и плаща едва успя да забегне в Дубай. А сегашния министър иска да го връща отново тук. Според министъра не е редно да си връщаш кредита и да си плащаш данъците. Трябва като него да си правиш офшорни компании и като подчинените му да взимаш кредити и като стане време за връщане да шитнеш фирмата на някой мургав отговорен гражданин без имущество! ;)

Дружеството отказа публичната среща с Кирил Петков заради предстоящите избори - с една дума кредита е политически даден на наши хора !!!

tonk11

Или зора на министъра е чисто политически да се изчетка и БМФ не иска да се занимава с него? Както и останалите дето ги е поканил.

Тоя министър е пионка на Радев и търси сензации, няма нищо лошо в кредита към Параходството даващо хляб на хиляди моряци. Изобщо софиянци по-добре си пийте ракията без да коментирате глупаво.

Така Домусчиеви станаха Олигарси за 11 години с ГЕРБ ! Заеми от държавата, Опростени от държавата-Герб плащания за 60+ Милиона преди две години... Купуване на БМФ за смешни пари.... ГЕРБ им дадоха и пристанища ... . Домусчиеви и Пеевски от ДПС са очевадните примери за Производство на милиардери Олигарси с Държавни средства и ограбване. Но има много други. На Съд ... заедно с ОПГ ГЕРБ.

То оставаше и лихви да няма. Тия велики бизнесмени що не отидоха в някоя търговска банка, а все гледат на държавната софра?

tonk11

Ти да видя да се оплакват от лихви? От нещо да се оплакват бизнесмените? Оплаква се министъра и реве глупости като магаре. А останалите магарета като теб му се кефят.

Тук в почти прав текст ПМБФ казват на министъра, че е пълен циркаджия и че това не е разумен подход за управление!

Разбира се, че ще откажат! Кредитите са взети съвсем законно според закона за банките и взетите кредити се обслужват в срок! При това тези големи кредити са взети от големи държавни компании, а не от някоя частна фирмичка с подставен мургав наш съгражданин за директор и без никакво имущество! Още предишното правителство освободи борда на директорите на ББР точно защото са раздавали големи гредити, което не е незаконно, но е неморално както се изразиха. Сегашния борд на директорите е на няколко месеца и няма нищо общо - така и не разбрах как ги освобождават по причина на същите тези кредити, след като нямат нищо общо с тях! Тия съвсем ни мислят за малоумни и не можем да помним повече от 1 ден!

Параходства БМФ беше голяма държавна фирма, преди да я прилапат Гела и тези, чито перде е той. Понастоящем не е държавна и е значително по-малка от това, което беше. И като брутен тонаж, и като тип кораби, които притежава. Разхождат кюмюри, прахоляци и каманаци, които тикой сериозен корабособственик не брои за товар по морета и океани. И толкова.

tonk11

И? Ти какво разхождаш? Кратуната си на проветрение? БМФ работи, има печалба, дава работа на 1500 човека, обслужва си дълговете и кредитите. На теб какъв ти е проблема?

До "тонк". "Разхождам" суров петрол. Същото правех навремето и в Параходство БМФ. Ама новите му собственици, щото много разбират от морски бизнес, ликвидираха танкери, химикаловози и контейнеровози - коработе, които носят истинските пари. Ако геловете имаха поне малко акъл в главите си, щяха да надстроят това, което получиха като флот, логистика и пазари. И нямаше: да им се налага да висят за кредити пред държавна банка, създадена да кредитира друг тип бизнес; да се скатават за мижави от гледна точка на статута си 50 милиона дълг към държавата; щяха да имат кредитен портфейл в някоя сериозна банка. Колкото до нещастния ти опит да ми обясняваш непозната материя - Момче, да държиш страната на тези кавали, само защото си фен на Боко е сериозна грешка. Съветвам те да не я правиш, ама ако си решил да бъркаш в контакта, не мога да ти помогна.

30% от акцийте ги държи българската държава, което и дава право да извършва контрол върху всяка сделка! Това не е 100% частна фирма, в която държавата няма право да влезеш по-навътре от портала и да чака само каквато информация благавали да даде собственика!

ПБМФ дължи 50 милиона на държавата, по задължения по приватизационния договор, които така и не внесе в бюджета. Това ли е контролът на държателя на 30-те % от акциите. И за капак, хем държавата хем има да взема от ПБМФ, хем им дава кредит, дето бил обезпечен на 250%. Та държавата или е луда, или е на кур-пай с Гела. Ако е второто, нали се сещаш кой до вчера беше "даржавата, това съм аз".

Малкия и среден бизнес на Пеевски, Домусчиеви и Вълка. Браво на ГЕРБ.

Да, бе... хубаво е, че си обслужвате лихвите по кредита от ББР. Но имам питане: По договора за приватизация БМФ дължеше на хазната, т.е. на данъкоплатците едни 52 милиона лева - и това е потвърдено! После вземате от ББР - т.е. пак от парите на данъкоплатците - още едни 60 милиона. Дотук данъкоплатците сме ви кредитирали частния вече бизнес с едни 112 милиона! Ами време е да връщате и главницата - започнете с онези 52 млн. - криза е, парите в бюджета не стигат, нали все на "социално отговорни се правите"!;)

Има договори, в които пише кога и по колко се връща главницата! това да не ти е лихвара в съседната пряка дето дава парички на наркоманите! Не може от днес за утре да искаш такива огромни суми, защото поне в случая са вложени в машини и съоръжения! Аман от разбирачи тук и нагаждачи в правителството!

БМФ дължи пари по приватизационния си договор от 2008 г. - 52 милиона! Това даже и Валери Симеонов, коалиционния ви партньор в ББ3 го изговори толкова ясно, че влезе в лют спор с Домусчиев;) Какво стана с тези милиони?!

До: Пипи Чорапчето Има си споразумение и договорените лихви се плащат - даже министъра не смее да каже, колкото и нагъл да е, че тези кредити са необслужваеми! А имуществото на дружеството е на стойност стотици милиони! Това не е гараж в краен квартал!

tonk11

Ей терлик, защо винаги пишете глупости и полуистини бе? Нарочно ли го правите или умишлено? Всичко по договора е платено. Тези 52 милиона не са по договора за приватизация а са неустойки за неизпълнен ангажимет за запазване на общия тонаж на корабите. Спора е от това дали новопоръчаните кораби които се правят в момента влизат с тонажа си в сметката или само тези дето реално са на вода! Отделно домуса се опита да промени договора в тази му част с оправдание за финансовата криза от 2008 но не му се получи. Верно е, че са кретени ама защо е нужно да се лъже нахално и нагло и от вас?

Има достатъчно информация по казуса БМФ - включително с числа, срокове и дати! Има също така инфо какво е положението на БМФ към 2019 г. - какво дължи И към персонала, към държавните осигурителни системи, данъчни борчове и т.н. пасиви за няколкостотин милиона лева!;) Да иде в една търговска банка с това кредитно СиВи и да чака за голям кредит, че да видим...;) Но в ББР му го дават веднага, бе! Ти да видиш?!

tonk11

Айде сега почна да се увърташ баш като миризлим чорап. До сега рева за 52 милиона, сега пък що му дали кредит? Още нещо да се сетиш?

Взима кредит от банка ,плаща такси и лихви.Тези за какви се мислят,та искат да минат без лихви?

На никакви....плащат лихвите. Банката на печалба. Кво повече питаш? А жалкият опит на временното министЕрче да си направи ПР се оказа брутално фиаско! Да поканиш 8 големи фирми и нито една да не дойде, значи......

Големите фирми са близки до Баце.

tonk11

Не. Значи, че не ебават това правителство за нищо. Барабар с фатмака начело.

tonk11

Всъщност те нищо не искат. Плащат си лихвите. Ти питай новия министър на фатмака какво иска, щото той ги меша и иска обяснения що им били отпуснали заем от банката.