Онлайн търговци местят сървърите си в Румъния, за да не сменят софтуера

Само 15% от барове и дискотеки работели по правилата 500 млн. лв. губи хазната годишно от укрити обороти

Обратно в новината

Коментари - Онлайн търговци местят сървърите си в Румъния, за да не сменят софтуера | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Продаваме нещо, има контакт за връзка, но няма офис, а сървъра е на майната си... Ще гонят михаля...

Най-много укрити обороти има в селските магазини (може би не всички, но повечето). Само от продажбата на цигари и хляб за два месеца биха се регистрирали по ДДС, но отчитат по не повече от 1000 лева обороти месечно.

по селата и виж колко хора живеят там, какво купуват и какви пари харчат, ако ти е малко провери каква е минималната пенсия и тогава пиши глупости

Правилно ли разбирам, че онлаин търговеца не може да ползва хостинг фирма и сървъра трябва физически да бъде в магазина или офиса му?

Истината е, че търговците не местят само сървърите си, а и регистрацията си от България в Румъния. Т.е. данъците ще се плащат в Румъния. Типично българска изпростяла история.

А за тия в Монако какво ще кажеш - изпростяла западна история ? Що все българите сме лоши и прости бе !

От една страна правим всичко възможно да разсипем държавата си, а от друга страна искаме да сме успешни?! Що за малоумие е това? Така никога няма да бъдем силна и цивилизована държава.

Това са хора предприемачи. Те са каймакът на обществото и винаги ще намерят начин да се оправят. Да му мислим ние, които сме на заплата и сме зависисими от тях. Всеки удар върху предприемачите, рано или късно се стоварва с десеторна сила върху нашите глави.

Аз пък чух че имало голяма вълна от емигранти завръщащи се в Б-я. тази статия го потвърждава.

Да ти кажа честно, ти разказваш доста по-яки вицове от мен !

Тия глупци от управата са решили да ни изгонят всички от държавата ни, до кога ще им търпим неадекватните закони?

Бизнес, който трепери дали държавата ще върне ДДС-то навреме

Можех да посъветвам онлайн търговците как законно да излязат от ситуацията, но от както съм доносник на ДАНС имам други приоритети. Кой е най-крадливия сега? А?

И след като така и така имат достъп до всяка конфиденциална информация за фирмите , и след като така и така имат назначена армия с чиновници които са с всички права да извършват проверки и ревизии, за какво са им новите касови апарати ???? Кой ще следи за стотиците хиляди касови бележки които ще регистрират сърварите на НАП??? кой ще се занимава с цялата тая информационна бумажщина след като при досегашното положение им идваше зор да хванат т.нар.укрити данъци???? Нима като се засипят с тонове информация , разкриваемостта ще се увеличи???? Едва ли !!! Цялата далавера в крайна сметка е да се оръси бизнеса в полза на няколко ИТ компании / на наши хора/!!!!

Браво на управляващите че подгониха всеки да плаща данък. Как беше преди ? Обикновения работник на заплата плаща като поп , а бизнесмените укриват данъци. Сега всички ще плащат справедливо

Как му викаха на това - опорна точка за балъци ?

Тия от НАП имат ли идея как са подържа сървър? Аз съм учил 10 години за да стана това което съм. При нас има клиенти който са купили сървъри за по 5000 лв за собствен хостинг, но не могат да се справят и се отказват. Идват и плащат на нас. Тази наредба е направена с цел да убие този бизнес в България. Работна ръка ли им трябва ? Тия хора си играят с огъня. Искат да им бъдат хакнати системите ли? Ами ние можем да го направим ако решим. Така можем да ги хакнем, че никога няма да ги въстановят.

Съмнпва ме че точно нап си ги потдържат сами. За такива неща се наемат фирми. Не само държавата. Големи компании като виваком примерно също наемат външни фирми и специалисти.

Разликата е, че частния бизнес наема ИТ експерти, а държавата е продажна и наема некадърници. Затова държавата ще бъде хакната и няма да може да се противопостави.

Що пък реши, че Виваком наемат външни специалисти? Те имат два изцяло техни центъра за данни и дори продават услугата на банки, общини и други организации. Поддържат си ги изцяло вътрешно. Като не знаете проверете и после пишете.

Вече има Амазон, Ажур - с няколко клика имаш 99,99% надеждна система, база данни - каквото ти душа иска и никаква поддръжка. Вас, мързеливите админи не ви ли изритаха бе !

Оправяйте се. Вчера, аз като протестирах ми викахте: "крадец", "мошеник" и "далавераджия". Сега аз ще ви викам така.

С помощта на Ангелкова - само 15%. Повече ще има, ако се изхвърлят лобистите.

Преди Бойче да затегне данъчните политики, милиарди се крадяха от мутричките и тези пари не отиваха в държавата да се ползват за пенсии и заплати на учители примерно. По времето на бсп и приходите от митниците бяха с милиарди по-малко. Не можете да си представите колко пари са потъвали в джобовете на червени те олигарси, вместо да се ползват за да ви санират блока примерно или за да се вдигне минималната заплата...

Наистина ли вярваш ти НЕЩО толкова наивно в това което си написалО?!

Големият проблем е, че укритите данъци отиват САМО в сметките на въртящите далаверата, не и в работещите... Ако можех да крия пари от тия изедници, и аз щях. Какво ми дава администрацията (не казвам държавата, защото държавата, това са хората, не шайка провъзгласили се за императори)? Само взимат, взимат... съсипват дребния и среден бизнес за сметка на монополите и искат всичко да погълнат. Най-големите крадци са такива като Лукойл, Софарма, на батко и братко фирмите, а не бай Георги, дето сглобил и продал 2 дървени столчета в продавалника...

да ве, ударете ги найу-после тея чалготеки. Мутричките на входа никога не дават касова бележка за парите които взимат за вход. Това са укрити данъци от държавата.

По-скоро се местят за да избегнат постоянния рекет на НАП и непредвидимите промени на ГЕРБ. Не може да сменяш финансови правила по два пъти годишно и да въвеждаш все по-идиoтски изисквания, които трябва да се плащат от джоба на търговеца. Но рекетьорът е паразит. Той не се интересува от приемника.

Оня ден, когато "службите" затриха кварталните сервизчета и кафенета аз не направих нищо - не ме засягаше. Вчера, когато дойдоха за адвокатите и счетоводителите, се обърнах на другата страна - не бях нито едно от двете. Днес идват за мен...

Квото и да направят,крадливата душичка на пасмината живееща в тая държава щще му намери цаката! Язък за хубавата територия,която има нещастието да я населява такова крадливо и просто племе!

Крадвили са чуждопоклонните вождове на племето, а хората в частния сектор са оцеляващите Андрешковци, които хитро и елегантно за пореден път метнаха бирника в блатото. Аз лично се кефя на този сценарий, защото оцеляват най-способните, които наистина заслужават.

Не си уточнение, а си глупак. После не разправяйте, че на други места има закони, а тук не - и тук има закони, но всички хитряги се опитват да минат метър.

В статията не става ясно какви са проблемите на търговците реално! Не става ясно защо някой е тръгнал да се мести сървърите в Румъния и как това му помага срещу изискванията на НАП? Ако може някой редактро да се запознае с проблемите и после да пише. Най-малкото бизнесът ще понесе сериозна финансова тежест със смяната на касовите апарати и софтуерите си за издаване на фактури и складови програми. Проблемът е доста сериозен и се изисква повече отбегло запознаване преди да се напише статия.

Когато преди няколко години се наложи без нужда за пореден път да сменяме касовите апарати не е имало никакви пречки софтуерът на тези апарати да се направи да отчита не ежемесечно, а ежедневно оборота в НАП. Всички технически предпоставки тогава са били налице. Сега се оказва, че било необходимо в срок до две минути /даже първоначално НАП искаше това да става на секундата/ да се отчита всяка продажба в НАП. Кой и как ще обработва физически тази информация?

Досега хипотетично в хазната не са влизали 500 милиона лева, а след промяната реално няма да влизат 2 милиарда - икономика по горановски. Ако първите, хипотетичните 500 милиона са измислица защото в Министерството на финансите нямат умствен и образователен капацитет за да направят точна прогноза, то загубените 2 милиарда ще са реалност, както са реалност прогонените от такива министърски безобразия над 3 милиона българи. Правилната посока - терминал 1 и терминал 2!

Който работи за държава, която не гарантира собствеността, напротив - обсебва я, поддържа мафията и заробването ни. Най-големият терорист (вносните са без значимост) е самата крадлива мафиотска ДС-арска псевдодържава, поддържана и финансирана от EU и УСА, която законно краде от банкови влогове, от здраве, от съдби, от природа, нагла, лъжеща и мизерна като народа си робски!

Не си местете бизнеса ,просто си купете по една бухалка и да отидем на Дондуков 52 да изметем всички отрепки.

Наредби писани от калинки с каквито е пълно в НАП. Никой от тях не е виждал касов апарат от близо да не говорим за електронна търговия. Всички лапат държавни пари и не само. Директорите на НАП да признаят ,че са се провалили и да си ходят. Само ,че от другата страна е много трудно и ще умрат от глад.

ИЗГОНИ ДОРИ 80 ГОДИШНИТЕ ОТ ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ . До къде ни докараха само...по турско не са бягали така масово хората !

През турско българинът е плащал общите имперски данъци НО е търгувал безмитно и безакцизно на пазарите в Цариград...... Българското Възраждане започва с преместването на тази привилегия от пазара в Цариград на пазара в Солун....... То май винаги започват промените след засилване на млеконадоя , особено като почнеш да доиш бикове....

Еха, що народ си е направил електронно магазинче, щото не става за нищо друго и реве. Некадърници, образовайте се и започнете да произвеждате нещо полезно.

Всяко "електронно магазинче" на печалба осигурява поне едно раб. място и внася данъци в държавата, която се опитва да го унищожи!!!

Икономиката се съживява с производство, не с търговийка.

Всяко електронно магазинче маха поне един човек от протестите пред Парламента ....... Но това се оценява чак като тези хора някой ден излязат с дърветата отново на улицата.

В някои страни от ЕС държавата плаща на всеки, който създаде 1 работно място /т.е. на себе си/ една минимална заплата месечно.

Мани ги, битер Безос на времето! Не е ли да си на някоя поточна линия или в някой офис където "да ти минава на лента живота" всеки път като те погледне накриво боса, значи не е истинска професия.

Селски, за да се произвежда трябва пазар и еФтина работна ръка.... Ти, освен ескременти и някоя далаверка с Евро средства, произвеждаш ли?

Гербовите Калинки в действие!

Имам малко малък електронен магазин. Използвам оупън сорс софтуер, който се хоства на сървърите на голям български провайдер. Причините да ползвам облак са много, включително цена, техническо обслужване и съображения за сигурност. НЯМА КАК да си преместя софтуера в къщи, откъдето търгувам. И не искам. Плащанията ми са чрез PayPal, чрез куриер и терминал за ЕПей (това последното мисла да го махна, защото не прави нищо по-различно от PayPal, а ми искат по 240 лева всяка година за "поддръжка"). Това е да кажа, че транзакцията за ВСЯКА ПРОДАЖБА ми минава през банка. Такива като мен, има десетки хиляди, само в България. Ние какво правим, да попитам?

Регистрираш се на Терминал 2 и отлиташ за някъде където трудът ти за самооцеляване без помоща на държавата се цени по-високо...... А и прехвалената електронна търговия в България е чиста мъка заради бедния потребител.

След като ползваш "оупън сорс" и "хоства", значи ИМА КАК да си преместиш софтуера в къщи. В казана! Сега да съберем пари за изборите да оправим статистиката, а след нас и потоп...

Образоваш се, получаваш истинска професия и почваш да работиш. Лесното с търговийката умря.

Като е толкова лесно захващай се и ти. Не бягай от късмета си. Успех.

Каквото си искате правете. Когато съсипваха моя бизнес и зададох същия въпрос, вие стояхте гледахте и казвахте: "мани ги тия, знайш кви са мошеници", вчера за адвокатите, които искат да правят доносници казахте: "да мрат наглите изедници". Така че днес се оправяйте както си знаете и не ни занимавайте с проблемите си, както не искахте да ви занимаваме с нашите.

много ревете,малко отчитате!

Местя сървъра в имота на тъщата и Горанов да се разбира с нея

Държавата съществува на гърба на частния бизнес. Ако на частния бизнес му стане зле, същото ще стане и на държавата. Прави впечатление, че държавата иска само да взима от частния бизнес, без да прави нищо, с което да подобрява бизнес климата. Съвсем естествено бизнесът ще се опитва да не дава толкова, колкото иска държавата, за да може да оцелее. И двете страни са взаимно обвързани, но едната не прави така, че на другата да й стане по-добре и да започне да дава повече.

И така създадохме нови работни места в данъчната администрация за псевдо IT-специалисти......... После пак ще има -Ама защо хората бягат?????? Защото едровите кражби на ДДС продължават, а върху оцеляващия индивид се струпват нови пълчища шпиони за изхранване!!! И един въпрос - Как във Великобритания дребният търговец съществува БЕЗ КАСОВИ АПАРАТИ?????

Брат, във великобритания прага за регистриране по ДДС е 140 хил. лева. Всяко семейство, което получава под 100 хил. лв. годишно е бедно и е на социални помощи. А магазините им често са по-евтини от нашите. За диференциараното ДДС, като пример 1% за детски стоки, няма и какво да се говори. И тамошните данъчни знаят всичко, което им трябва, но не и това, което е лична фирмена инфомация, камо ли да ровят по онлайн магазините. А сравни картинката.

Малка подробност - Няма ДДС на храните от тейкуеите, съответно не крадеш нещо което го няма!!!!!! Касовите апарати се купуват от Макро и служат да не те краде персонала.Прага за ДДС регистрация е 86 000 паунда и всяка година се вдига. ДДС-то на тока е 5%....... Дребните фирми водят обявеното счетоводство на сървъра на Capium. и т.н.!!!!!!

Ти зарежи Англия, ами кажи защот в някои други държави в ЕУ регистрацията по ДДС е доброволна. Защоо аз се сещам за фирми с милиони оборот дето не са регистрирани по ДДС и в момента се псувам с една такава, защото не щат фактури с ДДС, а аз нямам никакво желание тия 20% да са за моя сметка.

Докато няма вкарани няколко шефчета + счетоводителите им в затвора, плюс публичен разстрел (на някой стадион преди мач например) на 100-тина от най-големите данъчни измамници, както и конфискация на имуществото им до 12-то коляно - няма да има оправия.

Направо народен съд, а? Ти чуваш ли се изобщо...

Кипи усилен труд, лошите търговци се чудят какда се спасят, трябва да бъдат личнчувани и т.н. А тази част вече кърти миФки (БУКВАЛНО!): До дни ще бъде обявена наредбата за касовата бележка, която трябва да издават електронните магазини. Сървърите на електронните магазини вече не могат да бъдат извън обектите им. И как си представяте сървърите да не са дейта центрове!?!??! Боже, Боже, каква глупост само е родим чиновническият мозък (отново!)

нормално е. Ак не криеха оборот - нямаше да е така. Аз бих го направил - сървърите под контрол на НАП, търговците няма да плащат такса или наем за ползването им, но за сметка на това - никакъв достъп до сървъра, освен да си гледат оборота, и колко данък дължат.

Deus Vult

А сега сметни колко онлайн магазина има в България и колко информация се обработва всяка минута. Мислиш ли, че целия бюджет на МФ ще стигне за закупуването и подръжката на такива сървъри?

Какво е нормално?!?!? Ти луд ли си? Ми дай направо да строим държавна икономика... Това даже и на Путин още не му е дошло на акъла - всички онлайн магазини да са на държавен сървър. Просто се чудя няма ли кой да сезира ЕК и някоя от всичките ЕС институции за този произвол, който се случва. Никъде в ЕС такова чудо няма. НИКЪДЕ. Ако Амазон беше тръгнал от България, да е изчезнал отдавна.

ми не крий данъци, и няма да ти пипат сървъра. Реално боли те хуя къде ти е сървъра, а и ако е под контрола на НАП - няма да плащаш и стотинка за поддръжка. Нула. Безплатно. Птосто ще отчита реалните обороти, и ще си платиш реалните данъци :)

:) Ами какво да очакваш от хора, за които интернет е някой и друг имейл и фейсбук?! Повчето от тях си ползват компютрите само като пишещи машини, но когат трябва да разпечатат нещо става истинска трагедия.

А каква е логиката да се дава сорс кода на НАП? За да може техните тулупи да копи-пействат и да си обновят техния софтуер ли? Ай ши ви е*ба крадливото племе! Платете си и ще ви дам сорс кода!

В Министерски Съвет са решиха проблема с данъците на циганите. Всички гета са duty free offshore зони. Здравните осигуровки и Енергоносителите са за сметка на Простия Български Матрял

" Сървърите на електронните магазини вече не могат да бъдат извън обектите им." Тия хора в НАП нямат акъл! Никой смислен електронен магазин не държи собствени сървъри, защото е доста по-скъпо, отколкото да наеме машинно време. Да не говорим, че и скоростта на достъп до такива "собствени" машини ще е несравнимо по-ниска, отколкото ако са в някой комуникационен център.

Ти какво очакваш от компютърен инвалид като Горанчето да знае тия неща ли ?

Ама очаквах да има някой в екипа (надали седи вечер сам и ги пише тия глупости), който да му каже.

няма начин някой в екипа му да му каже щото това ще се отчете че унижават шефа а това в крайна сметка може да значи някой друг наш на моето место. Затова всички правят това което им каже Горанчето а после като нещата се оакат последният ще търси някой от нишестоящите бушони да поемат вината. Тъ така им е построена тяхната паралелна реалност

Отидохме чак до Египет за да се научим как камила ( сиреч бизнеса ) минава през иглени уши и резултатите не закъсняват. Камилите отиват в друг оазис - хахаха

А кога най-после НАП ще дава подробен ОТЧЕТ ЗА ВСЕКИ похарчен ОТ ТЯХ лев??? Кога ще видим онлайн отчет на НАП по дни и часове на преводите към всеки. Примено: 1. днес 26.02.2019г. 10:05 мин превод към Министерство на финансите 2. Днес ........................................ превод към Министерски съвет 3...... 4.... и отделно ВСЯКО министерство или друг разпоредидител с бюджета да побликува по дни и минути всеки превод. Когато държавния апарат почне така да се отчита пред гражданите, тогава и гражданите ще почват да му вярват. След като може всяка касова бележка от всеки магазин да е публична, значи и всяка публина транзакция трябва да се публикува.

тая варедба всеки си я тълкува както иска а то нищо не ясно, само е ясно че накрая на всички ще им писне и нама да декларират нищо и онва икономическо гуро финансофея министър ще се изцъкли

а като спрат да декларират маи нап ще го подуха леко...

В Египет съм, в Египет съм..

Сфинска

"Сървърите на електронните магазини вече не могат да бъдат извън обектите им." --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- И сега да вземем следните няколко варианта: 1. Платил съм си на фирма да ми направи сайта и те го подържат на техен сървър 2. Правил съм си сайта в онлайн платформа и сайта се подържа на техен сървър 3. Сайта ми е качен в сървър на хостинг компанията, на която съм платил Та какво правим в тези случаи?

Ко праиш... идват НАПаджиите, и те затварят, глобяват, дерат ти кожата, дават те по телевзията, че си престъпник, събираш си багажа, разпродаваш всичко и се махаш.

На края всички ще спрат да декларират каквото и да е ...

Криенето на данъци и реването как държавата не давала пари е национален спорт на дебилите.

Проблема не е в НАП. Проблема е в Управлението на страната. Проблема е къде и как се харчат събраните средства. И 1000... Трилиона бюджет да има, пак ще има 5% богати и 95% бедна рая

Какво предлагаш? Тези дето работят да дават на тези, дето по цял ден видят в кръчмата? Дайте да дадете? Циганско мислене.

Предлагам Тиквите да почнат да работят, а не само по екскурзии..

От 12 милиона е декларирал само 2. След приемането на новият закон ще е 0 (нула) . И те тъй.

Най-лесният начин да фалираш онлайн е като откажеш наложен платеж.