Коментари - Онлайн търговията в полезрението на НАП | Бизнес.dir.bg
назад

Онлайн търговията в полезрението на НАП

Законодателни промени предвиждат съхраняването на информация за пратките с наложен платеж за срок от 5 г. с цел данъчно облагане на конкретни сделки

Обратно в новината
| Редактор: Адв. Симеон Хинков

Коментари - Онлайн търговията в полезрението на НАП | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

да попитам още нещо запознатите , когато сайта се хоства в чужбина в Дания да кажем, какво правим

"След приспадане на нормативно признатите разходи от реализирания оборот, ще остане определена сума (например 55 000 лв.), която ще се третира като печалба на физическото лице." само да добавим че повечето хора които си вадят хляба по този начин НЯМАТ ФАКТУРИ за стоките които продават , или те са примерно на китайски , и не отговарят на критериите на НАП. И от там следва, че хоп всичко е паднало от небето , нямаш никакви признати разходи и целият оборот ти е печалба. На печелившите честито !

Не продавам колела един път на 5 години, но лапето да е живо и здраво расте бясно и продаваме умалелите дрешки редовно. Примерно в месеца имаме 3-4 продажби на дрехи и са за по 5, 10-15 лв макс. Само за обувките взех 20 кинта щото бяха запазени. Та минавам ли за търговец на дрехи или не ? Щото оня в Еконта пише само "дрехи", а не "стари дрехи" или "един път носени гащи".

Чудесно написана статия! И всичко това беше очаквано.

Престанете да пълните хазната от бедните българи! И без това парите от заплати и пенсии не стигат, ами удряте и малко изкараните пари на бедния българин.

Както гледам от коментарите - всички сме много запознати. Държавата посягала на бедния българин, до там стигнала ..... Значи правилата да важат за фирми а за гражданите - не. Че какво се отличава търговията по интернет с другата търговия? Пак някой иска далавера. Даже и осигуровки искам да им търсят. Пак искаме да минем по тъча. Стига с Бай Ганьо. Ако се спазват правилата от всички всичко ще се подреди. В чужбина всички спазваме правилата, само в България искаме да шикалкавим. Браво на НАП.

Абсолютно съм съгласен, че всеки трябва да си плати и че всички са равно, но абсолютно не съм съгласен след това събраните от държавата пари д бъдат окрадени или дадени като помощ на циганите! Ако средствата отиваха където им е мястото и крадците отиваха където им е мястото всичко щеше а бъде наред!

Мундьо, какво ми ги бравосваш?! Олигофрен! По голямата част И от средния и дребен бизнес, ако не скрие малко ддс, директно трябва да си сложи въжето.

Щеше да си прав, ако парите отиваха наистина за народа, но те отиват за крадливите политици.

Това лято по морето не получих касова бележка от нито един хотел, за заведения и барове да не говорим, там ако ви дадат ще са фалшиви, в банките касови апарати няма, по борси, пазарите и стокови базари касовите бележки и фактури са масово фалшиви, по пазари като Илиянци може и да ви изгонят ако им поискате касов бон, безброй фирми не издават касови бележки или фактури.... вие на хората решили да продадат стара маса или ютия ли се нахвърлихте??? ВИЕ в НАП сте ИДИОТИ!!!

В Златни пясъци никъде и никой не дава касова бележка. В една аптека на централната алея аптекарката беше готова да ни набие, за това че си поискахме касова бележка за закупената паста за зъби.

Днес платих в банка 5 лева такса за превод. Получих един хвърчащ лист с печат на банката, на който пишеше, че съм платил тези 5 лева такса. Я, питайте - и какво? НЯМА КАСОВА БЕЛЕЖКА! ПИТАНЕ: ЗАЩО В БАНКИТЕ НЯМАТ КАСОВИ АПАРАТИ??? НА ДЕН В ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ПО КОЛКО ПАРИ СЕ СЪБИРАТ ОТ ТАКИВА ТАКСИ ЗА ПРЕВОД???

Касовите апарати са за сделки кеш. В банката, съответно, парите минават като банков превод.

Преводът си е превод! АЗ ДАДОХ 5 ЛЕВА КЕШ ДА ПРЕВЕДАТ СУМАТА!!!

Е маг - какво ще кажат данъчните,по въпроса. Ние знаем,че е румънска,но е офшорка и никой не знае каква е . Може и да е българска !!! Само глобите(неплатени) са вече над 10 000 000 . Това са глобите ,ами неуловения и обложен бизнес до сега.Има и други такива фирми. Ще ударят само най дребните граждани които едвам вързват двата края !

Емаг точно заради нашите чудещи се как да ударят конкуренцията КЗК КЗП и т.н. са без рег-я тук. За Бога, глобиха ги 200 бона, че дадода кафе машина награда....

Бойко е велик,нап също ..евро фондовете свършиха и сега е наред овците да се стрижат защото няма да има пари за електората (държавните чиновници) който вече са над 450000 ГлАСУВАЙТЕ ЗА МАФИЯТА...ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ГРОБ

За дребните продажби от частни лица е пълна тъпотия. Обаче има разни фирмички с 2-3 броя тарикатчета, дето заличаването им е малко. Пример: ТИНА ТРЕЙД Пловдив. Ако някой от НАП се интересува, с удоволствие ще предоставя данни.

Всеки един режим се поддържа , чрез натопяване на другия. Ти топиш някого, теб други те топят. Накрая - всеки се е чупил от кочината България. Това твоето му се вика топене и клеветене. Ти си истинска гад. По европейски казано - сигнализиране на институциите. Нито съм от Пловдив, нито познавам хората. Със сигурност и ти има за какво да бъдеш натопен, И между другото неприятнаа твар трябва да знаеш ( а ти си малоГрамотен) - данъци се плащат срещу услуга иначе е рекет. Каква точно услуга ти извършва държавата наело с ББ. Имаш правосъдие? Страхотно здравеопазване? Няма престъпност? Има хигиена в градовете и селата? Добре функционираща икономика? Прекрасни пътища и симпатична полиция и ....

Мен няма кой за какво да ме натопи. Посочените от мен помияри продават асемблиран таблет. Няма лошо, но: Разбираш, че за нищо не става, след като го включиш. След хиляди разправии го връщаш, ама вече ти удържат 15% /впрочем напълно законно/. Та 47 лв. си ги прибират. Има и още подробности в тази далавера, ама понеже видях как Ганьо обича да го лъжат, няма смисъл да ви обяснявам. Моя грешка, трябваше веднага да информирам НАП и да им предотавя преписката, съответно да уведомя и КЗП. Гад съм, че съм малко по-навътре със законите и ме изпратих сигнала. А вие пълнете гушите на помиярите и нъдете доволни.

Нещата са прости: 1. Тези хора които продават в тези он-лайн магазини, НЕ го правят защото им е кеф, а защото имат нужда от пари. 2. Тези хора без това нещо ще отидат на социални помощи, ще се занимават с криминални неща и т.н. 3. С този акт ББ и в частност НАП ще направи така, че да има НОВ СКОК към Бедността. 4. ББ и държаваата, не дават решение на тези, които искат да продават и да си плащат. ББ и НАП ги праща да направят фирми и да потънат, да се удавят в бюрокрация, плащане на вяскакви такси, нови касови апарати и т.н. Този път за малкият продавач е равен на практическа смърт и бедност. 5. Ако малкият продавач с ОБОРОТ (не печалба ) прави 1000 лв. на месец, то той следва да плаща: - такса за банкова сметка около - 10 до 15 лв. на месец - за счетоводител - поне 200 лв. на месец - осигуровки - поне 150 лв. - стоката която внася й трябва митница (митническо агенство - поне 70 лв. ) - банков трасфер към продавача от чужбина - 50 лв. (толкова искат банките) и не ми се пише още. Тогава при 1000 лв. НЕ гарантиран оборот - този човек вече е на МИНУС. Ако този човек би изкарал (без да има фирма - 200 лв. или 300 лв.) Значи Вашият "Андрешко" е нещастник който ще бъде ударен по страшен начин от ББ и НАП. Това е гордо и европейско! Браво!!! Защо няма същите усилия за защита на гражданите от престъпници, за увеличаване на качеството на пътя и медицинското обслужване. Вие ще кажете -това струва пари! Така е.Но ББ решава проблемите като увеличава администрацията. Няма НЕ ударено българско семейство от НАП. То не са майки, то не са пенсионери. Но мургавите тъмно зелени събратя гласоподаватели са добре! Благодаря ББ и НАП!!!

Евала ти пич обосновано и подредено мнение. Само по тоя ти пост бих те направил министър на вътрешните работи. От един пост даваш с над 90 % повече полезни предложения от 50 % от кабинета на ББ

Последната ми заплата беше 2500 щатски долара за работа онлайн 12 часа в седмицата. Сестра ми приятел е средно 8k за месеци сега и тя работи около 30 часа в седмицата. Не мога да повярвам колко лесно беше, след като се опитах. Потенциалът с това е безкраен. Това е, което правя......>>>>>> Ecash10.COM

Е ТЕ ТОВА е спам, драги модератори. Що не тийте? Щото не пише нищо лошо за Дир, ясно защо...

Адвокатите не са коректни. Текстът в проекта за изменение на Закона за пощенските услуги касае само тези пратки с наложен платеж, за които куриерския оператор е платил на подателя - физически лица на гише /в брой/. Ако плащането на пощенския запис е по банкова сметка, куриера няма това задължение... И друг важен момент. От текста личи, че това касае само физическите лица - податели, а не онлайн магазините. За какво говорим тогава??? Ето го проекта на този член : § 14. В чл. 20, ал. 1 се създава т. 11: „11. изискват, обработват и съхраняват в сроковете по чл. 38, ал. 1 от Данъчно-осигурителен процесуален кодекс идентификационни данни на податели-физически лица (както и данни на упълномощено лице) на вътрешни и изходящи международни пощенски пратки с наложен платеж, при които на подателя на пратката сумата на наложения платеж е изплатена в брой от оператора чрез пощенски паричен превод.“.

Не си разбрал, адвоката е прав защото банковите и картови разплащания се следят лесно и отдавна! Единствено наложения не се хващаше! И от къде на къде едни ще си плащат данъци и осигуровки а други на!

Това в смисъл, че досега не е било задължително онлайн търговците да спазват законите и сега тепърва се въвежда такова задължение ли? Аз мисля, че и досега ги спазвахме.

Първо - новината не е нова! НАП отдавна проверяват чрез Спийди и Еконт - потърсете в Гугъл. Пример А - Ако продадеш колелетата в рамките на няколко дни на различни хора... баммм, осъществяваш търговска дейност. При това не те питат дали са на печалба - вземат бруто прихода и го облагат с данък. Понеже си ги купил преди 5 години - бележки касови не пазиш, не можеш да докажеш нищо. Освен това като си ги пращал с наложения платеж си ги описал всички като "колело". Не си написал, че е ползвано, не си писал модел... Данъчния гледа - 4-5 колелета за 1 седмица = продава еднакъв артикул за кратък период от време срещу цена = системна продажба с цел печалба = търговец = данък върху ЦЯЛАТА СУМА, ако ще доказваш разходи ти трябват не само бележки, трябват ти фактури с всичките им джиджавки, иначе не ги признават за разход... Друг пример - събрали се 30 млади майки (от бг-мама) и искат да си купят памперси от Англия. За да не плаща всяка една доставка от чужбина се разбират, че една ще поръча 30 кашона памперси, а като дойдат ще ги изпрати на другите по Еконт с наложен платеж с цена колкото излиза, а не с цел печалба. Получава ги, а на следващия ден ги изпраща на другите майки. За данъчните тя е търговец, защото праща с наложен платеж еднаква стока в количества, предполагащи търговска дейност. Трябва да плати данък върху цялата стойност на всички доставки. Разходи не се признават, защото дори и да има документ, той не е оформен като фактура според изискванията на данъчните в България.

Хванаха всички нередовни платци на данъци, които генерират стотици милиони в България, та се захванаха усилено и със сульо и пульо в продавалник и базара :)

Достатъчно е да проверят само наложените платежи през Еконт, Спииди и разните там други куриери и ще се хванат за главата като разберат за какви суми става въпрос.

Тези няколко фирмички са отговорни за едно 40% от сивия сектор.

То пък, една търговия, то пък, една икономика..16 милиарда несъбрано ддс, то е по-важно!

Те не се хванаха за главата заради КТБ ,заради 12 милярда източено ДДС,заради милиони в кутии и т.н.Рибата се вмирисва от към главата

... И ВРЪТКАТА ИЗОБЩО НЕ Е С ИЗДАВАНЕТО НА КАСОВ БОН ИЛИ ОНЛАЙН ФАКТУРА- ТОВА ТЕ ГО ПРАВЯТ... ХВАТКАТА Е ВЪВ ВХОДЯЩИТЕ ФАКТУРИ, КЪДЕ Е РЕГИСТРИРАНА ФИРМАТА (НАЙ- ЧЕСТО ОФШОРКИ) И ТОВА ДАЛИ Е ИНВЕСТИТОР ПЪРВИ КЛАС... ОБИКНОВЕНО ИНВЕСТИТОРИТЕ ПЪРВИ КЛАС СА ИМУНИЗИРАНИ ОТКЪМ ПРОВЕРКИ И ГЛОБИ... ТРЯБВА НЕЩО МНОГО КУЦО ДА НАПРАВЯТ, ЗА ДА ГИ ГЛОБЯТ МИЗЕРНО ЗА ПРЕД ХОРАТА...

Пълни глупости пговориш. Коя търговска верига ползва офшорки??? Назови поне една, за да ме обориш

Още чакам поне един пример! Чуете една нова дума и се чудите къде да я използвате. Същата работа като думата "хейтър" и безумната й употреба във вксяко изречение

Къде си, мамин??? Още те чакам или изтрезня и се осъзна, че не съм балдъзата ти , че да ми ги разправяш тези

Малко ми звучи като: За кокошка няма прошка, за милиони няма закони.

И пак изгоряха най-дребните, тези които с малки суми подпомагат бюджета си.Решава данъчния да направи проверка на даден профил и като клиент ще си поръча нещо, което да му доставят, за да види данните на продавача.Това добре, ама какво ще си поръча?Ще е я някоя дрешка, я дребна техника... Дали ще поръча гардероб, та това са доста пари, па и тежко е за мъкнене или пък ще си поръча автомобил?Надали ще е и второто, че данъчният няма да разполага с толкова служебна пара.И ко стана?Айде-е-е, изгоряха пак най-малките, които ако имаме държава принципно не бива да бъдат закачани, защото в противен случай кат платят данъци и на счетоводители ще се озоват под нулата и после на социалната хранилка.

Дори няма нужда да взема стоката, въпроса е да поръча и да отиде в Еконт/Спиди. В повечето случаи стоките с предварителен преглед... снима името от товарителницата и прикл по въпроса...

Тези съвсем го закъсаха , за да си продадеш смъдливите 2 годишни кецове , данък да плащаш ? Тиквун е казал събирайте пари от където се сетите , че всичко свършва и балона ще гръмне всеки момент .

На път е да се роди Андрешко. И - съвсем обяснимо. Работата е там, че държавата се опитва да събира пари от тези, които нямат. Какво очаквате, хората да си дадат на държавата минималната (евентуална!) печалба? Този филм е вече прожектиран. Публиката знае какъв е края на филма, време е да го проумее и филмовата критика.

Българиня е изключително просто парче. Първо квичи, че заплатите му били ниски. Пътищата лоши и незнам още какво там. Слет това обаче е готов с голи гърди да защитава разни пишман търговци от злите данъчни. Но фактите са, че бавно но сигурно влизаме в правия път. Колкото и да не му допада на Андрешко две неща в тоя живот са сигурни и едното са данъците.

Просто няма еднакви мерки срещу "едрия" и "дребен" бизнес... Прост пример- ЕМАГ... Хайде ти не си плати глоба от 300лв. към НАП...А те имат глоба от 4.7 МИЛИОНА лева и....НИЩО !!! А сега кажи, че ти не си простото парче, което наизуст почва някакви притчи да реди и да се прави на морален стожер....

От какво страда нап - късогледство или далекогледство, та вижда избирателно. Хората станаха милионери с неплащаните данъци, ся пък що и как съм си продал балтоня.

Това верно ли адвокат го коментира?!! Тъжна история. Ако си купиш колело и го продадеш, дължиш данък! Верно ли бе, адвокатино?!

Добър ден, пишем ви от клуб по интереси "Чукча-писател България" да ви предложим почетно членство.

Това за 'ситуация А' не е вярно. Попаднат ли лични данни по курвиерски фирми и пишман онлайн магазини - никой не е застрахован от една страна от измама, от друга - както виждаме от данъчни. Ще има изгорели за продадено старо колело - гаранция. Все пак големите имат пари за подкупи на данъчни, да не забравяме в коя страна живеем.

Личи си ,че анализа е правен от професионалист, ежедневно работещ с материята. Кратко, на достъпен език, онагледено с примери. Браво! Ако обясняваше законотворец или говорител на НАП нищо нямаше да се разбере. Същото впрочем щеше да е и ако сам почнеш да четеш Закона и Правилниците за прилагането .

Много тъжна история. Това ако е професионалист.... Ако си купиш колело, да кажем за 500 лв, след 5 години едва ли ще го продадеш за 100 лв На кое се дължи данък? На 100 лв или на -400 лв. Я питайте адвокатина!

В статията си пише. На нито едно, щото не продаваш колелета системно.

плати ли си глобата към НАП? Или сега ще цоцаме дребните "търговци" и лични продажби, като се фокусираме към тях, а не към истинските големи онлайн играчи, 'щото при тях е трудно да се докажат злоупотребите? При нас едно деребно магазинче бе затворено за две- три седмици от НАП, а ЕМАГ, който дължи стотици хиляди глоби си продължава да работи без абсолютно никакъв проблем... Явно румънската фирма има по- специални права...

Стига плю по емаг бе!

Питам НАП ,коя фирма ще ми монтира на новия хотел "сателитна чиния"?За колко?

Абе търговец да продава стоки и аз да си продам стария телевизор са две съвсем различни неща, стига писали глупости!

На великата адвокатска кантора е убягнало този тънък момент :))

По какъв начин са различни? Или в единия случай касае някакво хипотетично лице за което не ни пука а в другия касае нашия джоб а?

Минават всички онлайн магазини на задължителна регистрация. Както и разплащанията през куриерски фирми.

По цял свят има облагане, но на малко места държавата иска да ти е съдружник в чистата печалба и враг в разходите.

Ако тате дава на мама системно пари и надхвърли лимита от 50000 лева, ще трябва ли да плаща данък или да се разведе ? Кое по-изгодно ?

а ходенето на депутати по спа центрове кога ще влезне в полезрението на нап

Депутатите взимат достатъчно пари, за да ходят на спа. Кое точно ти се струва престъпление? За протокола - не съм депутат, но и не виждам проблем с ходенето на почивка. Много хора, които не са депутати също ходят...И за 200-300 лева можеш да отидеш...